Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Deze Nederlandse schrijvers liepen helemaal binnen

Deze Nederlandse schrijvers liepen helemaal binnen

Laten we maar met de deur in huis vallen: de meeste schrijvers verdienen geen cent. Maar... er zijn er een paar die zich gierend rijk tikken. Het recept om toch te cashen met een boekje: bedenk een aardige thriller, tik een paar recepten bij elkaar of schrijf dampende porno. Met de Boekenweek in aantocht zochten we het uit: welke schrijvers lopen níet bij de voedselbank?

Zaterdag 9 april begint de Boekenweek, de vrijdag ervoor is het traditionele Boekenbal. Dan laten de schrijvers en schrijfsters van Nederland zich fotograferen terwijl ze over een schrale, rode loper naar binnen schrijden, hup, de Amsterdamse Schouwburg in. Eenmaal in de koude, tochtige hal moeten ze zich meteen aansluiten in de rij om muntjes te kopen voor de bar. Tot zover de schrijversglamour in Nederland.

Het lijkt heel wat, mannen en vrouwen die zich auteur noemen, maar het is een publiek geheim dat de meeste meer zouden verdienen als ze zich aanmelden voor een bijstandsuitkering. Van een gemiddeld boek worden in Nederland, houd je vast, een slordige vijfhonderd tot duizend exemplaren verkocht. Een schrijver krijgt 10 procent van de verkoopprijs. Duizend exemplaren keer twee tientjes en daar 10 procent van: 2000 euro. Bruto. Jackpot. In 2019 werd er voor het laatst onderzoek gedaan naar de inkomens van Nederlandse schrijvers. 55 auteurs verdienden toen meer dan een modaal jaarsalaris en zestig hadden een inkomen tussen minimumloon en modaal. Tel uit je winst. Maar er zijn altijd uitzonderingen. Wie verdient er wel leuk met zijn of haar boekjes? Wie zijn de de Rijkste Schrijvers van Nederland? En als we dan toch bezig zijn: wie van de rest van de wereld?

Rutger Bregman

€ 2 miljoen

Want: De meeste mensen deugen verkoopt nogal lekker, het staat al langer dan twee jaar zo goed als onafgebroken in de Besteller 60

Schrijver Rutger Bregman (1988) kennen we van zijn bestseller met de wat ons betreft nogal verrassende titel. Want heel veel mensen deugen natuurlijk niet, zoals we elke week weer lezen in de misdaaddossiers in Panorama. Toch verkoopt het boek bizar goed. De teller staat op dit moment op ruim 600.000 exemplaren en dan hebben we het alleen nog maar over de Nederlandse editie. Het boek is vertaald in het Duits en in het Engels. Als we kijken naar de cijfers van zijn BV, zien we dat hij 1,2 miljoen euro per jaar verdient. Bregman is voor ‘economische gelijkheid’, dus misschien moet hij zijn pot met goud maar gaan delen met minder gelukkige auteurs – die zijn er zoals gezegd plenty.

Herman Koch

€ 2,5 miljoen

Want: Het Diner was een bestseller in meer dan veertig (!) landen

Herman Koch (1953) schreef de onliner ‘Goeiesmorgens juffrouw Jannie’ uit het absurdistische tv-programma Jiskefet, maar daar verloor hij opmerkelijk genoeg uiteindelijk juist geld mee. Vraag hem maar eens naar de opbrengsten van de groot opgezette theatershow Goeiesmorgens - De Musical. Nee, dan de boeken van Koch. Van Het Diner werden meer dan 3 miljoen exemplaren verkocht, het boek is vertaald in 37 talen. Na Het Diner werd het allemaal iets minder qua kassa, maar wat wil je na zo’n allesverpletterende hit.

De schrijver leeft er goed van. Eerder vertelde hij: “Geld is er om uit te geven. Alles wat ik met geld doe is onverantwoord, maar dat is juist het leuke ervan. Ik ben nooit voorzichtig. Ik kan lekker leven en doen waar ik zin in heb. Dat deed ik vroeger ook, maar toen had ik serieuze geldzorgen. Tussen mijn 20ste en 35ste verdiende ik weinig en ben ik zelfs in zo’n kredietgevaarlijke database terechtgekomen. Kon ik geen hypotheek krijgen.” Een paar jaar geleden werd het spaarvarken van Koch in de media geschat op 3 miljoen euro.

We vragen hem of dat klopt. “De triomftocht van Het Diner over de wereld liep van 2010 tot 2013. Dus dat is al even geleden. Ik heb een huis gekocht zonder hypotheek – maar ik heb geen miljoenen in een spaarvarken.” Panorama denkt, na een blik in de boeken van Kochs BV, aan een vermogen van 2,5 miljoen euro. Terecht hoor, want voor iedereen die Het Diner nog niet gelezen heeft: doen!

Esther Verhoef

€ 3 miljoen

Want: een van best verkopende schrijvers van Nederland

Esther Verhoef (1968) begon ooit met dierenboeken, waarvan er 8 miljoen exemplaren zijn verkocht. In 2003 schrijft ze haar eerste thriller: Onrust. In 2021 volgde de tot nu laatste: De Nachtdienst. Van haar thrillers waren er in 2018 meer dan 2,5 miljoen exemplaren in omloop. Hoe rijk is Esther Verhoef? We kunnen geen BV vinden op haar naam. Maar 3 miljoen euro (een voorzichtige schatting) zou ons niets verbazen.

Heleen van Royen

€ 3 miljoen

Want: sex sells

Heleen van Royen (1965) – haar echte naam is Heleen Kroon – schrijft in 2000 de roman De gelukkige huisvrouw. Ondanks dat het boek een rammende bestseller wordt, tikt ze daarna vooral licht erotische boeken als Godin van de jacht (2003) en De mannentester (2009), die door de critici doorgaans goed worden ontvangen. Op haar website claimt ze dat ze meer dan 1,7 miljoen boeken heeft verkocht. Wij geloven het meteen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Wat heeft ze daaraan verdiend? Harde cijfers ontbreken omdat Van Royen geen BV lijkt te hebben in Nederland –of wij kijken met onze neus. Het zakenblad Quote kwam eerder tot 3,5 miljoen euro. Wij schatten wat voorzichtiger: 3 miljoen. Klopt dat een beetje? In het Algemeen Dagblad zei Van Royen in februari nog: “Nou, ik denk nog weleens terug aan mijn hoogtijdagen. Toen stroomde het geld met bakken binnen.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, BrunoPress, iStock