Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
anabolenkoning

De val van anabolenkoning Leroy M.

Uit de editie van woensdag 7 september 2022: Bodybuilding is al jarenlang zijn lust en zijn leven. Maar onderweg naar het krachthonk heeft de Limburgse spierbundel Leroy M. (31) volgens justitie de afslag naar de onderwereld genomen: de lucratieve handel in steroïden. Onderzoek naar de anabolenkoning brengt ons in zijn exquise leventje en bij zijn vermeende criminele handlangers.

Een beetje fitnessen, dat doen vele mensen. Om het lichamelijke gestel wat te kunnen opkalefateren. De buikspieren wat strakker na al die borrels, de armen wat boller door de zorgvuldig getrainde spierkracht en het hoofd wat leger tijdens het zweten tussen de gewichten. Er zijn zelfs fanatiekelingen die hier geleidelijk aan verslaafd aan raken.

Een chique sportschool ergens aan de rand van het centrum van het Zuid-Limburgse Heerlen is al jarenlang dé plek waar menigeen zich compleet in het zweet werkt om fitter te worden en aan uiterlijk vertoon te werken. Aan de bar verkoopt men supplementen die daarbij zouden kunnen helpen, terwijl even verderop de vele kilo’s met twee armen in de lucht getild worden. Zo op het eerste gezicht lijkt er niks aan het handje.

Leroy is met zijn discipline een voorbeeld in de sportschool.

Daar is klaarblijkelijk goed over nagedacht. De baas van het fitnesscentrum heeft volgens justitie geruime tijd geleden namelijk iets uitgewerkt waar, in ieder geval officieel, niemand vanaf mag weten. Althans: niemand bij de recherche. Sportschoolhouder Leroy M. is namelijk de weg van de illegaliteit ingeslagen. De fanatieke sporter van weleer heeft een manier gevonden waardoor hij steenrijk kan worden en dromen waarmaakt die voor de normale arbeider vaak onbereikbaar zijn.

Kolossen van armen en benen als een soort staalkabels. M. showt maar al te graag op foto’s van zijn uit de kluiten gewassen lichaam. Daar is natuurlijk helemaal niks mis mee. Maar op de achtergrond houdt meneer zich, schijnbaar lange tijd goed verborgen voor alles en iedereen, met een illegale miljoenenbusiness bezig.

Om daar meer over te weten te komen moeten we eerst terug naar het voorjaar van 2021. Deze zaak start dan op zijn zachts gezegd op een hele opmerkelijke manier: het is zondag 28 maart als Leroy M. rond kwart over negen ’s avonds thuis in zijn woning aan de Torenstraat in de Brunssumse volkswijk Langeberg twee mannen aan de deur krijgt. Het duo komt zeker niet voor een gezellig bezoekje bij hem langs, maar heeft snode plannen.

De spanning is om te snijden en er volgt al snel een schermutseling waarbij enig geweld niet geschuwd wordt. Een doodgewoon praatje maken zit er dan ook niet in, er moet en zal wat rechtgezet worden. Zoals zo vaak in dit soort kwesties draait het om geld.

De heren zijn gewapend en eisen geld van M. De dreigementen zijn niet van de lucht. Waarom? De Limburgse sportschoolhouder zou het gewapende tweetal, zo verklaren zij althans later tijdens de verhoren tegenover de recherche, slechte spierversterkende middelen hebben verkocht en eisen daarom een soort van schadevergoeding. Uiteindelijk vertrekken zij met 9000 euro op zak na de gewapende overval, waarna slachtoffer M. meteen de politie alarmeert.

Niet veel later is het rondom de plaats delict een komen en gaan van politieagenten, sirenes en zwaailichten. Dit leidt tot even nieuwsgierige als geschrokken blikken van buurtbewoners. De speurders weten uiteindelijk twee verdachten uit het midden van Nederland – type kleerkasten – op te pakken als de mannen die de gewapende overval op M. in Brunssum hebben gepleegd.

Ze gaan vaak op vakantie naar Dubai met peperdure klokjes om hun polsen. Thuis rijden ze in Porsches en Range Rovers

Maart 2021: twee mannen - waaronder de man op de grond - worden gepakt na de overval bij het huis van Leroy M. in Brunssum.

Ex-vriendin getuigt

De gepakte overvallers wacht een langer verblijf achter de tralies en ze vertellen de politie over de reden van hun bezoekje aan Leroy M., maar de recherche stuit in die tijd op nóg iets heel interessants: een zeer brisante tip over grootschalige handel in anabolen. Door een crimineel netwerk met aan het roer, jawel, de bovengenoemde Leroy M. De getuige die besluit te gaan praten komt overigens uit de naaste omgeving van M., dus de speurders betitelen haar als betrouwbaar. Het gaat hier volgens bronnen rond het opsporingsonderzoek Monarda opmerkelijk genoeg om de ex-partner van Leroy M. die met naam en toenaam een behoorlijk boekje opendoet over de criminele praktijken waarmee haar voormalige vriend zich bezig zou houden. Ze zet de rechercheurs niet alleen op het spoor van de anabolenhandel, maar ook op de locaties waar het illegale spul verborgen ligt. En ze noemt de andere betrokken mensen die een rol in de illegale handel zouden hebben gespeeld. Zo komen onder andere ook Melvin D. uit Geleen, Piotr B. uit Maastricht én de moeder van hoofdverdachte Leroy M. in beeld als mogelijke betrokkenen.

Nou zijn de opsporingsdiensten in het diepe zuiden van Nederland zeker wel wat gewend qua handel in grote partijen harddrugs en hennep, maar een grote zwendel via een webshop van steroïden naar binnen- en buitenland komt men aldaar niet elke dag tegen tijdens het speurwerk. Dat wil echter niet zeggen dat de Limburgse speurneuzen er hun hand voor omdraaien. Integendeel zelfs.

De zaak krijgt intern bij de speurders hoge prioriteit. In het diepste geheim volgt er een diepgravend onderzoek naar de precieze handel en wandel van de anabolenkoning en zijn criminele vazallen. De opsporingsdiensten willen een en ander zo goed als mogelijk in kaart hebben gebracht voordat er actie in de richting van de verdachten zal worden ondernomen.

Tijdens het speurwerk komt aan het licht dat de Limburgers onder de radar een waar anabolenimperium hebben opgebouwd. Het spul – het gebruik mag wél maar de handel erin is strafbaar – verkopen zij via eigen websites, zo vindt de recherche verder uit. Eén van die websites heeft de verdachten in vier jaar tijd 60.000 bestellingen opgeleverd. En dat heeft vanzelfsprekend voor een aardig zakcentje gezorgd.

Op het forum van bodybuilding.nl toont Leroy trots zijn foto’s.

Rolexen & Range Rovers

De bende blijkt hiermee zelfs bakken met geld verdiend te hebben, want deskundigen rekenen uit dat er sprake moet zijn geweest van een omzet van om en nabij de 6 miljoen euro. De rechercheurs stuiten tijdens hun werk op een wereld waarin grote luxe de boventoon voert. Sommige verdachten leven in weelde en kijken niet op een eurootje meer of minder.

Tijdens onder andere het tappen van mobiele telefoons komt van alles naar buiten dat bij het onderzoeksteam de oren doet spitsen.

Vakanties in het exquise Dubai zijn eerder regel dan uitzondering voor de criminele betrokkenen in deze zaak. Om hun polsen dragen zij peperdure klokjes van het merk Rolex en ze rijden in protserige auto’s als Porsches en Range Rovers. In plaats van een teruggetrokken leventje te leiden, kiezen de verdachten er volgens justitie voor om het tegenovergestelde te doen. Het vele verdiende geld moet klaarblijkelijk zoveel mogelijk rollen. Alles kan en alles mag, zo lijkt het. Vanuit voormalige mijnstad Heerlen en omgeving heeft het groepje verdachten de anabolenwereld stevig in handen.

Stiekem lachen zij in het vuistje, want volgens hen heeft niemand hun geheime doen en laten in de gaten. Maar daar is, helaas voor de verdachten, geen sprake van.

Voor Leroy M. ziet het er waarschijnlijk slecht uit. Hij verblijft nu in de bajes, een plek waar hij overigens wel volop kan sporten

Na maandenlang onderzoek leggen de speurders in de Limburgse recherchekamer namelijk de puzzelstukjes bij elkaar en in de lente van dit jaar besluit men in het diepste geheim actie te ondernemen. Arrestatieteams en andere leden van de politie krijgen de opdracht om zich voor dag en dauw op een heimelijke locatie te melden. Terwijl bijna heel Zuid- Limburg nog op een oor ligt, komt de zogeheten ‘klapdag’ er uiteindelijk op 17 mei als de opsporingsdiensten ’s morgens in alle vroegte invallen doen in panden in Maastricht, Heerlen, Landgraaf, Voerendaal, Geleen en Kerkrade. Het luidruchtige ‘Politie, politie!’ laat de bewoners van schrik bijkans uit hun bed vallen. Het is een overrompelingstactiek die vaker door de opsporingsdiensten gebruikt wordt, onder andere om te voorkomen dat er snel bewijsmateriaal zal worden uitgewist.

Bij de bovengenoemde verdachte moeder van Leroy M. vinden politie en justitie spullen die voor nader onderzoek mee worden genomen.

De vrouw schakelt meteen de zeer ervaren Maastrichtse strafpleiter Arthur Vonken in om haar bij te staan tijdens het verdere proces. Intussen wordt tijdens alle doorzoekingen beslag gelegd op grote sommen contant geld, binnen- en buitenlandse rekeningnummers, onroerend goed, zes luxe voertuigen en vele sieraden. In één pand in het diepe zuiden van Nederland stuiten de speurneuzen op een enorme partij anabole steroïden.

Met bankdrukken haalt Leroy hier 165 kilo.

Jarenlange straf?

De politieagenten slaan op die voorjaarsmorgen zes verdachten in de boeien. Eén van hen is Leroy M., die als bendeleider is aangemerkt. Justitie legt beslag op zijn bezittingen met een waarde van maar liefst 1,5 miljoen euro. Tijdens de verhoren door de rechercheurs bekent hij inderdaad dat hij zich met de illegale handel in anabolen heeft beziggehouden. Ook zijn rechterhand Melvin D. (27) geeft toe zich in de onderwereld te hebben begeven en daardoor strafbaar gehandeld te hebben. Maastrichtenaar Szymon W. (27) en diens stiefvader Piotr B. (45) hebben volgens de speurders hand- en spandiensten verricht binnen de Limburgse anabolenbende die een klantenkring heeft opgebouwd van vele duizenden mensen. Het duo zou zich onder andere bezig hebben gehouden met het etiketteren van de verboden handelswaar of ‘slechts’ voor koerier hebben gespeeld.

Alles binnen de ‘anabolenclub’ is sinds de start enkele jaren geleden nauwgezet op elkaar afgestemd, waardoor de miljoenenhandel in pillen heel lang onopgemerkt kon blijven.

Maar daar is inmiddels dus verandering in gekomen. In augustus 2022 boog de rechtbank in Maastricht zich tijdens een tussentijdse pro-formazitting over de onderzoeksresultaten in deze zaak. Er bleek nog wat werk nodig voordat er überhaupt tot een eis en vonnis kan worden gekomen. Vermeend bendeleider Leroy M. kreeg in de rechtbank te horen dat hij de komende tijd nog achter slot en grendel moet blijven zitten.

Leroy M. bekent al snel in anabolen te hebben gehandeld.

“De voorlopige hechtenis van deze verdachte is niet geschorst. Het strafvorderlijk belang prevaleert nog steeds boven een eventueel persoonlijk belang bij invrijheidsstelling,” zegt woordvoerster Renate Peters namens het Limburgse Openbaar Ministerie. Verder wil zij in het belang van het nog lopende onderzoek niks zeggen.

Voor Leroy M. ziet het er waarschijnlijk in ieder geval slecht uit. Hem hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd, waardoor een terugkeer naar het door hem geliefde Heerlen er voorlopig niet in zit. M. verblijft in de bajes, een plek waar hij overigens wel aan sport kan doen. Zijn advocaat Wesley Houben wil vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de forse verdenkingen aan het adres van zijn cliënt. De strafpleiter uit Heerlen legt zijn troefkaarten vooralsnog niet op tafel: “Wij zien het traject van de voorlopige hechtenis maar ook dat van het inhoudelijk proces met vertrouwen tegemoet.”

Klusjesman

De medeverdachten Melvin D., Piotr B. en zijn stiefzoon Szymon zijn inmiddels wel op vrije voeten gesteld. Veertiger B. zou niet meer dan een klusjesman zijn geweest in de sportschool van hoofdverdachte Leroy M. Van het maken van anabolen door hem of het verhandelen daarvan via een eigen website is volgens zijn raadsman Peer Szymkowiak nooit sprake geweest.

Een luxueus leven heeft B. – wiens vrouw ook als verdachte is aangemerkt maar in deze zaak nooit in de cel heeft gezeten – daarnaast ook niet geleid, zo wordt althans door de verdediging gesteld. “Hij heeft een eigen klussenbedrijf als zzp’er en kwam weleens in de zaak van hoofdverdachte Leroy M. Bovendien hadden zij soms contact met elkaar, dus zo kwam meneer B. in beeld bij justitie,” aldus Szymkowiak.

Het is nog onduidelijk wanneer het inhoudelijk proces in deze zaak zal gaan plaatsvinden. Er moet onder andere nog financieel onderzoek verricht worden. De wereld van de bodybuilders zal in ieder geval de benodigde anabolen niet meer via een aantal websites uit Zuid-Limburg kunnen verkrijgen. Die zijn logischerwijs uit de lucht gehaald.

Misdaad
  • TV45 ONLINE, YOUTUBE E.A.