Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Champions League-sterren

Champions League-sterren worden massaal beroofd

Steenrijke voetballers worden bewierookt én beroofd. Tien dagen terug was Pierre-Emerick Aubameyang van FC Barcelona de klos. De speler en zijn vrouw stonden doodsangsten uit toen vier gewapende overvallers midden in de nacht hun villa binnendrongen en een flinke buit maakten. Deze week gaat het miljoenenbal van start. En dat betekent dat criminelen weer op scherp staan. Een overzicht van Champions League-voetballers die het slachtoffer werden van meedogenloze dieven…

Het is 28 juli 2022 in Amsterdam-Zuid. Ajax-aanvoerder Dušan Tadić rijdt naar zijn huis in de chique Van Eeghenstraat en parkeert zijn auto in de buurt. Er staan mannen met helmen en dikke, donkere kleding op het trottoir: Tadić weet meteen dat er iets niet klopt en rent weg. De mannen achterhalen hem en er ontstaat volgens Het Parool ‘een worsteling tussen Tadić en de twee verdachten’. Tadić verzet zich hevig en loopt een verwonding op. Hij kan ontkomen en vlucht naar het Conservatorium Hotel in de nabijgelegen Van Baerlestraat. De mannen met de helmen zijn dan al weggereden op hun scooter. De buit: niks.

Tadić deed aangifte en speelde de wedstrijd tegen PSV om de Johan Cruijffschaal een paar dagen later met pleisters om zijn rechterhand. Hij wilde zich niet laten kennen en weet ook dat overvallen tegenwoordig tot het risico van het vak behoren. Tadić was in 2018 al eens bijna het slachtoffer van een beroving. Leden van de ‘Rolex-bende’ stalen horloges van onder meer Estelle Cruijff en sterrenkapper Hanni Hanna. Tadić was een van de beoogde slachtoffers. Agenten ontdekten dit bij het afluisteren van verdachten Mourad B., Mounir C. en Oussama A. en een minderjarige jongen. Opmerkelijkste quote: “We kunnen hem in zijn benen schieten met een Glock. Bambambam.” Andere voetballers die op het lijstje stonden: de toenmalige PSV-spelers Steven Bergwijn, Luuk en Siem de Jong en Adam Maher. Van het plan om Tadić te beroven werd op het laatst afgezien. Hij was lang geobserveerd en zijn beveiliging was volgens de criminelen veel te goed. Bergwijn, de broertjes De Jong en Maher werden uiteindelijk ook van de lijst gehaald; de overvallers vonden de reis Amsterdam-Eindhoven ‘te ver’.

Snel geld

De rechtszaak tegen de Rolex-bende was in 2020. Mounir C. werd door de officier van justitie gevraagd naar de zinnen over het overvallen van de voetballers. Zijn reactie: “We zouden niet met ze gaan picknicken, maar hoe en wat er precies zou gebeuren, weet ik niet. We verveelden ons en het ging gewoon om snel geld.” Ander opmerkelijk moment uit de rechtszaak: de jongste verdachte bleek een fanatieke Ajax-fan.

Tadić is lang niet de enige voetballer in de Champions League die deze zomer een traumatische ervaring heeft meegemaakt. Marco Verratti, ster van het Italiaanse nationale team en Paris Saint-Germain, was op vakantie in het zuiden van Ibiza met zijn vrouw: het Franse bikinimodel Jessica Aïdi. Ze logeerden in de villa van de wat vollere Ronaldo: de ex-PSV’er en Braziliaanse wereldkampioen die tegenwoordig clubeigenaar van het Spaanse Real Valladolid is. Marco en Jessica gingen op zaterdag 25 juni tot vroeg in de ochtend uit, bij terugkomst ontbraken er nogal wat waardevolle bezittingen. Volgens de lokale krant Diario de Ibiza werd er voor bijna 3 miljoen euro uit de villa gestolen: contant geld, ringen, kettingen, horloges. Het stel was kennelijk niet zuinig geweest bij het inpakken… Hoe de overvallers wisten dat er niemand in de villa aanwezig was? Dat kwam door mevrouw Verratti, die foto’s van hun vakantie op haar Instagram-account had geplaatst: groot huis, zwembad, dure champagne, juwelen openlijk in zicht, horloges bungelend aan polsen. Jessica Aïdi heeft meer dan 500.000 volgers en die moesten allemaal zien hoe idyllisch hun vakantieadres was. Op 15 juli 2022 maakte de Spaanse politie bekend dat er zeven mensen waren gearresteerd. Twee Albanezen namen op 28 juni 2022 de veerboot van Ibiza naar het Spaanse vasteland. Agenten hielden hun auto aan en vonden Verratti’s horloges, geld en Jessica’s juwelen. Vijf andere bendeleden werden gearresteerd in Malaga en ze staan binnenkort terecht voor vijftien roofovervallen aan de Costa del Sol en op Ibiza. Volgens een woordvoerder van de politie was het ‘criminele netwerk perfect georganiseerd en gestructureerd, met Albanië als basis’.

De verdachte: ‘We zouden niet met ze gaan picknicken, maar hoe en wat er precies zou gebeuren, weet ik niet. We verveelden ons en het ging gewoon om snel geld’

Emerson Royal liet zijn Audemars zien en werd prompt beschoten.

Verratti had zelf niets gedeeld over zijn vakantie, hij weet hoe gevaarlijk dat is. Het overvallen van voetballers is namelijk een modeverschijnsel. Dani Olmo, middenvelder van Red Bull Leipzig en 24-voudig Spaans international, was deze zomer op vakantie in Valencia. Op een vrijdagavond besloot hij naar de kapper te gaan. Hij nam plaats in de stoel, maakte een praatje over het nieuwe seizoen, bekeek zijn kapsel met tevredenheid en liep volgens een journalist van de krant Las Provincias rond negen uur in de avond met zijn broer naar buiten. Daar stonden twee mannen die precies wisten wat ze wilden: de Rolex van Dani Olmo. Zijn broer probeerde de held uit te hangen en hij sloeg, schopte, schreeuwde. De overvallers probeerden te vluchten in een auto die al klaarstond, de broer klemde zich vast aan het raam van de vluchtauto. De overvallers scheurden weg, de broer van Dani Olmo kletterde op de klinkers en raakte ernstig gewond.

17 of 19 schoten

En dan is er nog een Champions League-voetballer die deze zomer niet snel zal vergeten: Spurs-verdediger Emerson Royal. Hij ging in juni van dit jaar op vakantie naar zijn geboorteland Brazilië. Parfummetje op, designer-kleertjes aan, Audemars om zijn pols, waarom zou je die thuislaten als je er mee kunt pronken? Een overvaller rende naar hem toe, volgens Emerson had hij een ‘duivelse blik’. Emerson zei: “Rustig, rustig, ik geef je wat je wilt.” De voetballer deed zijn horloge af en gaf het aan de overvaller. Conflict opgelost, er zijn ergere dingen, zeker met zijn salaris. De overvaller pakte ineens een pistool en probeerde op Emerson te schieten. Emerson duwde hem weg, de overvaller verloor zijn evenwicht en schoot in de lucht. De politie was inmiddels ter plaatse, een agent probeerde de overvaller neer te schieten, maar die begon te rennen en lukraak om zich heen te vuren. Emerson werd niet geraakt en dat was een wonder. In een interview op de Braziliaanse zender SporTv zou hij later zeggen: “God beschermde me op een of andere manier op dat moment, want ik voelde dat ik ongedeerd bleef. Ik bedoel, God greep echt in. Want we waren op een plein, met zo’n vijftien mensen in de buurt. Op een klein plein. En hij begon gewoon in het wilde weg te schieten en hij raakte niemand. Hij vuurde iets van 17 of 19 schoten af. Hij had een 9mm-pistool, als ik me niet vergis, semi-automatisch. Het is een wapen dat niet normaal is voor een dief, zelfs niet voor een agent. Dus ik begreep meteen dat het een moment was dat mijn leven had kunnen kosten. Het leerde me ook een belangrijke les: dat ik voorzichtig moet zijn.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Nederlandse voetballers zouden dit laatste ook moeten weten, maar het is lang niet altijd makkelijk om al die luxespullen tijdens vakanties of nachtclubbezoekjes thuis te laten. Volgens De Telegraaf vierde PSV’er Jordan Teze zijn vakantie met zijn vriendin en vrienden op het Griekse eiland Mykonos. Na een avond stappen kwam Teze op vrijdagochtend 24 juni thuis in een appartement waar sporen van braak zichtbaar waren. De Telegraaf-journalist wist ‘via bronnen rondom de speler’ te melden dat er ‘meerdere waardevolle spullen’ waren gestolen. Meer details werden er niet gegeven, alleen het juice-kanaal RealityFBI wist er nog aan toe te voegen dat ook Cody Gakpo en zijn vriendin waren beroofd: er zouden kleding, betaalpassen en geld zijn gestolen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • ANP, INSTAGRAM, GOOGLE STREETVIEW E.A.