Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Marcel van Roosmalen

Marcel van Roosmalen: van drankzuchtige sloddervos tot media-vedette

Een paar jaar geleden konden alleen een handvol liefhebbers je vertellen wie Marcel van Roosmalen was, maar tegenwoordig kun je niet meer om hem heen. Radio, televisie, kranten, podcasts: overal is zijn droge, cynische en ongezouten mening te horen. En dan verschijnt deze week ook nog zijn vuistdikke boek Totaal – Zijn beste reportages. Lezen die pil!

Vanaf zijn zolderkamer in het troosteloze Wormer, waar hij – zeer tegen zijn zin –woont, samen met zijn vrouw en drie kinderen, heeft Marcel van Roosmalen (54) in verrassend tempo de Nederlandse mediawereld weten te veroveren. Schijnbaar vanuit het niets werd hij een van de beste verhalenvertellers van ons land. Handelsmerk: de (monotone) stem van de nuchtere, gewone Nederlander. Zijn succes lijkt tegenwoordig geen grenzen te kennen en hij hoopt het nog uit te breiden met een nummer 1 in de Bestseller 60 en een eigen talkshow.

Het lijkt eigenlijk onvoorstelbaar. Hoe is een vagebondachtig figuur, opgegroeid in een rijtjeshuis in Velp en met een handvol mislukte opleidingen achter de rug, zo’n succesnummer geworden? Zelf kan hij het ook nog niet helemaal geloven. “Toen ik in Amsterdam ging wonen, was ik 28 jaar. En zo vreselijk bleu. Ik had nul ingangen,” vertelt hij in Nieuwe Revu. Toch is het hem na een avondopleiding journalistiek gelukt om alles op de rails te krijgen, waarna hij als een raket de mediawereld in geschoten is. De grote vraag is: hoe?

Van Roosmalen heeft het aura van een echte, ouderwetse journalist: zo’n type dat de dag begint met een kop veel te sterke koffie en een stel peuken, om zichzelf vervolgens op te sluiten in een werkkamer, de krant door te nemen en de rest van de dag achter het toetsenbord te zitten.

Als we zijn verloofde, journaliste Eva Hoeke, moeten geloven, is dat een aardig accurate schets van de Marcel die zij ooit leerde kennen –mits je de koffie vervangt door alcohol. “Marcel was 43 toen ik hem aantrof op z’n zoldertje. Met veel sigaretten en drank,” vertelt zij in maart van dit jaar in de VARAgids. In datzelfde artikel komt ook Jan Dirk van der Burg aan het woord. Hij werkte als fotograaf mee aan Marcels boek Nederland onder het systeemplafond en bevestigt Van Roosmalens zwak voor de sigaret: “Hij mocht van mij roken in de auto. Als fan – ik las alles van hem, al voordat ik hem leerde kennen – heb ik dat ooit toegestaan om hem op z’n gemak te stellen. Wat volgde was niet één sigaret, maar gelijk tien achter elkaar.”

Het roken heeft Van Roosmalen inmiddels al duizend-en-één keer achter zich gelaten – hij heeft er naar eigen zeggen een bloedhekel aan - maar de trek blijft, net als zijn ordeloosheid. Hoeke: “Weet je wat het is met Marcel: hij is heel slordig. Voor zijn verjaardag heb ik hem een duur parfum gegeven. Binnen een week is ie dat dan gewoon kwijt. Weg. Hij is zelfs een keer z’n printer kwijtgeraakt. Gingen we samen bij hem op zolder zoeken, vonden we drie printers! Dat doet ie niet expres, het is ook geen nonchalance, maar zo ís hij.”

Altijd te laat

Heel stipt is van Roosmalen ook niet. Toen de Vitesse-aanhanger in 2014 in Panorama een interview gaf over zijn boek Schijt, het vierde deel in een serie over de Arnhemse club, kwam hij maar liefst drie kwartier te laat aanwandelen. “Ik kom altijd te laat,” verklaarde hij. “Ik denk van tevoren: dit duurt een uur, maar dan duurt het veel langer. Ik ga ook niet ergens overhaast weg.

Van een planning is geen sprake, die is ruk. Het enige wat ik op tijd haal, is mijn deadline. Maar vraag niet hoe.”

Ook Natasja Gibbs, de immer vrolijke presentator van De Nieuws BV, heeft ervaring met de slordigheden van Van Roosmalen, laat ze weten in de VARAgids. “Marcel laat overal sporen na waar hij is geweest. Van lenzen tot paperassen en aktetassen. En veel etensresten, soms nog zichtbaar op z’n overhemd, trouwens. Eigenlijk is dat heel fijn, het roept een gevoel op alsof hij zich thuis voelt. Hij is vaak laat aanwezig, soms ook echt té laat, en daar baalt hij zelf ook echt van. Het is geen opzet, absoluut niet. Meer rommeligheid.”

In het artikel zijn Hoeke, Van den Burg, Gibbs en een aantal anderen allemaal op zoek naar een verklaring voor het groeiende succes van Van Roosmalen. Elke werkdag draagt hij met zijn bekende manier van spreken een column voor bij De Nieuws BV en samen met Gijs Groenteman bespreekt hij de dagelijkse actualiteit in Weer een dag.

Dat tweetal begon vorig jaar aan het tv-programma Media Inside, waarin ze met twee tafelgasten de mediaweek bespreken. Het programma is in korte tijd behoorlijk populair geworden en inmiddels zitten ze midden in het derde seizoen. Volgens Van Roosmalen is het succes makkelijk te verklaren.

“Omdat er iets heel geks gebeurt in het Nederlandse medialandschap,” vertelt hij aan Nieuwe Revu. “Aan de ene kant heb je het fenomeen dat iedereen op tv elkaar fêteert, aan de andere kant is er een soort belachelijk meningencircus aan de gang. Iedere dag worden er mensen gecanceld door andere mensen, op een heel felle manier. Sommige mensen zijn amper wakker of ze hebben alweer een mening op Twitter gezet. Wij kijken daar met een zekere afstand naar, op zo’n manier dat erom gelachen kan worden. Daar was in mijn ogen behoefte aan.”

Zijn verloofde Eva Hoeke: ‘Marcel was 43 toen ik hem aantrof op z'n zoldertje. Met veel sigaretten en drank’

Pannenkoekengate

Ondanks al zijn tv- en radiowerk is Van Roosmalen nog actief als columnist en duikt hij eens in de zoveel tijd op in het theater, terwijl hij ook nog vrijwel ieder jaar een boek publiceert. Het heeft hem razend populair gemaakt bij het grote publiek, dat geen genoeg kan krijgen van de mening van Marcel en vooral niet van zijn droge, cynische, monotone manier van voordragen.

De nieuwste Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Dat hij voor veel mensen bekendstaat als de man met de monotone stem is overigens compleet onterecht. Iedereen die Van Roosmalen een beetje volgt, weet dat hij een arsenaal aan stemmen van bekende Nederlanders en zelfverzonnen personages uit zijn mouw kan schudden. Eva Hoeke: “Toen wij net verkering kregen, toen we nog hele dagen in bed lagen, deed hij heel vaak als typetje een Brabantse ambtenaar. Tien minuten lang. Man, ik was wild verliefd op die man.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, BNNVARA, ProShots