Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Komt xtc-koning Peter van D. ooit nog vrij?

Komt xtc-koning Peter van D. ooit nog vrij?

Uit de editie van 12 mei 2021: Hij is de absolute xtc-koning van Nederland en ver daarbuiten: Peter van D. (64) uit Schinveld. Steenrijk geworden met de productie en smokkel van vele tientallen miljoenen pillen. De gewezen drugsbaron wist de afgelopen jaren slim onder de radar te blijven, maar door het kraken van de criminele berichtendienst Sky ECC hebben de opsporingsdiensten hem nu toch weer in het vizier. Panorama duikt in dit justitiedossier genaamd Tol 91.

Afgelopen winter klinkt er gejuich op de burelen van politie en justitie. De speurders hebben namelijk de versleutelde berichtendienst Sky ECC weten te kraken. “Een mokerslag voor de georganiseerde misdaad,” zo staat geschreven in de media. Door die actie komen miljoenen criminele berichten in handen van de opsporingsdiensten. Wanneer de recherche een en ander gaat uitpluizen, stuit het op een ophanden zijnde drugsdeal.

Het gaat om een grote transactie die figuren uit de onderwereld in het diepe zuiden van Nederland aan het bekokstoven zijn.

De speurders kijken door de kraak van Sky stiekem mee met de heimelijke planning van de drugsdeal. Alle details passeren de revue.

Omdat de betrokken criminelen gebruikmaken van bijnamen in de verstuurde berichten, besluiten de speurders uit te zoeken welke telefoons bij welke eigenaars horen.

En dan stuit men op iets heel interessants: een oude bekende is kennelijk weer behoorlijk actief.

Crimineel kopstuk

Een van de telefoons blijkt namelijk veelvuldig berichten te sturen vanuit een kapitale villa in het Zuid-Limburgse Schinveld, een plaatsje vlakbij de grens met Duitsland. In dit met camera’s zwaarbeveiligde pand aan de Grachtweg woont Peter van D., een topcrimineel van weleer. Een kopstuk in de Nederlandse en internationale drugswereld die vooral in de jaren tachtig en negentig zijn status in de onderwereld heeft weten te verwerven. Dat ging niet zonder slag of stoot: hij overleeft vanwege zijn rol in de onderwereld maar liefst drie aanslagen op zijn leven.

Een xtc-lab in een loods in Tilburg.

In februari 1989 wordt een bom onder zijn auto geplaatst die te vroeg afgaat, waardoor Van D. ternauwernood de dans weet te ontspringen. Twee maanden later verwoest een granaat de gevel van zijn toenmalige huis in Heerlen. Ook daar komt ‘De Dikke’ zonder kleerscheuren van af. Toch is hij tijdens zijn dagelijkse gang van zaken logischerwijs op zijn hoede, let goed op wat er om hem heen gebeurt. Dat voorkomt niet dat hij in januari 1999 bij de toegangspoort van zijn villa opgewacht wordt door een schutter die vier kogels op hem afvuurt. Weer lukt het de drugsbaron om deze liquidatiepoging te overleven.

Hij belandt wel in het ziekenhuis, maar mag na enige tijd weer gezond naar buiten. Uit welke hoek deze moordpogingen zijn gekomen, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Naar alle waarschijnlijkheid hadden de mislukte liquidaties wel te maken met Van D.’s nauwe contacten met de nationale en internationale onderwereld. Behalve in grote drugszaken komt zijn naam ook voor in moorddossiers die er niet om liegen.

Zo is Van D. in verband gebracht met de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998 waarbij de drugsbazen Rinus de Boer en Nico van Golde uit Maastricht en de toevallig passerende broers Polle en Frank Taminiau bruut om het leven zijn bracht. Ook tijdens het onderzoek naar de moord op Marco Eijk in 2004 in het Belgische Achel zingt de naam van Peter van D. nadrukkelijk rond. Echt bewijs daarvoor is echter nooit gevonden.

Xtc en de cel

Peter van D. stort zich in de voorbije decennia als een soort van pionier op de productie van, en internationale handel in xtc, de feestpil. Ook handelt hij in die tijd in grote partijen coke en hasj. Hiervoor krijgt de Limburger meerdere veroordelingen aan zijn broek, waaronder in België waar hij in november 2006 acht jaar moet zitten. De Schinveldenaar is kennelijk voor de duvel niet bang, want ook achter de tralies gaat hij dan ‘gewoon’ verder met zijn criminele praktijken. Vanuit de bajes in Hasselt, waar hij dan vastzit voor de smokkel van cannabis en een ontvoering, stuurt hij samen met zijn inmiddels overleden broer Harrie een drugsbende aan. De broers doen het tegenover de gevangenisleiding voorkomen alsof ze keurig binnen de lijntjes opereren, maar ondertussen trekken zij heimelijk aan de touwtjes waardoor buiten de bajes hun zeer lucratieve handel doorgaat. Uiteindelijk komen deze praktijken toch aan het licht, maar de mannen piepen daar niet om en zien het als risico van het vak.

Vanuit zijn protserige woning is Van D. op grote schaal bezig met foute zaakjes met betrekking tot het aankopen van grondstoffen voor de productie van amfetamine

De onzichtbare Dikke

Na zijn vrijlating een aantal jaar later verdwijnt Peter van D. enige tijd van de radar. Hoewel hij in het voorjaar van 2019 nog even vanwege onder andere witwassen achter slot en grendel zit, is het daarna weer snel stil rondom ‘De Dikke’. In zijn woonplaats ziet bijna niemand hem op straat, foto’s zijn er op internet sowieso al niet te vinden. Van D. heeft gekozen voor de anonimiteit. Tot de politie en justitie hem zoals gezegd dit voorjaar weer op de korrel hebben. Nadat in de berichten van Sky ECC is gezien dat hij vanuit zijn protserige woning op grote schaal bezig is met foute zaakjes met betrekking tot het aankopen van grondstoffen voor de productie van amfetamine, besluiten de speurders om de drugsbaron te gaan observeren. Een hele dag houdt een observatieteam (OT) van de politie hem nauwgezet in de gaten. Elke beweging die hij maakt en gesprekken die hij telefonisch voert, hebben de speurneuzen in de smiezen.

Het OT ziet Van D. in de eerste week van maart aan komen rijden bij zijn afgelegen villa aan de rand van het dorpje Schinveld. De verdekt opgestelde agenten zetten zich schrap om alles goed te kunnen zien. De kleine drugsbaas wil met zijn auto via de toegangspoort het uitgestrekte landgoed met bijbehorende oprijlaan inrijden, maar er staat een busje voor de ingang waardoor Van D. niet verder kan. De OT’ers zien dan dat Van D. contact heeft met de bestuurder van de bestelwagen.

Na het hacken van de Sky ECC-app kwam Van D. weer in beeld van justitie.

Het tweetal wisselt heel kort wat informatie uit.

Korte tijd later stuift deze auto weer weg, waarna er van hogerhand binnen het opsporingsapparaat het sein komt dat er als de wiedeweerga ingegrepen moet worden. Midden op straat rijden de speurders het bestelbusje klem. Alles gaat razendsnel. Als ze de achterdeuren openmaken, blijkt de vangst tot hun vreugde groot: de laadruimte is van onder tot boven volgestouwd met vaten met daarin dik 600 kilo MAPA, een cruciale grondstof voor het produceren van amfetamine.

Klapdag

De bestuurder, Lambert V. (55) uit Heerlen, slaan de speurders op deze dag meteen in de boeien. De inwoners van Schinveld en omstreken, waar in het verleden opvallend genoeg vaker beruchte criminelen als kluizenkraker Wout H. en drugsbaas Billy P. hebben gewoond, krijgen hier weinig tot niks van mee. Nog diezelfde dag ‘klappen’ de opsporingsdiensten ook binnen in de woning van Peter van D. De compleet overrompelde Schinveldenaar is totaal overdonderd en zit voor hij het weet in een politieauto onderweg naar zijn cel. Als rechercheurs hem in een verhoorkamer van het politiebureau van Heerlen confronteren met de nieuwe verdenking aan zijn adres, houdt hij de kaken stijf op elkaar. ‘De Dikke’ beroept zich op zijn zwijgrecht. Ondertussen staat de Nederlandse recherche ook al in nauw contact met de collega’s in Duitsland. De reden hiervoor is ene Rudi G., woonachtig in het Duitse plaatsje Hillensberg dat vlak over de grens bij het Zuid-Limburgse dorpje Doenrade ligt. De Duitse politie arresteert deze G. op verzoek van het Openbaar Ministerie in Maastricht omdat ook hij een van de verdachten is in de drugszaak rondom Peter van D. Het tweetal blijkt, zo hebben de speurders dan al achterhaald, goede bekenden van elkaar te zijn. Ze zaten in het verleden in hetzelfde huis van bewaring en hebben daarna kennelijk altijd contact gehouden. Rudi G. heeft daarnaast een verleden in de wereld van de beruchte motorbendes als voormalig kopstuk van het Tilburgse chapter van Satudarah. Volgens ingewijden droeg hij in die tijd de bijnaam ‘The Kul’.

‘VOOR PETER GAAT HET MAAR OM ÉÉN DING: DE SPANNING. HIJ KAN HET NIET LATEN OMDAT HIJ VERSLAAFD IS AAN DE SPANNING’

'Voor de spanning'

Met deze inmiddels aan Nederland uitgeleverde Rudi G., en de in Nederland opgepakte Lambert V. en natuurlijk Peter van D., hebben de opsporingsdiensten dan al een flinke slag geslagen. Maar daarmee is het nog niet klaar, want politie en justitie willen graag ook nog de leverancier van de bovengenoemde 600 kilo MAPA achter slot en grendel hebben. Dat blijkt echter een groter probleem. Want zijn in Sky ECC gebruikte bijnaam is dan wel bekend, maar zijn daadwerkelijke naam heeft de recherche tot op heden nog niet weten te achterhalen.

Terug naar ‘De Dikke’, die sinds maart dit jaar in zijn cel zit. De grote vraag is: wat drijft deze steenrijke drugsbaron om toch weer, en nog steeds dus, actief te blijven in de onderwereld? Is het geldzucht? Een oude vos die nooit zijn streken verliest? Kringen rondom de zestiger denken het antwoord op zijn drijfveren te weten: “Voor Peter gaat het maar om één ding: de spanning. Hij kan het niet laten omdat hij verslaafd is aan de spanning.” Tijdens de verhoren door de recherche heeft Van D. na al die tijd nog altijd geen zinnig en dus inhoudelijk woord over zijn zaak gezegd. Bronnen rondom het rechercheonderzoek verklappen:

“Het net is zich aan het sluiten en het ziet er niet goed uit voor Peter.” Daarmee doelen zij op het feit dat Van D. volgens justitie in de gekraakte Sky ECC-berichten zeer uitgebreid met medeverdachte Rudi G. heeft gesproken over het kopen van de grondstoffen voor de amfetamine-productie. Dus het tweetal lijkt vrijwel zeker tegen de lamp te lopen.

Van D’s advocaat, de ervaren Maastrichtse strafpleiter Arthur Vonken, houdt de kaarten desgevraagd vooralsnog stevig tegen de borst. “Ik ben bezig een en ander te bekijken, voor de rest wil ik niks zeggen,” aldus Vonken. Medeverdachte Lambert V., de bestuurder van het busje waarin de grote partij grondstoffen zijn aangetroffen, is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte. Het onderzoek in deze zaak is nog in volle gang en het is nog onduidelijk wanneer Van D. voor de rechter zal moeten gaan verschijnen.

Siervogels en 90 mille

Peter van D. hangt ondertussen ook nog een oude, wat minder heftige zaak boven het hoofd. Dat zit zo: op dinsdag 12 maart 2019 zitten een stel door Van D. met liefde verzamelde siervogels ’s morgens in alle vroegte nog rustig in hun kooitje. Hier en daar klinkt wat onbezorgd gekwetter, de diertjes zijn net ontwaakt uit hun slaap. Precies op dat moment bereiden op een geheime locatie ergens in Zuid-Limburg verschillende agenten, een officier van justitie en een rechter-commissaris zich voor op een geplande inval.

Dit alles op verzoek van het Duitse OM in verband met een drugsonderzoek. Het gekozen doelwit is de gewezen drugsbaron uit Schinveld. De opsporingsdiensten hebben zijn arrestatie goed voorbereid. Het pand en de ingang zijn alleen maar bereikbaar via een lange oprijlaan met daarvoor een grote metalen schuifpoort. Wanneer de speurders op die bewuste twaalfde maart aanbellen bij Van D. en zijn partner, krijgen zij niet meteen gehoor. Het ongeduld slaat kennelijk na enige tijd toe bij de leden van de opsporingsdiensten en de rechterlijke macht, waarna besloten wordt om een meegebrachte shovel te gaan gebruiken en zich zo toegang te verschaffen tot het landgoed. Dit kracht- en sloopwerk veroorzaakt behoorlijk wat lawaai in de nabije omgeving. Als het voertuig bezig is met veel geweld de toegangspoort uit de scharnieren te rammen, ziet de rechter-commissaris in de verte bij de voordeur plotseling iemand druk gebaren. Het is een ietwat panikerende Peter van D. die aangeeft te zullen meewerken. De shovel blijkt alsnog niet meer nodig. In no time stormen agenten de woning van de drugsbaas binnen. De speurders trekken werkelijk alle registers open. Kasten en lades worden overhoopgehaald, gaten in de muur geboord om te kijken of op die plekken iets verborgen is en zelfs het protserige zwembad in de ruim bemeten tuin van Van D. pompen de speurneuzen met behulp van brandweerlieden leeg. Geen enkel plekje slaat men over tijdens de zoektocht. Het is een puinhoop als de opsporingsdiensten het huis van Van D. weer verlaten. Het resultaat is dat op verschillende verborgen plekken in het vrijstaande pand cash geld wordt aangetroffen, in totaal ongeveer 90 mille. Ook vinden de agenten een verstopt vuurwapen en een kleine hoeveelheid drugs. Hierdoor is hij vanaf dát moment als verdachte van strafbare feiten aangemerkt. Kunstvoorwerpen als beelden, sieraden, een auto en een boot met bijbehorende trailer neemt men bovendien in beslag.
De genoemde siervogels laten de speurders vrij. Dit tot woede van ‘De Dikke’. Zijn advocaat Arthur Vonken zal dit later ‘kennelijk een pesterijtje van justitie noemen’.

Voor wat betreft de aangetroffen cash volgt er na de inval nu dik twee jaar geleden een langdurig onderzoek naar de precieze herkomst hiervan. Dit voorjaar komt er uiteindelijk alsnog uitsluitsel: justitie gaat Peter van D. niet verder vervolgen voor het witwassen van de dik 90 mille aan contanten.

“Het OM wil dat bedrag wel gaan ontnemen van mijn cliënt. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dit gaat lukken, want daar moet een juridische grond voor zijn. En omdat de verdenking witwassen is weggevallen, denk ik dat het OM weinig kans maakt,” aldus Van D.’s raadsman Vonken. De rechtbank zal zich in de zomer van dit jaar over deze zaak gaan buigen. Dan zal Van D., in ieder geval voor even, zijn cel mogen verlaten.

KOMPAAN ‘DE KERSTMAN’ MOET OOK BROMMEN

De 76-jarige Robbie van L. is jarenlang samen met Peter van D. de zogenoemde pillenpionier geweest. Voorlopig zit Van L., vanwege zijn kleine en grijzende uiterlijk ‘de Kerstman’ genoemd, net zoals zijn Schinveldse kompaan echter een aantal jaar achter slot en grendel. Het gerechtshof besloot Van L. onlangs namelijk in hoger beroep te veroordelen tot 5,5 jaar gevangenisstraf voor onder meer de import van bijna 1600 kilo cocaïne. Hierdoor moet hij zijn zonnige woonplaats Bonaire, waar hij na het uitzitten van zijn voorarrest naar was teruggekeerd, inruilen voor een bajes in Nederland.

Robbie van L. zou zich in deze zaak hebben beziggehouden met wereldwijde drugstransporten vanuit Pakistan, China en de Dominicaanse Republiek. Als doorvoerplaats voor de grote partijen verdovende middelen werd door de bende waar Heerlenaar Van L. deel van uitmaakte de haven van Antwerpen gebruikt.

SKY GLOBAL IN HET NAUW

Sky Global is een Canadese aanbieder van versleutelde smartphones en de versleutelde berichten-app Sky ECC. De activiteiten werden gestaakt nadat politieacties in verschillende landen leidden tot inbeslagname van servers en de arrestatie van verschillende sleutelpersonen, waaronder Sky Global-CEO Jean-François Eap. Sinds februari 2021 kon de politie in België en Nederland de versleutelde berichten live meelezen. Een maand later werden in België en Nederland invallen uitgevoerd waarbij honderden mensen werden opgepakt en geld en drugs in beslag werden genomen. Van februari tot april 2021 werd in de haven van Antwerpen in anderhalve maand tijd 27 ton cocaïne onderschept, met een straatwaarde van 1,5 miljard euro.

In België stond de actie bekend onder de naam Operatie Sky, internationaal als Operatie Argus en in het Verenigd Koninkrijk als Venetic. Argus was een vervolg op Operatie Lemont, die leidde tot het afluisteren en uiteindelijk ontmantelen van de criminele berichtendienst EncroChat in 2020.

Misdaad
  • iStock, Pro Shots