ECUADOR
Jacob Vogel (55)
Vermoord voor de ogen van zijn vriendin
Wat op woensdag 19 januari 2022 eindigt in een vreselijk drama begint als een prachtig liefdesverhaal. De 55-jarige Jacob Vogel uit Amstelveen vliegt samen met zijn vriendin, een in Duitsland wonende Ecuadoraanse, naar haar vaderland om met eigen ogen te zien waar haar wortels liggen. De tortelduifjes overnachten samen in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador, en brengen met z’n tweetjes een bezoek aan El Faro del Cerro, de bar naast de 355ste trede van de in totaal 444 treden tellende trap naar de vuurtoren van Guayaquil. Bedoeling is dat het een romantisch avondje wordt. Maar rond 21.00 uur gaat het gruwelijk mis.
Jacob en zijn vriendin hebben net een drankje besteld als er plotseling twee gewapende mannen de bar binnenstormen. Wat het verliefde stel niet weet, is dat een van hen de bekende lokale crimineel Marcos Alexander R. (24) is, bijgenaamd Chucky (de moordlustige pop uit de film Child’s Play). Hij is samen met een handlanger. De hele buurt is doodsbang voor Chucky, die in het verleden herhaaldelijk is aangehouden, onder meer voor drugshandel en diefstal.
Onder bedreiging van een vuurwapen dwingt het duo de aanwezige klanten om hun mobieltjes en portemonnees af te staan. Wanneer ze het tafeltje naderen waar Jacob met zijn vriendin zit, doet de Nederlandse toerist iets waarvan hij spijt krijgt. In de gauwigheid gooit hij snel de portemonnee van zijn vriendin ergens anders heen. Chucky ziet het recht voor zijn ogen gebeuren hoe Jacob hem probeert te belazeren. Meteen trekt hij zijn vuurwapen en richt hij dat van dichtbij op Jacob. Dan haalt hij de trekker over. In de bar ontstaat blinde paniek. De afgevuurde kogel raakt Jacob in zijn borst en Chucky en zijn handlanger nemen snel de benen. Kort nadat de ambulance arriveert, wordt Jacob op een brancard uit het café getild en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij aan zijn overwindingen. Drie weken na de moord slaat de politie Chucky in de boeien.
TURKIJE
Pieter Jan Reintjes (57)
Neergestoken en gewurgd
Als Pieter Jan Reintjes uit Schaijk op dinsdagavond 28 oktober 2015 nadat hij de vuilnis heeft buitengezet niet meer terugkeert in zijn vakantieappartement in de Turkse plaats Mahmutlar, slaat zijn man Cor Jonkergouw alarm. Het is niets voor Pieter Jan om onaangekondigd de hele nacht weg te blijven. Hij kent hem juist als een heel lief persoon, die 24 uur per dag voor hem klaarstaat.
Sinds Cor in 1999 met hem in het huwelijksbootje is gestapt, hebben ze jarenlang met z’n tweeën een groentewinkel in Schaijk gerund, totdat Cor als gevolg van een ziekte invalid raakte en ze met pijn in hun hart de deuren van hun zaak moesten sluiten. Sindsdien is Pieter Jan zijn mantelzorger en zorgt hij met hart en ziel voor hem. Op voorspraak van Pieter Jan hebben ze bijvoorbeeld samen dit vakantiehuisje in Mahmutlar gekocht en gaan ze twee keer per jaar enkele weken op vakantie naar Turkije, omdat de Turkse zon goed voor Cors gezondheid zou zijn. Hem zomaar in onzekerheid achterlaten, is iets wat Pieter Jan nooit zou doen, weet Cor.
Na zijn verontrustende telefoontje begint de politie meteen een zoektocht. Die levert in eerste instantie niets op. Maar de volgende ochtend komt er een afschuwelijke melding binnen.
Een vrouw die aan het werk zou gaan in een bananentuin in het Mahmutlar-district, heeft langs de kant van de weg tot haar grote schrik een lijk zien liggen. Als de politie op de aangewezen plek arriveert, worden alle vermoedens waarheid. Het lichaam blijkt inderdaad van Pieter Jan. Het is zwaar toegetakeld. Hij is drie keer met een mes gestoken en zelfs z’n keel is doorgesneden. In de buurt van zijn lichaam wordt een plastic touw gevonden, waarmee hij is gewurgd. Wie heeft deze gruwelijke daad op zijn geweten? Waarom moest Pieter Jan worden vermoord? En wat heeft zich nu precies in het holst van de nacht afgespeeld? Het zijn vragen waarop de Turkse politie maandenlang naar bevredigende antwoorden zoekt. Maar tot groot verdriet van Cor komen die er nooit. Hij blijft in onwetendheid achter over wat er nu precies met zijn grote liefde is gebeurd.
FRANKRIJK
Caroline Pino (24)
Gedumpt langs de kant van de weg
De oudste zaak in dit overzicht is die van Caroline Pino uit Beuningen. In 1996 wordt ze tijdens een liftvakantie in Frankrijk vermoord. Wat er in de laatste uren van haar leven precies met haar gebeurd is, en vooral: wie haar gruwelijk dood op zijn of haar geweten heeft, is meer dan 26 jaar later nog altijd een compleet raadsel.
In de zomer van 1996 lift Caroline in haar eentje vanaf de Spaans-Franse grens naar Parijs. Daar viert haar familie een week lang vakantie in Disneyland. Maar tot grote ongerustheid van haar familie komt Caroline nooit aan. Pas op 10 augustus, bijna twee weken na haar geplande aankomst in Disneyland, komt er een einde aan alle onzekerheid. Langs de snelweg bij het Franse plaatsje Orsay, op zo’n 50 kilometer van haar eindbestemming, stuiten wegwerkers bij toeval op haar lichaam. Met enkel een bh en een slip aan ligt ze met opgetrokken knieën in haar slaapzak. Ze is op een gruwelijke wijze aan haar einde gekomen. Ze is gewurgd.
Het onderzoek dat de Franse justitie naar de daders instelt, blijkt al snel een doodlopende weg. De chauffeur die haar de laatste lift heeft gegeven die bij de politie bekend is, verklaart (blijkt uit berichtgeving van Omroep Gelderland) dat hij Caroline heeft afgezet in het dorpje Castets, op enkele honderden kilometers van de plek waar ze is gevonden. Haar laatste teken van leven is een geldopname bij een bank in de Franse stad Rennes. Op camerabeelden is te zien dat er een backpacker achter haar staat, maar wie dat is, wordt nooit duidelijk. Het bedrag dat ze pint, komt overeen met de kosten voor een enkele reis naar Disneyland. Meerdere verdachten worden verhoord, maar niemand wordt voor de moord vervolgd.
In 2019 krijgen de nabestaanden een sprankje hoop als er na een jarenlange stilte eindelijk weer beweging in de zaak komt. Carolines moeder, Wil Vreeburg, reist op verzoek van de politie naar Parijs af om DNA af te staan, dat de Fransen kan helpen bij hun onderzoek. Omdat Caroline mogelijk twee weken in de buitenlucht heeft gelegen en haar lichaam bij de vondst in staat van ontbinding was, is haar DNA snel vergaan. Maar de helpende hand van haar moeder levert niets op. Wat er met haar dochter gebeurd is, blijft voor haar een groot mysterie.
SURINAME
Gaitrie Jagroep (43)
Gewurgd door haar eigen man
“Je zei me altijd dat je bang was voor deze man. En nu heeft hij je doodgemaakt,” schrijft een van de vrienden van Gaitrie Jagroep begin 2019 op haar Facebook-profiel, de dag na het verschrikkelijke drama dat zich heeft afgespeeld in een vakantiewoning in een resort in Wanica, ten zuidwesten van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo.
Gaitrie woont met haar vriend Mohamed K. en hun 4-jarig zoontje in Rijswijk en vliegt met haar gezin op 27 november 2018 naar Suriname voor een lange vakantie. K. en zij hebben niet bepaald een gelukkig huwelijk. Het aantal keer dat ze ruzie hebben, is al lang niet meer bij te houden. Tegen een van haar vrienden zou Gaitrie over K. hebben gezegd: “Ik denk dat hij me nog vermoordt.”
Ook op vakantie in Suriname vechten de twee kemphanen elkaar de tent uit. Volgens Surinaamse media probeert Gaitrie tussen kerst en nieuwjaar om Suriname eerder te verlaten dan de geplande terugvlucht van begin januari, omdat K. haar zou hebben bedreigd. Maar dat plan gaat niet door als blijkt dat er geen retourvlucht meer mogelijk is.
Op een van de laatste dagen van hun vakantie barst de bom. In de vroege morgen rond 07.00 uur staan Gaitrie en K. samen in de keuken wanneer het Gaitrie allemaal te veel wordt. Ze pakt een kapmes en gaat K. ermee te lijf. Om te voorkomen dat hij gewond raakt, pakt K. met zijn ene hand Gaitries hand vast waarin ze het mes vastheeft. Met zijn andere hand grijpt hij naar haar keel. Om de woedende Gaitrie rustig te krijgen, drukt hij haar keel steeds harder dicht. Als gevolg van de flinke worsteling vallen beiden op de grond. K. staat al snel weer op zijn benen. Maar Gaitrie niet. Zij blijft levenloos op de grond liggen.
Tegenover de rechter stelt K. dat hij uit zelfverdediging handelde en dat het nooit zijn bedoeling is geweest om zijn vriendin te vermoorden. Ondanks de eis van de officier van justitie van een gevangenisstraf van twintig jaar gaat de rechter mee in zijn verklaring. De rechter vindt dat er in deze zaak sprake is van psychische overmacht en ontslaat K. in april 2020 van alle rechtsvervolging, waarna hij op vrije voeten wordt gesteld.
COLOMBIA
Manon van de Zande (27)
Geraakt door een verdwaalde kogel
“Het was heel heftig om mee te maken,” zegt de eigenaar van het restaurant El Punto del Consomé in de Colombiaanse stad Leticia tegen de landelijke krant El Espectador, een dag na de dodelijke schietpartij van woensdag 15 juni 2022 in zijn zaak. Een van de slachtoffers is de Nederlandse toerist Manon van de Zande. Ze is precies op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. “Ik vond het heel moeilijk om te zien hoe de mensen die bij haar waren wanhopig schreeuwden.”
Manon komt uit het Gelderse dorp Eck en Wiel en zet zich in als bestuurslid en leidster bij De Betuwse Jeugdkampen. Alle noodzakelijke voorbereidingen om in juli weer een geslaagd kamp te kunnen organiseren zijn getroffen, waardoor Manon samen met haar vriend Roy met volle teugen kan gaan genieten van haar welverdiende vakantie naar Colombia. Ze zijn lekker aan het lunchen in het uitgekozen restaurant bij het drielandenpunt met Brazilië en Peru, wanneer plotseling de rust abrupt wordt verstoord door twee mannen die met getrokken pistool het restaurant binnenstormen.
Ze zijn op zoek naar de Braziliaan Alfonso Celso (42). Hoewel die uit de gevangenis is ontsnapt en voor handel in verdovende middelen, afpersing en moord nog een celstraf van 24 jaar heeft openstaan, zit hij open en bloot in het restaurant, waar hij een ontmoeting heeft met zijn advocaat.
Als de twee mannen, huurmoordenaars volgens Colombiaanse media, hem in hun vizier hebben, schieten ze wild om zich heen. Net zo lang totdat ze zeker weten dat de klus geklaard is en de Braziliaan is geliquideerd. Dan nemen ze snel de benen. Wat achterblijft, is het lichaam van de arme Manon, liggend op de grond. Ze is geraakt door een verdwaalde kogel. Ze heeft de brute pech gehad dat ze aan de tafel zat naast die van het doelwit. Een dag na het drama overlijdt ze in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Van de daders ontbreekt, voor zover bekend, tot op de dag van vandaag elk spoor.
SPANJE
Carlo Heuvelman (27)
Doodgetrapt tijdens een stapavond
Wat woensdagavond 14 juli 2021 op het Spaanse eiland Mallorca voor Carlo Heuvelman uit Waddinxveen en zijn vrienden een gezellige stapavond moet worden, eindigt onverwacht in de brute dood van de Nederlandse toerist. Verantwoordelijk daarvoor lijkt (de rechter moet nog uitspraak doen) een vriendengroep uit het Gooi.
Met een man of dertien huren ze een villa in de omgeving van S’Arenal, dé badplaats van Mallorca waar Nederlandse jongeren zich elke zomer klem zuipen. Ze gaan die fatale avond op twee verschillende plaatsen stappen. Waar een deel van de groep kiest voor café De Zaak, bezoekt de rest van de groep het iets verderop gelegen De Pub. Maar de hereniging blijft niet lang uit, omdat degenen die in De Zaak zitten al snel ruzie krijgen met een groepje Nederlanders uit Heerhugowaard en de kroeg worden uitgezet, waarna ze hulp inroepen van hun vrienden in De Pub. Wat volgt is een vechtpartij op straat. Meerdere jongens worden getrakteerd op een bloedneus en blauwe plekken. Tegen de vriendengroep uit het Gooi doen de jongeren uit Heerhugowaard later aangifte van mishandeling.
Wanneer de gemoederen enigszins bedaard zijn, gaan de Hilversummers terug naar café De Pub, waar ze een nog een openstaande rekening van meer dan 1000 euro aftikken. Vervolgens blijven ze buiten staan bij café De Bier-Express. Hier zitten Carlo en zijn vrienden. Ogenschijnlijk zonder enige reden krijgt de groep uit het Gooi nu ook met hén ruzie. Carlo wil, volgens De Telegraaf, de ruzie sussen, maar die poging blijft zonder succes. Opnieuw breekt er een vechtpartij uit. Xavier, één van de vrienden van Carlo, wordt meerdere keren geschopt. Carlo zelf belandt op de een of andere manier op de grond. Terwijl hij daar ligt, wordt hij vermoedelijk (nogmaals: de rechter moet nog uitspraak doen) één of meerdere keren op volle kracht tegen zijn hoofd getrapt. Deze keer is de schade vele malen groter dan een bloedneus en blauwe plekken. Vier dagen na de mishandeling overlijdt Carlo in het ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie vervolgt uiteindelijk drie personen voor de doodslag op Carlo. Komende oktober staat de rechtszaak gepland.
DE FILIPIJNEN
Robin Mons (51)
Neergestoken op een terras
Drie jaar lang blijft de moord op Robin Mons uit Weesp op 24 maart 2014 in de Filipijnse stad Bacalod omgeven met vraagtekens. Waarom moest hij dood? En waarom loopt de dader – de Filipijn Ricky B. – na zijn gruwelijke daad nog altijd vrij rond? Vragen waar de nabestaanden van Robin een antwoord op hopen te vinden. Daarom roepen ze de hulp in van John van den Heuvel, die met zijn team van het RTL-programma Vermoord in het Buitenland maandenlang onderzoek naar de zaak doet.
Wat wél duidelijk is, is dat Robin regelmatig op vakantie gaat naar de Filipijnen. Hij is verliefd geworden op de eilandengroep en heeft er een vakantiehuis laten bouwen. Ook bezoekt hij regelmatig het restaurantje Jack & Joy Store, waar het die bewuste dag tot een bloederig tafereel komt. Het enige wat de nabestaanden weten, is dat hij op een vol terras een paar keer door B. met een mes wordt gestoken. En dat hij enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overlijdt. Meer informatie krijgen ze niet van de Filipijnse autoriteiten.
John reist daarom in de zomer van 2017 met twee nabestaanden van Robin af naar het Aziatische land. Na veel speurwerk slaagt hij erin om de moord feilloos te reconstrueren.
Robin wordt op het terras op zijn lip geslagen door de Filipijnse ex van zijn vriendin. Een fractie later voelt hij twee messteken in zijn bovenlichaam en zakt hij in elkaar op de grond
Wanneer Robin met een binnen besteld glas whisky in zijn handen het terras oploopt van de Jack & Joy Store, staat hij vrijwel direct oog in oog met B., bij wie het schuim nog net niet op zijn mond staat. B. blijkt de ex-vriend van de vrouw met wie Robin sinds kort een relatie heeft. Naar haar zou B. een dreigend tekstbericht hebben gestuurd waarin hij uit jaloezie zou hebben gedreigd dat hij Robin iets zou aandoen. Nu komt hij die belofte waarmaken. Voordat Robin met zijn ogen kan knipperen, wordt hij boven op zijn lip geslagen. Een fractie later voelt Robin twee messteken in zijn bovenlichaam en zakt hij in elkaar op de grond.
John van den Heuvel zou John van den Heuvel natuurlijk niet zijn als hij niet achter de moordenaar aangaat. Drie jaar lang heeft B. zich onaantastbaar gewaand. Maar aan het eind van de aflevering vat de politie hem in de kraag. Wat hem te wachten staat, is vermoedelijk een levenslange gevangenisstraf.
‘Nabestaanden worden aan hun lot overgelaten’
Elk jaar worden er in het buitenland tussen de tien en vijftien Nederlanders vermoord. Hun nabestaanden worden geregeld aan hun lot overgelaten, vindt Jack Keijzer, voorzitter van de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG). Vanwege de afstand met het land waarin de moord is gepleegd, doen zich vaak allerlei problemen voor. Het verschilt bijvoorbeeld per land hoe de politie de moord afhandelt. De nabestaanden worden bijgestaan door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar in veel gevallen voelen ze zich niet of onvoldoende geholpen, zegt Keijzer. In de Omroep WNL-podcast Het Onderzoeksbureau zegt hij dat er door het ministerie te weinig informatievoorzieningen worden aangeboden. “Het is belangrijk voor nabestaanden dat er wordt uitgelegd wat ze kunnen doen, waar ze moeten zijn en wat ze kunnen verwachten wanneer hun dierbare door moord in het buitenland om het leven komt. Daarom moeten er richtlijnen komen voor ambassades waarin duidelijk is wat er gecommuniceerd moet worden richting nabestaanden.”
Behalve voor een handleiding pleit de federatie voor een schade-uitkering. Nabestaanden van in Nederland vermoorde mensen kunnen via het Schadefonds Geweldsmisdrijven een eenmalige tegemoetkoming van maximaal 5000 euro krijgen. Momenteel is er voor nabestaanden van in het buitenland omgekomen Nederlanders alleen een noodhulpfonds beschikbaar. Alleen nabestaanden die in financiële problemen verkeren, kunnen hier aanspraak op maken. “Daar moet echt verandering in komen,” zegt Keijzer.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie aan WNL dat het nabestaanden van in het buitenland vermoorde Nederlanders zo goed mogelijk bijstaat. Het ministerie begrijpt dat de mogelijkheden en expertise niet altijd voldoen aan de verwachtingen van nabestaanden, maar zegt zich niet te kunnen mengen in een onderzoek door buitenlandse autoriteiten naar een zaak die zich in dat land heeft afgespeeld.
- ANP, de Telegraaf e.a.