Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Het gewelddadige leven van JoeyAK

Het gewelddadige leven van JoeyAK

Uit de editie van 10 juni 2020: Op 22 januari 2020 komt rapper JoeyAK (Joël H., 23) uit Amsterdam-Zuidoost in het nieuws omdat justitie hem verdenkt van betrokkenheid bij een zeer gewelddadige ontvoering van een vrouw met haar twee kinderen. Hij zou de vrouw gemarteld hebben door kokend heet water in haar nek te gieten. Wie is deze ‘luitenant’?

Op de mistige avond van 31 december 2019 is Amsterdam- Noord het macabere decor van een brute ontvoering. De slachtoffers zijn een 31-jarige Amsterdamse vrouw én - curieus genoeg - óók haar twee jonge kinderen van 3 en 7 jaar oud. De vrouw zou op oudejaarsdag zijn ontvoerd en gemarteld omdat ze volgens haar ontvoerders een tas met 100.000 euro zou hebben gestolen. Die tas behoort JoeyAK toe. Hij had die tas aan een vriendin in Almere gegeven om op te passen. De vriendin in Almere kent de vrouw die de tas zou hebben gestolen. Die tasjesroof komt de 31-jarige vrouw duur te staan. Een dag eerder al, op 30 december, dringen drie Amsterdamse handlangers van de rapper haar woning in Amsterdam-Noord binnen. Nathaniël ‘B12’ O. (19), Sudneyson ‘Sontje’ B. (19) en Nathaniël ‘Natha’ D. (21) doorzoeken het pand, maar het geld is spoorloos.

De vrouw weet nog de buurvrouw te waarschuwen die de politie inschakelt. Als die arriveert, vlucht het drietal, maar nemen ze haar huis- en autosleutels mee. De succesvolle Nederlandstalige rapper JoeyAK is op dat moment voor een optreden in Suriname. Als hij hoort van de diefstal boekt hij vloekend en tierend een vervroegd ticket naar huis. In de vroege ochtend van 31 december landt hij op Schiphol. Met zijn drie vrienden zou hij de vrouw en haar kinderen op oudejaarsdag rond 19.00 uur uit haar woning hebben ontvoerd, naar het huis van de gezamenlijke vriendin in Almere. Daar dwingt JoeyAK het slachtoffer volgens het Openbaar Ministerie op een kruk in de woonkamer te gaan zitten, waarna hij haar negen keer met zijn vuurwapen op haar hoofd en knie slaat. Hij zou de vrouw op een gegeven moment ook bij wijze van marteling kokend water in de nek hebben gegoten. Daarnaast zou de rapper uit Holendrecht met Curaçaose roots ook hebben gedreigd haar kinderen te vermoorden (“Ik wil je geld, anders is jouw leven en dat van je kinderen voorbij” ). De jonge kinderen zouden het martelen niet hebben gezien omdat ze op de bovenverdieping waren ondergebracht.

Nadat het slachtoffer onder dwang toegeeft het geld te hebben gestolen en aan haar vriend te hebben gegeven, wordt ze meegenomen naar een parkeerplaats in Amsterdam-Zuidoost. Daar moet die vriend het geld komen brengen. Of ze het geld uiteindelijk ook krijgen, is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat ze haar vervolgens weer meenemen naar het huis in Almere waar de vrienden haar om de beurt bewapend bewaken.

De recherche vindt later een filmpje op JoeyAK’s telefoon waarop hij door het autoraam schietend ‘happy new year!’ roept, terwijl hij met een wapen achter de vrouw zit. Op nieuwjaarsdag zou zijn oudere broer Frank H. (27), alias rapper Drechter, naar de ontvoeringsplek zijn gekomen en eieren hebben gebakken voor de kinderen. De vrouw krijgt niets. De politie pakt Drechter een dag later op met een pistool waarop bloed van het slachtoffer zit.

VOLGENS JUSTITIE SLAAT DE RAPPER DE ONTVOERDE VROUW NEGEN KEER MET ZIJN VUURWAPEN EN DREIGT HIJ HAAR KINDEREN TE VERMOORDEN

Geldtelmachine en dollars

Na vele wanhopige uren bevrijdt een arrestatieteam op nieuwjaarsdag de gezinsleden uit de woning waar ze worden vastgehouden. De enige ‘bewaker’ in het pand (Nathaniël O.) slaan ze in de boeien. Hij heeft een vuurwapen binnen handbereik. De vrouw is zwaar aangeslagen: ze heeft hoofd- en huidletsel en is in hals en op haar rug roodverbrand. Hoe het arrestatieteam precies op de hoogte was van haar verblijfplaats is niet helemaal duidelijk. Speelden telecomgegevens en camerabeelden een doorslaggevende rol? De verklaring van de vrouw wordt volgens het OM namelijk onder meer ondersteund door telecomgegevens en beelden van een beveiligingscamera bij een benzinepomp. Nadat de politie eerder tien verdachten heeft gearresteerd, blijven zes verdachten vastzitten. Het gaat om vijf mannen en een vrouw van 19 tot 28 jaar uit Amsterdam, Almere, Lelystad en Purmerend. De vrouw (de gezamenlijke vriendin) komt na enige tijd op vrije voeten, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

De politie arresteert JoeyAK in Amster-dam-IJburg vlak bij het huis van zijn vriendin. Hij heeft een pak Amerikaanse dollars op zak, vermoedelijk nog van zijn Surinaamse trip. Veel transacties zouden daar met dollars plaatsvinden. In de woning van zijn vriendin vindt de politie 20.000 euro, nog eens duizenden dollars, een goudstaafje, heel veel dure merkkleding en schoenen (Prada, Gucci) en een geldtelmachine. In totaal neemt de recherche bij de arrestaties en huiszoekingen drie vuurwapens en ongeveer 200.000 euro cash geld in beslag, onder meer in drie woningen van vriendinnen. Zij bewaren volgens justitie pakken geld voor JoeyAK in onder meer een rolkoffer, een bed en een Louis Vuitton-tas. Op JoeyAK’s telefoon staat naast het schietincident op nieuwjaarsdag ook een filmpje van zijn ‘ondervraging’ van de vrouw. Hijzelf ontkent betrokkenheid bij haar ontvoering en marteling en erkent alleen dat hij in de Almeerse woning was. Ook de andere verdachten ontkennen of zwijgen. Op 3 april beslist de Amsterdamse rechtbank dat vier verdachten negentig dagen langer blijven vastzitten. Alleen rapper Drechter komt vrij omdat zijn rol kleiner lijkt dan die van de rest en hij voor zijn kinderen moet zorgen.

JoeyAK’s clip Gangster Love gaat óók over een ontvoering en marteling.

Doorgeknipte enkelband

Ironisch genoeg verschijnt anderhalve maand vóór de ontvoering op YouTube de clip Gangster Love, die ook over een ontvoering en marteling gaat. Op het eind van het filmpje wordt een ingepakt lijk in een zelf gedolven graf gedumpt en in brand gestoken. In de clip (waarin verdachten in de echte ontvoeringszaak figureren) rapt JoeyAK over dat hij er niks aan kan doen dat hij verliefd is op het straatleven:

Ik hou niet eens van geweld, maar ik vecht vaak De één in de coke, ander kweekt liever

Ze zeggen: ik ben met die boys die voor die cake (geld) schieten Ik weet nog dat ze mij in de steek lieten (…) Real nigga shit, heb de gun op de heup

Ga niet denken je gaat testen, want ik smoke je net een peuk (Refrein) Ik kan er niks aan doen, ik ben verliefd op de straat Maak je maar niet druk, hier worden brieven gemaakt

Wapengekletter is de normaalste zaak van de wereld in clips van JoeyAK.

De rapper JoeyAK is eerder onder meer vervolgd voor diefstal van een flatscreentv, een printer en een PlayStation (eind 2015), vuurwapenbezit (begin 2016) en diefstal bij een inbraak (mei 2017) bij de AH to go op station Duivendrecht. Daar steelt hij met medeverdachte Darnell T. voor 250 euro aan sigaretten. Voor de ‘peukenprooi’ krijgt Joël H. vier maanden cel. Ook moet hij ongeveer 7000 euro schadevergoeding betalen wegens vernielingen aan de winkelrolluiken en een geldwisselautomaat. In juli 2017 staat hij weer buiten en knipt zijn enkelband door.

Beruchte vriendengroep

Ook handlanger Darnell T., die tot de Top 600 van criminele jongeren in Amsterdam behoort, blijft daarna niet lang buiten beeld van de opsporingsdiensten. Justitie vervolgt hem namelijk voor ‘moord in vereniging’ op de 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere. Gefferie wordt op 18 mei 2019 ’s nachts doodgeschoten in de Amsterdamse parkeergarage The Bank Rembrandtplein, na een ruzie bij een betaalautomaat.

De 21-jarige voortvluchtige Erxinio Luntungan uit Amsterdam-Zuidoost zou volgens de politie de schutter zijn. Luntungan staat sinds 28 april 2020 op de Nationale Opsporingslijst. Justitie looft 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot zijn verblijfplaats en arrestatie. Darnell T. zou het vuurwapen voor hem uit een auto in de parkeergarage hebben gepakt.

JoeyAK heeft volgens ingewijden vooral in Amsterdam-Zuidoost veel meer vrienden die verantwoordelijk zouden zijn voor verschillende geweldplegingen, overvallen en afpersingen. Het groepje zou zich volgens bronnen ‘onaantastbaar wanen’. Voor JoeyAK’s populariteit lijkt dat allemaal weinig uit te maken. De laatste jaren groeien zijn muziekcarrière en naamsbekendheid in rap tempo. Hij is een idool voor jonge fans in Amster dam-Zuidoost en de rest van het land. Verschillende singles die hij sinds 2017 de wereld in slingert gaan viral, zoals de video Luitenant met 3 miljoen views. De grootste hit scoort hij als gastrapper in Huts van The Blockparty & Esko, dat de zestiende plek in de Top 40 bereikt en goed is voor 21 miljoen views.

Het vorig jaar gedropte Doekoe, samen met Djaga Djaga, telt bijna 4 miljoen views. Djaga Djaga is de 27-jarige Jason L. van rapcrew Green Gang. Hij zit achttien jaar celstraf uit voor zijn betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam- Zuidoost. JoeyAK werkt geregeld met hem samen. Ook rapt hij begin 2019 met Vic9 en F.I. (Green Gang) op het nummer Z.D.J.N.M.B., een ode aan Djaga Djaga in de bajes (‘We zullen zorgen dat je niks mist bro’).

Hulp van Peter Faber

Zijn artiestennaam ontvangt JoeyAK van de straat. AK staat naar eigen zeggen niet voor AK-47, maar voor ‘Alles Kantelen’, waarvan ook T-shirts zijn gedrukt. Geld en geweld zijn een terugkerend thema in z’n teksten. In verschillende videoclips wisselen schietgebaren en het zwaaien met kalasjnikovs en pistolen elkaar af, zoals het in oktober 2017 verschenen Allang met shots vanuit een gevangenisblok, cel en luchtplaats. In de clip rent een zwartgeklede man met capuchon in een parkeergarage met getrokken pistool op een auto af, terwijl JoeyAK ondertussen op een pompende trapbeat rapt dat hij de ‘realest nigga’ is. Ook rapt hij dat het straatleven zijn muzikale carrière soms in de weg zit.

Ik had er allang moeten zijn met die rap Maar de dingen die ik rap deed ik echt

Dus af en toe gingen we jail

Dus ik praat, wees stil Altijd money want ik steel

Aan alles proef je dat JoeyAK geen grappen maakt en een échte Nederlandse gangstarapper is in dit snelle hiphoptijdperk, gedomineerd door streams en views. Hij doet zijn straatimago eer aan door in clips en op social media te showen met dikke stapels geld, exclusieve kleding, dure horloges, gouden kettingen, snelle waggies en zo nu en dan vuurwapens. In een interview met hiphopsite Puna zegt hij dat hij pas echt veel ging schrijven toen hij vastzat. In die periode krijgt hij veel hulp van acteur Peter Faber, die met zijn stichting met verschillende rappers in detentie werkt, zoals Mario Cash, ook een lid van Green Gang. “Peter Faber kwam regelmatig naar de gevangenis met spullen om op te nemen en zorgde ervoor dat we beats hadden,” aldus Joey- AK. “Peter en artiesten in mijn omgeving motiveerden me om fulltime rapper te worden.”

De weg naar succes zet hij begin 2018 in met zijn eerste EP Luitenant. In oktober gevolgd door de EP HHHK, dat staat voor ‘Hoofd Heet Hart Koud’. In het openingsnummer Luitenant 2 roept JoeyAK:

‘Free B12’ (Nathaniël O., verdachte in de ontvoeringszaak), die dan blijkbaar ook al vastzit. In de videoclip met veel shots van de hood in Holendrecht rapt ‘de luitenant’ op een duistere, dreigende hiphopbeat in een nevelige kelderbox. Ondertussen klinkt er vuurwapengeratel en maakt hij schietbewegingen.

Een gebalkte ontvoeringsverdachte in de video Ze Willen Ons Niet Goed Zien.

Heb je iets tegen mij, kom dan lossen we het op Als ik wil vallen nu 100 hulzen op je block

Bullets vliegen door je kop Beter kom je niet hier staan, tyfen jullie op! (…) Ik ga je geven op je oog Gebruik die gun vanaf kleins en dat weten jullie ook

In april 2020 verschijnt een artikel in Het Parool dat de politie criminele rappers hun podium wil afnemen, zowel fysiek als online. Ze zouden slechte voorbeelden zijn voor kinderen in wijken als Amsterdam-Zuidoost. Als namen vallen JoeyAK en Djaga Djaga. Beide rappers groeien op in de Bijlmer en hebben miljoenen streams en views op Spotify en YouTube.

VRIENDEN VAN JOEYAK ZOUDEN VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR GEWELDPLEGINGEN, OVERVALLEN EN AFPERSINGEN

Volgens de Amsterdamse krant zitten vrienden uit hun entourage diep in de drugshandel. Velen zitten vast of zijn inmiddels op jonge leeftijd geliquideerd.

Door in hun muziek misdaad en geweld te verheerlijken zijn beide rappers volgens politie, justitie en gemeente negatieve rolmodellen voor kansarme kinderen. Onder druk van de Amsterdamse ‘driehoek’ gaan in oktober 2019 en februari 2020 twee evenementen op het laatste moment niet door, omdat JoeyAK er zou optreden óf omdat een aan criminelen gelieerde organisator er voor grote bedragen viptafels wil aanbieden.

Chris Koers, districtschef van de politie in Amsterdam-Zuidoost: “Deze jongens maken héél snel carrière, zowel in de muziek als in de cocaïne. Ze groeien in korte tijd uit tot iconen, maar het loopt altijd hetzelfde af: ze belanden achter de (cel)deur of in de kist. Die bekende jongens uit de rapscene van Zuidoost en de jongens die recent zijn doodgeschoten in het drugswereldje zijn allemaal aan elkaar te linken. Het ene moment zijn het zakenpartners, het volgende moment concurrenten. Ze maken snel geld in de muziek en de drugs. Dat loopt in elkaar over.”a

Op de dodenlijst

Vrienden of kennissen uit de rap-, cluben drugsscene van JoeyAK zijn vorig jaar vermoord, zoals Inchomar Balentien (33), Genciël ‘Genna’ Feller (23) en exprofvoetballer Kelvin Maynard (32).

Het Parool meldt dat de overheid allerlei partijen gaat aanspreken op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bieden van platformen aan criminele rappers. Als voorbeelden komen voorbij: hiphoplabel TopNotch, publieke radiozender FunX en hiphopplatform 101Barz van BNNVARA, die ‘de omstreden rappers ruim baan geven’.

In een FaceTime-gesprek met een vriend vanuit de bajes zegt JoeyAK afgelopen maand dat hij volgens justitie op een dodenlijst staat en dat zij vervolgens zijn verblijfplaats hebben verspreid. Volgens hem zijn al deze acties van justitie ‘psychologische spelletjes’ en zijn er enkele onjuistheden over hem verspreid in de media. JoeyAK in het Instagramfilmpje: “Alles is fake man. Justitie zegt tegen mij dat ik op een dodenlijst sta, maar vervolgens geven ze aan journalisten vrij waar ik verblijf en allemaal uithang. (...) Het is justitie die ons zo maakt en zo neerzet.”

DE RECHERCHE NEEMT BIJ DE ARRESTATIES EN HUISZOEKINGEN DRIE VUURWAPENS EN ONGEVEER 200.000 EURO CASH IN BESLAG

In 2020 verscheen de videoclip Penoze van JoeyAK’s broer Drechter feat. Bigidagoe & Hekje31. Op de hoes van de single staat een gebalkte oldschool penoze: Hugo Broers (“Oké dan!” ). Met hem had Panorama in april een reportage op de Wallen. Broers was een zware jongen in het Amsterdamse criminele milieu die twintig jaar vastzat voor onder meer doodslag. Tegenwoordig bemiddelt hij ‘met codes’ bij incasso’s en geeft als gangstergids rondleidingen op de Wallen. Hij kent veel straatjongens van verschillende generaties uit Amsterdam-Zuidoost. Zo ook rapper Bigidagoe uit Holendrecht, die recent in het nummer Ze Willen Ons Niet Goed Zien een sneer uitdeelt naar de media en de politie. ‘We mogen geen money, geen stacks (geld), geen waggies of een Rolex.’ In de video komen de zes gebalkte verdachten voorbij die op dat moment vastzitten voor de ontvoering.

In een comment onder de clip zegt iemand: “Deze boys met zwaar veel talent zitten vast in de trap (drugshandel). Als je diep in die straat liebi (leven) zit kom je er niet zo gemakkelijk uit. Ook al ga je kk hard met music. Jammer dat boys voor T vast jaren moet gaan zitten.”

De volgende pro-formazitting in de zaak is op 18 juni. Het OM Amsterdam meldt tegen Panorama dat het onderzoek nog niet is afgerond. “De verdenking tegen de groep mannen is onder meer: wederrechtelijke vrijheidsberoving, zware mishandeling en bedreiging. Hier richt het onderzoek zich dan ook op. Over eventuele andere onderzoeken naar één of meerdere verdachten van deze groep, doen we geen mededelingen. Wanneer de inhoudelijke behandeling begint, is nog niet bekend.”

Interviewverzoek vóór ontvoering

Op 12 december 2019, enkele weken voor de gewelddadige ontvoering waar JoeyAK een van de hoofdverdachten van is, mailt de schrijver van dit artikel het management van JoeyAK met een interviewverzoek voor Panorama over gangstarap. Als zijn manager via de mail hoort wanneer het artikel verschijnt, komt de reactie: “Is helaas een pass. Geen specifieke reden, maar Joey zit de komende tijd in het buitenland voor shows en plakt daarna een vakantie hieraan vast. Daarnaast heeft hij weinig te melden over het topic buiten zijn muziek om.” Aangeboden wordt om het interview een maand later te doen. Er wordt bij vermeld dat JoeyAK genoeg over het onderwerp gangstarap te melden heeft, ook gezien zijn teksten. Daarop mailt het management: “Vandaar dat ik ook zeg buiten zijn muziek om.” Omdat dit antwoord wat onduidelijk is, wordt gevraagd of een interview over zijn teksten erin zit. Daar komt nooit een antwoord op.

Misdaad
  • YouTube e.a.