Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De jacht op meesteroplichters Jan en Geert Golsteijn

De jacht op meesteroplichters Jan en Geert Golsteijn

Uit de editie van 3 maart 2022: Ze zijn inmiddels al maanden spoorloos: Jan en Geert Golsteijn uit het Limburgse Maasbracht. De broers en zakenpartners zouden vele tientallen miljoenen euro’s hebben weggesluisd van talloze gedupeerden. Waar zit dit op de vlucht geslagen duo verscholen? Panorama duikt in het dossier over grootschalige oplichting met een autoleasebedrijf, dubieuze beleggingen, doodsbedreigingen en een mysterieus reisje naar het exquise Dubai.

Het idyllische plaatsje Maria Hoop, begin dit jaar. Een eekhoorn rent geschrokken weg als er onverwacht bezoek aan een ietwat verzakte toegangspoort staat. Het is de ingang van het landgoed van de plotseling verdwenen zestiger Geert Golsteijn in het Midden-Limburgse dorpje; gelegen aan de Annendaalderweg, ietwat teruggetrokken in een groot bosgebied. Vanaf een afstandje ligt de witte villa er met bijbehorende stal er chique bij. Dichterbij gekomen valt er gevoelsmatig meteen iets op als je door de vele ramen en deuren naar binnen kijkt.

In de verschillende ruimtes, tien in totaal, staan spullen waarvan het lijkt alsof ze er net zijn neergezet; kroonluchters aan het plafond, hertengeweien aan de muur, een biljarttafel op de vloer. Maar hier en daar is het echter een rommeltje in het chique interieur. Mogelijk komt dit door plunderaars die in de afgelopen maanden een bliksembezoekje hebben gebracht aan de spoorslags verlaten villa Golsteijn, waar inmiddels beslag op is gelegd.

In de tuin staat een paar schoenen van een duur merk te wachten op het moment dat ze weer hun werk kunnen doen: voeten warmen.

Het geeft de mysterieuze en onheilspellende sfeer weer rond de protserige villa. Alsof de bewoners elk moment op de stoep kunnen staan om weer hun intrek te nemen in het geheel vrijstaande huis. Compleet verlaten, maar toch wachtend op hun plotse terugkeer.

Inpandig ligt ook een groot zwembad. Hier zal de op de vlucht geslagen oplichter Geert vrijwel zeker zijn baantjes hebben getrokken. Het bad ziet er heden ten dage uit als een vieze bak die eerst een forse schoonmaakbeurt nodig heeft bij hergebruik. Dat geldt in mindere mate voor een aangrenzende heel grote loods. Het gezin van Geert Golsteijn moet van alle gemakken voorzien zijn geweest.... Datzelfde geldt overigens ook voor het ruime optrekje van Geerts broer Jan in het nabijgelegen dorp Stevensweert. Ook zijn optrekje mag er zeker zijn. Maar toch heeft het tweetal, brein achter onder andere de dubieuze leaseconstructie Car Driver Deals, er midden vorig jaar voor gekozen om in allerijl het hazenpad te kiezen. Van de ene op de andere dag is het tweetal foetsie, onder de spreekwoordelijke radar gedoken. Wat is er precies gebeurd?

Johan: ‘40.000 euro zijn we kwijt! Weet je hoeveel geld dat is voor mensen als wij? Dat extra bedrag was verdomme bedoeld als spaarpotje voor onze zoon’

Dikke auto’s voor weinig

Jan en Geert Golsteijn zijn al jarenlang gepokt en gemazeld in de financiële wereld. Een duo dat hier en daar lucratieve dealtjes weet te sluiten, waardoor zij aardig in de slappe was zijn komen te zitten. In 2005 dreigt het echter voor het eerst behoorlijk mis te gaan voor de Limburgers. Hun adviesbureau komt onder de loep te liggen van de opsporingsdiensten vanwege vermeende fraude met hypotheken, maar de ‘Gol-steijn-brothers’ weten de dans te ontspringen doordat justitie de mannen uiteindelijk niet voor de rechter daagt. Jan en Geert zetten hun praktijken voort.

Hun nieuwe concept, het bovengenoemde Car Driver Deals, slaat vanaf 2017 flink aan bij potentiële klandizie. Ze bieden een leaseconstructie aan waarmee klanten tegen lage prijzen chique auto’s kunnen huren. Een van de gestelde voorwaarden is wel dat geïnteresseerden hun inleggeld moeten voorschieten. Dus: nu betalen en dan pakweg een jaar later uiteindelijk de afgesproken auto onder je kont krijgen. Jan en Geert wrijven zich vergenoegd in de handen, want duizenden klanten happen met een grote glimlach op hun gezicht verlekkerd toe. Protserige Mercedessen en Audi’s vinden gretig aftrek.

Deze auto’s worden door de zestigers gehuurd bij tientallen leasemaatschappijen in Nederland. Na verloop van tijd lijken er echter steeds meer dingen mis te gaan, zoals betalingen die niet door de Golsteijn-broers verricht worden. De heren doen echter niet alleen in auto’s, maar ook in beleggingen waarvoor zij velen warm hebben weten te maken. Vele tonnen worden onder andere geïnvesteerd in een goudrekening bij een Duits bedrijf. Niemand die dan nog precies zicht heeft op de financiële constructies die de broers allemaal bedacht hebben.

Van aardbodem verdwenen

Zelf reizen Jan en Geert in het voorjaar van 2021 naar Dubai, waar ze een bankrekening openen.

In het eerste weekend van juni, als dan nog onwetende klanten lustig leasecontracten voor vele duizenden euro’s afsluiten, verdwijnen de Limburgse zakenbroeders plotseling van de aardbodem. Jan laat Stevensweert achter zich, terwijl Geert de deur van zijn prachtige villa in Maria Hoop in allerijl achter zich dichttrekt. Dan begint in de wereld van hun grote klantenkring al snel rond te zingen dat het tweetal regelrechte oplichters zijn. Onder anderen twee zestigers met Limburgse tongval zijn de dupe. Behoorlijk zelfs, zo blijkt tijdens een uitgebreid gesprek vol vertwijfeling, woede en radeloosheid. Johan (niet zijn echte naam) heft zijn handen als kolenschoppen vertwijfeld in de lucht. “40.000 euro zijn we kwijt! Weet je hoeveel geld dat is voor mensen als wij met maar een uitkerinkje? Dat extra bedrag was verdomme bedoeld als spaarpotje voor onze zoon.” De 63-jarige man zucht aan zijn keukentafel in zijn knusse tussenwoning. De woede over het bedrog zit bij hem diep, heel diep. En de schaamte is er ook, vandaar dat hij liever niet wil dat zijn echte naam vermeld wordt.

De in allerijl verlaten villa van Geert Golsteijn in Maria Hoop.

Zijn verhaal wil hij wel graag kwijt. Na een slokje koffie steekt de grijsaard van wal. “Een jaar of tien geleden werd ik benaderd door Jan Golsteijn, mijn achterneef. Hij ging uiteindelijk mijn boekhouding doen en begon plots over de overwaarde van ons huis. Of ik daarmee niet eens wilde gaan speculeren? Ik moest een bepaald bedrag investeren en hij beloofde mij tussen de 8 en 9 procent rente. Ik besloot samen met mijn vrouw om hierin mee te gaan, in totaal ging dit om 40.000 euro. Ik vertrouwde Jan Golsteijn blindelings, hij is immers familie van mij. Jan zat regelmatig hier bij ons thuis aan tafel. Jarenlang ging het qua uitbetaling van de rente iedere maand goed. Tot juni 2021: de betaling van de rente bleef uit.

Hoe vaak ik ook op mijn bankrekening keek, er kwam niks bij vanuit het bedrijf van de broers Golsteijn. Ondertussen had mijn zoon mij attent gemaakt op het feit dat er klaarblijkelijk flink wat gedoe was rond het bedrijf Car Driver Deals.”

Derde broer

Johan denkt in eerste instantie nog dat hij zich persoonlijk nergens zorgen over hoeft te maken.

“Ik schakelde niet direct, het kwartje viel bij mij niet meteen dat ik zelf óók in de problemen zat. Omdat ik de rente niet uitbetaald had gekregen, besloot ik om toch toch even met het bedrijf van Jan en Geert te bellen. Maar hier kreeg ik tot twee keer toe de voicemail aan de andere kant van de lijn. Daarom stapte ik in de auto en reed ik naar hun kantoor, maar daar was alles hartstikke donker binnen en hermetisch afgesloten.”

De Limburger begint dan toch aan zijn water te voelen dat er iets niet in de haak is. “WTF, dacht ik bij mezelf, wat is hier aan de hand?! De argwaan groeide steeds meer bij mij, zeker nadat de buurman van het bedrijf van de Golsteijn-broers heel vreemd tegen mij deed toen ik hem fatsoenlijk vroeg waar het duo Jan en Geert gebleven was. Ik weet het niet en wil daar verder ook niks mee te maken hebben, kreeg ik als antwoord. De woede begon bij mij op dat moment echt op te borrelen.”

De achtertuin van Geert.

Johan parkeert op dat moment die kwaadheid heel even en wil per se weten hoe de vork in de steel zit. “Ik stapte daarom binnen bij een andere broer van Jan en Geert, die bij mij in de buurt ook een bedrijf had. Een werkneemster liet mij echter weten dat hij mij niet te woord wilde staan. Ik werd kwader en kwader, waarna ik na enige tijd toch de kelder van het bedrijf ben ingelopen. Er was bij mij iets geknapt, ik kon niet meer wachten. Die derde broer kwam mij tegenmoet en ik riep: Waar zijn jouw twee broers nu?! Waar zitten zij?”

Hij kan echter niks voor Johan betekenen. “Hij wist geen adres, hij had al vijftien jaar geen contact meer met zijn broers. Ik gaf echter niet op en reed door naar Stevensweert. Hier regeerde angst, dat merkte ik al meteen. Veel mensen die ik daar vroeg waar Jan Golsteijn precies woonde, deden heel bangig en durfden niks te zeggen. Uiteindelijk wist ik toch zijn adres te achterhalen, maar de vogel bleek helaas al gevlogen. Net zoals het huis van Geert Golsteijn in Maria Hoop er verlaten bij lag. Daar was duidelijk te zien dat de bewoners met de noorderzon waren vertrokken.” Johan is er kapot van, al vele maanden. Al zijn spaarcentjes zijn verdampt. “Die mannen hebben mij en nog vele anderen zó gedupeerd, dat is echt niet normaal meer. Ik heb daar tijdenlang wakker van gelegen. Ik leef samen met mijn vrouw van twee kleine uitkeringen en het spaargeld dat we voor onze zoon hadden, is al-le-maal weg! Ik laat dit niet rusten en wil heel graag weten waar die mannen verborgen zitten. Dubai zou kunnen, maar soms denk ik ook weleens: de heren Golsteijn zitten gewoon verstopt bij de vijand. Dus gewoon hier ergens in de buurt.

Wat ik zal doen als ik Jan of Geert toevallig ergens tegen zou komen?” herhaalt Johan de aan hem gestelde vraag, waarna hij wel tien seconden stil is. Dan: “Laat ik het netjes zeggen: dan zou ik impulsief handelen, als je begrijpt wat ik bedoel. Jan en Geert zijn gewoon zulke smeerlappen, schrijf dat maar op. Mijn vrouw is bijvoorbeeld vijf keer geopereerd aan kanker en die vieze varkens wisten dat allemaal. En dan nóg gingen ze over lijken. Wij zijn gewoon keihard opgelicht. Heel veel miljoenen blijken te zijn omgezet in bitcoins. Dus die zijn niet te traceren.”

Jacob: ‘Ik kon voor 250 euro per maand een dikke Mercedes leasen. Ik zocht nog naar het addertje onder het gras, maar dat kon ik nergens vinden’

BMW X1 en Jaguar

De 69-jarige Jacob uit het dorpje Linne – die uit schaamte eveneens liever niet met zijn echte naam bekend wil worden – knikt driftig aan de andere kant van de tafel. Ook hij is opgelicht, en niet zomaar een beetje. “Ik leerde de heren Golsteijn echt goed kennen rond het jaar 2000. Geert Golsteijn kwam op bezoek met de vraag of hij mijn financiële cijfers eens mocht bekijken. Ik besloot uiteindelijk om te gaan beleggen, die mannen waren gewoon heel erg innemend. Echte verkopers, als je het mij vraagt. Alles verliep prima, de rente werd keurig elke maand op dezelfde datum uitbetaald.”

Jacob wordt echter, zonder hij het zelf doorheeft, bedrogen. “Geert, die ik inmiddels ook vaker bij de plaatselijke voetbalclub zag, vroeg of ik niet ook in hun bedrijven wilde gaan investeren. De rente tikte voor mij lekker door, dus ook hier stapte ik in. Een werknemer van het duo Golsteijn benaderde mij op een bepaald moment met, zoals hij dat noemde, ‘iets heel moois voor jou’. Hij kwam op de proppen met Car Driver Deals, het leasen van auto’s. Ik koos in eerste instantie voor een dikke Mercedes, waarvoor ik 250 euro per maand moest gaan betalen. Een bedrag van niks natuurlijk. Ik zocht nog naar het addertje onder het gras, maar dat kon ik nergens vinden.”

Het geld wordt daarom zonder dralen overgemaakt naar de broers Golsteijn. “In mei 2017 moest ik beginnen met inleggen, waarna ik vanaf mei 2018 de auto daadwerkelijk kon gaan rijden. Twee weken vóórdat ik die Mercedes geleverd zou krijgen, ik was op vakantie in Spanje, ging bij mij de telefoon: die Mercedes bleek niet voorradig, maar ik kon wél een BMW X1 krijgen. Veertien dagen later stapten Jan en Geert Golsteijn bij mij voor het huis uit die auto. Twee mannen strak in het pak. We hebben zelfs nog samen koffie gedronken en wat gekeuveld.”

Te mooi om waar te zijn: Car Driver Deals.

Alles lijkt koek en ei op dat moment, Jacob denkt een goede deal te hebben gesloten. “Ik had totaal geen argwaan. Jan en Geert waren goede kennissen geworden, die ik helemaal vertrouwde. Na die BMW X1 kreeg ik een Jaguar en een Volkswagen Tiguan. Als laatste kreeg ik een Range Rover aangeboden, maar ik koos toch weer voor de Jaguar. Daar heb ik tot juni vorig jaar, toen deze zaak aan het licht kwam, in gereden. Toen kreeg ik plots geen rente meer betaald en wist ik hoe laat het was.”

Twee ton foetsie

De Linnenaar probeert na de ontmaskering van de boers Golsteijn met alle macht nog te redden wat er te redden valt. “Ik heb Geert nog meerdere keren geappt met de vraag wat er precies aan de hand was. Ik deed dat netjes omdat ik hoopte dat ik hierdoor nog wat geld zou terugzien. Heel soms kreeg ik ook antwoord, dat ik nog heel even geduld moest hebben stond in dat berichtje.

Nou, daar bleek dus helemaal niks van waar te zijn en op een bepaald moment kreeg ik ook geen reactie meer van Geert.”

De opgelopen schade is fors, heel fors. Jacob zucht diep. “Ik ben in totaal, samen met mijn zus die ook geld had ingelegd, voor twee ton gedupeerd. Ik kan je vertellen: daar kun je wel een paar slapeloze nachten van hebben, godverdomme. De heren Golsteijn waren inmiddels failliet verklaard en tijdens een gesprek met de curator trokken wij de conclusie dat het vreemde is dat veel gedupeerden allemaal vrienden, bekenden en familie van Jan en Geert zijn. Zij werkten op een hele slinkse manier. Het bij ons gewonnen vertrouwen werd op een schandalige manier beschaamd.”

Wanneer de Panorama-verslagge-ver een telefoonnummer belt dat gelinkt is aan Jan Golsteijn, levert dat geen gesprek op. Wel volgt er al vrij snel een sms met de vraag “Hoi, waarom heb jij mij gebeld?” Daarna wordt het weer stil, ondanks dat we vragen om een aantal vragen te beantwoorden.

Het door velen gezochte en ook gevreesde oplichtersduo is nu al vele maanden spoorloos. Er is talloze keren aangifte tegen hen gedaan, dat is een vaststaand feit. Net zoals het gegeven dat de curatoren er bijkans een dagtaak aan hebben om deze zaak zo goed als mogelijk in kaart te brengen. De kans is ook vrij groot, al wil daar officieel niemand nog wat over zeggen, dat de Fiscale Inlichtingenen Opsporingsdienst (FIOD) in het diepste geheim een strafrechtelijk onderzoek zal starten tegen de sjoemelende Limburgers. Gedupeerden smachten daar in ieder geval naar, al is het maar ter verzachting van hun pijn, woede en teleurstelling. Of zij iets van hun verdwenen geld terug zullen gaan zien? Die kans is klein. Heel klein.

Johan en Jacob staan niet alleen: er hebben zich inmiddels 1220 gedupeerden aangemeld. Samen eisen ze meer dan 11 miljoen euro van de broers.

Nederlands bekendste detective Ben Zuidema, al lang en breed met pensioen inmiddels, houdt zich alleen maar nog met grote zaken bezig.

Door Panorama is hij in contact gekomen met enkele gedupeerden van de broers Golsteijn.

“Ik ben bezig met deze zaak en aan het kijken waar die mannen zitten. Uit ervaring weet ik dat veel oplichters hun toevlucht zoeken in Dubai,” aldus de ervaren speurder. Nederland had tot voor kort geen uitleveringsverdrag met Dubai.

Sinds afgelopen zomer is dat er wel.

De afscheidsbrief

Panorama heeft een afscheidsbrief die op tafel in de plots verlaten villa van Geert Golsteijn in Maria Hoop lag, in handen weten te krijgen. Dit soms moeilijk leesbaar schrijven doet voorkomen alsof het door een kind geschreven is. Er staat in dat het gezin Golsteijn in verband met nieuw werk heeft moeten vertrekken. Gedupeerden stellen echter dat dit een list moet zijn geweest om mensen om de tuin te leiden.

‘Dag straat, Ik moet verhuizen, want vader heeft ander werk.

We gaan in een ander dorp wonen Daar hebben ze ook straten Maar ik zal jou erg missen, want hier heb ik mijn hele leven gewoond.

Hier tegenover speelde ik altijd met mijn vriendjes voetbal, (…) maakten ondergrondse gangen Ik had hier ook veel vrienden en vriendinnen Maar ik was ook wel blij want ik zat op een rotschool Maar het ergste vind ik dat ik mijn vrienden kwijt ben en dat mijn hond doodging en dat ik deze straat kwijt ben (…) Waarom moeten we uit dit dorp, alleen vaders werk? Waarom gaat hij niet in dit dorp werken?

En waarom moet wij bij mijn oma weg?

Ik vind het maar dom dat wij gaan verhuizen’

De bestorming van de oplichtersvilla

Op 8 juni 2021 breekt de pleuris uit bij het pand van Car Driver Deals en de andere firma’s van Jan en Geert Golsteijn aan de Hoofdstraat in Maasbracht. Een groepje mannen, type kleerkast, dringt via de zijkant het bedrijf binnen. De woede valt van hun ogen af te lezen.

De bedreigingen aan het adres van de aanwezige werknemers zijn niet mis. Talloze spullen als schilderijen vliegen door de lucht. De indringers eisen als de wiedeweerga geld. Gedupeerde Johan: “Mensen uit het welbekende ‘andere’ milieu kwamen verhaal halen bij Car Driver Deals. Het pand werd gewoon bestormd. Mensen vertelden mij achteraf dat zij vuurwapens achter de broeksriem bij de zogenoemde bestormers hadden gezien. De sfeer was echt heel erg dreigend. Jan en Geert Golsteijn waren toen net spoorloos verdwenen. Een medewerker moest proberen om de beide heren te bellen omdat de mannen die naar binnen waren gekomen meteen konden aantonen dat zij geld tegoed hadden van de Golsteijn-broers. Toen is er vanaf een rekening in Dubai, waar Jan en Geert Golsteijn enkele weken eerder ook al waren geweest voor ‘zaken’, 75.000 euro overgeboekt door een van de heren Golsteijn naar hun kantoor in Maasbracht. Daarna werden de medewerkers via de achterkant van het pand door de politie ‘ontzet’ uit het pand, zó dreigend was de situatie op dat moment.”

Misdaad
  • Google, Bjorn Thimister e.a.