“Met Piet Paulusma!”
Piet! We wilden eigenlijk weten welk cijfer je het barbecueweer geeft, maar we moeten het eerst over dat water in Limburg hebben, toch?
“Ook daar kon je afgelopen weekend barbecueën toen regionaal de temperaturen behoorlijk opliepen, maar daarvoor ging het er wel extreem aan toe, ja. Maar dat was al voorspeld.”
Toch waren we vorige week verrast dat het zó uit de klauwen liep.
“Ik wist dat er heel veel regen zou vallen, meer dan 100 millimeter: daar ben ik vorige week maandag over gaan schrijven in een blog op mijn website. Gewaarschuwd voor wateroverlast. De weermodellen waar ik mijn weersverwachtingen op baseer, gaven voor vorige week maandag, dinsdag en woensdag 40 millimeter regen in het oosten van het land tot 100 millimeter in Limburg aan, in Zuid-Limburg was mijn inschatting mogelijk nog meer. Dat is veel, maar niet uniek. Dat heb ik al eens meegemaakt op één dag. Maar dat het twéé dagen achter elkaar zo hevig regende, dat was ook nieuw voor mij. Als je weet dat er meer dan 200 millimeter kan vallen, dan weet je dat het zeer grote overlast veroorzaakt, maar de impact komt pas wanneer het echt valt. Deze weerssituatie is uitgegroeid tot een regelrechte ramp in vier landen, bij ons dus in Zuid-Limburg.”
Hoe kan het?
“Bij de opwarming van de aarde horen zwaardere buien dan voorheen. Daar komt bij dat wij vorige week een situatie hadden met een lagedrukgebied, zich uitstrekkend van Noord-Duitsland tot over Zuid-west-Duitsland. Ik noemde het een tweelingdepressie. Deze depressie was ingesloten door hogedruk westelijk en hogedruk oostelijk ervan. Hierdoor bleef deze depressie liggen met als gevolg doorlopend extreem zware buien. Zo’n regenband was zeer extreem en dus vrij uitzonderlijk. Bij opwarming passen weerextremen zoals deze. Nu uit zich dat in enorme hoeveelheden neerslag, maar in vorige zomers hebben we te maken gehad met extreme droge periodes en extreme hitte, zoals in 2019 toen we temperaturen van boven de 40 graden hadden. Ons weerbeeld wordt door de opwarming van de aarde steeds grilliger. Al in een vroeg stadium heb ik deze zomer bestempeld tot de zomer van de variatie, met mogelijk wateroverlast, windhozen, zomerstormen en zware buien, maar ook met warmte. Extremen kunnen het hele jaar voorkomen, dus daar kunnen ook koude periodes uit voortkomen. Wie weet de komende winter.”
Elfstedentocht, Piet!
“Gáát ie weer, rustig aan. Maar ik sluit niks uit. We moeten gewoon leren leven met het idee dat het weer steeds extremer wordt. Maar ook dat heb ik al voorspeld. Sterker nog: ik zei in 2005 al dat de extreme sneeuwval van dat jaar toe te schrijven was aan het broeikaseffect. Onzin, vond het KNMI toen.”
Wat wist jij wat anderen niet wisten?
“Het was toentertijd niet populair om het over klimaatverandering te hebben, al kon je het toen al niet ontkennen. Als je het over klimaatverandering had, werd je altijd een beetje voor gek versleten. Nu is iedereen het er wel over eens. Ik weet nog dat ik een paar jaar geleden bij een bijeenkomst van boeren in Maastricht was. Daar was vlak daarvoor een storm overgetrokken waardoor die boeren te kampen hadden met enorme hagelschade. Deze boeren hadden het er toen over dat zo’n hagelstorm, met zulke intensiteit, maar één keer in de honderd jaar zou overtrekken, maar toen heb ik hen verteld dat dat in de toekomst eerder eens per twee, drie jaar kon worden.”
Krijgen we op korte termijn nog meer extremen voor onze kiezen? Moeten de tuinmeubels al naar binnen?
“Dat ligt er natuurlijk aan waar je woont, maar zo erg als vorige week wordt het op korte termijn niet, al weet je dat natuurlijk nooit zeker.”
Oké Piet, dan steken we alvast de barbecue aan!
“Dat kan altijd, tussen de extremen door.”
- Clemens Rikken