@media (max-width: 679px){#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86ea91f img{#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86ea91f img{#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86ea91f img{#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86ea91f img{#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86ea91f img{#fig-62bead86ea91f img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Limburg

Amerikaanse moordenaars in Limburg: afgeranseld, afgeperst en afgeslacht

Uit de editie van 1 december 2021: Het rustige Limburgse dorpje Nieuw-Bergen is eind november 2019 het decor van een gruwelijke moord. De Duitse Limburger Thomas Schwarz (58) wordt in zijn eigen huis afgeslacht als een beest. Vanwege een geldschuld aan de opdrachtgever van de moordpartij zou deze Lukas F. maar liefst drie Amerikaanse hitmen hebben laten invliegen. Panorama duikt in een bizarre huurmoord.

Je hoort het weleens vaker in het criminele milieu: de ene partij wil de andere een lesje leren. Even een duidelijke waarschuwing geven omdat deze of gene zich niet aan een afspraak heeft gehouden. Maar soms loopt dat compleet uit de hand en mondt het ‘lesje leren’ uit in een bloederig tafereel waarbij zelfs een dode valt. Het is dinsdag 26 november 2019, rond het middaguur. De winter heeft Nederland in zijn greep. De in Limburg woonachtige Duitser Thomas Schwarz is niet op zijn werk verschenen. Normaal is hij altijd punctueel, maar nu dus niet. Genoeg reden voor zijn collega’s om bezorgd te zijn. Na enig overleg en onbeantwoord telefoonverkeer besluit één van de collega’s richting het 5000 inwoners tellende plaatsje Nieuw-Bergen te rijden. Daar woont Schwarz al enige tijd in een geschakelde woning in de Roefsstraat, als bereisd zakenman tussen buurtgenoten met meestal Limburgse wortels en dus een zachte G. Thomas Schwarz, bioboer van beroep, voelt zich er thuis, maar heeft natuurlijk nooit kunnen bevroeden dat die plek in het diepe zuiden van Nederland ook het definitieve eindstation van zijn leven zou gaan worden. Op die bewuste 26ste november verandert echter alles in één klap, door grof geweld. Schwarz’ ongeruste collega stapt bij aankomst in Nieuw-Bergen snel uit zijn auto en loopt richting meteen als het bezoek arriveert bij de ingang van het Nieuw-Bergen-se huis. De voordeur staat open en op de klink zijn bloedvegen te zien.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een onheilspellend en griezelig tafereel dat iets heel ernstigs verraadt. het woonhuis van de niet op zijn werk verschenen vijftiger. Allerlei gedachtes spelen door zijn hoofd. Wat zou er met Thomas aan de hand zijn? Hij probeert niet aan het ergste te denken. Maar alle hoop op een goed bericht vervliegt

De oorverdovende stilte in de woning is bijna ijzingwekkend. Met het hart in de keel en hevig geschrokken belt Schwarz’ collega meteen met de politie. Even later arriveert een tweetal agenten in de Roefsstraat en loopt in draf de woning binnen, waar zij een gruwelijk schouwspel te zien krijgen: de 58-jarige Limburger met Duitse roots ligt in de woonkamer naast de eettafel op de vloer in een plas bloed. Naast hem ligt een portemonnee met creditcards.

@media (max-width: 680px){#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb231 img{#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb231 img{#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb231 img{#fig-62bead86eb231 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Na de moord stond de woning van Thomas Schwarz enige tijd op Funda.

Vastgebonden met ijzerdraad

Schwarz is dood. Aan de verwondingen is al vrij snel te zien dat hij als een beest moet zijn afgeslacht. Vanaf dat moment is de plek des onheils omgedoopt tot plaats delict. Het is een komen en gaan van leden van de opsporingsdiensten. Speurders in witte pakken zoeken minutieus naar achtergebleven sporen en buurtbewoners wordt gevraagd naar dingen die hen in de tijd voor het misdrijf eventueel zijn opgevallen. Het fors toegetakelde stoffelijk overschot is op dat moment al overgebracht naar een plek waar autopsie volgt.

De vijftiger blijkt na nader onderzoek afgeranseld te zijn: zijn keel is doorgesneden, er is met een mes flink op hem ingestoken, meerdere ribben zijn gebroken en ook zijn rug vertoont verwondingen. Daarbij zijn de voeten en handen van het slachtoffer vastgebonden met ijzerdraad. Thomas Schwarz is een mensonterende gruweldood gestorven. De moordenaars hebben geen enkel mededogen met hem gekend.

Recherche en justitie gaan meteen naarstig op zoek naar aanknopingspunten die kunnen leiden naar een oplossing van dit moordmysterie. Alle registers worden opengetrokken om een doorbraak in het onderzoek te forceren. In de recherchekamer maakt men overuren. Geluk bij een ongeluk voor de twintig speurders is een getuige die zich al vrij snel na de vondst van het lichaam van Schwarz meldt met een interessant relaas: Thomas Schwarz had een maand voor zijn dood verteld dat hij bezoek had gekregen van twee Engelssprekende mannen. Ze vroegen om geld en als ze het niet zouden krijgen, zou een derde langskomen met niet zo vriendelijke bedoelingen. Een regelrechte bedreiging aan het adres van de Duitser dus.

@media (max-width: 680px){#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb3d9 img{#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb3d9 img{#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb3d9 img{#fig-62bead86eb3d9 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De vermeende opdrachtgever, zakenman Lukas F.

IJzingwekkend gegil

En dan is er nog de getuigenis van een directe buurman van de vermoorde Nieuw-Bergenaar. Ook hij geeft de opsporingsdiensten een goede zet in de juiste richting tijdens het strafrechtelijk onderzoek. De man verklaart tegen de rechercheurs dat hij op 26 november 2019 een luide knal hoorde in de woning naast hem, terwijl er ook ijzingwekkend gegil van Schwarz had geklonken. Alsof er iemand in doodsangst was, zo legt de buurman uit aan de driftig notities makende politieagenten. De buurman besluit na het horen van de noodkreet om even een deur verder te lopen en aan te bellen. Alle pogingen ten spijt, niemand doet er open. Door het raam ziet de bezorgde buurtbewoner dat een man een deken vasthoudt. Het speurwerk komt door deze nauwgezette getuigenverklaring steeds meer in een stroomversnelling omdat de recherche een motief lijkt te hebben gevonden in het werk van het slachtoffer.

Door puik recherchewerk komt namelijk naar boven dat het bedrijf Taurus Farms van Thomas Schwarz, dat de hoofdvestiging heeft in Noord-Macedonië maar ook in Nederland kantoor houdt, in financiële problemen verkeert in de tijd dat de Limburgse Duitser om het leven is gebracht. Hierdoor komt ene Lukas F. In beeld. In het diepste geheim nemen de speurders hem steeds meer onder de loep.

De Zwitserse vijftiger is topman van het bedrijf Innovation Brain, dat ondernemingen op de rand van de afgrond saneert. Daarmee is de link met Thomas Schwarz gelegd. De één heeft de ander ingeschakeld om zijn financiële sores op te lossen. Maar in die verstandhouding moét iets gruwelijk mis zijn gegaan, zo vermoeden de opsporingsdiensten op dat moment. Er zou sprake zijn geweest van een niet-betaalde schuld van Schwarz aan Lukas F. Hierin schuilt dan ook het motief voor de regelrechte gruwelmoord.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Hulpsheriff uit Mississippi

Nauwgezet onderzoek hiernaar levert nóg meer interessante informatie op voor de rechercheurs, want meerdere inwoners van de Roefsstraat hebben op de ochtend van de gruwelijke taferelen een Volkswagen Polo met een Duits kenteken in de buurt zien rijden, met daarin drie mannelijke inzittenden. Een feit dat opvalt in het dorp waar de sociale controle nog aanwezig is. Ook ontdekken de opsporingsdiensten dat vlak voor het plegen van de moord geprobeerd is geld via de mobiele telefoon van Thomas Schwarz over te boeken.

Dataverkeer in de gsm van de vermoorde Duitser verraadt bovendien met wie hij in de tijd vóór de gruweldaad zoal contact heeft gehad. Deze berg aan aanknopingspunten brengt de politie een stuk verder en er komen, naast de bovengenoemde Zwitser Lukas F., nóg drie verdachten in beeld: Jacob M., Justin C. en William ‘Will’ Lyle J. Deze mannen zijn alledrie afkomstig uit de Verenigde Staten. Laatstgenoemde blijkt in het verleden zelfs deputy sheriff in de staat Mississippi te zijn. Een vooraanstaand persoon met een bepaald gezag en verantwoordelijkheden dus.

Hoe hebben de Limburgse speurders deze Amerikanen nog verder weten te linken aan de moord? Justitie stelt dat Justin C. uit Colorado en een andere persoon op 19 november in een Limburgs Van der Valk-hotel hebben ingecheckt. Dat blijkt uit beelden van beveiligingscamera’s aldaar. Op 25 november, een dag voor de moord in Nieuw-Bergen, zouden de twee andere Amerikanen zich bij hem hebben gevoegd. En dat is klaarblijkelijk niet voor een toeristisch bezoekje aan pakweg Amsterdam of het Limburgse heuvelland geweest.

@media (max-width: 680px){#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb6e9 img{#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb6e9 img{#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb6e9 img{#fig-62bead86eb6e9 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De Amerikaanse ex-hulpsheriff Will J. zou één van de moordenaars zijn.

Ook gsm-gegevens plaatsen de Amerikanen in deze periode in het gebied rond de moordplek. Uit reisgegevens blijkt dat twee Amerikanen op 24 november vanaf Newark International Airport in New Jersey naar Düsseldorf zijn gevlogen. Volgens documenten waar de Limburgse recherche over beschikt, is het Lukas F. geweest die voor de reispapieren zou hebben gezorgd. En dan is er nog de Volkswagen Polo die in de tijd van de moord op Thomas Schwarz dicht in de buurt van de plaats delict is gezien.

Die auto blijkt twee dagen voor de brute moord in het Duitse Frankfurt te zijn gehuurd door één van de verdachte Amerikanen. Uit technisch onderzoek van de afdeling Forensische Opsporing van de politie blijkt later dat er bloedsporen van de afgeranselde Schwarz in datzelfde voertuig zitten. Het net sluit zich hierdoor steeds meer rond de Amerikaanse moordverdachten. Op de rekening van Justin C. blijkt op 27 december 2019, een maand na de moord, 5980 dollar te zijn gestort door het bedrijf van Lukas F. Ook een zeer verdacht gegeven.

Justitie heeft het sterke vermoeden dat dit geld is betaald voor het plegen van de moord op Schwarz. Zo hebben de Limburgse speurneuzen een vinger weten te krijgen achter het vooraf ingenieus bedachte moordplan, een heus complot met een internationaal karakter. Speciaal ingevlogen Amerikaanse huurmoordenaars lijken de dans niet te gaan ontspringen, ook al hebben zij al vrij snel na de moord op Thomas Schwarz Limburg weer verlaten. Een vlucht naar de vrijheid die uiteindelijk toch tot een verblijf in een gevangenis heeft geleid.

@media (max-width: 680px){#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb815 img{#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb815 img{#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62bead86eb815 img{#fig-62bead86eb815 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Verdachte Justin C.

Beschermingswerk

Hoofdverdachte en vermeend opdrachtgever voor de huurmoord Lukas F. is uiteindelijk opgepakt in Noord-Macedonië en inmiddels, net zoals de drie andere verdachte ‘uitvoerders’ uit de Verenigde Staten, overgebracht naar Nederland. Voormalig hulpsheriff Will J., die zogenoemd ‘beschermingswerk’ voor Lukas F. zou hebben verricht, verzet zich in eerste instantie nog tegen zijn uitlevering. Hij stelt dan dat hij niet in Nederland berecht mag worden, wat de rechtbank op dat moment bestrijdt.

Verder beweert J. ten stelligste dat zijn rol in de afslachting van Schwarz in Nieuw-Bergen beperkt zou zijn gebleven tot het besturen van de huurauto. Hij zou niet in de woning van de Duitser zijn geweest. De rechtbank gaat hier echter niet in mee en benadrukt dat J. moet hebben geweten dat er geweld gebruikt zou worden om het slachtoffer in zijn woning af te persen. Lukas F. verzoekt de rechtbank tussentijds nog om tegen betaling van 100.000 euro op borgtocht vrijgelaten te worden, maar ook dát verzoek gaat de gerechtelijke prullenbak in. Medeverdachte Justin C. verzet zich op zijn beurt níet tegen zijn uitlevering aan Nederland. In een verklaring heeft hij geschreven dat hij geen schuld bekent, maar geeft hij toe dat het begrijpelijk is dat hij beschuldigd wordt van betrokkenheid bij de moord op Thomas Schwarz. Dat is geen regelrechte schuldbekentenis, maar een opmerkelijke zinsnede is dat wel. Hier zal de rechter in een later stadium ongetwijfeld op terugkomen door hem verder aan de tand te voelen in de zittingszaal. Voor de nabestaanden van Thomas Schwarz zal dit hopelijk nog meer duidelijkheid geven. Antwoorden op vragen waar zij recht op hebben. Wanneer het inhoudelijke proces van deze bizarre moord volgt, is op dit moment nog onduidelijk. Naar verwachting zal dit ergens in het tweede deel van 2022 zijn. Renate Peters, woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Limburg dat het onderzoek in deze moordzaak leidt, geeft desgevraagd aan dat alle vier de genoemde verdachten nog altijd achter slot en grendel zitten. “Zij worden verdacht van moord in vereniging. De voorlopige hechtenis van het viertal is meerdere keren verlengd. Op 12 januari komend jaar volgt een pro-forma-zitting,” aldus de justitiewoordvoerster.

MOORDEN OP ANDERE BUITENLANDERS IN NEDERLAND

De geboren Iraniër Ali Motamed (56) werd in de vroege ochtend van 15 december 2015 voor zijn woning aan de Hendrik Marsmanstraat in Almere doodgeschoten toen hij naar zijn werk ging. De moord was lang met raadsels omgeven, totdat uiteindelijk bleek dat de Eneco-monteur in werkelijkheid vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi was. Een opmerkelijke ontdekking, aangezien Samadi begin jaren 80 in Iran ter dood veroordeeld was voor het plegen van een bloedige bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij. Bij de aanslag vielen destijds tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Samadi vluchtte kennelijk naar Nederland en vele jaren later was hij zelf het doelwit. Anouar A. en Moreo M. werden voor het plegen van deze liquidatie respectievelijk tot 20 en 25 jaar cel veroordeeld.

Een andere moord op een buitenlander binnen de Nederlandse grenzen is die op de 44-jarige Turk Kemal Zengin. Hij kwam op 22 augustus 2017 om drie uur ’s nachts thuis in Blerick na een avondje kaarten met vrienden. Toen hij vlak voor zijn woning aan de Klingerbergsingel uit zijn auto stapte, schrok hij van de oplichtende koplampen van een achter hem geparkeerde Volkswagen Caddy Maxi.

Op bewakingsbeelden was te zien dat Zengin wat riep naar de man die in gestrekte draf op hem af liep. Eerstgenoemde maakte een armgebaar en rende een stuk naar achteren. Daarna volgden er schoten en werd de Turkse Limburger door meerdere kogels geveld. Hij was kansloos en overleed ter plekke. Volgens de politie kan zijn dood te maken hebben met een afrekening in de persoonlijke sfeer of het drugsmilieu.

Zengin was werkzaam als koerier bij een pakketdienst, maar volgens de politie ook actief binnen de onderwereld. De bovengenoemde Volkswagen bleek te zijn gestolen in Zoetermeer en al enkele dagen voor de moord op Zengin gesignaleerd in de buurt van de plaats delict. Op bewakingsbeelden was te zien dat vanuit de auto foto’s werden gemaakt van de woning van de later doodgeschoten Kemal. Deze moordzaak is tot op heden nog altijd onopgelost.

Een recente moord op Nederlandse grond met een internationaal karakter is die op de Duitse Iraniër Kayvan Pishbin in het Limburgse Hoensbroek, op 2 mei van dit jaar. De 29-jarige Pishbin, die in de Duitse grensstad Aken woonde en aldaar een voorname rol speelde binnen het drugsmilieu, had een conflict met mensen uit de onderwereld. Dat liep kennelijk zo hoog op dat een van zijn tegenstrevers besloot een tracker onder de auto van Pishbin te plaatsen. Zo kon hij te allen tijde worden gevolgd.

Pishbin was op die bewuste zondag 2 mei op bezoek in Nederland. Om een deal te sluiten over een partij verdovende middelen. Maar de Duitser met Iraans bloed was kennelijk niet zo geliefd, want drie twintigers reden bewust tegen de Chrysler van Pishbin aan op de plaatselijke Buitenring. Daardoor moest het complete gezelschap op de Schuureikenweg uitstappen om schadepapieren in te vullen. Op dat moment verscheen er een derde auto. Daarin zat volgens de politie minstens één schutter. Hij schoot Pishbin – die banden had met een Duitse motorbende –dood, waarna alle betrokkenen zich uit de voeten maakten. De recherche gaat in het nog altijd lopende onderzoek uit van een vooropgezet plan, maar toch zijn de vier verdachten die tot dusver werden aangehouden vrijgelaten. Dat kan tactiek zijn van de opsporingsdiensten om te ontdekken of dit viertal contact gaat opnemen met de nog altijd voortvluchtige schutter. Volgens bronnen houdt die zich schuil in het buitenland.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws