Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Waarom werd Brunssummer Ayden doodgestoken door zijn maat?

Waarom werd Brunssummer Ayden doodgestoken door zijn maat?

In de winter van dit jaar komt de 19-jarige Ayden Nizam uit Brunssum op brute wijze aan zijn einde. De recherche weet bliksemsnel een vriend van het slachtoffer in de boeien te slaan: Paul O. (20) uit Heerlen. Ayden en Paul, kameraden voor altijd. Zogenaamd. Panorama duikt in het dossier van de ‘vriendenmoord’.

Het is zaterdag 23 januari in de Heerlense wijk Vrieheide. Een echte volksbuurt waar het zo nu en dan behoorlijk onrustig kan zijn. Maar op deze dag rond het middaguur is er op de Oude Brunssummerweg, een straat die direct grenst aan de stad Brunssum, niet veel aan de hand.

Het is qua temperatuur niet echt aangenaam, dus veel mensen zijn niet op straat te vinden. Alles gaat zo zijn gangetje, heel af en toe drentelt er een buurtbewoner met een boodschappentas richting de nabijgelegen supermarkt.

Plots klinkt er rond 13.50 uur geschreeuw midden op straat. Twee jonge mannen zijn met elkaar in conclaaf. Dan trekt één van hen uit het niets een mes en maakt stekende bewegingen in het lichaam van de ander. Alles gebeurt in luttele seconden. Het slachtoffer voelt aan zijn buik en valt daarna hevig bloedend neer. Gekerm klinkt door de straten. Een triest gevecht tegen de dood is aan de gang. Pijn en doodsangst overheersen. De in allerijl gealarmeerde hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, arriveren niet veel later op de plaats delict. Terwijl politieagenten de bekende rood-witte linten spannen om een grote groep geschrokken en nieuwsgierige buurtbewoners op afstand te kunnen houden, ligt de neergestoken jongeman op de brancard en wordt razendsnel naar een ziekenhuis in de buurt gebracht. Alle inspanningen mogen echter niet baten, want nog diezelfde nacht overlijdt hij.

Het blijkt te gaan om de 19-jarige Ayden Nizam uit de Berkenstraat in de Brunssumse wijk Kruisberg.

In de bloei van zijn leven in één keer weggerukt. Geen studie of bijbaantjes meer. Een doodgewone zaterdagmiddag is abrupt geëindigd in een regelrecht drama. Bij de ouders komt het bericht van de wrede dood van hun zoon logischerwijs als een mokerslag aan. Levensvreugde is binnen enkele minuten veranderd in onpeilbaar verdriet.

Op de fatale zaterdag heeft Paul in zijn flatje een afspraak met zijn vriend Ayden, enkele minuten later gaat het buiten op straat helemaal mis

Grasveld wordt bloemenzee

De recherche heeft dan al een verdachte achter slot en grendel gezet. Een snel succes, omdat hij op nauwelijks zestig meter van de plaats delict in een hoekflatje in de Van Galenstraat woont. Het is ene Paul O. De Heerlenaar, die leeft van een kleine uitkering, blijkt – zo concluderen de opsporingsdiensten kort na de moord –een vriend van het slachtoffer te zijn. Het gerucht dat Nizam zou zijn neergestoken in verband met een drugsconflict verdwijnt hierdoor al snel naar de achtergrond.

De stille tocht voor Ayden.

Maar wat is er dan wél precies gebeurd voorafgaand aan de dodelijke steekpartij? Terwijl de speurders zich hierover buigen, besluiten bekenden van de vermoorde Nizam om op donderdag 28 januari een stille tocht te houden, vijf dagen na de plotselinge dood van Ayden. Omdat op dat moment nog strenge coronamaatregelen gelden, kiest de organisatie voor een soort van gesloten setting omdat men bezorgd is over eventuele besmettingen met het virus. Dus er is van tevoren geen oproep op sociale media gedaan om massaal steun te komen betuigen.

Met de gemeente volgt daarom in het diepste geheim overleg. Uiteindelijk lekt dit echter toch uit, maar over het startpunt en de route van de stille tocht voor de vermoorde tiener geven de instanties geen woord prijs. Enig speurwerk leidt toch naar de grens tussen Brunssum en Heerlen. Daar klinken op een middag troostende woorden uit een microfoon. Een man op een klein podium verwelkomt de bedroefde aanwezigen.

De trieste tocht van een groep van een honderdtal familieleden, vrienden en bekenden van de doodgestoken Nizam begint.

Op een parkeerplaats aan de rand van de uitgestrekte Brunssummerheide zetten zij de eerste stappen in de richting van de nabijgelegen plaats delict. De sfeer op deze druiligere middag is logischerwijs bedrukt. Met een foto van het vermoorde slachtoffer op zelfgemaakte T-shirts over de schouders getrokken, schuifelt het gezelschap over de beregende straten. Bijkans iedereen is in gedachten verzonken, hier en daar pinkt een deelnemer een traantje weg.

Na een half uurtje eindigt de stille tocht precies op de plek waar Ayden om het leven is gebracht.

Bij een dikke boom houdt iedereen halt. Hier is een herdenkingsplek ingericht. Een omliggend grasveld is veranderd in een bloemenzee. Terwijl de geur van brandende joints de neus prikkelt, klinkt er hier en daar een vertwijfeld “Waarom moest dit in gódsnaam gebeuren?” De sfeer is voelbaar gespannen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de moordverdachte op een steenworp afstand van dit tafereel zijn woonadres heeft.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Misdaad
  • iStock