Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Erik Meijer: 'Eén Super Sunday is thuis nog uit te leggen'

Erik Meijer: 'Eén Super Sunday is thuis nog uit te leggen'

Dringend bericht voor alle voetballiefhebbers: SPREEK KOMENDE ZONDAG NIKS AF! Geen verjaardag, zeker geen schoonouders en zelfs geen borrel. Haal daarentegen voldoende bier en lekkers in huis, trek je joggingbroek aan en kom verder vooral niet van de bank af, want het is een voetbalzondag uit duizenden. Met Erik Meijer, oud-spits van onder meer PSV en Liverpool en tegenwoordig analist bij de Duitse televisie, blikken we vooruit.

Erik! Wat een wedstrijden: Ajax-PSV, Manchester United-Liverpool, FC Barcelona-Real Madrid en Inter- Juventus. Op welk potje verheug jij je het meest?

“Als Nederlander hoor je misschien te gaan voor Ajax-PSV, maar ik heb voor Liverpool mogen spelen. Aan de uitwedstrijd tegen Manchester United bewaar ik ook nog een mooie herinnering. Ik was er net, mijn ouders zaten op de tribune en ik stond in de basis. Tegen Japie Stam! Was een mooi cadeautje van Gérard Houllier, onze trainer. Dus ik heb een speciaal gevoel bij die wedstrijd.”

Je hebt zondagavond ook nog Olympique Marseille-Paris Saint- Germain. Hoort zo’n Franse topper voor jou ook bij de Super Sunday?

“Eigenlijk nog niet. Er spelen veel toppers in Frankrijk, maar dat wil niet zeggen dat ik de competitie ook top vind. Dan vind ik de andere competities toch meer cachet hebben, daar zal ook Messi voorlopig nog niks aan veranderen. Ik kijk de samenvattingen en het is verzorgd en atletisch voetbal, maar ik denk nog niet: dat moet ik nog beter volgen. Dan kijk ik liever een Schotse topper, dan weet ik zeker dat er strijd geleverd wordt.”

Maakt je oude club PSV kans in Amsterdam of is de competitie na zondag wel zo’n beetje beslist?

“Ik vind PSV op z’n best als ze de bal níet hebben en dat zal zondag zeker het geval zijn. Ajax is dominant, maar dat spelletje ligt PSV wel, dat heb je kunnen zien bij de Johan Cruijff Schaal (4-0 voor PSV, red.). Twee teams met een verschillende speelstijl, dat kan voor de neutrale toeschouwer aantrekkelijk zijn en ik geef PSV zeker kans als ze een goede dag hebben. Ze hebben de wapens om Ajax pijn te doen, maar over een hele competitie is Ajax duidelijk een stap verder.”

Jij hebt lang in Duitsland gevoetbald en werkt voor de Duitse televisie. Daar is Bayern München ontzettend dominant, vrees je voor zo’n zelfde scenario met Ajax in de Eredivisie?

“Daar vrees ik voor, ja. Als jij ieder jaar Champions League speelt en je concurrenten niet sla je een gat. Ik moet ook zeggen dat Van der Sar en Overmars goed beleid voeren en Ajax is inmiddels rijk voor Nederlandse begrippen. Die kunnen besluiten een speler als Haller te kopen en dan staat er nog steeds genoeg op de bankrekening.”

Hoe vinden ze dat in Duitsland, ieder jaar dezelfde kampioen?

“Iedereen snakt naar een nieuwe kampioen, maar ik denk dat Bayern het voor de tiende keer op rij wordt.

De rest speelt meestal voor plek twee, alleen heeft Duitsland het voordeel dat naast de kampioen ook de nummers twee, drie en vier Champions League spelen. Daardoor willen goede voetballers ook spelen voor clubs als Leverkusen, Dortmund en Wolfsburg. Je ziet in steeds meer landen één dominante club. Juventus in Italië, PSG in Frankrijk. Jammer. Ik denk dat het in Nederland ook die kant opgaat. Ik hoopte dat PSV dit jaar een vuist kon maken, dat gun ik mijn oude club van harte. Maar als ze echt goed waren geweest, hadden ze zich wel voor de Champions League gekwalificeerd.”

Jij houdt meer van Engels en Duits voetbal, maar heb je ook een beetje zin in FC Barcelona-Real Madrid?

“Ik ben niet zo van de Spaanse hitte, geef mij maar modder en regen.

Maar dit is natuurlijk een speciale wedstrijd. Met zóveel spanning en emotie. En natuurlijk de Nederlanders bij Barcelona. Maar Real heeft rijpere spelers die ieder seizoen weer hun niveau halen. Benzema is en blijft een klasbak. Ik denk dat de jongere spelers van Barcelona het onderspit delven in zo’n beladen wedstrijd.

Al die toppers en derby’s wil je zien als voetbalfan. Maar waarom zijn ze niet verspreid over vijf weekenden? Aan de andere kant: één zo’n zondag is thuis nog uit te leggen, vijf niet…”

Het spoorboekje voor zondag:

16.15 uur: FC Barcelona-Real Madrid (Ziggo) 16.45 uur: Ajax-PSV (ESPN) 17.30 uur: Manchester United-Liverpool (Ziggo) 20.45 uur: Inter-Juventus (Ziggo) 20.45 uur: Olympique Marseille-Paris Saint-Germain (Ziggo)