Kerkrade. Een voormalige mijnwerkersstad aan de grens met Duitsland, waar de ooit zo prestigieuze voetbalclub Roda JC de laatste jaren vaker voor beroering zorgt dan voor sportieve successen. Hier neemt Andy Rossel namens GroenLinks in 2010 plaats in de gemeenteraad. De twintiger is niet op zijn mondje gevallen en laat in de raadszaal van het oude chique stadhuis meermaals van zich horen. Een politiek talentje lijkt geboren.
Jos Som (CDA) is in die tijd burgemeester van de Zuid-Limburge plaats. Hij maakt Andy Rossel binnen het stadhuis jarenlang van dichtbij mee. De twee hebben een goed contact. “Andy is een man die heel intelligent is en in die tijd was hij politiek gezien veel met onze stad bezig. Ik had een zwak voor hem,” vertelt Som nu. “Fanatiek was hij in alles wat hij als raadslid deed. Je kon hem altijd alles vragen.” De toenmalige Kerkraadse burgemeester verhaalt louter lovend over Andy Rossel.
Hij is klein van stuk, maar voor niets en niemand bang op het politieke toneel. Het Kerkraadse raadslid valt binnen de landelijke top van GroenLinks steeds meer op, waardoor een flinke stap omhoog lonkt. In 2015 weet hij een plekje te verwerven in de Provinciale Staten van Limburg. Op het chiquere pluche.
In het Maastrichtse Gouvernement mag Rossel plaatsnemen tussen vele door de wol geverfde ‘grotere meneren’. Vier jaar later volgt nog een verlenging van zijn verblijf in de Staten, de Kerkraadse politicus weet dik 1100 voorkeursstemmen te behalen. Alles lijkt hem voor de wind te gaan. Lijkt, want Rossel weet een façade om zich heen te bouwen. Terwijl Andy Rossel – “Ik heb politiek-bestuurlijk altijd zeer integer gehandeld” – zijn rol als Statenlid met verve speelt, glijdt hij privé steeds meer richting afgrond. In zijn vrije tijd begeeft de GroenLinkser, die overigens naar eigen zeggen ‘sinds 2009 de diagnose hiv heeft’, in een duistere wereld. Daar waar foute zaken aan elkaar geregen worden, de normen en waarden ver te zoeken zijn. Rossel is op een gegeven moment compleet losgeslagen, begeeft zich in de jaren voor zijn verdwijning in zijn privétijd vaker in een extravagante, excentrieke en zeer vrijzinnige gayscene. Daarvoor reist hij meerdere keren af naar Duitsland.
Chantabel karakter
Daar kent niemand zijn politieke carrière en kan hij dus helemaal ‘zichzelf’ zijn. Hij komt in aanraking met de drugshandel. De politicus met de zachte G. zit er bij onze oosterburen middenin. Rossel is zelf ook behoorlijk verslaafd. Aan de crystal meth, een levensgevaarlijke drug die is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Geruchten over zijn verslaving sijpelen uiteindelijk ook door naar het Limburgse provinciehuis. Collega-politici zijn, op zijn zachtst gezegd, niet gecharmeerd van Rossels duistere praktijken.
De GroenLinkser laat in het najaar van 2019 aan Panorama weten dat de relatie met zijn bloedeigen familie ook in zwaar weer terecht is gekomen. Hij spreekt dan over bedreigingen, intimidaties en zelfs van een soort van chantage. “Tot viermaal toe,” laat Rossel zich op dat moment ontvallen. Alle opgebouwde successen staan voor de politicus op dat moment op instorten.
Op 27 september 2019 stelt Rossel toenmalig gouverneur van Limburg (commissaris van de Koning) Theo Bovens hiervan op de hoogte tijdens een gesprek. Het Statenlid geeft hierin onder andere aan in angst te leven door de bedreigingen, waar andere Limburgse politici volgens hem een rol bij hebben gespeeld. Vanwege zijn politieke statuur spreekt Rossel dan over ‘een direct gecreëerd chantabel karakter’.
Rossel besluit door alle consternatie rond zijn persoon om op maandag 25 november 2019 per direct zijn functioneren op te schorten. Een langer verblijf in de politieke wereld wordt dan met de dag problematischer. Binnen de Limburgse top van zijn eigen partij vindt koortsachtig overleg plaats. GroenLinks zal een keuze moeten gaan maken.
Andy Rossel kan geen kant meer op. Zijn imago heeft flinke schade opgelopen en het veelvuldig gebruik van crystal meth heeft invloed op zijn handelen. De Kerkradenaar wordt uiteindelijk dringend verzocht om per 7 februari 2020 zijn ontslag in te dienen. Een stap die de dertiger dan ook noodgedwongen zet, iets anders zit er voor hem niet op.
Opgedoken in Kroatië?
De ooit zo gevierde politicus zit volledig aan de grond. Het ‘tweede leven’ dat hij geruime tijd onder de radar heeft kunnen leiden, heeft ervoor gezorgd dat hij het politieke toneel moet verlaten. Zo gek is dat natuurlijk niet, gezien het feit dat Rossel compleet op het verkeerde pad is geraakt. Een Statenlid moet immers een onbevlekt blazoen hebben en zich zeker niet met contacten in de onderwereld bezighouden.
“Het was en blijft een heftige periode uit mijn leven,” laat Rossel zich dan ontvallen. Telefonisch is er dan nog een enkele keer contact met onze verslaggever, maar het wordt steeds stiller aan de kant van de gevallen Limburgse politicus. In de derde week van december 2020 verdwijnt Andy Rossel van de ene op de andere dag van de aardbodem.
Radeloze familieleden van het ooit zo fanatieke lid van GroenLinks schakelen wanhopig de politie in. Zij doen daar hun verhaal en vertellen tegen de agenten eerlijk dat hun zoon en broer ‘verkeerde wegen’ in zijn leven aan het bewandelen was. Er volgt een aangifte van vermissing.
De speurders weten op dat moment echter niet waar ze zoeken moeten. De laatste levenstekens en gangen van Rossel worden nauwgezet nagetrokken. Tegenvaller is dat de mobiele telefoon van de Limburger is uitgeschakeld. Dat spoor loopt dus dood. Ook op social media zijn geen aanknopingpunten te vinden. Verder onderzoek door de opsporingsdiensten naar een mogelijke verblijfplaats levert nul resultaat op.
Daarna wordt het heel stil aan het speurdersfront. De opsporingsdiensten kunnen door het uitblijven van nieuwe informatie weinig tot niks doen. Tot er in het voorjaar van 2021, precies vijf maanden na het begin van het verdwijningsmysterie, een telefoontje van de Limburgse politie binnenkomt bij de vader van Andy Rossel. Zal dit mysterie dan toch opgelost worden?
Daar lijkt het in eerste instantie wel op. De agent aan de andere kant van de lijn vertelt namelijk aan vader Rossel dat zijn vermiste zoon zou zijn opgedoken in Kroatië. In dit Balkanland zou de verdwenen oud-politicus in contact zijn geweest met de plaatselijke politie omdat hij de openbare orde verstoord zou hebben. Niemand van zijn familie en vrienden die hem dan overigens telefonisch spreekt. Even gloort er hoop voor zijn naasten, maar voordat iedereen het goed en wel doorheeft, is Rossel weer van de aardbodem verdwenen.
Tot groot verdriet van zijn bezorgde familie. Al anderhalf jaar lang leven zij nu in het ongewisse over het feit of hun Andy überhaupt nog in leven is. Voor hen is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Niemand kan hun antwoorden geven op de vele vragen die zij al die tijd hebben.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- ANP, Chemsex, Facebook en GroenLinks