Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De moordende miljonair

De moordende miljonair

Het is maandag 9 augustus 2021 en het Inglewood Courthouse in Californië heeft nooit eerder zo vol gezeten. Court TV zendt de rechtszaak rechtstreeks uit en de spanning onder de toeschouwers is groot. Zal de wereldberoemde, steenrijke verdachte Robert Durst echt gaan getuigen? Dan krijgen truecrimefans van over de hele wereld misschien eindelijk antwoord op wat er in 2000 met Susan Berman is gebeurd. De gangsterdochter die in executie-stijl werd doodgeschoten in haar bungalow...

De meeste aanwezigen in het courthouse kijken al weken uit naar deze dag. Ze hebben uiteraard de beruchte film en documentaire over multimiljonair, hoofdverdachte en mogelijke seriemoordenaar Robert ‘Bob’ Durst gezien en ze hebben artikelen en boeken over hem gelezen. De juryleden mochten dat niet doen en dat leidde vooraf tot nogal wat problemen. Welke Amerikaan had nu niet van Robert Durst gehoord? Zijn familie bezit volgens aanklager John Lewin ‘de helft van New York’ en Robert Durst heeft een geschat vermogen van 100 miljoen dollar. De totale waarde van het Durst-imperium: 5 miljard dollar.

Robert Durst was al beroemd door de Durst Organization, maar hij werd nog vele malen beroemder door HBO-hit The Jinx. The Many Trials of Robert Durst uit 2015, winnaar van een Emmy en volgens The New York Times een ‘nationale sensatie’. Maker Andrew Jarecki sprak met honderden mensen om een antwoord te krijgen op vragen als: vermoordde Robert Durst in 1982 zijn eerste vrouw Kathie en ruimde hij achttien jaar later ook zijn beste vriendin Susan Berman uit de weg? De laatste zou hebben geweten wat Durst met Kathie had gedaan en Robert Durst werd in 2001 ook nog eens gearresteerd voor het in stukjes hakken van zijn vriend en buurman Morris Black.

De deuren gaan open. De 78-jarige Durst wordt in een rolstoel met een katheter en een stoma de rechtszaal ingereden. Hij is angstaanjagend dun en draagt witte sneakers en witte sokken. Op de achterkant van zijn bruine gevangenispak staat ‘LA County Jail’. Zijn witte haar is vlassig, voor zijn sterk vermagerde gezicht zit een anti-spatscherm. In beide oren zit een gehoorapparaat. Toch kan hij de klerk niet verstaan als hij wordt ingezworen en hij lijkt vaak geen idee te hebben wat de aanklagers nu weer van hem willen weten. Volgens zijn advocaat Dick Deguerin is hij ‘veel te ziek om hier te zijn’. Dursts dokter heeft zelfs gezegd dat hij door zijn slechte gezondheid elk moment van zijn getuigenis kan sterven. Hoofdaanklager John Lewin denkt dat Durst toneelspeelt. Op een eerdere zittingsdag viel Durst ineens uit naar een aanklager. Dat deed hij in opvallend lucide taalgebruik en met voortreffelijke redeneringen.

In extase

De multimiljonair wordt naar de beklaagdenbank gereden. Op een tafeltje naast hem staat een ipad. Durst leest de transcripties van de vragen op zijn scherm voor hij antwoord geeft. Zijn advocaat loopt naar voren. ‘Ik wil je vragen naar je gezondheidsprobleem, Bob.’

‘I got lots of them.’

‘We hebben de hele dag, Bob.’

Durst vouwt zijn handen ineen. ‘Mijn evenwicht is niet goed. Ik ben geopereerd aan mijn hersenen, dat kun je zien aan mijn haarlijn. Ik lijd aan chronic obstructive pulmonary disease, mijn longen krijgen niet voldoende zuurstof en daarom adem ik constant door mijn mond. Verder heb ik een hoge bloeddruk, broze botten en een chronische nierziekte. Ik ben ook herstellende van blaas- en keelkanker. In het ziekenhuis kreeg ik 23 dagen morfine. Mijn chirurg zei dat ik daarom langzamer denk en formuleer.’

‘Heeft u Susan Berman vermoord?’

‘Nee.’

‘Weet u wie het wel heeft gedaan.’

‘Nee, dat weet ik niet.’

Durst vertelt over zijn eerste ontmoeting met Susan Berman, halverwege de jaren zestig op de campus van universiteit UCLA. Er waren volgens hem veel overeenkomsten tussen hem en Susan. Hun moeders stierven jong en ze leefden beiden van een ruime toelage uit ‘een trustfonds’, zegt Durst. Susan en hij werden beste vrienden en dat bleef zo nadat hij in 1971 een veel minder rijk meisje ontmoette. Kathleen ‘Kathie’ Mccormack was net klaar met highschool en werkte als receptioniste in een tandartspraktijk. Ze had krullend, donkerblond haar en was jong, knap en lang. Durst en zij trouwden in 1973. Kathie was ‘in extase, ik was in extase. We waren beiden zeer verliefd.’ Hij kocht een stuk land en opende een biowinkel in het plaatsje Middlebury in de staat Vermont. Naam van de winkel: All Good Things. Fans van The Jinx weten dat uiteraard en All Good Things werd ook de titel van een fictie-verfilming van Dursts leven. Op schermen in de rechtszaal verschijnt een fragment: Ryan Gosling zet een overtuigende Robert Durst neer. De echte Durst kijkt weg. Eigenlijk ging met die film alles mis.

'Ik wil je vragen naar je gezondheidsprobleem, Bob.' Bob: 'I got lots of them.' 'We hebben de hele dag, Bob.'

All Good Things kwam in december 2010 uit. Kristen Dunst speelt Kathie Durst-Mccormack. Regisseur Andrew Jarecki brak zeven jaar eerder door met de documentaire Capturing the Friedmans en was geobsedeerd door Durst. In zijn kantoor op Madison Avenue in New York stond een bibliotheek vol Durst-literatuur en hij had honderden mappen vol rechtbankpapieren. Aan de muren hingen artikelen over de moorden op Susan Berman en Morris Black en de verdwijning van Kathie Mccormack. Op borden waren tijdslijnen en scenario’s geschreven.

Durst was langzaam uit het collectief geheugen verdwenen. Zijn vrouw Kathie verdween in 1982. Volgens haar familieleden was het duidelijk dat Durst haar had vermoord. Ze had vaak blauwe plekken en haar man bedreigde haar geregeld met een pistool. Ze vertelde een vriendin dat ze wilde scheiden en zei bij een laatste ontmoeting: ‘Als er iets met me gebeurt, zorg er dan voor dat Bob er niet mee wegkomt.’ Durst ging pas na vijf dagen na haar verdwijning langs bij de politie. Bij zijn eerste ondervraging nam Durst een artikel over zijn familie mee met de kop: The men who own New York. Zo wist de detective meteen met wie hij te maken had. Volgens Durst had Katie op de avond van haar vermissing een etentje. Bij thuiskomst in hun villa in South Salem, Westchester County dronken ze een f les wijn. Kathie gebruikte volgens hem veel drugs en ze ging vreemd, daarom hadden ze vaak ruzie. Het liep die avond ook een beetje uit de hand en Kathie wilde volgens Durst naar hun derde huis in Manhattan. Hij zette haar om zeventien over negen in de avond af bij het station. Daarna heeft hij haar nooit meer gezien. Detective Struk vond het een prima verhaal en Durst mocht naar huis zonder een verdachte te zijn.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de Nieuwe Revu of bekijk het op Blendle.