Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Huisdieren

Gewone Nederlanders met bizarre huisdieren

Mensen en huisdieren. Huisdieren en mensen. Het blijft een wonderlijke combinatie. Zeker in het geval van een huisvarken, een Afrikaanse reuzenslak en een wereldberoemde Instagramkat. In aanloop naar de nieuwe documentaire M’n Beessie en Ik bezocht Panorama de meest eigenzinnige hoofdrolspelers. En hun baasjes. “Als mijn varken met zijn verkeerde been uit bed stapt, is hij de hele dag een klojo.”

Vico Kádár en zijn naaktkatten Benito, Ravi, Santino en Seff

‘Kom dan lekker niet langs, denk ik vaak’

“Ze zijn 24/7 in your face. Ik kan helemaal niks meer alleen doen. Vanochtend wilde ik snel een wasje doen, liggen er vier katten in de kledingberg. Als ik ga douchen, zitten ze op het krukje ernaast, naar mij te turen. Als ik haast heb, lopen ze altijd voor mijn voeten. Maar dat hoort nou eenmaal bij de sphynx. Dat wist ik van tevoren. Ik hou ook wel van die opdringerigheid. Ik ben zelf ook geen muurbloempje. Het karakter van deze beestjes past perfect bij mij. Het zijn hele levendige dieren. Heel veel kletsen en knuffelen dus. Precies daarnaar was ik op zoek, nadat mijn relatie jaren geleden was uitgegaan. Na een aantal jaar twijfelen, hakte ik de knoop door en haalde ik twee sphynxjes in huis.”

“De looks, uitstraling en hoe naaktkatten uit hun ogen kijken, hebben mij altijd gefascineerd. Mijn mond valt nog steeds open als ik naar ze kijk. Maar soms lijk ik wel de enige. De meesten van mijn vrienden en familie moesten echt wennen aan mijn katten. Hoe vaak ik hier het woord ‘smerig’ heb horen vallen, echt bizar. Kom dan lekker niet langs, denk ik dan. Veel mensen vinden een kat zonder haar nu eenmaal eng. Je ziet ook alles. De rimpels, de teentjes, de huid. Heerlijk vind ik dat juist. Ik zie als kapper op mijn werk al genoeg haren. Maar vergis je niet: een sphynx vergt veel verzorging. Ik zit hier regelmatig drab uit hun oortjes te hengelen, oogjes schoon te vegen en vier katten te baden, in een kuipje van Prénatal. Je moet er sowieso wat voor overhebben: sphynxen zijn duur. Onder de 1000 euro ga je het niet redden. Inmiddels heb ik er vier. Maar het liefst heb ik straks mijn hele huis vol beesten. Het volgende familielid heb ik al op het oog, een naakthondje. Ik ben benieuwd hoe de poezen daar op reageren. Toen Sefferbijkwam, heeft een van de anderen zich vijf dagen verstopt in bed. Moest ik tien keer per dag naar die slaapkamer om haar te vertellen hoe mooi en speciaal ze nog steeds was.”

Lana Vermeegen en haar wereldberoemde Instagram-kat Zappa

‘Liever mijn poes op internet dan ik’

“Ik heb nooit gedacht: ik wil geld verdienen door grappige foto’s van mijn kat te delen op Instagram. Inmiddels is dat wel een beetje de realiteit. Ik kan meerdere keren per jaar op vakantie dankzij Zappa. Ze is wereldberoemd, met honderdduizend volgers. Ik krijg dagelijks berichtjes van fans, ik ontvang tekeningen van haar aanbidders en er lopen mensen rond met haar tatoeages. De meeste fans zijn Amerikanen en Aziaten. Daar zijn ze helemaal gek op beroemde katten. Liever mijn poes dan ik. Ik hoef niet zo nodig in de spotlights te staan, ben ook helemaal niet zo’n Instagram-type.”

“Grappige katten scoren op internet en Zappa is ook nog eens fotogeniek. Een foto van Zappa in een glazen kom, helemaal opgerold, deed de boel in 2015 ontploffen.

Die ging viral en de volgende dag had ik bijna tweeduizend volgers erbij. Misschien moet ik hier maar iets mee doen, dacht ik. Om echt op te vallen, bedacht ik na een poosje om Zappa in modieuze kleding te fotograferen. Dat had nog niemand gedaan. Sindsdien lanceerden verschillende modemerken hun eigen dierenlijn. Daar is Zappa dus de grondlegger van. Zij heeft een hele lade vol designerkleertjes van Chanel, Supreme en Gucci. Zogenaamd dan, want bijna alle stofjes komen van AliExpress. Ik borduur daar zelf de modemerkjes aan vast. Vooral de zonnebrilletjes vallen in de smaak. Daar herken je Zappa direct aan. In 2018 kwam de eerste aanvraag voor een betaalde klus, een kattenkalender in Amerika. Inmiddels pronkt zij op allerlei kalenders en in reclamecampagnes.”

“Bijna twee jaar geleden kwam Ziggy, ons zoontje erbij. Ineens kon ik minder content maken van Zappa. Toen heb ik maar op haar Instagram gemeld dat ze op een welverdiende vakantie was. Je moet die 100.000 volgers toch bij je houden. Het zou jammer zijn als dat er ineens minder worden. Als ik een paar dagen niks van Zappa post, vragen haar fans meteen of er iets aan de hand is.

Gelukkig is een foto snel gemaakt. Even kleertjes aan, foto maken, de mooiste selecteren en dan publiceren. Zappa vindt het allemaal prima. Als dat niet zo was geweest, stopte ik er direct mee. Zij mag dan wereldberoemd zijn, op de eerste plaats blijft ze gewoon mijn kindje.”

Runa Ong en haar Afrikaanse reuzenslak Nokia

‘Het lijkt mij zelf ook best chill om een slak te zijn’

“Wil je mijn slak zien? vroeg een kennis mij ooit. Daar moest ik om lachen, maar het leek mij ook direct een zeer geschikt huisdier.

Voor een slak kan je eenvoudig een fijne leefomgeving met mooie plantjes creëren. En ze vergen weinig onderhoud. Nokia is mijn tweede reuzenslak. Ik kreeg haar voor mijn verjaardag nadat mijn eerste, Herman Frodiet, was overleden. Die naam lag wel voor de hand: alle slakken zijn hermafrodiet. Al vond ik Herman een echte kerel en Nokia heeft meer vrouwelijke energie. Zij is een albino, daarom is ze zo wit.”

“Ik vind het heerlijk om naar Nokia te kijken. Ze kan heel grappig zijn. Haar bewegingen en houdingen kunnen mij soms zo verrassen, dat moet ik dan gewoon filmen. Dan plak ik daar een grappig muziekje onder en post ik het op sociale media. Maar Nokia brengt mij ook rust. Als ik naar haar kijk, kom ik in een staat waarin tijd zich verbuigt. Soms kijk ik eventjes naar haar, soms heel lang. Haar vloeiende, trippy bewegingen hebben haast een therapeutische werking. Ik ben van mijzelf vrij energiek en druk, dus dat rustmomentje is heel prettig.”

“Van een emotioneel aanhankelijke band is niet zozeer sprake. Het is meer liefdevolle bewondering. Al haal ik haar wel geregeld uit haar bak, om even samen te kroelen. Nokia over mijn hand laten glijden voelt heel gek, op een prettige manier. Zij lijkt het ook daadwerkelijk prettig te vinden om zachtjes geaaid te worden. In de winter ben ik Nokia even kwijt. Dan houdt ze haar winterslaap. Maar dan, in de lente, bereid ik ieder jaar weer een welkomstceremonie voor. Met warm water, geplukte bloemen, steentjes, beeldjes en passende muziek erbij.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

“Het gaat bij ons om de rust en de acceptatie voor elkaar. Ik probeer liefdevol met haar om te gaan. Ik zoek niet naar hele bijzondere, spectaculaire gebeurtenissen met Nokia. Maar een reuzenslak is verre van saai. Er gebeurt heel veel, maar dan op microniveau. Soms denk ik: het lijkt mij best chill om een slak te zijn.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Instagram, Privéarchief, Halal Docs