@media (max-width: 679px){#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2dec3 img{#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2dec3 img{#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2dec3 img{#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2dec3 img{#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2dec3 img{#fig-62fd9b5d2dec3 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Sneed spirituele Sandra haar buurvrouw in stukken?

Sneed spirituele Sandra haar buurvrouw in stukken?

Uit de editie van 16 juni 2021: De 29-jarige Zeeuwse Ichelle van de Velde verdwijnt op 15 december 2020. Acht weken later arresteert de politie de 44-jarige huismoeder Sandra H. Zij heeft een spirituele winkel vlakbij het naaiatelier van Ichelle in Oostburg. De politie vindt sporen in Sandra’s winkel en auto. Enkele dagen later worden delen van Ichelle’s lichaam in een kanaal gevonden. De vraag is nu: wie heeft Ichelle vermoord? En werd Sandra echt gedwongen te helpen bij het wegwerken van het lijk?

Op maandag 14 december 2020 gaat Ichelle van de Velde ’s avonds op bezoek bij haar oma. Ze voert daarna nog enkele telefoongesprekken met een vriendin en met haar moeder, deze gaan over praktische dingen, over haar winkel. Sindsdien heeft niemand haar meer in leven gezien.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ichelle had aan de Burgemeester Erasmusstraat in Oostburg de winkel Pins & Needles, en was plaatselijk bekend als een ster in het vermaken en repareren van kleding. Voordat ze aan het Amsterdamse ROC de mbo-oplei-ding mode en maatkleding volgde, werkte ze bij het Kruidvat in Oostburg, waar een vroegere collega van haar nu nog werkt: “Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is,” zegt ze. “Ik kende Ichelle als een lief en rustig meisje. Ik heb een jurk laten verstellen door Ichelle in haar zaak, die droeg ik tijdens haar begrafenis. Ook al was het daar geen weer voor. Die jurk heeft nu een extra lading voor mij gekregen.”

Velen in het kleine Oostburg (5000 inwoners) kennen haar en ze is geliefd. Op social media worden de berichten over de vermissing van en zoektocht naar Ichelle veelvuldig gedeeld. In een andere winkel herinneren ze zich Ichelle als een meisje zonder kapsones en ze was lang, in tegenstelling tot Sandra H. Diverse mensen zeggen ook dat Ichelle een grote klantenkring had.

Als de familie Ichelle op 16 december als vermist opgeeft, is veel onduidelijk. Waar is ze gebleven? Wat is er gebeurd? De politie zoekt op 4 januari in en rondom de kreek het Groote Gat bij Oostburg, waar Ichelle graag kwam. Aanleiding daarvoor is de zoektocht een dag eerder door de stichting Signi met speurhonden. “De familie maakt zich grote zorgen,” zegt Lars Walder, woordvoerder namens de familie. Op 18 januari doet de politie forensisch onderzoek in het huis en de winkel van Ichelle. Daaruit komt naar voren dat er geen misdrijf is gepleegd op een van deze locaties. Toch acht de politie de kans dat Ichelle dan nog in leven is ‘zeer klein’.

@media (max-width: 680px){#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2e6e9 img{#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2e6e9 img{#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2e6e9 img{#fig-62fd9b5d2e6e9 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Sandra H.

Bebloede laars

Op 9 februari wordt Sandra H., een Belgische die een jaar eerder naar Zeeland verhuisde, gearresteerd op verdenking van moord dan wel doodslag. Dit komt voor alle nabestaanden volkomen onverwacht. De politie heeft dan al diverse tips binnengekregen over een relatie tussen Ichelle en de man van Sandra, waardoor dit gezin wordt bezocht, aldus de persofficier van justitie Linda van den Oever. Sandra H. heeft ook een winkel, genaamd Het Spirituele Huisje Lotus. Volgens haar website kun je er terecht voor ‘Witte Magie Rituelen, Healing op afstand, Kaartlegging en Persoonlijk ingezegende kaarsen’. De verdachte heeft haar winkel vlakbij Ichelle, er zit slechts één winkelpand tussen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Sandra’s winkel is niet bij iedereen populair. Een verkoopster in Oostburg had even voor Sandra’s arrestatie een lang gesprek met haar, waarin Sandra vertelde over ‘behandelingen’ die ze aanbiedt, maar dat zag deze verkoopster niet zitten: “Ik kreeg een heel akelig gevoel bij haar. Ik weet niet waarom.”

De politie heeft de verdachte pas enkele dagen voor haar arrestatie in beeld. Dan is het wel meteen raak: in haar winkel vindt de politie sporen van een misdrijf, waarmee het direct betiteld wordt als plaats delict. Tijdens de pro-for-mazitting eind mei blijkt dat er ‘een substantiële hoeveelheid bloed onder de tafel in de keuken achter de winkel’ is gevonden, volgens de rechter. Een laars van Sandra bevat eveneens bloed. Ook hangt er een sterke lijkgeur. In de auto van de verdachte vindt de politie belangrijke technische informatie die hen naar het kanaal op de Kanaalweg in Sluis leidt, waar de politie op 16 februari zoekt met een boot, speurhonden en een helikopter. Die dag, twee maanden na haar vermissing, komt er duidelijkheid voor familie en vrienden van Ichelle: ze is dood. Delen van Ichelle worden in het kanaal gevonden. Twee dagen later vindt de politie meer menselijke resten. Uit een dna-test blijkt dat het inderdaad om Ichelle gaat. Op de gevonden lichaamsdelen wordt sectie gedaan, er is nog niets bekend over een doodsoorzaak. Het NFI gaat verder met het onderzoek, van het lichaam is een MRI-scan gemaakt.

Onder de tafels in Sandra's winkel wordt een substantiële hoeveelheid bloed gevonden, net als op een van haar laarzen. Ook hangt er een sterke lijkgeur

Tunnelvisie

Sandra H. is een ‘ontkennende verdachte’, volgens haar advocaat Pieter van de Kerkhof. Wel bekende de verdachte dat ze spullen heeft gekocht waarmee het lichaam van Ichelle in stukken kon worden gesneden. Waar die spullen zijn, is niet duidelijk, die worden nog gezocht. Ook bekende de verdachte dat ze er in ieder geval een deel van het lichaam van Ichelle mee liet verdwijnen. Dit zou ze naar eigen zeggen in opdracht hebben gedaan. Ook deed Sandra aangifte van huiselijk geweld tijdens haar inbewaringstelling. “Ze schetste een beeld van de situatie waarin zij de afgelopen jaren leefde,” vertelde haar  advocaat tijdens de pro-formazit-ting. “Er was structureel sprake van intimidatie en huiselijk geweld. Maar ze verklaarde ook dat ze Ichelle niet om het leven heeft gebracht, daar was ze volhardend in.”

De advocaat zegt ook dat het onderzoek te eenzijdig is geweest.

@media (max-width: 680px){#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2ea3d img{#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2ea3d img{#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2ea3d img{#fig-62fd9b5d2ea3d img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De politie zoekt naar Ichelle in een kanaal nabij Oostburg.

“Als het onderzoek er alleen op gericht is om bewijzen tegen mijn cliënte te vinden, dan worden andere verdachten buitengesloten. Dat maakt dat politie en justitie een tunnelvisie krijgen. Ook is zij nooit eerder met justitie in aanraking geweest en gaat het om een tengere vrouw met relatief jonge kinderen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Verder stelt de advocaat dat er na vijf maanden onderzoek geen hard bewijs is, dat volgens hem de zogenoemde ‘ondergrens ernstige bezwaren’ niet gehaald wordt en dat Sandra vrijgelaten zou moeten worden in afwachting van de rechtszaak.

Sandra is geboren in Duffel in België, maar kwam een paar jaar geleden naar Nederland en vestigde zich vorig jaar met man en kinderen in Aardenburg, nabij Oostburg. De winkel van Sandra bestaat nog steeds en ziet eruit alsof hij morgen weer opengaat. Geen briefje op de deur, niets. Volgens haar advocaat Van de Kerkhof is ze er helemaal kapot van:

“Ze was eind mei ook niet in staat om bij de eerste pro-formazitting in Middelburg te zijn. Ze heeft het erg moeilijk, ze zit er mentaal flink doorheen.”

Ouderwets speurwerk

“Het onderzoek is nog volop bezig,” laat Bart Vaessen, woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) van het arrondissementsparket Oost-Brabant weten. “Wij hebben nog veel vragen en mochten we wel antwoorden hebben, dan houden we die binnen het onderzoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken waarover wij de verdachte nog willen spreken.” Politiewoordvoerder Alwin Don wil wel kwijt dat hier ouderwets speurwerk aan de orde is: “Dat Ichelles lichaam gevonden is, komt door recherchewerk. De sporen die we vonden, leidden ons naar de vindplaats.” Hij vertelt ook dat het lichaam van Ichelle sinds haar vermissing niet continu in het water heeft gelegen. “Het lag daar hooguit enkele weken. Waar ze in de tussentijd was, onderzoeken we. Uit het dna is gebleken dat de lichaamsdelen inderdaad van Ichelle zijn.”

Waaruit precies de ‘technische informatie’ bestaat waardoor de politie bij het uiteindelijke vindpunt terecht is gekomen, kan de politie niet zeggen, alleen dat de locatie werd gevonden nadat de auto van de verdachte onderzocht is.

“De verdachte verklaart veel,” zegt persofficier Linda van den Oever na de zitting. “Alleen past ze haar verklaringen steeds aan. Als ze wordt geconfronteerd met onderzoeksresultaten die niet met haar verhaal stroken, gaat ze draaien.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ze zegt zelf dat ze erin is geluisd, maar ze geeft geen verklaring over hoe dat bloed in haar winkel terechtkwam. Ze gaf zelf aan dat zij als enige toegang heeft tot de winkel. Zij verklaart dat haar man haar opdracht gaf om het lichaam weg te werken.” Het onderzoek is nog in volle gang, daarom is er nog geen echte rechtszaak, maar was er een pro-formazitting om te bepalen of de verdachte nog langer in hechtenis moet blijven.

@media (max-width: 680px){#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2eda2 img{#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2eda2 img{#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62fd9b5d2eda2 img{#fig-62fd9b5d2eda2 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
De drie ‘moordpanden’. Vlnr: nr. 14 van Sandra H., nr. 12 (waar inmiddels een eethuis zit) en nr. 10 van Ichelle.

De man van de verdachte was ook in beeld, vooral door de verklaringen van Sandra H., maar hij bleek een alibi te hebben voor 15 en 16 december. “Naar hem hebben we dus wel gekeken,” gaat Van den Oever verder. “Maar zijn alibi is erg goed gecheckt en hij kan er niet bij geweest zijn.” Voor de rechtbank was er voldoende grond om de verdachte in de gevangenis te houden. “Ook hebben we de verklaring van haar dochter, die zei dat ze in de week na 16 december niet meer in de winkel mocht komen om haar fiets op te halen en dat ze daarom met de bus naar school moest.”

Nog zo’n belastende verklaring: de verdachte zou de telefoon van Ichelle hebben gebruikt om berichten naar haar eigen echtgenote te sturen. Daarin zou staan: “Laat me met rust.” Volgens de officier hadden Ichelle en de man van Sandra ‘liefdevolle gevoelens voor elkaar’.

ICHELLE’S LICHAAM WORDT IN EEN VOLKSWAGENBUSJE NAAR HET CREMATORIUM GEREDEN. ZE WAS ZELF VAN PLAN OM LANGE REIZEN IN ZO’N BUSJE TE GAAN MAKEN

Niemand wil in het pand

Voorlopige invrijheidsstelling zou het onderzoek in gevaar kunnen brengen, meent de rechtbank. Daarom wordt de hechtenis van Sandra met drie maanden verlengd. Volgens woordvoerder Lars Walder is de familie hier blij mee:

“Er zijn wel erg sterke verdenkingen tegen de verdachte. Voor de familie was het heftig om meer details te horen. Ze weten natuurlijk wel wat, maar niet alles. Het is heel moeilijk voor de familie dat de verdachte niets zegt over wat er precies gebeurd is. Ze hebben overal gezocht en de speurhonden van Signi ingeschakeld, maar ze konden haar niet vinden. Ze zijn ook in de winkel van de verdachte geweest, maar ze zagen niets. Op 27 maart is afscheid genomen van Ichelle wier lichaam in een Volkswagenbusje naar het crematorium werd gereden. Ze was zelf van plan om lange reizen in zo’n busje te gaan maken.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

De winkel van de verdachte is inmiddels weer vrijgegeven, maar volgens een andere winkelier uit Oostburg zit iedereen ermee in zijn maag: “Vooral de verhuurder. Hij krijgt geen huur meer binnen, maar om de winkel van de verdachte eruit te krijgen, moet hij dure rechtszaken gaan voeren. Daarnaast is er helemaal niemand die daar in zou willen trekken.” Twee panden verderop zat de winkel van Ichelle. Deze is wel leeggehaald en er zitten kranten voor de ramen. Mensen die nog kleding bij Pins & Needles hadden liggen, kunnen die bij een winkel verderop ophalen, staat op een briefje.

TWEEDE MOORD IN HET RIJTJE

Tijdens ons onderzoek worden we getipt door een verkoopster: dit is niet de eerste moord in de Burgemeester Erasmusstraat. Op een vrijdagavond in 2017 krijgt de politie even na 23.00 uur een melding. Voor de deur van nummer 12 – het café tussen Ichelle’s naaiatelier (nummer 10) en Sandra’s spirituele winkel (nummer 14) – is iemand neergeschoten. Een opgeroepen traumahelikopter maakt al snel rechtsomkeert: het slachtoffer is vier keer geraakt en al overleden. Later blijkt dat een groep van drie mannen het in het café, toevallig genoeg De Drie Musketiers geheten, aan de stok heeft gekregen met de 24-jarige Sirwan Kassan. Een van de drie, een 31-jarige man uit Breskens, maakte een opmerking over de rode toilettas die Kassan bij zich droeg (iets in de trant van: heb je je tandenborstel bij je en blijf je hier slapen?). Hierna zou de ruzie zijn geëscaleerd en riep de 31-jarige naar zijn achterneef, een 23-jarige Zoetermeerder, dat hij moest schieten – wat hij vervolgens deed.

De schutter wordt in 2020 veroordeeld tot twaalf jaar cel, de Zoetermeerder tot tien jaar plus tbs. De twee achterneven moeten de broer van het slachtoffer een schadevergoeding van 14.000 euro betalen. Een derde verdachte, die na de schietpartij de auto bestuurde, krijgt zes maanden cel.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws