Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De val van smokkelkoning Willy ‘Stashy’ S.

De val van smokkelkoning Willy ‘Stashy’ S.

Willy S. (45) uit het Zuid-Limburgse Brunssum was volgens justitie specialist in het bouwen van ingenieus verborgen ruimtes in auto’s voor de grootschalige smokkel van harddrugs. Hij zit vast nadat versleutelde criminele chats werden ontdekt. Wie is hij precies? Panorama duikt in het leven van biker ‘Stashy’.

Geregeld is het een normaal gezicht geweest in onder andere het zuiden van het land: bikers van motorclub Satudarah die zich in vol ornaat op terrassen en wegen begeven. De mannen hebben lang een soort aanzien gehad binnen de samenleving. Voor sommige mensen dan. Maar na een jacht van justitie en uitspraken van rechters, is dat de laatste tijd allemaal veranderd.

De meeste clubs zijn verboden. Maar wil een verbod zeggen dat de motorclubleden van onder andere Satudarah ook niet meer samenkomen, er dus niet meer zijn? Het antwoord is: nee. Bronnen binnen dat milieu fluisteren dat bijeenkomsten van die mensen nu thuis plaatsvinden, dat valt niet zo op.

Een andere grote vraag is: waar houdt een aantal van hen zich zoal mee bezig? Een antwoord hierop volgt op maandag 13 december vorig jaar: in alle vroegte is het opvallend druk rond een woonhuis in de Brunssumse volkswijk Treebeek. Je ziet meerdere politiemensen voor de deur van een woning aan de Spoorstraat. Zij zijn klaar voor actie.

In stilte wordt er nog overlegd. De speurders weten heel goed waar zij mee bezig zijn, want er loopt dan al geruime tijd een opsporingsonderzoek naar drugssmokkel. Dat is dan ook de reden voor de politie-inval. Buren kijken verschrikt tussen de gordijnen door naar de drukte buiten op straat, terwijl een voorbijrijdende automobilist nieuwsgierig op zijn rem trapt als hij de sluipende politiemannen opmerkt.

In plaats van een reservewiel past er ook heel veel geld onderin de kofferbak.

Plots is een komen en gaan van speurders, ook bij de schuin achter het huis gelegen garage. Alles gaat razendsnel, een overrompelingstactiek waardoor eventueel bewijs niet snel weggemaakt kan worden door verdachten. Bij de oprit naar de garage, pal naast een kerk, worden op deze decembermorgen zogeheten zichtschermen geplaatst, zodat gluurders niet kunnen zien wat de politieagenten en medewerkers van Defensie allemaal aan het doen zijn.

Justitie houdt op dat moment via officiële kanalen de kaken nog stijf op elkaar over het hoe en waarom van de inval. Om ter plekke rustig te kunnen werken. Rond het middaguur komt een dikke, witte auto met een Duits kenteken aanrijden. De chauffeur, met een dienstvuurwapen in een holster aan zijn broek, schuift in allerijl het zichtscherm weg en parkeert zijn auto naast de garage waar het (sporen)onderzoek plaatsvindt. Daarover later meer.

Geheime opsporingsoperatie

Terug naar de bewoner van het doorzochte pand. Bronnen binnen het criminele milieu weten al vrij snel tegenover Panorama te melden dat de verdachte bewoner van het huis aan de Brunssumse Spoorstraat ene Willy S. is. Een veertiger met stoppelbaard die ‘al sinds jaar en dag aanhanger is van motorclub Satudarah’, zo stellen bronnen uit de onderwereld. “Ook nadat die club officieel verboden is.”

Die brisante informatie blijkt inderdaad te kloppen, want bekenden van Willy S. bevestigen al vlot zijn arrestatie én dat hij deel uitmaakt van het beruchte chapter Geleen van Satudarah. Waarvan leden, onder wie de president, in de voorbije jaren zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen omdat zij zich wel heel erg misdragen hadden en rücksichtslos te werk zijn gegaan.

Politie en justitie hebben namelijk weten uit te vinden dat in hun inmiddels gesloten Geleense clubhuis afpersingen, ernstige bedreigingen en mishandelingen van meerdere mannen zouden hebben plaatsgevonden. Een vorm van eigen rechter spelen en ‘als je niet betaalt, dan zwaait er wat’.

Om het net rond de Geleense bikers te laten sluiten, wordt er op de burelen van politie en justitie toentertijd in het diepste geheim een opsporingsoperatie op touw gezet. Maar heel weinig speurders weten hier dan vanaf, om er voor te zorgen dat het niet uitlekt naar de buitenwereld.

De Geleense afdeling van de beruchte motorbende is mede tegen de lamp gelopen doordat het de opsporingsdiensten in de maanden daarvoor is gelukt om op ingenieuze wijze heimelijk een camera en microfoon in de memberroom, een vergaderruimte, van de 1% Outlaw Motorcycle Gang (OMG), te plaatsen. Een riskant klusje, dat uiteindelijk wel lukt.

De recherche weet maandenlang stiekem mee te kijken en te luisteren naar wat zich in het clubhuis voor criminele praktijken afspelen. De rechercheurs wrijven zich vergenoegd in de handen.

In het Geleense clubhuis van Satudarah hebben volgens justitie afpersingen, ernstige bedreigingen en mishandelingen plaatsgevonden

Manusje-van-alles

Binnen de motorwereld ziet men Willy S. dan als ‘een soort manusje-van-alles’, zo vertellen bronnen binnen de bikers, die uit angst voor represailles anoniem willen blijven. De Brunssumer voelt zich volgens ingewijden dan als een vis in het water bij Satudarah. Iets wat gezien zijn voorliefde voor motoren niet helemaal toevallig is. “Hij was in die tijd iemand die vooral de oren liet hangen naar anderen binnen de club. Wat anderen alleen zeiden, dat dééd hij vaker. Zo verwierf Willy steeds meer aan status en populariteit bij Satudarah.”

Vanaf december 2017 volgen er meerdere arrestaties, waaronder die van het bestuur van het Geleense Satudarah-chapter. Uiteindelijk gaan de mannen in de welbekende colors nat en sommigen verdwijnen zoals gezegd langdurig achter de tralies. Willy S. weet de dans te ontspringen en kan gewoon thuis bij zijn gezin in Brunssum blijven wonen. Hij pakt de draad van het dagelijkse leven weer op. Maar stilzitten doet Willy na verloop van tijd zeker niet, volgens de opsporingsdiensten althans. Nadat de versleutelde chatdienst Sky ECC door justitie en politie gekraakt is, zien zij iemand voorbijkomen die Willy S. weleens zou kunnen zijn. Een inwoner van Brunssum dus die, naast het rijden met een motor als hobby, kennelijk ook een voorliefde heeft voor het sleutelen aan auto’s.

S. blijkt uit onderzoek een autogarage te bestieren in het Duitse plaatsje Tüddern, vlak over de grens bij het Zuid-Limburgse Schinveld. S. is volgens de recherche echter niet zomaar een autogaragehouder, maar iemand met een dubbele agenda. De huisvader bouwt in zijn eigen bedrijf én de garage bij zijn woning verborgen ruimtes in voertuigen. Op verschillende plekken in auto’s, waaronder de kofferbak, maakt de veertiger heimelijke schuilplaatsen om partijen verdovende middelen te smokkelen. In opdracht van contacten uit de onderwereld. Een kennelijk lucratieve business waar hij een forse extra boterham mee verdient. Willy is er al geruime tijd mee bezig wanneer de opsporingsdiensten hem in de smiezen krijgen.

Probleem voor Willy S. is dat hij geregeld via zijn mobiele telefoon communiceert over zijn criminele handel en wandel. Over drugshandel dus. Een kapitale fout. Zijn bijnaam die hij gebruikt in de onderschepte berichten is Stashy. Omdat er via hem van alles te regelen valt en verstopt kan worden. Anderen in het onderwereldmilieu noemen S. soms ook SpongeBob.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

En dan zijn er nog ándere door de recherche gekraakte chats van Willy S.: over de smokkel van goederen. In die per gsm verstuurde berichten wordt Willy S. volgens ingewijden talloze keren gevraagd of hij, behalve verschillende partijen verdovende middelen, vuurwapens wil kopen. De criminele wereld weet de Limburgse kleerkast kennelijk meer dan één keer te vinden als het om foute handel gaat.

Er is echter één maar: Stashy is in geen enkel tot nu toe gekraakt Sky ECC-bericht ingegaan op het verzoek om wapens aan te kopen. Tijdens het verhoor door de recherche heeft hij dan ook ten stelligste ontkend hier iets mee te maken te hebben gehad. Wapenhandel is hem uiteindelijk dan ook niet ten laste gelegd door het Openbaar Ministerie in Limburg, dat het onderzoek in deze zaak leidt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • Domeinen en Facebook