Sportcolumn: 'Geen gezeik: iedereen rijk'
Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: 'Geen gezeik: iedereen rijk'.
Mario Wisse
De vrouw die in april De Ronde van Vlaanderen wint, krijgt evenveel prijzengeld als de winnaar bij de mannen. Eerder werden ook in het toptennis de prijzengelden bij de mannen en vrouwen gelijk- getrokken. Eindelijk gerechtigheid, zou je zeggen (hoewel sommigen ertegen inbrengen dat een wieler- of tenniswedstrijd bij de vrouwen een stuk korter duurt dan mannenwedstrijd: die hebben misschien een punt, maar daar ga ik in deze, bij vlagen hysterische woke-tijden mijn vingers zéker niet aan branden). Voorwaar, eindelijk gerechtigheid dus.
Totdat je leest hoeveel zo’n winnares of winnaar van Vlaanderens Mooiste nou eigenlijk krijgt overgemaakt. Ik adviseer je om je stoel even vast te houden voordat je daar kennis van neemt. De helden die de Ronde van Vlaanderen winnen, krijgen... nog even voor de duidelijkheid: de Ronde van Vlaanderen is een van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld die honderdduizenden op de been brengt en miljoenen wielerliefhebbers aan de buis kluistert... goed, gaat-ie weer: de woeste krijgers op wielen die de Ronde van Vlaanderen winnen, krijgen... 20.000 euro! Bruto! Ik geef toe, er zijn maanden dat ik het niet binnen hark, maar ik heb even gegoogeld en alleen al wanneer je je voor de derde voorronde van Wimbledon plaatst – je zit dan dus nog niet eens in het hoofdtoernooi – krijg je 5000 euro meer. Verstappen krijgt al meer wanneer ie een complete offday en drie lekke banden heeft en huilend achteraan eindigt in een grand prix. Over wat Verstappen krijgt als ie een grand prix wínt, hoeven we het niet eens te hebben. Of misschien toch even, voor het contrast: 2,5 miljoen euro. Lil Kleine moest je tot voor kort 15.000 euro betalen wanneer ie een halfuurtje de pauperkabouter op je feestje kwam uithangen.
En het zou mij niks verbazen wanneer hij zijn gage nog wat kan opkrikken sinds hij de moeder van zijn kind op camera mishandelde, want rappers of wat ervoor moeten doorgaan, worden commercieel gezien nooit slechter van een mishandeling links of rechts. Trouwens: omdat het in het wielrennen gebruikelijk is dat de winnaar ook haar of zijn ploegmaats, mecaniciens en masseurs laat delen in zijn of haar winstbonus, komt de beloning voor winst in Vlaanderen neer op een broodkruimel. Schitterend en volledig terecht dat vrouwen in de Ronde van Vlaanderen evenveel prijzengeld krijgen als de mannen, en beschamend dat dat niet eerder is geregeld of meteen al bij de eerste editie, maar geef die mensen er alsjeblieft een smak prijzengeld bij. Of niet, Jacobs?
Micha Jacobs
Wat mogen we ons toch gelukkig prijzen dat we niet in de loop van een Russische tank kijken, dat we ’s nachts niet worden opgeschrikt door overvliegende straaljagers en explosies, dat we niet huis en haard hoeven te verlaten voor onze veiligheid en dat we het dus ongegeneerd kunnen hebben over geld in de sport. Misschien moeten we inderdaad even onze zinnen verzetten, anders worden we gek.
Bij financiële ongelijkheid moet ik altijd denken aan die Mongolische veldrijders die onder de vleugels van niemand minder dan Johan Museeuw, de Leeuw van Vlaanderen himself, leerden veldrijden in de Vlaamse stront. Ik volgde hen op een troosteloze maandagochtend tijdens de veldrit van Otegem waarin één van die Mongoliërs als 25ste eindigde. Dolblij was hij, want het was bij mijn weten voor het eerst dat er een Mongoliër in de prijzen viel. Logisch, want de meeste Mongoliërs weten niet eens wat een fiets is. De eerste 25 renners kregen een geldbedrag, dus ook hij, voor wat dat waard was. Weet je hoeveel hij kreeg? Een tientje. Tien hele euro’s voor een historische prestatie. Het was zo op: hij kon er net een internetbundel voor kopen die groot genoeg was om één aflevering van zijn favoriete Mongolische soapserie te downloaden.
De meeste wielrenners verdienen in een jaar niet eens een fractie van wat iemand als Kylian Mbappé in een week bij Paris Saint-Germain kan verdienen als hij niet bij Real Madrid tekent: naar verluidt zo’n één miljoen euro per week. Nou en? Oneerlijk, vind je? Wat er in Oekraïne gebeurt is oneerlijk. Als je kunt leven van je sport, of de een nu meer verdient dan de ander, moet je niet zo zeuren. Het is heel simpel: je krijgt wat je toekomt. Ben je populair, dan verdien je meer dan wanneer je niet populair bent. Verkoopt de een meer shirtjes dan de ander, dan is het logisch dat je meer waard bent en dus meer verdient. Dat vind ik ook van mannen en vrouwensalarissen: als Lieke Martens net zoveel shirtjes als Frenkie de Jong verkoopt, is het logisch dat ze hetzelfde verdienen. Als er meer mensen naar de mannenkoers dan naar de vrouwenkoers kijken, is het logisch dat er meer geld in het mannenpeloton dan in het vrouwenpeloton wordt verdiend. Maar... dan moeten vrouwen ook dezelfde zendtijd als mannen krijgen. Als er dan nog geen hond naar de vrouwenkoers kijkt, weet je genoeg. Eigenlijk weten we dat antwoord al.
- ANP