@media (max-width: 679px){#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7bddd6 img{#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7bddd6 img{#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7bddd6 img{#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7bddd6 img{#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7bddd6 img{#fig-61f1dea7bddd6 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Zelf wolven grootbrengen? Dat kan!

Zelf wolven grootbrengen? Dat kan!

In Wolfspark Werner Freund in het Duitse Merzig hebben Tatjana Schneider en Michael Schönberger een dagtaak aan de verzorging van hun zestien wolven. Sinds kort is er gezinsuitbreiding en hebben ze de taak op zich genomen om twee wolvenwelpen met de hand groot te brengen. Wij nemen een kijkje in het park om te zien hoe dat gaat.

Als Tatjana geruisloos de klep van de kist optilt, steken twee piepkleine wolvenkopjes nieuwsgierig omhoog. Met een hoog, kermend geluidje maken Anya en Nova kenbaar dat hun pensjes gevuld moeten worden en wel elke drie uur, zowel ’s nachts als overdag. Tatjana en Michael van Wolfspark Werner Freund hebben deze arctische wolvenwelpen hoogstpersoonlijk opgehaald uit een dierentuin in Saksen. Ze zijn pas tweeënhalve week oud en op tijd uit het nest verwijderd. Anya, de kleinste van de twee, heeft al keihard moeten vechten voor haar leven in haar prille bestaan. Uit een nest van zeven welpen had de kleine het enorm zwaar. Ze vocht zich een weg naar de bovenste tepel, waar altijd minder en moeilijker melk uit komt. Dit heeft zijn sporen nagelaten. De dierenarts stelde voor haar met de hand groot te brengen om de kans op overleven te vergroten, anders zou ze het niet redden. Ze is broodmager en Michael moet alle zeilen bijzetten om de speen in haar bekje te krijgen. Nova daarentegen heeft de opgewarmde welpenmelk al opgeslobberd en is zo rond als een tonnetje.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eten wat de pot schaft

Vanaf volgende week zullen ze tandjes gaan wisselen en krijgen ze gemalen vlees met vette melk. “Ze moeten straks eten wat de pot schaft,” zegt Tatjana, die tussendoor een kleine extra maaltijd aan Anyu verstrekt om aan te sterken. De wallen hangen inmiddels op haar knieën, want naast deze twee energieslurpende welpen, houdt Tatjana ook nog het dierenpark open en loopt ze samen met Michael de verschillende verblijven af om de zestien volwassen wolven te voeren. Terwijl medewerker Rudy de kippen slacht voor de volgende traktatie, neemt Florian, een stagiair, de honneurs waar bij Nova en Anyu.

Terwijl Michael, die al 28 jaar bij Werner Freund werkt, de metalen poort in het Mongoolse wolvenverblijf opent, loopt wolf Manni al in zijn richting. Alles is volgens Michael veranderd sinds die ene dag. “Voorheen waren Manni en ik dikke vrienden, maar de vriendschap is verdwenen. We gaan wel weer respectvol en vriendelijk met elkaar om, maar daar blijft het dan ook bij.” Het gebeurde allemaal op een doorsnee dag dat Michael het verblijf binnen wandelde. Volgens Michael was het vrouwtje Shaya schijnzwanger en wilde Manni hem duidelijk maken dat er nu niet gespeeld werd, maar dat er serieuze tijden aanbraken.

Hij kwam vanaf de zijkant op hem af, maar Michael wist zich te verweren en hield stand. Nu hebben Manni en Michael goede en slechte dagen. Volgens Michael moet je duidelijk laten zien wie de baas is, dat heeft wijlen Werner Freund hem met de paplepel ingegoten vanaf zijn dertiende levensjaar. Ondanks het feit dat Tatjana hier anders over denkt, hebben ze beiden dit gemeen: ze willen niet zoveel mogelijk wolven hebben, maar kijken juist naar de samenstelling van de groep en wat goed is voor de wolven.

“Hun familie vormt hun basis, waarover wij niks te zeggen hebben. Wij spelen geen hoofdrol in hun leven, maar zijn slechts te gast. Een wolf heeft geen baasje, zoals een hond.” De hond stamt weliswaar van de wolf af en is sociaal, maar daar stopt volgens Michael de vergelijking. Zo was hij ooit met een acht maanden oude wolf aan het spe len toen die speels in zijn nek probeerde te bijten. Dit was volgens Michael een test waarbij hij direct ingreep en hem over de schouder wierp. “Anders respecteert de wolf je niet meer. Je moet hetzelfde als hun ouders doen.” Daarom slapen ze in de welpenfase ook bij de jongen, zoals hun eigen moeder zou doen, aldus Michael.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');
@media (max-width: 680px){#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7beb95 img{#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7beb95 img{#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7beb95 img{#fig-61f1dea7beb95 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Volgens hem werken de regels in de oude dierentuinen niet meer, omdat die uitgaan van een inmiddels achterhaald denkbeeld van strenge rangordes, terwijl je juist goed moet kijken naar de grootte van het gebied en de samenstelling van een familie. Voor het aanhalen van onderlinge banden wordt er bij wolven, net als bij apen, aan haarverzorging gedaan. Vlooien en teken worden zo bij elkaar verwijderd tijdens het kroelen.

Op zoek naar de nooduitgang

De telefoon staat roodgloeiend, maar Tatjana neemt voor iedereen de tijd om mensen te woord te staan. Steeds vaker wordt ze als wolvendeskundige om advies gevraagd nu het aantal wolven toeneemt. Zo wordt ze gebeld door een kleuterschool in Beieren, waar vlakbij een jager een – vermoedelijk - zwangere wolf met zijn camera heeft vastgelegd.Tatjana geeft via een videoconferentie adviezen aan doodsbange ouders.

@media (max-width: 680px){#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7becea img{#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7becea img{#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61f1dea7becea img{#fig-61f1dea7becea img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Ze stelt hierbij ook kritische wedervragen. Of ze ook een reu hebben gezien, want meestal zijn ze dan samen en niet separaat. Ze sluit haar advies af met een waarschuwing voor de kinderen die in het bos spelen om niet op zoek te gaan naar een hol en er zeker niet in te kijken.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws