@media (max-width: 679px){#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb84e06fdf img{#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb84e06fdf img{#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb84e06fdf img{#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb84e06fdf img{#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb84e06fdf img{#fig-60cdb84e06fdf img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}BBQ-sauzentest

BBQ-sauzentest

Mannen houden van BBQ zeggen ze. Dat wagen wij te betwijfelen. Wij denken namelijk dat mannen van saus houden. En bij een BBQ mag je daar veel van op het gegrilde vlees spuiten, gieten of scheppen. Een test om te bepalen wat de lekkerste sauzen zijn is dus echt noodzakelijk. Daarom gingen we in de zomer van 2014 met zestien flessen en potten plús een BBQ en wat lappen vlees de tuin in.

Dennis de Vos

“Bij ons thuis is saus echt een mannending. Waar mijn vriendin eigenlijk zelden saus bij de maaltijd gebruikt, kan het mij haast nooit genoeg zijn. Topspul! Ik kijk dan ook al weken uit naar deze test en verwacht veel van de Wild Bill American Garlic van Remia, de Yil’driz-knoflooksaus en net als Micha toch ook wel van de satésaus van Wijko. Al zet ik die zeker niet op één.”

Vico Olling

“Saus moet smaak hebben en echt iets toevoegen aan het vlees. Het mag van mij ook wel wat pittiger zijn en zou op voorhand zeggen dat mijn top-3 uit de Black Jack Smokey BBQ-saus van Remia, de Yil’drizknoflooksaus en Calvé’s Wasabi Twist bestaat. Vooral bij die laatste heb ik overigens geen idee wat ik mag verwachten. Maar juist dat onbekende intrigeert me.”

Peter van de Kraats

“Als groot BBQ-fan, ik barbecue zelfs in de winter nog als het even kan, weet ik dat een barbecuemaaltijd niet compleet is zonder goede saus. Ik ben groot fan van de Sambasaus van Calvé en verwacht ook veel van de Weber Mom’s Specialsaus en de knoflooksaus van Yil’driz. Op voorhand mijn top-3, al weet ik dat de Eagle Chilly ook héél goed is. Die saus gebruik ik bij gebakken eieren.”

Micha Jacobs

“Schrijf maar op: satésaus wint. Alles is immers lekker met satésaus. Vlees, patat, frikadellen, kroketten, brood, bananen. Alles. Nou ja, behalve augurk, het meest vreselijke dat er op aarde bestaat. De nummer één, satésaus van Wijko, staat vooraf dan al onomstotelijk vast en ik verwacht dat ook Panorama Currygewürz van Heinz en Remia’s Black Jack Smokey BBQ-saus het podium halen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Saus #1: Zaanse Tomatenketchup

Merk: Van Wijngaarden

Omschrijving: tomatenketchup. In een handige knijptube.

Jacobs: “De tering, wat ziet die saus er licht uit voor tomatenketchup!”

Kraats: “Ik weet niet wat het is, maar het is in elk geval geen tomatenketchup.”

De Vos: “Het is veel te waterig en er zit bijna geen smaak aan. Doe mij dan de echte ketchup van Heinz maar.”

Jacobs: “Zonde van het heerlijke vlees.”

De Vos: “Ik vind de Zaanse mayonaise van Van Wijngaarden wel heel erg lekker!”

Kraats: “Omdat je een relatie met een Zaankanter hebt, zeker?”

Jacobs: “Nou, ze mogen hun saus houden.”

Olling: “Volgende!”

Saus #2: Whisky Cocktailsaus

Merk: Remia

Omschrijving: alom bekende saus die het traditioneel goed doet bij zowel jong als oud.

Kraats: “Nou, ik moet zeggen… ik heb veel whisky cocktailsauzen geproefd in mijn leven, maar ik heb slechtere gehad dan deze.”

De Vos: “Zit er eigenlijk wel whisky inwhisky cocktailsaus?”

Olling: “Ik vind ’m niet verrassend. Gewoon, wat je zou verwachten. Hij is wel oké, maar niet heel bijzonder.”

Jacobs: “Het is gewoon mayo met een kleurtje en een smaakje.”

De Vos: “Ik heb het even opgezocht, er zit wel degelijk whisky in whisky cocktailsaus. Zo’n 0,05 procent!”

Jacobs: “Doe mij dan maar gewoon whisky.”

Saus #3: Wild Bill American Garlic

Merk: Remia

Omschrijving: stevige knoflooksaus, speciaal voor de BBQ en zoals Remia op de tube schrijft: For Men Only.

Jacobs: “Ho!”

Olling: “Jaha!”

Jacobs: “Maar dit is lekker! Knoflooksaus met stukjes. Dat geeft me het gevoel dat het verse saus is.”

Olling: “Ik vind deze heerlijk. Hij is ook helemaal niet zoet, iets wat ik bij veel andere knoflooksauzen toch meestal wel proef.”

De Vos: “Knoflooksaus is altijd goed.” Kraats: “Deze wel. Zoete niet.”

Olling: “Is er alweer wat vlees klaar? Dan neem ik nog een beetje.”

Saus #4: Milde Franse Mosterdsaus

Merk: Marne

Omschrijving: mosterd, maar dan milder.

Jacobs: “Ah bah, mosterd! De hel. Daar gaan mijn smaakpapillen.”

Olling: “Wat klaag je nou? Je hebt nog geen hap geproefd.”

Jacobs: “Mosterd is smerig.”

Kraats: “Probeer het nou maar gewoon, deze valt echt wel mee.”

De Vos: “Ik vind ’m zelfs een beetje flauw voor mosterd.”

Jacobs: “Nou vooruit, omdat het moet.”

Kraats: “En?”

Jacobs: “Ik haat mosterd, maar ik haat dit niet. Het doet mij denken aan die mayonaise van McDonald’s.”

De Vos: “Als jij het niet haat, is het dan nog wel mosterd?”

Saus #5: Panorama Gewürzketchup

Merk: Heinz

Omschrijving: een op de redactie van Panorama bezorgde variant op de welbekende Heinzketchup.

Olling: “Tja, ik weet het niet hoor.”

Kraats: “Ketchup of curry hoort alleen op een frikadel. Niet bij de barbecue.”

Micha: “Deze saus lijkt een beetje op die kruidenketchup van Hela.”

De Vos: “Hela?”

Kraats: “Hola!”

Saus #6: Salsa Medium

Merk: Santa Maria

Omschrijving: tomaat, chilipepers, ui, knoflook. En dat dan fijnmalen in de blender.

Jacobs: “Weet je, ik heb het geheim van een goede BBQ-saus volgens mij gevonden.”

De Vos: “Alles is lekker met satésaus?”

Jacobs: “Dat sowieso. Maar als een saus lekker is bij chips, dan is ie ook geschikt voor bij de barbecue.”

Olling: “Hij is best wel pittig. Ik vind ’m lekker.”

Kraats: “Er zitten flinke stukjes in. Peper en tomaat, zo te proeven. Deze saus zou ik zo in een schaaltje op tafel kunnen zetten en dan kunnen zeggen dat ik ’m net zelf heb gemaakt in de keuken.”

Saus #7: Mom’s Special

Merk: Weber

Omschrijving: een speciaal voor het BBQ-seizoen door Weber uitgebrachte saus, volgens moeders recept.

De Vos: “Weber? Ik dacht dat die alleen barbecues maakten?”

Jacobs: “Ik vind deze saus een beetje zoetig. Het doet me denken aan die potten Chicken Tonight. Ik vind het te zoet voor een barbecuesaus.”

Olling: “Hou toch op, gek!”

Jacobs: “Mijn moeder zou dit beter kunnen.”

Olling: “Ik denk dat ik gewoon alle sauzen wel lekker vind. Deze is ook weer helemaal prima.”

Kraats: “De saus zelf is erg lekker, maar bij rundvlees, zoals sukade, vind ik ’m toch iets minder. Dit zou goed passen bij varkenshaas.”

Saus #8: Satésaus

Merk: Wijko

Omschrijving: klassieke satésaus in een emmertje. Goed bij alles, aldus jurylid Jacobs.

Jacobs: “Jazeker, de Wijko!”

Kraats: “Als satésaus vind ik hem persoonlijk toch wel erg lafjes. Snackbar Rocky in IJmuiden maakt veel betere saus. Ik vind ’m wat zurig en hij mist een bite.”

De Vos: “Er is ook een hot variant, die vind ik zelf lekkerder dan deze.”

Jacobs: “Dit is de enige saus die ik zo uit de emmer zou kunnen opeten.”

Olling: “Een gezelschapssaus.”

Kraats: “Nee, ik vind het te flauw. Dit is meer pindasoep.”

Jacobs: “Satésoep? Wat een goed idee!”

Benieuwd naar het resultaat van de BBQ-sauzentest? Lees het in de Panorama's testspecial of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws