@media (max-width: 679px){#fig-61053190db432 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053190db432 img{#fig-61053190db432 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61053190db432 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053190db432 img{#fig-61053190db432 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-61053190db432 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053190db432 img{#fig-61053190db432 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-61053190db432 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053190db432 img{#fig-61053190db432 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-61053190db432 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61053190db432 img{#fig-61053190db432 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Confectiekoning Rob Heilbron: 'Het water heeft mij altijd gered'

Confectiekoning Rob Heilbron: 'Het water heeft mij altijd gered'

Topondernemer, topzeiler en vrouwenverslinder Rob Heilbron heeft alles te danken aan het water: zijn vermogen, zijn succes als sportman en zijn vele mooie vrouwen. Binnenkort verschijnt de biografie van de flamboyante Nederlander die het surfmerk O’Neill in Nederland en de rest van Europa groot maakte.

Het is niet toevallig dat Panorama het interview met Rob Heilbron afneemt op een terras aan het water. De 75-jarige extraverte ondernemer (grote klok om zijn pols, grote zonnebril op zijn neus, grote grijns op zijn gezicht) leeft voor het water. Hij werd rijk van de verkoop van surfpakken (wetsuits) en de zwemkleding van O’Neill. Hij werd beroemd door het winnen van zeilwedstrijden, onder andere in de Hobie Cat 16. En vrouwen versierde Heilbron aan het strand of op het water.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eerst even dit, Rob. We hoorden het dampende gerucht dat jij in je jonge jaren een vriendin zou hebben afgepakt van Johan Cruijff. Dat kan je toch niet maken?!

“Jezus, wat een gelul! Luister, ik zal jullie vertellen hoe het zit.

Ik was ongeveer 17 jaar oud toen ik Cruijff ontmoette. Dat zegt iedereen natuurlijk, maar in mijn geval is het echt waar. Cruijffen ik deelden dezelfde sportarts, dat was dokter Rolink in Beverwijk.”

Waarom kwam Cruijff in godsnaam in Beverwijk?

“Logisch. Dokter Rolink was de beste sportarts van Nederland. Daarom kwam Johan bij hem.

Ik woonde in Beverwijk, waar ik ook geboren ben. Ik sportte toen op hoog niveau. Wielrennen, zwemmen en schaatsen. Ik ben altijd heel sportief geweest.

Daarom kwam ik ook bij dokter Rolink. Cruijffen ik kwamen elkaar een paar keer tegen in de wachtkamer. We spraken wat, maakten wat gein. Later zagen we elkaar in de Beverwijkse lunchroom Van Etten. Daar zat ie nadat hij bij Rolink was geweest. Dan zag je Johan daar koffie drinken, een kroketje eten. En wat wil nou het geval? In Van Etten, daar werkte een ontzettend lekker wijf achter de bar. En die meid, die hebben we allebei versierd.”

Tegelijkertijd?

“Ik was eerst en toen kwam Johan.

Ik ben altijd als eerste. Ik wil altijd winnen, daarom heet mijn boek ook Winnen! Winnen zit in mijn karakter. Ik ga altijd voor goud, voor de eerste plaats, zoals dat hoort bij een topsporter. Tweede worden, daar vind ik niks aan. Sodemieter toch snel op.”

‘Het strand, de zee en een paar hele mooie vrouwen, meer heb je niet nodig’

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Niks spel, knikkers.

“Juist. Er zijn mensen die zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Of dat het niet uitmaakt waar je eindigt, als je maar je best doet.

Wat een bullshit, zeg! Je gaat voor de eerste plaats. Altijd. Je bent toch geen loser? Ik kan absoluut niet tegen mijn verlies, sommigen zien dat als onsportief, maar dat is juist het tegenovergestelde, als je je verlies te makkelijk accepteert dan is de kans dat je weer gaat winnen veel kleiner.

Dat is echt een basisprincipe.”

Maar niemand wordt toch altijd en eeuwig eerste?

“Kijk, het is wel zo, als je dan per ongeluk tweede wordt, of vijfde, weet ik veel, dan moet je daar niet mee zitten. Shit happens. Jammer, maar volgende keer beter. Er komt altijd weer een volgende wedstrijd. Of een volgend lekker wijf. Ik ben daarom ook nooit bang geweest om een blauwtje te lopen. Wil ze niet? Oké, dan ga ik toch naar een ander? Weet je hoeveel lekkere wijven er rondlopen?”

Laten we bij het begin beginnen. Je komt uit een deels Joodse familie. Je Joodse vader zat ondergedoken bij een niet-Joods echtpaar in Beverwijk en de dochter des huizes werd jouw moeder.

“Ja, mijn moeder was al getrouwd, dus het was wel een stunt van mijn vader. Mijn vader, Maup, was ook een waanzinnige liefhebber van hele mooie vrouwen. Daar heb ik het van.”

Toen je 19 jaar was, vertrok je naar Israël.

“Ik wilde dat land heel graag zien, omdat ik zoveel gehoord had over mijn Joodse familie waarvan het merendeel vergast is. Ik heb een mooie tijd gehad in Israël, met mooie vrouwen. Ik rolde daar de jetset in doordat ik eerst met de mooie Mika Meridor een relatie kreeg en daarna met Cheryl Blitz.

De Israëlische vader van Mika was een hoge pief in de politiek én die familie was schathemelrijk. De Amerikaanse familie van Cheryl was nog rijker.”

Prettig geregeld.

“Ik wist dat allemaal niet van tevoren. Ik had ze uitgekozen omdat het mooie vrouwen waren. Wist ik veel.”

Toen je 22 was, vertrok je naar New York.

“In principe ben ik een reiziger.

Ik ben een ontzettende avonturier en heel graag onderweg. Nu is het wat minder, ik ben wat ouder en je hebt dat kut-corona, maar er zit een enorme onrust in mij. Of nou ja, onrust, onrust... Ik weet niet precies hoe je het moet noemen.

Ik hou van actie. Van ondernemen, daarom ben ik ook ondernemer geworden. Dus toen ik 22 was, zat ik in New York, ja. En later in Miami. Voordat ik naar Israël ging, zat ik op Ibiza. Twee zomers lang. In 1964 en in 1965. Toen liepen de Stones en de Beatles. daar rond. Toen was het op Ibiza nog mooi en ongerept, in plaats van die gore drugstroep die het nu is.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in Panorama's Zomerspecial of bekijk het op Blendle.

Laatste nieuws