Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
liquidatie

Hoeveel kost een liquidatie?

Uit de editie van 29 september 2021: Ruim drie jaar geleden zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dat de prijs voor een liquidatie steeds lager ligt. Een paar maanden eerder al vertelde de chef van de Amsterdamse politie dat huurmoorden voorheen voor 50.000 euro werden gepleegd, maar tegenwoordig ‘voor 3000 à 5000 euro’. Hoeveel kost een liquidatie eigenlijk? Tien voorbeelden op een rij.

Het lijkt erop dat die prijs lager is dan ooit. En nog dalende is,” aldus minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in april 2018 tijdens een debat over de liquidatie van de broer van kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. Die werd in Amsterdam-Noord doodgeschoten uit wraak voor het feit dat Nabil B. was overgestapt naar justitie en zou gaan verklaren over de criminele organisatie van Ridouan T,. Twee maanden eerder al zei toenmalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Pieter-Jaap Aalbersberg tegen stadszender AT5 dat hij zich zorgen maakt over de daders van liquidaties in de stad. “Ze zijn kansarm, hebben weinig vooruitzichten en weinig gewetensbewustzijn. Dat is een gevaarlijke mix. We horen nu soms bedragen van tussen de 3000 en 5000 euro voor een liquidatie. En daarmee is het amateurisme, de wildheid, de ongecontroleerdheid en de bruutheid van het geweld een nieuwe zorg voor ons.”

Kwamen in de jaren tachtig en negentig professionele hitmen uit het buitenland voor 50.000 of 60.000 euro hierheen om een klus te klaren, de laatste jaren zag de hoofdcommissaris jongens uit Amsterdam die al voor een paar duizend euro een liquidatie plegen. Het merendeel daarvan heeft een verstandelijke beperking. “We zien ook vaak jongens die we nog niet kennen. En soms ook wel uit de Top600 (een lijst van Amsterdamse criminelen, red.). Bij de jongens die we nog niet kennen, zien we dat ze heel snel in de drugsscene terechtkomen. De ene dag plegen ze een woninginbraak, de dag erna doen ze een liquidatie.” Aalbersberg deed de uitspraken naar aanleiding van een vergismoord in buurtcentrum Wittenburg op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam. Daar werd op 26 januari 2018 de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi doodgeschoten.

Het daadwerkelijke doelwit was de toen 19-jarige Gianni L., die ook aanwezig was in het buurthuis en zwaargewond raakte. Voor de zaak zitten twee verdachten vast.

Twee liquidatieprocessen

Inmiddels is de inhoudelijke behandeling gestart van twee omvangrijke liquidatieprocessen in Nederland, waarin tientallen verdachten terechtstaan voor verschillende liquidaties en moordpogingen. In het Marengo-proces met hoofdverdachte Ridouan T. staan zeventien verdachten terecht. Kroongetuige in die zaak is Nabil B. In het Eris-proces staan 21 verdachten terecht van voornamelijk motorclub Caloh Wagoh die door justitie in verband worden gebracht met vijf liquidaties, elf moordopdrachten en andere zware misdrijven. Hoofdverdachte in die zaak is Delano ‘Keylow’ R., leider van Caloh Wagoh en oprichter van straatbende de Crips in Nederland. Kroongetuige in Eris is Tony de G., die lid was van Caloh Wagoh, maar overliep naar justitie omdat hij geen uitweg meer zag. De G. wordt zelf verdacht van de uitvoering van één van de vijf liquidaties: die van crimineel Jaïr Wessels in Breukelen (2017). In ruil voor strafvermindering verklaarde hij aan politie en justitie hoe Caloh Wagoh in opdracht van onder anderen Ridouan T. moorden op bestelling uitvoerde. Zijn verklaringen worden ondersteund door een vrachtlading onderschepte pgp-berichten. Daardoor ontstond volgens justitie ‘het beeld van een koelbloedige criminele organisatie die voor geld mensen vermoordde’.

Jaïr Wessels werd in 2017 geliquideerd naast de Van der Valk in Breukelen.

Volgens het Openbaar Ministerie werden in de onwaarschijnlijk korte periode van acht maanden vijf mensen doodgeschoten, drie moorden voorbereid en nog eens zeven mensen op de wachtlijst gezet om te worden gedood. Een jaar later wordt nog een liquidatie voorbereid. “Het ogenschijnlijke gemak, de luchtigheid en koelbloedigheid waarmee over leven en dood lijkt te worden beslist, is ontluisterend,” aldus het OM.

In de miljoenen chatberichten die de recherche bij leden van Caloh Wagoh in beslag nam, werd ronduit gesproken over liquidaties. President Keylow had op zijn laptops foto’s en filmpjes opgeslagen die hij maakte van geheime chatgesprekken. Opvallend is dat in die gesprekken ook ‘openlijk’ wordt gesproken over bedragen voor huurmoorden. Zo werden in onderlinge berichten bedragen genoemd van 70.000 tot 80.000 euro voor een kale huurmoord tot 90.000 euro en zelfs een ton als de bende ook ‘ijzers’ (vuurwapens) en ‘fietsen’ (auto’s) moest regelen. Volgens justitie werd door de criminele organisatie gesproken over het doodmaken van mensen alsof het om Brabantse worstenbroodjes gaat. “Tegen betaling. Een soort handjeklap met jargon. IJzers zijn vuurwapens, heads zijn schutters, wielen of fietsen zijn vluchtauto’s. Feno D. en Jermaine B. drijven met Delano R. een koehandeltje in het vermoorden, liquideren van mensen. Waarbij de prijs varieert tussen de zeventig-, tachtig- en negentigduizend ‘per hoofd’. Delano R. op zijn beurt, zet deze liquidaties uit in zijn Caloh Wagoh-netwerk.” Panorama zet de moorden, of pogingen daartoe, en de bijbehorende bedragen op een rij:

JayJay: 100.000 euro

Op het hoofd van Jason L., alias rapper Djaga Djaga (voorheen JayJay) van de voormalige rap- en straatbende Green Gang stond volgens justitie een prijs van 100.000 euro. Een van de geheime pgp-gesprekken die Caloh Wagoh-leider Keylow op 18 februari 2017 voert, gaat over het liquideren van Djaga Djaga en zijn kameraad Germaine R. (ook een voormalig Green Gang-lid). Het is een gesprek tussen The Wizzard en C-Murder (volgens justitie Jermaine B. en Keylow). “Die rappertje heeft m’n neefje geschoten in z’n buik, maar zegt dat ie niet wist dat het fam was. Daar geloof ik niks van, dus heb ook een prijs voor hem,” schrijft The Wizzard. Zijn gesprekspartner (C-Murder) aan de andere kant van de lijn kijkt er niet van op. “Welke rapper wil je?” vraagt hij.

“JayJay het liefst, maar die komt niet voorlopig, die oen! Dan z’n maatje Germaine. Die moet zo vrijkomen,” zegt The Wizzard. “Heb mensen binnen. Hitten hem daar als ik zeg. Zeg me prijzen en is aan,” stelt C-Murder voor. “Oke top. Als je JayJay binnen kan doen 1 ton.”

Het gesprek tussen de twee vermeende moordmakelaars van Caloh Wagoh hoort in het Eris-proces bij het deelonderzoek Duif over een uitlokking liquidatie. De grootste strafzaak ooit in Nederland telt in totaal maar liefst zeventien deelonderzoeken. Jason L. zit zelf achttien jaar celstraf uit voor betrokkenheid bij een liquidatie in Amsterdam-Zuidoost.

Inchomar Balentien: 80.000 euro

De beruchte Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien (33) wordt in juli 2019 doodgeschoten bij metrostation Kraaiennest in Amsterdam-Zuid-oost. Hij had veel vijanden, dus uit welke hoek de moordopdracht precies kwam, is nooit duidelijk geworden. De liquidatie zal vermoedelijk de boeken ingaan als ‘nooit opgelost’. Balentien overleeft in 2013 al ternauwernood een moordpoging. Vier jaar later, in februari 2017, spreekt Keylow met de vermeende opdrachtgever Jermaine B. volgens justitie in meerdere pgp-gesprekken ook over het doden van de crimineel, die al binnen bereik zou zijn. De twee bespreken de moordopdracht alsof het de normaalste zaak ter wereld is. “Als je hem dit weekend of maandag nog doet, geef ik je 80 (80.000 euro, red.) snel zonder gezeik,” schrijft B.

“Ok. Maak er werk van,” reageert Keylow, waarna

B. weer tikt: “Omdat jij vriend van onze broeder was, behandel ik je extra (goed).

Zou niemand zo veel geven voor die hond, maar hij is dichtbij jou. Een goede om de motor ffte starten.” De liquidatie van Inchomar Balentien zou de eerste zijn voor de in 2016 opgerichte motorclub Caloh Wagoh, maar de moordopdracht ketst uiteindelijk om onduidelijke redenen af. In het Eris-proces draait deelonderzoek Mus om deze uitlokking liquidatie, waarvoor vier verdachten terechtstaan.

‘Het ogenschijnlijke gemak, de luchtigheid en koelbloedigheid waarmee over leven en dood lijkt te worden beslist, is ontluisterend’

Justin Jap Tjong: 26.500 euro

De huurmoord op Justin Jap Tjong (25) op 31 januari 2017 in Amsterdam- Osdorp is volgens justitie de eerste liquidatie die Ridouan T. liet plegen door Caloh Wagoh. Volgens kroongetuige Tony de G. mocht Keylow zich met deze moord bewijzen aan T. Uit onderschepte pgp-gesprekken blijkt volgens het Openbaar Ministerie dat Keylow voor de liquidatie van Jap Tjong een bedrag van 26.500 euro kreeg. Daarna volgen meer opdrachten die T. verstrekt zou hebben aan Caloh Wagoh en worden hogere bedragen uitgeloofd. De meeste bedragen zijn tussen de 70.000 en 80.000 euro. De liquidatie van Justin Jap Tjong maakt in Eris deel uit van onderzoek Charon. Justitie verdenkt acht verdachten van betrokkenheid. Jap Tjong was de chauffeur van de vluchtauto bij de vergismoord op Hakim Changachi in Utrecht- Overvecht op 12 januari 2017.

Jap Tjong weigerde mee te werken om het daadwerkelijke doelwit twee dagen later uit de weg te ruimen. Volgens Tony de G. wilde T. hem daarom laten vermoorden. Bovendien wist hij te veel.

Riff W.: 70.000 euro

Op deze halfbroer van de in 2016 geliquideerde crimineel Lucas Boom stond volgens justitie een prijs van 70.000 euro. Uit onderschepte chatberichten tussen CB1D45 (Delano R., alias Keylow volgens politie en justitie) en The Wizzard (Jermaine B. volgens de opsporingsdiensten) wordt gesproken over het liquideren van verschillende criminelen. CB1D45:

“En hoeveel voor broertje Boom? Die moet makkelijk te spotten zijn broer.”

The Wizzard: “70, broer die is ook heel makkelijk die zwervertje. Is een niksnut. Doe ik!”

Riff W. werd eerder tot zeven jaar cel veroordeeld voor een overval op een bank aan de Amsterdamse Zuidas in 2009.

Ook kreeg hij twee jaar cel voor een schietpartij in een café in Amsterdam- Zuid, op 2 april 2018. Daarbij werd hij samen met enkele vrienden beschoten, waaronder de in mei 2020 doodgeschoten crimineel Omar ‘Centjes’ Essalih. Vanuit de keuken achter de bar schoot Riff W. terug op zijn belagers. W. is ook te zien in het filmpje ‘Laatste avondmaal’ waarin hij met Willem Holleeder, Lucas Boom, Sjaak B. en andere criminelen in een Amsterdams restaurant zit.

Karma K: 11.000 euro

In september 2020 is de moeder van Eliah Kammeron, alias drillrapper Karma K te gast in de talkshow Op1, waar ze haar schokkende relaas doet. Karma K en zijn moeder worden ernstig bedreigd na het doodsteken van rapper Jay-Ronne Grootfaam in de Bijlmer, een jaar eerder. Karma K zit bij drillrapgroep KSB uit Amsterdam-Zuidoost, waarvan leden betrokken zouden zijn bij de dood van Grootfaam.

Er is op zijn 17de al een bedrag van 11.000 euro op zijn hoofd gezet door rivalen en hij mag voor zijn veiligheid een hele poos niet naar school. Karma K.’s oudere broer Isilnando werd in 2016 al doodgeschoten. Om Karma K in de drillscene te provoceren, plassen rivalen zelfs op het graf van zijn overleden broer. Beelden daarvan verschijnen online.

Thomas van der Bijl: 150.000 euro

In april 2006 staat de 50-jarige kroegbaas en hasjhandelaar Thomas van der Bijl te stofzuigen in zijn kroeg De Hallen in Amsterdam-West als hij plotseling wordt doodgeschoten. Volgens kroongetuige Fred Ros in het Passage-liquidatie-proces was zijn rol die van spotter. Hij wilde liever niet meedoen, maar had geld nodig.

Thomas van der Bijl stierf tijdens het stofzuigen. De huurmoord kostte 150.000 euro.

Ros tijdens een verhoor van de advocaten van Dino Soerel en Jesse R. voor de rechtbank in 2015: “Ik stemde er uiteindelijk mee in, zag er het kwaad niet van in. Alles bij elkaar kostte de liquidatie 130.000 of 150.000 euro. Ik kreeg tussen de 33.000 en 40.000. Bijna hetzelfde als de anderen. Ik hoorde later pas waarom Van der Bijl dood moest, omdat hij praatte met de politie.” Dino Soerel en Willem Holleeder zijn later veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor onder meer het opdracht geven voor de moord op Thomas van der Bijl.

Magdi Barsoum: 4,5 miljoen euro

Egyptenaar Magdi Barsoum runde met zijn broer Mournir een shoarmazaak en coffeeshop op de Wallen, maar verwierf naam als hasjhandelaar die samenwerkte met maffiabaas Klaas Bruinsma.

Barsoum was bemiddelaar tussen aan de ene kant de beruchte Amsterdamse criminelen Sam Klepper en John Mieremet en aan de andere kant de Servische crimineel Sreten ‘Jotsa’ Jocic in een conflict over een geripte partij hasj. In 1999 komt de Keniaanse drugsbaas Ibrahim Akasha daarover verhaal halen bij Barsoum, waarna Akasha wordt doodgeschoten. In 2001 krijgt Barsoum van de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) meerdere malen te horen dat hij op een dodenlijst staat. Mieremet zou hem (mede) verantwoordelijk gehouden hebben voor de liquidatie van Klepper (in oktober 2000) en er zou een bedrag van 10 miljoen gulden (4,5 miljoen euro) op het hoofd van Barsoum zijn gezet. Barsoum zou daarna gesprekken met onder anderen Stanley Hillis en Dino Soerel hebben gehad in een poging de problemen op te lossen, maar dat mag niet baten.

Op 2 maart 2002 wordt Magdi Barsoum geliquideerd op de Wallen. Zijn broer Mournir ondergaat twee jaar later hetzelfde lot in Amsterdam-West.

Cor van Hout: 450.000 euro

In 1996 overleeft Heineken-ontvoerder Cor van Hout een liquidatiepoging in Amsterdam-Zuid. Hij is ervan overtuigd dat John Mieremet en Sam Klepper achter de mislukte moordaanslag zitten. Na de liquidatiepoging eisen Mieremet en Klepper 1 miljoen gulden van Van Hout omdat ze anders de klus alsnog zullen afmaken. Van Hout zegt dat hij hooguit ‘in lood zal betalen’. Willem Holleeder betaalt de 1 miljoen gulden alsnog, tot grote woede van Van Hout. In 2000 overleeft de crimineel een tweede moordpoging bij zijn huis in Amstelveen.

Drie jaar later is zijn geluk op als hij na een lunch in een Chinees restaurant in Amstelveen wordt doodgeschoten. Volgens CIE-informatie had Mieremet een bedrag van 1 miljoen gulden (450.000 euro) op het hoofd van Cor van Hout gezet.

Peter R. de Vries: 150.000 euro

Delano G. (21), de vermeende schutter van Peter R. de Vries, was 150.000 euro in het vooruitzicht gesteld voor de huurmoord op de misdaadverslaggever. Dat zeggen twee anonieme familieleden tegen De Telegraaf. Ze vermoeden dat G. is aangestuurd door een ‘moordbende’ waarvan leden vanuit hun cel via bezoek opdrachten verstrekken.

Delano G. zit samen met chauffeur Kamil E. (35) vast voor de moord op De Vries. Die werd op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Op 18 oktober vindt in de rechtbank in Amsterdam de eerste pro-formazitting plaats tegen de twee verdachten.

Chahid Yakhlaf: 75.000 euro

Op oudejaarsavond 2015 schieten twee mannen met automatische vuurwapens bij de receptie van een camping in Kerkdriel op een auto waarin de twee criminele broers Chahid en Chafik Yakhlaf en nog een derde persoon zitten. De auto wordt doorzeefd met kogels. Chahid raakt zwaargewond en overlijdt later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De andere twee raken gewond, maar overleven de liquidatiepoging. Opdrachtgever Omar L. en schutter Hicham M. worden in 2019 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen voor onder meer deze moordaanslag. Schutter Mohamed H. krijgt dertig jaar cel. Het bewijs tegen de verdachten komt voor een belangrijk deel uit gekraakte pgp-chats die de recherche mee kon lezen. Een dag na de liquidatie in Kerkdriel onderhandelen Omar L. en Hicham M. via hun pgp-telefoons doodleuk over de beloning.

- Hicham M.: “Bro je weet deze man was veel waard volgens mij he en 1 is loesoe en die andere is gewond is wel iets ik dacht aan 85 zo maar jij moet het zeggen bro.”

- Omar L.: “Broer je beseft wel dat dat echt heel veel is he, de vorige x had ik je 60 gegeven omdat ik vond dat je het meeste had gedaan. Echt wollah normaal gaven we hitters 40 a 50 max. Maar bij jou betaal ik omdat ik weet dat jij nog voor andere mensen zorgt.”

- Hicham M.: “Ewa aan wat denk jij bro 70 is dat goed bro?”

- Omar L.: “Ben je daar tevreden mee??” - Hicham M.: “Kijk ik heb vorige x veel opgemaakt maar kijk als je 75 kan missen ben ik er blij mee.”

- Omar L.: “Is goed. lk geef je nu 70 en geef je later 5 akkoord??”

- Hicham M.: “Hahah ja is goed bro je weet anders gaat het heel snel op he maar ik zeg je strax waneer ik het kan ophalen.”

Met de 60.000 euro van ‘de vorige keer’ waar Omar L. over spreekt, doelt hij volgens de recherche op het bedrag dat Hicham M. kreeg voor de liquidatie van Eaneas Lomp in Krommenie, op 7 november 2015.

GEVONDEN: KASBOEK VOL LIQUIDATIES

Bij een enorme wapenvondst in Nieuwegein in 2015 werd volgens justitie bij verdachte Werner E. een notitieboekje gevonden met daarop betalingen van twee uitgevoerde liquidaties. Die van Rinus Moerer in Steenbergen en Samir Jabli in Amersfoort, beiden in 2014. In het schriftje staan volgens het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld de betalingen van de spotter en schutter op de dag dat Jabli werd geliquideerd, maar ook betalingen van andere liquidaties of moordpogingen. Het gaat om bedragen van 100.000 euro voor schutters en beloningen van 40.000 of 50.000 euro voor spotters. In de boekhouding staan ook nauwkeurig de kosten beschreven voor de voorbereiding van liquidaties, zoals betalingen voor het repareren van gestolen vluchtauto’s en het kopen van zware vuurwapens. Aan ‘ijzers’ (vuurwapens) werd ruim 80.000 euro uitgegeven.

In totaal staat een financiële huishouding van 19 miljoen euro in het notitieboekje beschreven, waarvan een zeer groot deel betrekking heeft op drugshandel. Vijf verdachten in deze megazaak 26Koper zijn in 2019 in hoger beroep veroordeeld tot 14,5 jaar celstraf. De hoogste straf was voor Werner E., Jaouad W. kreeg dertien jaar cel. Hij is weer een neef van Delano G., de vermoedelijke schutter van Peter R. de Vries. Het onderzoek 26Koper over de enorme wapenvondst in Nieuwegein wordt door de politie en justitie gekoppeld aan de organisatie van Ridouan T.

Misdaad
  • ANP, iStock e.a.