Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Helft volwassen in Nederland wil geen herhaalprik voor coronavirus

We leven weer zoals 'vroeger'. Er zijn geen coronamaatregelen meer waar we ons aan moeten houden en het aantal ziekenhuisopnames is minimaal. Maar helaas is het coronavirus nog niet verdwenen, en dus is er vandaag een nieuwe vaccinatieronde van start gegaan. De helft van alle volwassen Nederlanders zal daar echter niet komen opdagen, want zij zien de noodzaak van zo'n herhaalprik niet.

herhaalprik

Geen noodzaak

Vandaag begint de herhaalprikcampagne met de vernieuwede vaccins van Pfizer en Moderna. De vaccins zijn aangepast zodat ze een betere bescherming bieden tegen de omikronvariant van corona. De helft van alle volwassenen in Nederland ziet de noodzaak van deze herhaalprik echter niet in, zo blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Met name jongeren hebben minder behoefte aan de vernieuwde vaccinatie.

36,1 procent van alle volwassenen in ons land zijn niet geboosterd. Naar verwachting van de onderzoekers zullen deze mensen ook geen herhaalprik gaan halen. Van de Nederlanders die wel geboosterd zijn, zegt 17 procent het nieuwe vaccin niet of waarschijnlijk niet te gaan halen. Daarentegen zal 67 procent van de geboosterden wel komen voor een herhaalprik.

Verschil in leeftijd

Bij de keuze om wel of geen nieuwe vaccinatie te halen, speelt leeftijd een belangrijke rol. De vaccinatiebereidheid is het laagst onder geboosterde jongeren van 18 tot 34 jaar. 32 procent van deze groep zegt niet of waarschijnlijk niet voor een herhaalprik te gaan, 44 procent komt wel opdagen. Van de 35 tot 49-jarigen die geboosterd zijn zegt 22 procent niet of waarschijnlijk niet te komen voor een nieuw vaccin.

Afweer opfrissen

Volgens Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC, doen bepaalde groepen er wel degelijk goed aan om een herhaalvaccin te halen. “Bij ouderen en mensen met een slechte gezondheid kan het ’t verschil zijn tussen wel of niet in het ziekenhuis terechtkomen.” Het gebeurt echter vaker dat mensen na twee of drie rondes prikken niet meer komen opdagen. “Je hoort vaak dat mensen zeggen: ‘ik vind het wel genoeg’. Maar zo werkt het niet in de biologie. Het virus is er nog steeds, de afweer neemt af en een herhaalprik is om die afweer op te frissen.”

Nieuws
  • NOS, Tips en Weetjes
  • iStock