@media (max-width: 679px){#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca28e48 img{#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca28e48 img{#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca28e48 img{#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca28e48 img{#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca28e48 img{#fig-60ce6cca28e48 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Duitse bendeoorlog in Limburg

Duitse bendeoorlog in Limburg

Het Limburgse Hoensbroek is op de eerste zondag van mei het decor van een schietpartij. De 29-jarige Duitser Kayvan Pishbin komt te overlijden. Hij blijkt lid te zijn van motorclub Satudarah en mogelijk ook nog banden te hebben met de Koerdische motorclub OMG Bahoz. Is het zuiden het bloedige decor geworden van een compleet uit de hand gelopen Duitse bendeoorlog? Panorama doet onderzoek.

Het is zondag 2 mei even voor half zes ’s middags als in het Zuid-Limburgse Hoensbroek op de Schuureikenweg plots de pleuris uitbreekt. Doelwit is een man die in een protserige, zilvergrijze auto van het merk Chrysler met Duits nummerbord aan de kant van de weg staat. Hij zit achter het stuur als er een salvo aan schoten klinkt: beng, beng, beng, beng. Meerdere kogels boren zich in het lichaam van de man achter het stuur.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Terwijl dit geluid wegsterft in het omliggende buitengebied, slaan een paar figuren meteen op de vlucht met een auto. Getuigen zien ook enkele verdachten over de nabijgelegen N300 wegrennen om zo snel als mogelijk te kunnen wegvluchten van de plaats delict. Het slachtoffer weet nog uit zijn voertuig te komen, maar valt uiteindelijk neer aan de achterkant van zijn auto. Op dat moment hebben hevig geschrokken wandelaars, die net een scène uit een of andere misdaadfilm voor hun eigen ogen hebben meegemaakt, al met het alarmnummer 112 gebeld om de hulpdiensten te waarschuwen. In no time arriveren meerdere politiewagens op de plaats delict. Enkele minuten later klinkt in de verte ook al het geluid van een in allerijl opgeroepen traumahelikopter. Die landt op een nabijgelegen stukje grasveld. De hulpverleners proberen de zwaargewonde, hevig bloedende man nog te redden middels onder meer een reanimatie. Maar dit blijkt uiteindelijk tevergeefs. De man overlijdt.

Dode Iraniër

Leden van de tactische recherche en de afdeling Forensische Opsporing (FO) van de politie krijgen een dringend verzoek om naar de plek van de dodelijke schietpartij te komen. Ondertussen zoeken agenten nauwkeurig naar belangrijke sporen op de plek van de moord. Een team van 25 tactische rechercheurs weet al vrij snel na de start van een groot moordonderzoek te achterhalen wie de doodgeschoten man is: Kayvan Pishbin, een 29-jarige man uit de Duitse stad Aken, vlak over de grens bij Kerkrade. De recherche gaat ondertussen na intern overleg verder als Team Grootschalige Opsporing (TGO) met het speurwerk en ontdekt dat Pishbin geboren is in Iran en dik vijf jaar geleden naar Duitsland is gekomen. Familieleden en vrienden melden zich kort na zijn dood op de plaats delict. Verdriet en verbijstering overheersen. Inmiddels zijn twee dagen na deze brute moord ook de collega’s van de recherche in het Duitse Aken ingeschakeld. De moord in Limburg blijkt namelijk grensoverschrijdend. De speurders stuiten op brisante details: Pishbin blijkt een onderwereldfiguur te zijn, en niet zomaar een of andere loopjongen in het welbekende circuit. Op 15 juli 2020 krijgt hij door de Duitse rechtbank een celstraf van drie jaar en drie maanden opgelegd. Pishbin blijkt gedurende lange tijd vanuit een kroeg in het zogeheten Ostviertel van Aken samen met drie kompanen coke en marihuana te hebben verhandeld.

De opbrengst voor het drietal is niet mis: vele duizenden euro’s. Een mooie illegale verdienste.

Wanneer dat eerdere onderzoek naar deze drugszaak in de afgelopen weken nog eens goed onder de loep genomen wordt in verband met de moord op Pishbin, lezen de speurders dat hij in het verleden ook nog gelinkt is aan een beruchte motorclub.

@media (max-width: 680px){#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca29ae2 img{#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca29ae2 img{#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce6cca29ae2 img{#fig-60ce6cca29ae2 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

PKK vs. Grijze Wolven

De Iraniër met Koerdisch bloed blijkt door justitie en politie in Duitsland in verband gebracht te zijn met het oprichten van een Belgisch chapter van Brothers MC. De wereld van de Outlaw Motorcycle Gangs (OMG) is de forse twintiger dus niet vreemd, zo concluderen de Limburgse rechercheurs tijdens hun zoekwerk. Deze informatie heeft hun interesse gewekt en wordt nog sterker als er informatie binnenkomt op de burelen van de opsporingsdiensten dat Kayvan tot aan zijn plotselinge dood lid was van Satudarah.

In Duitsland hebben de meewerkende rechercheurs ook al een tip over het doen en laten van de eerder doodgeschoten Akenaar binnen gekregen. Dat heeft vooral te maken met weer een ándere motorclub waarmee het doodgeschoten slachtoffer, gezien zijn afkomst uit het Midden-Oosten, ook nauwe contacten zou hebben gehad: Bahoz MC. Bahoz is een Koerdische groepering die in Duitsland zo’n 1500 leden kent en 2016 werd opgericht. Volgens deskundigen die zich in het wel en wee van deze OMG hebben verdiept, gaat het om sympathisanten van de Koerdische terreurgroep PKK. Officieel bestaat Bahoz MC inmiddels niet meer, maar onder de radar zou er toch nog sprake zijn van criminele bewegingen. Interessant voor de speurders in het onderzoek naar de moord op Kayvan Pishbin is dat Bahoz MC op voet van oorlog leeft met Osmanen Germania. Dit is een extreemrechtse Turksnationalistische motorclub die onder meer in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen actief is.

Het slachtoffer weet nog uit zijn zilveren Chrysler te komen, maar valt uiteindelijk neer aan de achterkant van zijn auto

Osmanen Germania wordt weer gelinkt aan de terroristische organisatie Grijze Wolven. Al deze informatie laat de recherche denken aan een soort van bendeoorlog die in Duitsland aan de gang is en zich via de grensstreek naar Zuid-Limburg heeft verplaatst. Met de liquidatie van Pishbin in Hoensbroek tot gevolg.

De MC en de voetballer

En dan is er ook nog een mogelijke link van Kayvan Pishbin met de in Duitsland geboren voormalig profvoetballer Deniz Naki. Deze Naki zit al geruime tijd vast op verdenking van het leiden van een criminele organisatie in Aken die zich bezig zou hebben gehouden met grootschalige afpersing, drugshandel en het financieren van de terroristische organisatie PKK. Een waslijst aan forse verdenkingen dus aan het adres van de man die eerder zijn geld verdiende in het profvoetbal.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws