Schinnen, het dorp van smeuïge appelstroop en een tot ver in de rest van Nederland en daarbuiten bekende brouwerij. Bier en boterhammen, dat is waar de mensen in het dik 2500 inwoners tellende plaatsje vooral van houden. Het is gelegen onder de rook van de grotere stad Sittard-Geleen. Het bourgondische leven viert er nog hoogtij; de plaatselijke schutterij houdt er nog een oeroude traditie in stand. Maar Schinnen is niet alleen een idyllisch paradijs....
Het is de tijd na het carnaval, het voorjaar dient zich aan, als een man in de Groenenborgstraat in Schinnen naar een ietwat verderop gelegen huis staart. Naar de woning waar Joep H. - zijn moeder woont er nog - staat ingeschreven met een adviesbureau.
“Joep zit fors in de problemen, hè?” fluistert de wandelaar als hij wordt aangesproken. “In verband met grootschalige drugshandel. Zou hij als belastingadviseur gezwicht zijn voor het grote geld?” Het vrijstaande witte pand is om deze forse verdenking ook de plek waar op 20 oktober 2021 een inval plaatsvindt van politie en justitie. Ze zijn op zoek naar extra informatie over de precieze handel en wandel van de verdachte Schinnenaar.
Op diezelfde 20ste oktober stormt een aantal zwaarbewapende agenten van een speciale eenheid een bedrijfspand binnen in het Zuid-Limburgse Beek, een stadje bij Sittard-Geleen. Het kantoor van Joep H. (achter in de dertig), gevestigd in een voormalig bankgebouw tussen verschillende winkels in de Wethouder Sangersstraat, is doelwit van de zogeheten ‘instap’ en bijbehorende grootschalige doorzoeking.
Dat gebeurt allemaal op verzoek van de Belgische autoriteiten, die op dat moment al geruime tijd in het diepste geheim bezig zijn met een diepgravend opsporingsonderzoek: Operatie Costa. Daarvoor moeten we terug naar het najaar van 2019 als in de Antwerpse haven een transport van meer dan 2.800 kilo cocaïne wordt onderschept. Die partij verdovende middelen zit verstopt in een lading teakhout, bestemd voor een firma in het Belgische Maasmechelen, vlak over de grens bij het Nederlandse Stein.
In het najaar van 2020 komt daar nog de vondst van ruim 11,5 ton zuivere coke bij, ook in de haven van Antwerpen. Het is de grootste overzeese cocaïnevangst ooit in België. De speurders zetten alle zeilen bij om te achterhalen wie bij deze smokkellijnen precies een rol hebben gespeeld en doen onderzoek bij onze zuiderburen, in Spanje en ook in Nederland. De opsporingsdiensten stuiten tijdens dit recherchewerk op ene Joep H.
Volgens justitie was Joep H. – klein van stuk, doorgaans netjes gekleed – met zijn bedrijf betrokken bij cocaïnetransporten van vele duizenden kilo’s
Zoete inval
De Zuid-Limburger wordt gezien als grote speler in de internationale onderwereld. Volgens justitie heeft H. opgetreden als boekhouder van meerdere medeverdachten. De man – klein van stuk, doorgaans netjes gekleed – zou met zijn bedrijf betrokken zijn geweest bij cocaïnetransporten van vele duizenden kilo’s. Wie is deze Joep H. precies?
Vaststaand feit is dat hij zich als belastingadviseur in de afgelopen jaren behoorlijk genesteld heeft in het zakenleven. Aan ambities zeker geen gebrek bij de zoon van vader Pieter en moeder Ria. Zijn ouders hebben hun enige kind pas op wat latere leeftijd gekregen, zo klinkt het in betrouwbare kringen rondom de Schinnenaar. “Het gezin beschikte vroeger over best wat geld. Vader bestierde in het verleden een autogarage in Oirsbeek.”
Daar, bij de familie H. in het dorp Oirsbeek, is het volgens goede bekenden van Joep H. tijdens diens jeugd ‘lange tijd een zoete inval in de keuken’. “De deur stond altijd open, dus daar zat altijd wel iemand koffie te drinken. Of dat nou mensen uit de autobranche waren of gewoon familieleden; iedereen is er in die tijd welkom.
Joep helpt echter praktisch nooit mee in het garagebedrijf van zijn vader. De interesse voor dit vak is er gewoonweg niet bij de dan Limburgse tiener. “Dat vond hij maar niks, en dat liet hij ook meerdere malen blijken. Hij ging op latere leeftijd studeren. Joep is een stuk slimmer dan zijn ouders en heel netjes in de omgang.” H. kiest voor een studie in de cijfertjes, hij duikt in de boeken op de Hogelschool Zuid om accountant te worden.
Later geeft hij die studie nog een vervolg op de Federatie Belasting Academie. Joep H. voelt zich op dat moment als een vis in het water met zijn werk. Vanaf september 2005 tot en met april 2012 heeft hij verschillende banen in de financiële sector, door heel Nederland.
In de winter van 2017 onderneemt hij een nieuwe stap en stort zich op het aanbieden van zogeheten safeloketten, kluizen. Na die tijd komt hij ook in aanraking met de handel in parfums, waarna hij in januari 2018 eveneens aan de slag gaat als financieel directeur bij een vestiging van een internationaal bekend fitnessbedrijf in Marokko. Tussentijds is hij ook nog mede-eigenaar geworden van een andere onderneming, die zich bezighoudt met financiën.
Joep H. is duidelijk geen man die van stilzitten houdt en hij is ambitieus, al is de opeenstapeling van functies – zelfs tot in Noord-Afrika dus – die hij in de voorbije jaren heeft bekleed, opvallend te noemen.
Massa’s aan cash
De laatste periode voor zijn arrestatie houdt hij zich voornamelijk bezig met zijn werk als belastingadviseur en boekhouder voor verschillende mensen en hun bedrijven. In die hoedanigheid komt hij dan ook nadrukkelijk in beeld bij de opsporingsdiensten. Zou hij de weg naar de onderwereld hebben gevonden, overstag zijn gegaan voor het grote geld? Iets waar naasten van H. overigens niet echt van opkijken. Van verbazing of verbijstering is bij praktisch niemand sprake.
“Joep is altijd een man geweest met een pokerface. Foute ideeën zie je niet zo aan hem af, bij zijn ouders zag je dat meer. Joep is meer een soort van jasje-dasje-crimineel, als je begrijpt wat ik bedoel. Hij had altijd een keurig voorkomen, daar lette hij wel heel goed op. Want als hij aan de voorkant al zou opvallen, dan zou dat nadelig kunnen zijn geweest voor de dingen waar hij zich op de achtergrond mee bezighield,” zo zegt iemand uit de kring rond Joep H.
Recherche en justitie weten na de vondst van megapartijen gesmokkelde cocaïne in de haven van Antwerpen in ieder geval zeker dat de Limburger de foute kant op is gegaan. Volgens de speurders zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met grootschalige drugshandel. De Schinnenaar heeft de internationale onderwereld, volgens de opsporingsdiensten althans, van gegevens voorzien waarmee massa’s aan cash zijn verdiend.
Zo zou hij direct betrokken zijn geweest bij het bestellen van containers hout in Costa Rica. Hierin blijken later grote partijen cocaïne te zijn verstopt. Een andere link met Zuid-Limburg is dat de genoemde partijen hout zijn opgeslagen in een loods op het bedrijventerrein bij luchthaven Maastricht Aachen Airport (MAA).
Vader overlijdt
Eind 2021 laat justitie in België de aanklacht van witwassen tegen Joep H., vader van één zoon, vallen. Maar daarmee is de gepakte boekhouder zeker nog niet van alle justitiële zorgen af. Wél blijft namelijk de forse verdenking van deelname aan een grootschalige criminele organisatie die handelde in cocaïne en het invoeren van verdovende middelen staan.
Joep H. komt enige tijd na zijn arrestatie op vrije voeten en verblijft dan in Zuid-Limburg, maar de Belgische autoriteiten vragen meteen om zijn uitlevering. Het niet kunnen uitreizen naar België in die tijd zorgt voor H. nog voor een zeer vervelende bijkomstigheid: zijn vader komt te overlijden in een ziekenhuis bij onze zuiderburen. Veel Limburgers verkassen overigens vaker naar ziekenhuizen over de grens, dus een speciale reden was hier niet voor. De verdachte boekhouder kan volgens familieleden op dat moment niet naar zijn overleden vader toe, omdat hij dan in de boeien geslagen zal worden.
Joep H. lijkt zich echter vanaf minuut één na zijn arrestatie van geen kwaad bewust. Hij claimt slechts boekhouder te zijn en niet meer dan een adviserende rol te hebben gespeeld voor verschillende partijen uit het strafrechtelijk onderzoek van justitie in België. Volgens H. zelf is hij volledig onschuldig en hij verzet zich dan ook tegen uitlevering aan België. Wel geeft hij zich eind vorig jaar aan bij de autoriteiten. De rechter in Amsterdam besluit in januari dit jaar echter dat de verdachte Schinnenaar alsnog moet worden overgeleverd aan België. Sindsdien bijt de gepakte belastingadviseur daar op een houtje. Op redelijke afstand van ‘zijn’ Schinnen, waar hij, in ieder geval voorlopig, niet in levenden lijve te zien zal zijn. Terugkeren naar zijn roots zit er voor H. even niet in. En zijn bureautje in zijn kantoor in Beek zal tot nader order leeg blijven. Joep H. is door politie en justitie kaltgesteld. Een hard gelag voor de Limburger, die nu al zijn energie nodig zal hebben voor de hardnekkige strijd met het Belgische Openbaar Ministerie. Hij heeft de bekende topstrafpleiter Robert Malewicz, in het verleden onder anderen de advocaat van Willem Holleeder, in de arm genomen om hem te verdedigen. Joep H., die vastzit in de bajes van het Belgische Hasselt, hangt een lange celstraf boven het hoofd. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer het proces tegen H. en de verschillende medeverdachten voor de Belgische rechter gaat beginnen.
De oud-politiechef & de Bandidos
De megapartij van 11.500 kilo cocaïne die in oktober 2020 werd gevonden in de Antwerpse haven zat verstopt in vijf containers met schroot die vanuit Guyana waren aangevoerd. Deze grote vangst kon door de speurders worden gelinkt aan het onderzoek naar de voormalige Belgische politiechef Willy Van Mechelen.
Een opmerkelijke ontdekking, gezien de topfunctie die hij had bekleed. Van Mechelen werd kort daarna aangehouden. De Belg was geen onbekende voor de opsporingsdiensten, want in 2002 was hij tot vijf jaar cel veroordeeld omdat hij hasjtransporten zou hebben georganiseerd. Geen kleine jongen dus.
Van Mechelen sloeg na zijn veroordeling echter op de vlucht naar Afrika en Nederland. Stilzitten deed hij hier niet, want In 2014 werd hij op de A2 in Nederland opgepakt met dik drie ton aan cash geld in een verborgen ruimte in zijn auto. Het leverde Van Mechelen onder meer vijftien maanden cel op.
In de nieuwe drugszaak tegen hem duiken ook de namen van twee opvallende andere verdachten op: de Zuid- Limburger Marco H. en de Belg Geert F. Het duo is sinds jaar en dag gelinkt aan de Limburgse tak van de beruchte motorclub Bandidos. Het tweetal zit al geruime tijd in voorarrest in een Belgische cel op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel.
Marco H. was in het verleden lid van het Nomads-chapter van de Hells Angels uit Oirsbeek, dat verdacht werd van de moord op drie clubleden in hun clubhuis. In juli vorig jaar werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 35 maanden cel wegens poging tot doodslag, diefstal, witwassen en valsheid in geschrifte.
Ronald werd in stukken gehakt
Schinnen heeft sowieso een reputatie. Een paar straten verder dan het huis waar de moeder van Joep H. nog woont, en de verdachte belastingadviseur staat ingeschreven met een bedrijf, verdween in februari 2009 Ronald Noteboren plotseling van de aardbodem. Zijn vriendin wist dat Noteboren een afspraak had en sloeg er geen acht op toen de lange Limburger de voordeur achter zich dichtsloeg. De vrouw kon niet bevroeden dat zij haar geliefde nooit meer levend en wel terug zou zien.
Zijn in stukken gesneden lichaam werd enige tijd later op een landweg in het Belgische Tielt-Winge teruggevonden.
De romp – onder meer het afgehakte hoofd ontbrak – was gewikkeld in een zeil. Deze gruwelijke moord op de Schinnenaar is tot op de dag van vandaag nog altijd onopgelost. Uit informatie waar Panorama over beschikt, hield Noteboren zich in de maanden voor zijn plotselinge dood bezig met geheime transporten naar Berlijn. De aannemer had daar in het najaar van 2008 toe besloten omdat hij in financiële problemen verkeerde. Vermoedelijk om aldaar verdovende middelen af te leveren, zo vertellen welingelichte bronnen. Noteboren nam tijdens de ritten naar Berlijn altijd een leren tasje mee en legde dit voor vertrek in de achterbak van zijn auto. De heimelijke transporten naar Berlijn vonden meestal op een en dezelfde dag plaats.
Noteboren had in Duitsland een contact waarmee hij handelde. Op de terugweg naar Zuid-Limburg had de veertiger vaak een pak cash geld bij zich, de opbrengst van het door hem verkochte spul. Deze ritjes maakte hij tot hij op dinsdag 18 februari 2009 plotseling van de aardbodem verdween. Wat Noteboren niet wist, is dat zijn Berlijnse handelspartner – ten tijde van de geheime ritjes –in de gaten werd gehouden door de Duitse politie. Een en ander kwam later dan ook boven water toen de Limburgse recherche zich bezighield met het moordonderzoek. Vaststaat dat Noteboren sowieso een rol heeft gespeeld in een grote fraudezaak rond een Amsterdams kunstfonds. In deze zaak werden vele miljoenen weggesluisd. Mogelijk dat deze praktijken hem fataal zijn geworden, maar zeker weten doet de recherche dit tot op heden niet. Al wijst wel alles in die richting.
Op het zeil waarin de stoffelijke resten van Ronald Noteboren waren gewikkeld, werden door forensisch deskundigen paardenharen aangetroffen. De speurders dachten hiermee tijdens het moordonderzoek een interessant spoor in handen te hebben gekregen. Paardenhandelaar Jan S. uit Stevensweert werd daarom enige tijd verdacht van betrokkenheid bij de moord op Noteboren, maar de zaak tegen hem werd uiteindelijk geseponeerd. Sindsdien is het behoorlijk stil geworden rond deze gruwelmoord. De grote vraag is: gaat er iemand alsnog praten waardoor er een oplossing in zicht komt? Een spijtoptant misschien?
Of iemand die compassie heeft met de nabestaanden van de als een beest afgeslachte Noteboren?
- Apple Maps, L1, Federale Politie, Facebook, FOD Financiën, Google Street View, Regie der Gebouwen, Telefacts VTM