@media (max-width: 679px){#fig-633964f559272 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633964f559272 img{#fig-633964f559272 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-633964f559272 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633964f559272 img{#fig-633964f559272 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-633964f559272 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633964f559272 img{#fig-633964f559272 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-633964f559272 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633964f559272 img{#fig-633964f559272 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-633964f559272 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-633964f559272 img{#fig-633964f559272 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Gezocht: vakantiegangsters - deze 19 levensgevaarlijke criminelen zijn op de vlucht geslagen

Gezocht: vakantiegangsters - deze 19 levensgevaarlijke criminelen zijn op de vlucht geslagen

Veel levensgevaarlijke criminelen nemen, nog voordat de straf voor hun misdaad is uitgesproken door de rechter, de benen naar het buitenland. Panorama vraagt, met de vakantie voor de deur, je aandacht voor de volgende tronies. Mocht je ze toevallig zien, in je vakantieland, trek dan even aan bel. We vertellen je ook hoe je dat slim en veilig doet. Kijk en lees mee.

Van de ‘The FBI 10 Most Wanted’ uit Amerika heeft waarschijnlijk iedereen weleens gehoord. Maar ook in de polder hebben we sinds 2010 een officiële lijst met de meest gezochte criminelen. Deze lijst heeft alleen een iets minder vlammende naam: Nationale Opsporingslijst. Ook staat er meer schorem op dan slechts tien psychopathische mafkezen. De lijst is even lang als de Nederlandse politie denkt dat nodig is.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Momenteel – zomer 2022 – staan er negentien criminelen op de lijst die justitie héél graag achter de tralies ziet. Liever vandaag dan morgen. Logisch, want je komt niet zo maar op de Nationale Opsporingslijst. Je moet veroordeeld zijn voor of ernstig verdacht worden van een misdaad waar minimaal 8 jaar celstraf op staat. En het (vermeende) recidivegevaar moet hoog zijn. Dat wil zeggen dat het vermoeden bestaat dat ze elk moment opnieuw kunnen flippen. Omdat iedereen begrijpt dat deze types zo snel mogelijk van de straat moeten, worden hun volledige namen en herkenbare foto’s door de politie vrijgegeven. Met de zomervakantie in aantocht, publiceert Panorama hieronder de hele lijst.

Veel voortvluchtige criminelen zitten namelijk waarschijnlijk in het buitenland. En waar gaan we naartoe op vakantie nu het eindelijk weer kan na corona? Juist. Houd je ogen open dus. En help mee.

Nazir Ahmad Chaudhry (75) • Vermoordde zijn 3-jarige stiefzoon • Voortvluchtig sinds 1999

Chaudhry, geboren in Pakistan, sloeg in Nederland zijn 3-jarige stiefzoontje zo lang en zo hard dat de peuter het niet kon navertellen. De psychopaat kreeg slechts vijf jaar cel, maar nog veel erger is dat hij sinds dat vonnis vrij rondloopt en zijn straf nooit heeft uitgezeten. Chaudhry is inmiddels 75 jaar oud, hij is kaal en licht getint.

Hasèn Amhased Aksema (46) • Vermoordde zijn vrouw Marisse van der Burg • Ontvoerde zijn dochter Isra • Voortvluchtig sinds 9 augustus 2004 • Zit hoogstwaarschijnlijk ergens in Libië (Tripoli?)

Afgelopen april besteedde Panorama nog aandacht aan de patiënt die Hasèn Amhased Aksema heet. Hij vermoordde zijn vrouw, kapster Marisse van der Burg, koelbloedig in 2004 door haar handen en voeten vast te binden en over haar gezicht plakte hij 27 meter aan ducttape met een piepklein gaatje bij haar neus. Zo wist ie zeker dat ze langzaam zou stikken. Terwijl Marisse haar doodstrijd streed, ontvoerdde Aksema hun 3-jarige dochtertje naar zijn geboorteland Libië. Zijn signalement: Hasèn Amhased Aksema is geboren op 20 augustus 1975, is dus 46 jaar, hij is licht getint en ongeveer 1 meter 80 lang. Hij gebruikt verschillende aliassen waaronder Hussein Emhemed Eksuma en Hussain Mohammed Qassouma. Hasen spreekt Arabisch, Engels, Italiaans en gebrekkig Nederlands.

Jian Xia (45) • Vermoordde de Chinese vrouw Yi Gu (31) • Voortvluchtig sinds 16 september 2004

Yi Gu was zeven maanden zwanger toen Jian Xia haar keel dichtkneep in haar flat in Haarlem. Een logisch motief is niet bekend. Xia verft zijn haar, zelfs blond. Hij is gezien in Antwerpen en werkt soms in de keuken van Chinese (wok) restaurants. Hij spreekt gebrekkig Engels en gebrekkig Nederlands en gebruikt wellicht de naam Qiang Cheng.

Alex Kwame Fuachie • Vermoordde (nog) niemand, maar pleegde wel een zeer gewelddadige overval • Voortvluchtig sinds 2008 • Zit misschien in Amsterdam Zuidoost, Zuid-Nederland of België

Fuachie pleegde in 2008 een zeer gewelddadige roofoverval op een oud en rijk echtpaar in Bloemendaal waar hij werkte als tuinman. Hij schopte het mannelijke slachtoffer zo hard dat deze een schedelbreuk opliep. Hierna schoot

Fuachie hem ook nog in zijn buik. De crimineel is geboren in Ghana, heeft een zeer donkere huidskleur en een gedrongen postuur. Hij spreekt gebrekkig Nederlands en gebrekkig Engels. Fuachie heeft een vriendin die waarschijnlijk Evelyn heet en hij heeft een kind. Mogelijk bevindt hij zich in een omgeving in Nederland of België waar veel mensen uit Ghana wonen. Gebruikt mogelijk aliassen. Als hij gevonden wordt, mag hij achttien jaar zitten.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Neculaie Negura (50) • Vermoordde Gheorghe Matei in Tilburg • Voortvluchtig sinds 2009 • Zit heel misschien in Italië (omgeving van Rome) of in Roemenië

De 29-jarige Matei uit Roemenië wordt op 28 oktober 2009 neergestoken door zijn landgenoot Neculaie Negura in café Friends in Tilburg – hij sterft dezelfde nacht in het Elisabeth Ziekenhuis. De politie denkt dat de steekpartij volgde op een ruzie over wie het volgende rondje moest geven. Lichtgeraakt type dus, die Negura.

Hij zou met zijn vriendin na de moord zijn gevlucht naar Rome, maar dat is al lang geleden. In Tilburg kenden mensen hem onder zijn bijnaam Saolin of Shaulin, misschien gebruikt hij die nog steeds. Negura is inmiddels 50 jaar en heeft waarschijnlijk kort haar.

TUINMAN FUACHIE SCHOPTE HET SLACHTOFFER ZO HARD DAT DEZE EEN SCHEDELBREUK OPLIEP. HIERNA SCHOOT HIJ HEM IN ZIJN BUIK

Sharif Korz (44) • Vermoordde John Meijers (42) • Voortvluchtig sinds 2010

Zwart haar, bruine ogen, laatst bekende verblijfsplaats Zwolle. Ja, het zijn inderdaad geen signalementen en feiten waarvan je zegt: die gast hebben we nu zo te pakken. Sharif Korz is dan ook al heel lang on the run, al sinds 2010. Zijn naam stond al op de allereerste Nationale Opsporingslijst. Hij is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van ondernemer John Meijers uit Weert – en moet daarvan nog elf jaar zitten. Als je hem ergens ziet zitten, aarzel niet en bel de politie.

Quincley Emanuel Poppen (27) • Vermoordde een supermarkteigenaar in Willemstad, Curaçao • Voortvluchtig sinds 2013 • Verblijft misschien in Nederland

Uit het persbericht van de politie: ‘Op 9 mei 2013 overvallen Quincley en zijn handlanger de eigenaren van de Chinese minimarkt Hua Jiant aan de Caracasbaaiweg in Willemstad, Curaçao. De 42-jarige eigenaar wordt voor de ogen van zijn vrouw doodgeschoten. De buit was wat kleingeld en een paar telefoonkaarten. Al snel na de overval maakte de politie op Curaçao de bewakingsbeelden openbaar. En daardoor werd de man die schoot, met de rode pet, door meerdere personen waaronder familieleden, herkend. Het bleek Quincley Emanuel Poppen te zijn, destijds was hij pas 18. Nog voor hij kon worden aangehouden is Quincley halsoverkop naar Sint Maarten gevlucht. Hij heeft daarna nog een keer telefonisch contact gehad met zijn familie vanaf de eilanden Saint Kitts and Nevis, maar sindsdien ontbreekt ieder spoor.

Inmiddels houdt de politie er rekening mee dat Quincley Emanuel Poppen misschien wel in Nederland verblijft.’ Waar moet je op letten? Nou, vooral op handen. Crimineel Poppen heeft bij wijze van tatoeage drie puntjes op zijn rechterhand. Hij heeft ook gaatjes in beide oren en hij spreekt vloeiend Papiaments en Nederlands.

James Staurvik (39) • Vermoordde vier mensen, van wie één in Nederland • Voortvluchtig sinds 7 oktober 2011 • Zit misschien in Malaga

De in Ierland geboren moordenaar James Staurvik wordt in Nederland verdacht van de moord op Radoslaw Adam Sawaryn (31), vader van een dochtertje van twee jaar. In z’n thuisland staat hij geboekt voor drie moorden. Let even op: de ijskoude killer is opvallend klein, maar zo’n 1.55 tot hooguit 1.65 meter lang. Hij is iel gebouwd en heeft donker haar. Let even heel goed op: hij is hoogstwaarschijnlijk vuurwapengevaarlijk.

Cengiz Akin (41) • Vermoordde de 31-jarige Hamdi Bilir in Amsterdam • Voortvluchtig sinds 23 september 2014 • Zit hoogstwaarschijnlijk ergens in Turkije (Istanbul)

Moordenaar Cengiz Akin heeft twee tatoeages op zijn rechterarm. Eén tatoeage op zijn bovenarm en één op de binnenzijde van zijn onderarm. Op de tattoo op zijn rechteronderarm staat: ‘You hit me, I hit you’, ‘81’ en ‘Eldar’. Let dus goed op de blote herenarmen, op de stranden rond Istanbul.

Cumali Ata (38) • Vermoordde zijn 18-jarige nichtje Denise Celik • Voortvluchtig sinds 2004 • Verblijft misschien in Turkije (Antalya) of in Duitsland

In 2004 wurgt de dan nog 20-jarige stratenmaker Cumali Ata in een hotel in Enschede zijn 18-jarige nichtje Denise Celik met wie hij op dat moment een relatie heeft. Sindsdien is hij op de vlucht voor de politie én voor zijn openstaande celstraf van tien jaar. Ata heeft een Zuid-Europees uiterlijk. Aan de rechterkant van zijn hals heeft hij een aantal moedervlekken. Heeft familie wonen in Turkije, Dortmund en Steenwijk die hij mogelijk onregelmatig bezoekt.

Shahin Gheiybe (38) • Vermoordde niemand, want zijn dubbele moordpoging mislukte • Voortvluchtig sinds 6 oktober 2011 • Verblijft misschien in Duitsland, België of Iran (Teheran)

Shahin Gheiybe probeert op 6 juli 2009 in Den Bosch twee mensen, met wie hij een zakelijke afspraak had, te vermoorden door van dichtbij zijn handwapen op hen leeg te schieten. Ternauwernood kunnen ze het navertellen. Voor de dubbele poging tot moord is Gheiybe veroordeeld tot dertien jaar achter tralies. Hij zat ook even vast, maar op 6 oktober 2011 wist hij te ontsnappen tijdens een bezoek aan een ziekenhuis.

De politie weet dat Gheiybe na zijn ontsnapping met hulp van familie naar Iran is gevlucht. Misschien is hij daar nog? Signalement: de crimineel heeft een kuiltje in zijn kin en een moedervlek op zijn linkerwang, naast zijn mond. Is 1.88 meter lang. Donker haar, bruine ogen. Het vermoeden bestaat dat hij soms ook in Nederland is. Hij heeft overal schijt aan. Post op Instagram: “Ik geniet van mijn vrijheid en van het lekkere weer!” Het wordt tijd dat hij snel weer kan genieten van zijn cel.

Christo Hülters (41) • Vermoordde op een haar na twee mensen • Voortvluchtig sinds 27 juni 2015 • Verblijft misschien in Marokko (Casablanca), Spanje, Nederland (Noord-Brabant)

Christo Hülters schiet tijdens een kinderfeestje op een woonwagenkamp in Bergen op Zoom op 27 juni rond 21.30 uur twee mensen neer. De reden? Ze zochten ruzie met hem.

Hij krijgt twaalf jaar cel voor twee pogingen tot moord, maar heeft daar geen zin in. Hij heeft geen dag gezeten. Hülters is 1.84 meter lang, heeft grijs/ groene ogen en donkerblond haar. Gebruikt misschien de naam Cristo Hermans. Het zou kunnen dat hij in Marokko zit of in Spanje. Maar houd ook in Nederland je ogen open.

Sergey Nikolayevich Dubinskiy (59) • Vermoordde 298 mensen • Voortvluchtig sinds 17 juli 2014 • Verblijft misschien in Oekraïne of Rusland

Sergey Dubinskiy, donker haar, bruine ogen, schoot op 17 juli 2014 vlucht MH17 uit de lucht. Of in elk geval was de militair officier nauw betrokken bij die ongekende, onvoorstelbare misdaad. Zo nauw zelfs dat hij misschien het bevel tot schieten van de raket heeft gegeven. Moeilijk op te sporen deze idioot, natuurlijk. Maar je weet nooit.

En als je iemand van de Nationale Opsporingslijst tussen vier muren wilt hebben, dan is het deze massamoordenaar wel. Kijk goed naar de foto en kijk goed om je heen.

Oleg Yuldashevich Pulatov (56) • Vermoordde 298 mensen • Voortvluchtig sinds 17 juli 2014

Oleg Pulatov, die ook ‘Giurza’ wordt genoemd is een oud-militair van de Russische Spetsnaz GRU. Dat is een speciale, geheime eenheid van de Russische militaire inlichtingendienst. Hij diende in vuile oorlogen in Tsjetsjenië en Afghanistan. Pulatov was in 2014 plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en een van de plaatsvervangers van crimineel Sergey Dubinsky. De moordenaar zou onder andere de BUK-raket waarmee vlucht MH17 uit de lucht is geschoten hebben verplaatst en bewaakt in het veld bij Pervomaisk. Volgens inlichtingendiensten bevindt Pulatov zich inmiddels hoogstwaarschijnlijk weer in Rusland. Dus mocht je daar om een of andere reden zijn deze zomer: wees alert. Overigens heeft Pulatov twee Nederlandse advocaten, maar die willen, hoe sympathiek, niet zeggen waar hun cliënt is.

Leonid Volodomyrovych Kharchenko (50) • Vermoordde 298 mensen • Voortvluchtig sinds 17 juli 2014 • Geboren in Oekraïne

Leonid Kharchenko is de enige van de vier hoofdverdachten van het neerhalen van vlucht MH17 die in de Oekraïne is geboren en getogen. Hij heeft, volgens rechercheurs, het restant van de BUKraket na gedane zaken verborgen in Rusland. Hij is kalend, heeft blauwgrijze ogen en is waarschijnlijk niet al te slank. Andy Kraag, hoofd van de Nationale Recherche van de Nederlandse politie: “We willen onder andere van hem weten wie er deel uitmaakten van hun team, wat hun bevel was en wie hen dat bevel gaf. We willen ook weten wie überhaupt heeft besloten dit raketsysteem in Oekraïne in te zetten.

En éérst en vooral willen we weten waarom het passagiersvliegtuig is neergehaald. Hoe kon het gebeuren dat het vliegtuig met 298 onschuldige burgers aan boord werd neergeschoten? Deze vragen kunnen we pas met het volste vertrouwen beantwoorden als de betrokkenen duidelijkheid verschaffen over deze kwestie.” Daarom zijn we op zoek naar Leonid Kharchenko.

Igor Vsevolodovich Girkin (52) • Vermoordde 298 mensen • Voortvluchtig sinds 17 juli 2014 • Bijnaam: Igor de Verschrikkelijke

Igor Girkin is een psychopathische gek. Hij wordt in verband gebracht met talloze oorlogsmisdaden: plunderen, martelen, moorden. Ook in de Oekraïne is hij als een totale mafkees tekeer gegaan. Toch claimt hij dat hij niets te maken heeft met het neerhalen van de MH17. “Wij, de rebellen, hebben het toestel niet neergeschoten.” De bewijzen tegen hem zijn echter talrijk. Zo bestaat er een bericht waarin hij opdracht geeft om de horloges en andere bezittingen van waarde van de overleden passagiers van de rampvlucht te verzamelen. Igor is absoluut geen frisse jongen. Opmerkelijk is dan wel weer dat hij geen fan is van Poetin. Wij zijn ook geen fan van Girkin.

Bekijk goed zijn foto. Als er iemand van de straat moet, is hij het wel.

Kidane Zekarias Habtemariam • Vermoordde indirect heel veel mensen • Voortvluchtig sinds 2021 • Geboren in Eritrea

Kidane Habtemariam stond of staat aan het hoofd van een illegaal kamp in Libië waar duizenden migranten verblijven. Hij wordt verdacht van het leiding geven aan een criminele organisatie (mensensmokkel) die over de rug van wanhopige migranten zoveel als mogelijk geld verdient. Zijn slachtoffers krijgen niet zelden te maken met zware mishandelingen en verkrachtingen. Velen overleven de reis naar Europa niet en ook als zijn slachtoffers wel in Nederland aankomen, perst hij die af door ze keer op keer veel geld te laten betalen voor een familielid dat onderweg is naar Europa. Waarschijnlijk zit de mensensmokkelaar in Nederland.

Jos Leijdekkers (31) • Verdacht van de moord op Naimal Jillal • Voortvluchtig sinds 2022 • Zit misschien in Turkije of Dubai

De Nederlandse topcrimineel ‘Bolle’ Jos Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de grootschalige handel, import en export van cocaïne in Nederland en in België. Daarnaast is hij betrokken bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van de op het randje opererende zakenvrouw Naima Jillal, die ook in de cokehandel zou hebben gezeten. Naima Jillal verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam-Zuid in een auto stapte. In onderschepte, versleutelde smsberichten komt naar voren dat Leijdekkers een rol heeft gespeeld en vermoedelijk zelfs verantwoordelijk is voor de verdwijning en de dood van Jillal.

Uit gevonden foto’s blijkt dat zij is gemarteld, want op haar buik liggen een afgeknipte duim en een afgeknipte teen. Wie vindt Bolle Jos? Let extra goed op als je in Dubai bent.

Mohamed Nyabi (43) • Leidt de belangrijkste coke-lijnen naar ons land • Voortvluchtig sinds 2022 • Zit misschien in Dubai

Opvallend. De laatste topcrimineel die door de Nederlandse politie op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst is ogenschijnlijk geen moordenaar maar een ordinaire drugshandelaar. Mohamed Nyabi zit tot over zijn oren in de coke. Waarom justitie uitgerekend hem nou héél graag wil hebben weten we niet. Misschien heeft hij toch een moord op zijn geweten? Dat blijft gissen. Waar kijken we naar uit? De 43-jarige Nyabi heeft donkerbruine ogen en een opvallend litteken bij zijn rechter wenkbrauw. Hij heeft een slank postuur en is 1.78 meter lang. Op zijn rechterschouder heeft hij een tatoeage met de naam ‘Martha’. Mohamed Nyabi wordt ook wel ‘Nibit’ of ‘Tommy’ genoemd. Hij doet zich bij tijd en wijle voor als kunsthandelaar en draagt dan over-de-top nette pakken. Houd dat dus in gedachten, mocht je ook in Dubai zijn.

GEEF ZE AAN, MAAR DOE HET VERSTANDIG!

Denk je dat je een crimineel ziet die op de Nationale Opsporingslijst staat?

Geef je vermoeden altijd aan de politie door, maar wees heel voorzichtig. Je benadert een psychopaat nooit zelf. Laat ook niet merken dat je hem hebt gezien of opgemerkt.

Je belt de opsporingstiplijn van de politie, 0800-6070 (gratis), of je meldt je – vertrouwelijk – bij het Team Nationale Inlichtingen via 088-6617734.

Informatie over de zware criminelen die betrokken zijn bij het neerhalen van de MH17 loopt via het speciale onderzoeksteam Joint Investigation Team.

E-mail: contact@jitmh17.com – doe dat bij voorkeur met een anoniem gmail-account en via een openbare WiFiverbinding.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws