Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Een huis vol

Een brandend huis vol: Nadine (12 kinderen) zette met haar vriend hun woning in lichterlaaie

Nadine Q. (43), die met haar inmiddels overleden echtgenoot Michel en hun twaalf kinderen deelnam aan het programma Een Huis Vol, zit in de gevangenis. Haar voorarrest is met drie maanden verlengd. Nadine wordt ervan verdacht dat ze samen met haar nieuwe vriend Kevin G. (34) en diens minderjarige buurjongen (16) haar huis in brand stak. Een buurvrouw werd net op tijd wakker. “Mijn dochter kwam me wakker maken, de kamer stond toen al vol rook.”

De kinderen, die al niet meer thuis woonden, gaven hun moeder in oktober als vermist op toen ze naar haar vriend Kevin was vertrokken en na een paar dagen niet meer terugkwam. Daarop schakelde de politie Jeugdzorg in, die de kinderen onderbracht bij verschillende pleeggezinnen en in diverse instellingen.

Tijdens de pro-formazitting vorige maand tegen (ex-?)vriend Kevin en Nadine verklaart de officier van justitie dat Nadine uit haar huis zou worden gezet door de woningstichting en dat er voor 12.000 euro aan schade in de woning was: “Ze wilde niet betalen, maar dacht verzekeringsgeld te vangen door de brand. De brand was een week voor de uitzetting. Als dat geen dijk van een motief is...”

Dat het huis niet spontaan in brand was gevlogen, was al snel duidelijk. In de woonkamer werden de resten van jerrycans gevonden en op de telefoon van verdachte Kevin vond de politie zoekopdrachten als ‘benzine’, ‘brand met benzine’ en ‘vijf-liter-jerrycans’. Ook uit de bankgegevens bleek de aanschaf van de jerrycans en de benzine.

Vriend Kevin.

Pas bij zijn derde verhoor komt Kevin met het verhaal dat die benzine voor een zoon van Nadine was. Waarom de jerrycans dan in de woonkamer waren gezet en niet in de schuur of een plek waar je dat normaal gesproken zou doen, wordt niet duidelijk tijdens de pro-formazaak. Omdat Kevin nog in zijn proeftijd zit, is er geen twijfel: hij moet blijven vastzitten. Ook moeder Nadine komt niet vrij, ondanks de smeekbede van de advocaat dat ze haar kinderen zo mist en dat ze al kilo’s is afgevallen. Haar verklaring (al huilend) dat ze onder bedreiging mee had geholpen – ‘want anders zou hij me vermoorden’ – wordt afgewezen. Mevrouw had de politie in kunnen schakelen, volgens de rechtbank.

‘In de macht van Kevin’

Nadine, Kevin en zijn buurjongen staken het huis in brand volgens de buren. Een buurvrouw vertelde dat ze Nadine en nog twee mannen had zien wegrennen en in een auto zien stappen nadat het huis in brand was gestoken. “Ik was zelf in slaap gevallen op de bank, maar mijn dochter maakte me wakker,” vertelt een andere buurvrouw tijdens een pauze van de rechtszaak. “Zij werd wakker door dingen die tegen haar raam tikten. Dat kwam door de brand, haar slaapkamer stond al vol rook.

Toen ze me wekte, stond de huiskamer ook vol rook. Ik haalde mijn drie andere kinderen en mijn man uit bed en we vluchtten naar buiten. Daar was de brandweer inmiddels aangekomen, maar het huis was niet meer te redden. Ons huis heeft flinke schade door rook en water, een dak hebben we niet meer.”

In de woonkamer lagen resten van jerrycans en op de telefoon van Kevin vond de politie zoekopdrachten als 'brand met benzine' en 'vijf-literjerrycans'

Het huis van Nadine staat in lichterlaaie.

Door het drama liep de buurt een trauma op, daarom zit de buurvrouw ook bij deze zitting: “Nadine mag beslist niet vrijkomen. Wij slapen niet meer sinds die nacht, alleen nog met medicijnen die we van de dokter krijgen. Mijn zoontje van 3 is na dit gebeuren erg agressief op het kinderdagverblijf geworden, wat hij voorheen nooit was. Wat Nadine en haar vriend hebben gedaan, heeft vreselijke gevolgen.”

De advocaat van Nadine pleit nog dat Nadine op diverse cursussen zit, dat ze ‘bezig is met zichzelf ’ en met een traject om een baan te vinden. Volgens Jeugdzorg staan de kinderen stil in hun ontwikkeling sinds zij uit huis geplaatst zijn. Er is nu geen huis voor de moeder, die haar kinderen sowieso niet voor juni terug zou kunnen krijgen. Als ze eerder voorlopig wordt vrijgelaten, kan ze een huis zoeken, zegt haar advocaat. De officier van justitie geeft aan dat het onbegrijpelijk voor de buurt en voor de maatschappij zou zijn als de verdachten hun strafzaak in vrijheid mogen afwachten. Ook zouden de kinderen er niet mee geholpen zijn als ze nu weer naar moeder mogen, die dan later alsnog een eventuele straf moet uitzitten.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Zoon Romano (17) benaderde Panorama om zijn kant van het verhaal te vertellen. “Sinds oktober 2021 hield Kevin mijn moeder gevangen in zijn huis. Wij belden de politie om haar als vermist op te geven toen ze maar niet thuiskwam. Toen kwam Jeugdzorg ons ophalen. Sindsdien zit ik in een instelling. Mijn moeder is een slachtoffer in deze zaak. Kevin hield haar vast, ze kon niet wegkomen en naar haar kinderen gaan. Kevin dwong haar ook om mee te helpen met het in brand steken van het huis, dat wilde zij helemaal niet. Kevin had mijn moeder in zijn macht en dwong haar van alles te doen. Door de brand zijn we van alles kwijtgeraakt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  •  KRO-NCRV, L1, 045ONLINE, Romano Quaedackers, Instagram