Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Blunders

Blunders van de bladen

Privé, Story, Weekend... ‘De bladen’ hebben het moeilijk. De oplages dalen al jaren en jaren, er is hijgende concurrentie van de showbizzrubrieken op tv en sinds kort ook online van de zogenoemde juicekanalen. En dan gaan ze soms ook nog gigantisch de fout in, zoals Privé laatst met een foto van Amalia die niet van Amalia was. Voordat ze verdwijnen noemt Panorama nog even de grootste missers & scoops van de roddelbladen.

Het eerste roddelblad dat in Nederland verschijnt, is niet Privé. Het is Story. In 1974. Toeval of niet, dat blad lijkt ook het blad te zijn met de meeste missers. Maar Privé kan er ook wat van. En de allergrootste scoop van de vorige eeuw hebben beide bladen gemist, want toen bestonden ze nog niet. Op zaterdag 1 mei 1965 zag fotograaf John de Rooy prinses Beatrix en ene Claus van Amsberg in de tuin van kasteel Drakensteyn.

De foto verscheen vijf dagen later in de Britse krant Daily Express. Lange tijd scoorden de vier roddelbladen van Nederland – Story, Privé, Weekend en Party – torenhoge oplages. Inmiddels gaat het rap bergafwaarts. Het abonneebestand vergrijst en tja, wie koopt er nog een tijdschrift met sterrennieuws als je het ook gratis kunt krijgen via tv – RTL Boulevard, Shownieuws – en YouTube? Dan ben je nog sneller op de hoogte ook.

Toch zou het jammer zijn als de bladen helemaal verdwijnen. Al was het maar omdat ze er soms zo lekker naast zitten – en dan nog een hele week open en bloot in de schappen liggen, zoals Privé onlangs overkwam, met een foto van Amalia, die dus niet van Amalia was...

Maar er waren meer missers. Een greep uit de beerput.

IN DE CATEGORIE: VERZONNEN

Wie is er boos? Gordon
Op wie:
Story
Wat: een liefdesrelatie met Marc Overmars (!)
Wanneer: april 1996
Opmerkelijk: onlangs bleek maar weer eens dat Overmars wel degelijk heteroseksueel is

Citaat dagblad Trouw: “Story heeft gesuggereerd dat de zanger Gordon (1968) en de voetballer Marc Overmars (1973) een homo- seksuele relatie onderhouden. Die geruchten zijn, stelt de rechtbank nu vast, niet op feiten gebaseerd. De rechtbank bepaalde in kort geding dat het blad de rectificatie over de volle breedte van de voorpagina moet aankondigen. Voor het verhaal is het journalistieke principe van hoor en wederhoor niet toegepast.” Zowel Gordon als Overmars toucheert ook nog eens 5.000 gulden smartengeld.

Wie is er boos? Ronald (Ron) Brandsteder
Op wie:
Party
Wat: een buitenechtelijke zoon
Wanneer: juni 2002
Opmerkelijk: Story en Weekend moeten ook dokken

Met veel tamtam kopt Party op de cover dat Ron Brandsteder (1950) vader is van een buitenechtelijke zoon, Bowy. Bron van het verhaal is ex-medewerkster van Yab Yum Marita van Rossum. Zij claimt dat haar kind is verwekt met het zaad van Brandsteder. Ron is wit van razernij en daagt Party voor de rechter. En met Party ook Story en Weekend, want die hebben het verhaal ook gebracht – Privé ook, maar de verkeerde uitgever is gedaagd, dus dat proces gaat niet door. De rechter acht de publicatie onrechtmatig. Ron had een ton schadevergoeding geëist, hij krijgt 10.000 euro van zowel Party, Story als Weekend. Brandsteder werkt later mee aan een DNA-test. Volgens die test is hij inderdaad niet de vader van Bowy is. Tot op de dag van vandaag houdt moeder Van Rossum vol dat het wel zo is.

IN DE CATEGORIE: OH OH OH OVERSPEL

Wie is er boos? Caroline Tensen
Op wie:
Story
Wat: Caroline pleegt overspel met haar buurman
Wanneer: oktober 2004
Opmerkelijk: ook de buurman eist en krijgt smartengeld

Presentatrice Caroline Tensen (1964) houdt volgens Story het bed van haar buurman warm. Voor Tensen geen schande, zij
is in 2001 gescheiden van haar man. Maar haar buurman is getrouwd en heeft kleine kinderen. Tensen pikt de gossip niet, al was het maar omdat er volgens haar niets van klopt. Ze gooit er goed de beuk in, met een kort geding waarin ze geld eist (haar manager: “Een bedrag waar je niet lekker van wordt”) én dat alle nummers van de betreffende Story door de shredder gaan. Dat laatste gaat de voorzieningenrechter te ver, maar Tensen krijgt wel 25.000 euro aan schadevergoeding; de buurman 10.000.

Wie is er boos? Ruud Lubbers
Op wie:
Weekend
Wat: Ruud doet het met journaliste Maria Henneman
Wanneer: september 1998
Opmerkelijk: HP/DeTijd denkt het ook zeker te weten

Ruud Lubbers staat al ver voor het #MeToo-tijdperk bekend als ie- mand bij wie je als vrouw alert moet zijn. Zo staat Lubbers erop om journalistes ’s avonds van het Binnenhof naar huis te brengen – Hanneke Groenteman weet er alles van. Aan het eind van de zomer van 1998 duiken geruchten op dat Lubbers zijn vrouw Ria bedriegt met voormalig nieuwslezeres Maria Henneman. Henneman en Lubbers stappen daarop naar de rechter. Die oordeelt dat een en ander ‘een onbevestigd gebleven roddel’ is. En dat mag niet. Lezen jullie mee, juicechannels? Henneman krijgt 5000 gulden smartengeld. Weekend moet rectificeren.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

IN DE CATEGORIE: BOOS BLAUW BLOED

Wie is er boos? Wim-Lex
Op wie:
Privé
Wat: hij heeft de Elfstedentocht niet helemaal gereden
Wanneer: januari 2010

“Pas na Franeker op het ijs gezet... Sjoemelde Willem-Alexander bij Elfstedentocht?” kopt Privé begin 2010. Het blad schrijft dat de kroonprins de Elfstedentocht van 1986 niet helemaal heeft gereden. Dat heeft het blad vernomen van oud-schaatstrainer Lútzen Haak uit Drachten, die de tocht zelf meereed: “De prins die meedeed als W.A. van Buuren zou in de eerste toerrijdersgroep hebben gezeten, maar er zijn alleen foto’s van hem bij de finish, dat is toch gek.”

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) noemt het verhaal onzin en eist rectificatie. Hoofdredacteur Evert Santegoeds buigt. “Wij plaatsen volgende week verklaringen van beveiligingsmensen die de tocht met de prins hebben gereden.” Maar ja, spreken die wél de waarheid...?

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, BRUNO PRESS, PRO SHOTS