Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Profvoetballers in de prak - crashes die carrières beëindigden

Profvoetballers in de prak - crashes die carrières beëindigden

Tegenwoordig lijken (ex-)topvoetballers vooral te struikelen over #MeToo. Tot voor kort was iets anders het grootste gevaar voor het simpele geluk van een rijke voetballer. Niet een vrouw, maar een dure auto. Rai Vloet weet er inmiddels alles van. Wie reden hun carrière nog meer (bijna) aan gort?

Rai Vloet mag Marc Overmarcs in zekere zin wel dankbaar zijn. Doordat Overmars zijn seksdrive kennelijk niet onder controle had, waren alle schijnwerpers ineens gericht op de technisch directeur van Ajax. Terwijl daarvoor de naam Vloet niet uit de kranten te branden was. Vloet veroorzaakte een dodelijke aanrijding – een kind van 4 kwam om het leven. De speler ontkende aanvankelijk dat hij achter het stuur zat. Toen bekend werd dat hij wel stuurde, was Nederland te klein. Vloet is niet de enige voetballer die zijn carrière eigenhandig de das omdeed door onder invloed en/of te hard te rijden. Hoewel, de meeste voetballers komen er opmerkelijk genoeg (wel) mee weg als ze een ernstig ongeluk veroorzaken. Panorama geeft een overzicht van de brokkenpiloten. (En o ja, voetballer of niet, een man zit nooit met drank op achter het stuur.)

Rai Vloet

Crashte op: 14 november 2021

Voetbalde toen bij: Heracles Almelo

Opmerkelijk: Heracles stelde Vloet op terwijl de gerechtelijke procedure nog liep. Het kwam de club op ontzettend veel kritiek te staan.

Rai Vloet (1995) is een Nederlandse voetballer die doorgaans als aanvallende middenvelder speelt. Hij verruilt Excelsior in juni 2020 transfervrij voor Heracles Almelo. Hij haalt de headlines weer eens in november 2022. Vloet rijdt samen met een vriend ’s avonds op de A4 als het misgaat. Ze botsen op een andere auto, waarin ook een 4-jarig kind zit, dat de crash uiteindelijk niet overleeft. Vloet houdt vol dat hij niet harder reed dan 130 kilometer per uur en niet gedronken had. Oké, twee glazen. Hij claimt ook dat hij niet achter het stuur van de auto zat.

Na politieonderzoek blijkt de vork heel anders in de steel te zitten. Vloet heeft (veel) harder gereden dan 130 kilometer per uur, (veel) meer gedronken dan twee glazen alcohol en hij zat wel achter het stuur. Tegen zijn werkgever Heracles heeft Vloet ook gelogen. Directeur Rob Toussaint toonde zich not amused: “Naar ons vandaag bekend is geworden, heeft Vloet die nacht niet alleen mogelijk veel te hard gereden, maar bovendien te veel gedronken. Beide zijn absoluut onacceptabel.” Dat is een heel ander geluid dan dat wat technisch directeur Tim Gilissen eerder liet horen: “We moeten als goed werkgever Rai ook de kans geven weer aan te sluiten bij ons en zijn leven weer op te pakken.” De strafzaak tegen Vloet loopt nog. Bij Heracles hoeft hij niet meer terug te komen.

Patrick Kluivert

Crashte op: 9 september 1995

Voetbalde toen bij: Ajax

Opmerkelijk: Ajax heeft voor zover bekend nimmer een gebaar gemaakt in de richting van de nabestaanden van het slachtoffer van Kluivert.

Patrick Kluivert ramde op 9 september 1995 in Amsterdam- Noord met een geleende en onverzekerde BMW M3-cabriolet de flank van een andere auto. Het was de wagen van schouwburgdirecteur Marten Putman, die op slag dood was; zijn vrouw raakte zwaargewond. Later bleek dat Kluivert ongeveer 104 kilometer per uur had gereden waar 50 de maximale snelheid was. Het betekende het einde van zijn carrière in Nederland. “Kluivert zat destijds overduidelijk met de zaak in zijn maag en voetbalde als een krant,” aldus de advocaat van de nabestaanden, Maarten Tromp. “Daarom vertrok hij naar het buitenland.” Kluivert werd veroordeeld tot 240 uur schoffelen, drie maanden cel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar en ontzegging van de rijbevoegdheid voor achttien maanden. Kluivert claimde later op televisie dat hij goed contact had met de nabestaanden. Dit goede contact bleek uit één enkel sms’je te bestaan, verstuurd door Kluivert, één dag voor zijn tv-optreden.

Luciano van den Berg

Crashte op: 17 september 2005

Voetbalde toen bij: Stormvogels Telstar

Opmerkelijk: Over zijn voetbalcarrière en zijn dodelijke ongeluk is een documentaire gemaakt: In de geest van Luciano.

Ook voor de scheurende voetballers zelf loopt het weleens definitief helemaal verkeerd af. Neem het verhaal van Luciano Thomas van den Berg (1984). Hij gold als een zeer groot talent, maar verzilvert zijn toekomst nooit. Op 17 september rijdt hij in volle vaart op de A6 in op een stilstaande auto. Hij is op slag dood. Luciano – een goede vriend van middelvelder Nigel de Jong – is echter nooit vergeten. In 2019 wordt de documentaire In de geest van Luciano gemaakt. Eerder speelden Luciano’s vrienden, in aanwezigheid van Luciano’s familie, een met muziek omlijst memorialtoernooi in zijn woonplaats Almere. Stormvogels Telstar heeft tot nu toe nooit meer iemand shirtnummer 22 gegeven, dat was van Luciano.

De spelers van Telstar herdenken hun ploeggenoot Luciano van den Berg.

Danny Blind

Crashte op: 6 december 2006

Voetbalde toen bij: Blind was als trainer van Ajax net een paar maanden eerder ontslagen.

Opmerkelijk: Blind had drie keer meer alcohol in zijn bloed dan was toegestaan.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Danny Blind (1961) rijdt op de Burgemeester Stramanweg te Amsterdam als het misgaat. Hij komt juist van de Amsterdam Arena, waar hij flink heeft ingenomen. Dat had hij beter niet kunnen doen. Hij ziet een vrouw over het hoofd die met pech langs de weg staat. De vrouw raakt gewond, haar peuter van 2 jaar heeft geen schrammetje. Dat laatste is nog een geluk bij een ongeluk. Omdat Blind veel te veel gedronken heeft, wordt onmiddellijk zijn rijbewijs ingevorderd. Hij krijgt uiteindelijk een werkstraf van 180 uur en zijn rijbevoegdheid wordt voor 16 maanden ingetrokken, waarvan tien voorwaardelijk. Blind ging diep door het stof door vele malen zijn spijt te betuigen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blende.

Sport
  • ANP, Pro Shots e.a.