Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Bij de beesten af - In het dierenrijk stikt het van de swingers

Bij de beesten af - In het dierenrijk stikt het van de swingers

Mensen zijn net dieren. Je hoeft het nieuws maar op je tv of je computer te bekijken om te zien dat het waar is. We knokken wat af. Om vrouwtjes, om een territorium, om het lekkerste eten, om alles. Gelukkig zijn dieren ook net mensen. Vooral als het om seks gaat.

Dieren overtreden net zo makkelijk als mensen gevestigde regels als het om het spel van liefde en seks gaat. Het hele dierenrijk zit daardoor vol met swingers. De bonobo bijvoorbeeld, net als de chimpansee een mensaap en nauw verwant aan de mens, heeft meer seksuele interacties dan welke andere primaat dan ook (sommige mensen daargelaten uiteraard...) en ook in zowat elke combinatie, van heteroseksuele tot homoseksuele seks en alles er tussenin. Moeders paren zelfs met hun volwassen zoons. Maar dat bonobo’s graag mogen rondwippen, was al wel bekend, dat hyena’s waarschijnlijk lachen omdat ze veel wisselende contacten hebben een stuk minder. Hyena-clans zijn ‘sociaal matriarchaal’, wat wil zeggen dat de vrouwtjes de mannen domineren. Het vrouwtje heeft echter een penisachtige clitoris die zeven centimeter uit haar lichaam steekt. Probleem: daar moet de piemel van de hyena-man wel in, in dat uitsteeksel. Dat lukt alleen in een onhandige gehurkte positie, en dat lukt niet altijd. Om de kans dat ze zwanger raakt te vergroten, dwingt een hyena-vrouw iedere man die ze tegenkomt, bij welke roedel hij ook hoort, tot seks.

Hitsige hyena’s.

Nee, dan de rode kamhoenders. Deze wilde verwanten van de kippen zijn een beetje lui en lopen daardoor niet ver. Omdat ze hun hele leven dicht bij huis blijven, is de kans op incest levensgroot. Het agressieve mannetje accepteert ook nog eens geen ‘nee’, dus de vrouwtjes hebben iets moois ontwikkeld om inteelt te voorkomen. Ze slaan het sperma van het mannetje in hun lichaampjes op, om pas na het copuleren te kiezen welk sperma haar eieren bevrucht.

De vrouwtjeshyena heeft een penisachtige clitoris die zeven centimeter uit haar lichaam steekt

De homo-giraf

Behalve swingers telt het dierenrijk ook homoseksuele dieren. Homoseksualiteit is gedocumenteerd bij meer dan 450 gewervelde dieren, waardoor we weten dat ook bij dieren de seksuele voorkeur biologisch is bepaald. Vrouwelijke makaken zijn serieel monogaam, wat betekent dat ze maar één seksuele partner tegelijk hebben. En meer dan regelmatig is dat een ander vrouwtje. Als twee vrouwtjes elkaar leuk vinden, doen ze samen gezellig aan genitale stimulatie en uiten hun vreugde daarbij met kakelgeluiden. Mannelijke makaken hebben ook homoseksuele relaties. maar houden dat niet lang vol. Menigmaal zelfs zo kort dat we die verhouding in de mensenwereld een onenightstand zouden noemen. Ook mannetjesgiraffen hebben vaak verkering met een mannetje. Sterker, homoseksuele activiteiten zouden bij giraffen zelfs vaker voorkomen dan heteroseksuele.

En omdat vrouwtjesbizons maar één keer per jaar seks willen, bestijgen ook Amerikaanse bizons graag een bizon van het gelijke geslacht. Mannelijke walrussen worden pas geslachtsrijp als ze vier jaar oud zijn, tot die tijd hebben ze alleen homoseksuele relaties. De oudere mannetjes zijn biseksueel. Ze paren met vrouwtjes tijdens het paarseizoen en copuleren de rest van het jaar met andere mannetjes. Mannetjes wrijven dan hun lichaam tegen elkaar, omhelzen elkander en slapen zelfs samen.

Monogamie? Tuurlijk nie!

Niets menselijks is de dieren dus vreemd, zo ook monogamie niet. Al moeten we er gelijk bij zeggen dat het zeldzaam is, slechts 3 tot 5 procent van de plusminus 5000 soorten zoogdieren binden voor het leven. Meestal is de seks bij dieren dus bij de beesten af. Qua monogamie lijken de keizerspinguïns het meest op mensen. Ze blijven hun hele leven bij elkaar, al lijkt het er wel op dat de meeste van deze stellen bij elkaar blijven voor de kinderen. Hadden we al eens gezegd dat niks menselijks dieren vreemd is? Ook Amerikaanse zeearenden paren voor het leven. Net als de mannelijke prairiemuis. Die heeft een werkelijk romantische kijk op seks: hij blijft bij het vrouwtje waaraan hij zijn maagdelijkheid verliest.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Bizar
  • iStock