Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Geer & Goor, Ruis en Brandsteder, Linda en Chantal: deze BN'ers kunnen elkaar niet uitstaan

Geer & Goor, Ruis en Brandsteder, Linda en Chantal: deze BN'ers kunnen elkaar niet uitstaan

De tv bestaat in Nederland zeventig jaar. Wij zeggen: Hilversum, van harte gefeliciteerd! Maar tegelijkertijd weet iedereen: nergens vind je zo veel haat en nijd als in tv-studio’s. Wij benoemen – met veel plezier! – de grootste BN’er-ruzies van vroeger en nu.

Geer en Goor die elkaar zo de tent uitvechten dat Goor maar gewoon naar Dubai vertrekt. Denkt u dat het uniek is? Welnee! Haat en nijd in Hilversum is al zeventig jaar oud. Want precies zo lang bestaan de tv-studio’s in wat tegenwoordig het Mediapark heet – en destijds nog, lekker ouderwets, het Omroepkwartier. In 1961 ontvangt de eerste tv-uitzendorganisatie van de polder, de Nederlandse Televisie Stichting (NTS), de vergunning voor de bouw van de eerste televisiestudio in Hilversum. Waarom gaat de NTS in godsnaam vanuit het gat Hilversum uitzenden?

O, gewoon, dat is een kwestie van geld. Tilburg en Alkmaar waren ook in de race, maar in Hilversum hoeft de NTS niet te heien voor de fundering van hun gloednieuwe tv-studio. Geheid wordt er niet, maar heisa komt er wel. Hilversum is al sinds 1961 synoniem voor haat en nijd, jaloezie en afgunst. Al zeventig jaar gunnen veel zogenaamde sterren – een BN’er ben je in Nederland al vrij vlug –elkaar het licht in de ogen niet.

Rijk de Gooyer & Piet Römer (& Aart Staartjes)

Het is in de jaren 70 al een publiek geheim dat de acteurs Rijk de Gooyer (1925–2011) en Piet Römer (1928–2012) elkaars bloed kunnen drinken. De vete, of beter gezegd oorlog, loopt door tot ver in de jaren 90. Römer vindt De Gooyer een grote aansteller, De Gooyer vindt Römer een nepacteur. De twee lopen elkaar voortdurend in de weg en staan constant op elkaars tenen.

Een hoofdrol in de populaire tv-serie De Brekers grist De Gooyer ergens in de jaren 80 voor de neus van Römer weg. De Brekers haalt gemiddeld 4 miljoen (!) kijkers. Saillant detail: de afleveringen worden geschreven door Peter Römer (1952), de zoon van Piet. Maar Piet Römer scoort later de hoofdrol in Baantjer, een rol die eerst aangeboden was aan De Gooyer. Baantjer is een tijdlang het best bekeken tv-programma van Nederland, als we het Achtuurjournaal en Studio Sport niet meerekenen.

Als Piet Römer op een Hilversums jetsetfeestje is, weigert Rijk de Gooyer pertinent om te komen. In interviews geven de twee Hilversumse sterren venijnig op elkaar af. “Als ik een rol weiger, dan pikt Römer ’m in,” zucht De Gooyer. Römer, op zijn beurt, over de serie Baantjer, onder de gordel: “Ik heb wel een keer mijn veto over een gastacteur uitgesproken. Ze wilden Rijk de Gooyer hebben als penozeleider. Toen heb ik gezegd dat ik dat een cliché vond, De Gooyer is altijd te zien in dat soort rollen. Dat is toen André van den Heuvel geworden, bovendien een betere acteur, vind ik.” Beide acteurs zijn overigens ook berucht om hun ruzies met andere collega’s. De Gooyer heeft soms letterlijk slaande ruzie met John Kraaijkamp (1925–2011). En Römer haat weer Aart Staartjes (1938– 2020). “Aart Staartjes?” zegt hij in een interview, “ik heb van mijn lieve moeder geleerd: staartjes, dat zijn restjes.”

Willem Ruis & Ron Brandsteder

Er gaan nog altijd geruchten in het Hilversumse – u hebt het niet van ons –dat de allerbeste, meest bijzondere en meest bejubelde quizmaster die Nederland heeft gekend een hartaanval heeft gekregen van de op een na beste.

Klaas Willem Ruis (1945–1986), die in de jaren 80 bij de VARA furore maakt met de Lotto Show, de Sterrenshow en 5 tegen 5, wil zich definitief onvergetelijk maken met een tv-format dat hij uit Engeland haalt. Een waanzinnig grote spelshow waarin het publiek een geënsceneerde moord moet oplossen. De naam: De Criminele Willem Ruis Show. Terwijl Willem Ruis tijdens zijn vakantie in Spanje in 1986 de puntjes op de i zet van zijn programma waarmee hij alle tvhits voor altijd wil verpulveren, hoort hij dat zijn concurrent Ronald Brandsteder (1950), zeg maar Ron, in het nieuwe tv-seizoen de wie-heeft-het-gedaan-kwis Moordspel gaat presenteren bij de TROS. Ruis wordt woedend, razend, woe-dend en ra-zend, maar tot een confrontatie tussen de twee Hilversumse sterren komt het niet. Want de flamboyante Ruis overlijdt op maandagmorgen 4 augustus 1986 aan een hartaanval tijdens zijn vakantie in Spanje. Moordspel haalt zes afleveringen – en wordt dan van de buis gehaald… Overigens had Brandsteder onlangs weer heftige ruzie. Dit keer met radio-dj Wijnand Speelman (1988). En waar begon die ruzie? Jawel hoor, op het Mediapark, waar anders! Dit keer nota bene al op de parkeerplaats. Sommige sterren leren het ook nooit. Sterker nog: Brandsteder weigerde zijn excuses aan te bieden, terwijl hij Speelman nèt niet aanreed.

Catherine Keyl & Viola Holt

O jee… Gaan we het hier over hebben, het gekijf en gekift en het eindeloze gekibbel tussen tv-presentatrices Catherina Elisabeth Keyl (1946) en Viola Holt-Van Emmenes (1949)?! Nee! Te veel eer, te veel eer!

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • ANP, BrunoPress e.a.