Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bassie & Adriaan

Kassa voor clowns & kindervrienden

Bas van Toor, die Nederland beter kent als de populaire clown Bassie, werd onlangs 86 jaar. De fans stonden rijendik voor zijn huis in Vlaardingen. Want geloof het of niet: de dvd’s van Bassie en Adriaan gaan nog altijd als taartjes over de toonbank. Rijk worden? Bedenk de nieuwe Bassie & Adriaan. Panorama geeft u alvast een zetje in de rug en laat de grootste copycats zien.

De hardwerkende broers Bas van Toor (1935) en Aad van Toor (1942) uit het toenmalige straatarme Maassluis reizen in de jaren 50,60 en 70 de wereld over als het succesvolle acrobatenduo The Crocksons. Dat is de schuld van Bas.

Als Bas van Toor 19 jaar is, monstert hij als tentenbouwer aan bij een Belgisch circus om daar het vak te leren van acrobaat. Maar het enige wat hij er leert, is het maken van een wankele salto en een scheve handstand. Bas houdt het er voorgezien, gaat naar huis en haalt daar zijn 13-jarige (!) broer Adrie over om samen met hem een acrobatennummer te beginnen. In 1955 zijn daarom The Crocksons een feit.

Wereldberoemd worden de broers met een zenuwslopend, levensgevaarlijk stoelennummer. Op een tafel worden vier lege champagneflessen gezet. Daarop een stoel. Bas klimt erop met een tweede stoel in zijn hand en Adriaan maakt de toren af met een derde stoel. Adriaan maakt een handstand boven op de stoelentoren en Bas volgt daarna.

Toch worden Bas en Aad rijk van een heel andere act. Omdat het stoelennummer niet meer is vol te houden wanneer ze wat op leeftijd komen, bedenkt Aad, want nu is het zijn beurt, het clownsduo Bassie en Adriaan. “Hallo vriendjes en vriendinnetjes!”

Alles is nog steeds voor Bassie (86). ANP

Na jaren van keihard werken aan avonturenseries op televisie (Aad: “Die series waren niet low budget, maar no budget” ), een nakend faillissement met het Bassie & Adriaan-circus (in 1982), conflicten met producent Joop van den Ende (1942) en een gigantisch fiasco met koopvideo’s (in 1985) weten Bas en Aad hun succes ein-de-lijk te gelde te maken. Hèhè. De kassa rinkelt met de verkoop van dvd’s en allerhande merchandise, van kinderondergoed tot capuchontruien voor volwassenen. Inmiddels zijn er meer dan 4 miljoen dvd’s van de Bassie en Adriaanseries verkocht – waarvan de broers inmiddels alle rechten (terug) hebben. Aad woont welverdiend in een vrijstaande villa met zwembad in het wonderschone Benalmádena en Bas investeerde onder andere in vastgoed in zijn woonplaats Vlaardingen.

De talentvolle boers waren een van de eersten in Nederland die van hun kinderserie een klinkend financieel succes maakten en Panorama gunt hen dat van harte. Maar wat ons opviel: in hun slipstream volgden slimme copycats. Dat moeten wij toch ook kunnen, zo’n klinkende kinderserie bedenken? Plopperdeplopperdeplop!

Gert Verhulst, Hans Bourlon en Danny Verbiest

Van: Samson, Kabouter Plop (‘Plopperdeplopperdeplop’) en andere toptitels

Bezit: bij elkaar grofweg 150 miljoen euro

Samson en Gertje - ANP

In 1989 heeft de Vlaamse acteur Danny Verbiest een gastrol in, jawel, een tv-serie van Bassie en Adriaan: Bassie en Adriaan en de Verzonken Stad. Hij speelt zichzelf tijdens de opnamen in de tuin van Adriaan. En wat loopt er rond in die tuin? Ja, een hond, namelijk de hond van Aad, een bobtail die luistert naar de naam Lara. Even later komt de sprekende hond Samson voor het eerst op de Belgische televisie, vergezeld van zijn baasje Gertje: Samson & Gert. Anno 2021 kan Gert Verhulst (1968) niet meer lachen van de kwartjes, evenals de voormalige tv-producent Hans Bourlon. En Danny Verbiest natuurlijk, die doet ook dagenlang over het tellen van zijn geld. Verbiest, Verhulst en Bourlon beginnen in 1996 het entertainmentbedrijf Studio 100. Studio 100 produceert naast Samson &Gert ook andere megaklappers, zoals Kabouter Plop, Big & Betsy, Mega Mindy en Piet Piraat. Het vermogen van Gert Verhulst wordt door de Vlaamse media geschat op 60 miljoen euro. Dat tikt dan lekker aan, want in 2017 was het nog 5 miljoen minder. Hij woont in een kapitale villa van 6.500.000 euro en vaart in een kapitaal jacht.

Danny Verbiest heeft het iets minder, maar zit er ook warmpjes bij. Verbiest: “Toen we met Samson begonnen, zette niemand er geld op in. Integendeel. Je gaat je job toch niet opgeven voor een pluchen hond?” Verbiest speelde Samson tot 2005 en gaf hem ook zijn stem. Hans Bourlon heeft volgens de Vlaamse media het meeste geld op de bank. Dus als je iets begint in de kindertelevisie, word dan producent.

Verbiest ontkent tot op de dag van vandaag dat Aads hond Lara model heeft gestaan voor Samson. “Het is niet waar. Het is niet waar! Samson is een bearded collie – en geen bobtail.” Geinig: Bassie en Adriaan zijn op hun beurt meerdere keren te gast geweest bij Samson.

Gert-Jan van den Ende en Erik van Trommel

Van: Ernst, Bobbie en de Rest

Bezit: de heren teren ieder op een prettig vermogen van 750.000 euro

Ernst, Bobbie en de Miljoenen - ANP

Wat Bassie en Adriaan kunnen, dat kunnen wij ook, moeten Gert- Jan van den Ende (1962) en Erik van Trommel (1967) gedacht hebben in 1998. Dan beginnen de twee vrienden uit Den Haag met hun tv-programma met de tongbrekende titel Ernst, Bobbie en de Rest, nadat ze er héél lang mee hebben lopen leuren in Hilversum. Maar goed, de aanhouder wint. Ernst lijkt op de serieuze acrobaat Adriaan en Bobbie lijkt op de domme clown Bassie. Goed gejat is altijd nog beter dan slecht verzonnen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, BELGA, BRUNOPRESS