@media (max-width: 679px){#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce5bdb93d29 img{#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce5bdb93d29 img{#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce5bdb93d29 img{#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce5bdb93d29 img{#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60ce5bdb93d29 img{#fig-60ce5bdb93d29 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}Aad de Mos: 'Sorry, maar Europees Kampioen worden we niet'

Aad de Mos: 'Sorry, maar Europees Kampioen worden we niet'

Met eerst de Champions League-finale van aanstaande zaterdag (29 mei), vervolgens het restant van het EK onder 21 (31 mei-6 juni) en als klap op de vuurpijl natuurlijk het échte EK (11 juni-11 juli) staat er een tsunami aan voetbal voor de deur. Voetbalorakel Aad de Mos (74) voorspelt voor ons de afloop alvast.

Laten we beginnen met de Champi- ons League-finale, Manchester City-Chelsea: dat wordt gewoon Manchester City toch?

“Nou, nee. Dat denk ik niet. Ik ver- wacht dat Chelsea wint. Chelsea is een ploeg die wedstrijden als deze niet kan winnen als ze de favoriet zijn, maar dat zijn ze nu niet. Dus winnen ze ’m. Ik hou het op 1-0.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Leg uit.

“Chelsea komt altijd beter uit de verf tegen een sterkere tegenstander. Neem de FA Cup-finale. Die verloren ze. Van Leicester City. Maar in de Champions League schakelden ze Real Madrid uit. Ze hebben daar laten zien dat ze zich kunnen vastbijten in de tegenstander. Bovendien hebben ze dit seizoen al een keer van City gewonnen. Chelsea is sterk in de defensieve organisatie en houdt makkelijk de nul, dus ze hoeven alleen maar een hoekschop of een vrije trap binnen te werken en dan zijn ze er eigenlijk al. City is natuurlijk wel een geweldige ploeg met misschien wel de beste middenvelder van dit moment, Kevin De Bruyne. Hij is echt een teamspeler, in tegenstelling tot iemand als Neymar. Met hem heb je niet één, maar twee ballen nodig: eentje voor Paris Saint-Germain en eentje voor Neymar. De Bruyne daarentegen, die kan City de titel bezorgen. Maar als ik mijn geld ergens op zou moeten zetten, doe ik dat op Chelsea.”

Goed, Jong Oranje tegen Jong Frankrijk dan, de kwartfinale van het EK onder 21. Maken we kans? “Zonder jongens als Cody Gakpo (PSV) en Teun Koopmeiners (AZ), die door Frank de Boer zijn opgeroepen, kunnen we het wel vergeten. Zeker omdat je tegen Frankrijk speelt. Frankrijk heeft een enorm hoog opleidingsgehalte. Ze hebben vaak snelle spelers. Donkere jongens ook. Atleten. Daar leggen wij het tegen af, tegen dat atletisch vermogen.”

Dus de mogelijke tegenstanders in de halve finale of de finale hoeven we niet eens door te nemen?
“Nee. Wat ik bovendien van Jong Oranje in de poulefase heb gezien
– wanneer was het ook alweer, in maart geloof ik – daar was ik niet kapot van. Ze speelden een paar heel zwakke wedstrijden. Wat ik onbegrijpelijk vond, is dat Erwin van de Looi bepaalde spelers niet vanaf de eerste minuut opstelde. Brian Brobbey (Ajax) was in de vorm van zijn leven, Tyrell Malacia (Feyenoord) vind ik een goede back. Maar die begonnen allebei op de bank. Nee, het liep allemaal niet soepel.”

Bent u wel een beetje positief over het EK van het grote Oranje dan? “We zijn geen favoriet, Europees kampioen worden we niet. Zeker niet zonder Virgil van Dijk. Het maximaal haalbare is in mijn ogen de kwart- finale. Ik voorspel dat een van de volgende vier landen kampioen wordt: Frankrijk, België, Spanje of Italië. Of Engeland. Vijf dus. Eén van die vijf wordt het. Dat is voor mij een zekerheidje. Ik houd het op Frankrijk. Niet alleen omdat ze de beste coach van Europa hebben – Didier Deschamps – maar ook omdat ze niet één, maar twee elftallen kunnen opstellen die Europees kampioen kunnen worden. Je ziet geen enkel verschil. Voor de Belgen is het hun laatste kans om een prijs te pakken. Hun middenveld en hun aanval is van Europese top- klasse, maar hun verdediging is achterhaald. Spanje zie ik als outsider. Die hebben Duitsland met 6-0 naar huis gestuurd. Engeland heeft ook een goed, jong elftal. En Italië? Italië begint een WK of EK altijd slecht, maar komt altijd bovendrijven. Die hebben altijd een toernooiploeg. Ook omdat die gasten lang met elkaar in een hotel kunnen zitten. Dat zijn ze gewend vanuit de competitie. Wij Nederlanders worden dan nogal eens lastig, ieder toernooi is er bij ons wel een relletje. Bij Italië nooit.”

Bestaat er echt geen kans dat we Europees kampioen worden? Kan Frank de Boer niet nog snel even à la Van Gaal tijdens het WK van 2014 een tactisch meesterplan verzinnen? “Ik zeg altijd: in een toernooi speel je sowieso één slechte wedstrijd. Die moet je in de poulefase spelen, niet

in de knockoutfase. Doe je dat dus tegen Noord-Macedonië, of tegen Oekraïne, of Oostenrijk, dan ben je
al een eind op de goede weg. Mocht je dan vervolgens toevallig Portugal of Duitsland treffen, en niet één van die vijf toplanden, dan heb je best kans een ronde verder te komen. Maar Europees kampioen? Nee, sorry. Dat worden we niet.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws