@media (max-width: 679px){#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c78d89 img{#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{width: 624px;height: 468px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c78d89 img{#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{width: 980px;height: 735px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1000px){#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c78d89 img{#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1001px) and (max-width: 1440px){#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c78d89 img{#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{width: 1400px;height: 788px;}}@media (min-width: 1441px){#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c78d89 img{#fig-60cdb60c78d89 img.lazyloading{width: 1900px;height: 814px;}}De val van de xtc-koning

De val van de xtc-koning

Hij is de absolute xtc-koning van Nederland en ver daarbuiten: Peter van D. (64) uit Schinveld. Steenrijk geworden met de productie en smokkel van vele tientallen miljoenen pillen. De gewezen drugsbaron wist de afgelopen jaren slim onder de radar te blijven, maar door het kraken van de criminele berichtendienst Sky ECC hebben de opsporingsdiensten hem nu toch weer in het vizier. Panorama duikt in dit justitiedossier genaamd Tol 91.

Afgelopen winter klinkt er gejuich op de burelen van politie en justitie. De speurders hebben namelijk de versleutelde berichtendienst Sky ECC weten te kraken. “Een mokerslag voor de georganiseerde misdaad,” zo staat geschreven in de media. Door die actie komen miljoenen criminele berichten in handen van de opsporingsdiensten. Wanneer de recherche een en ander gaat uitpluizen, stuit het op een ophanden zijnde drugsdeal.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het gaat om een grote transactie die figuren uit de onderwereld in het diepe zuiden van Nederland aan het bekokstoven zijn.

De speurders kijken door de kraak van Sky stiekem mee met de heimelijke planning van de drugsdeal. Alle details passeren de revue.

Omdat de betrokken criminelen gebruikmaken van bijnamen in de verstuurde berichten, besluiten de speurders uit te zoeken welke telefoons bij welke eigenaars horen.

En dan stuit men op iets heel interessants: een oude bekende is kennelijk weer behoorlijk actief.

Crimineel kopstuk

Een van de telefoons blijkt namelijk veelvuldig berichten te sturen vanuit een kapitale villa in het Zuid-Limburgse Schinveld, een plaatsje vlakbij de grens met Duitsland. In dit met camera’s zwaarbeveiligde pand aan de Grachtweg woont Peter van D., een topcrimineel van weleer. Een kopstuk in de Nederlandse en internationale drugswereld die vooral in de jaren tachtig en negentig zijn status in de onderwereld heeft weten te verwerven. Dat ging niet zonder slag of stoot: hij overleeft vanwege zijn rol in de onderwereld maar liefst drie aanslagen op zijn leven.

@media (max-width: 680px){#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c79bed img{#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c79bed img{#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60cdb60c79bed img{#fig-60cdb60c79bed img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Een xtc-lab in een loods in Tilburg.

In februari 1989 wordt een bom onder zijn auto geplaatst die te vroeg afgaat, waardoor Van D. ternauwernood de dans weet te ontspringen. Twee maanden later verwoest een granaat de gevel van zijn toenmalige huis in Heerlen. Ook daar komt ‘De Dikke’ zonder kleerscheuren van af. Toch is hij tijdens zijn dagelijkse gang van zaken logischerwijs op zijn hoede, let goed op wat er om hem heen gebeurt. Dat voorkomt niet dat hij in januari 1999 bij de toegangspoort van zijn villa opgewacht wordt door een schutter die vier kogels op hem afvuurt. Weer lukt het de drugsbaron om deze liquidatiepoging te overleven.

Hij belandt wel in het ziekenhuis, maar mag na enige tijd weer gezond naar buiten. Uit welke hoek deze moordpogingen zijn gekomen, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.

Naar alle waarschijnlijkheid hadden de mislukte liquidaties wel te maken met Van D.’s nauwe contacten met de nationale en internationale onderwereld. Behalve in grote drugszaken komt zijn naam ook voor in moorddossiers die er niet om liegen.

Zo is Van D. in verband gebracht met de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998 waarbij de drugsbazen Rinus de Boer en Nico van Golde uit Maastricht en de toevallig passerende broers Polle en Frank Taminiau bruut om het leven zijn bracht. Ook tijdens het onderzoek naar de moord op Marco Eijk in 2004 in het Belgische Achel zingt de naam van Peter van D. nadrukkelijk rond. Echt bewijs daarvoor is echter nooit gevonden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Xtc en de cel

Peter van D. stort zich in de voorbije decennia als een soort van pionier op de productie van, en internationale handel in xtc, de feestpil. Ook handelt hij in die tijd in grote partijen coke en hasj. Hiervoor krijgt de Limburger meerdere veroordelingen aan zijn broek, waaronder in België waar hij in november 2006 acht jaar moet zitten. De Schinveldenaar is kennelijk voor de duvel niet bang, want ook achter de tralies gaat hij dan ‘gewoon’ verder met zijn criminele praktijken. Vanuit de bajes in Hasselt, waar hij dan vastzit voor de smokkel van cannabis en een ontvoering, stuurt hij samen met zijn inmiddels overleden broer Harrie een drugsbende aan. De broers doen het tegenover de gevangenisleiding voorkomen alsof ze keurig binnen de lijntjes opereren, maar ondertussen trekken zij heimelijk aan de touwtjes waardoor buiten de bajes hun zeer lucratieve handel doorgaat. Uiteindelijk komen deze praktijken toch aan het licht, maar de mannen piepen daar niet om en zien het als risico van het vak.

Vanuit zijn protserige woning is Van D. op grote schaal bezig met foute zaakjes met betrekking tot het aankopen van grondstoffen voor de productie van amfetamine

De onzichtbare Dikke

Na zijn vrijlating een aantal jaar later verdwijnt Peter van D. enige tijd van de radar. Hoewel hij in het voorjaar van 2019 nog even vanwege onder andere witwassen achter slot en grendel zit, is het daarna weer snel stil rondom ‘De Dikke’. In zijn woonplaats ziet bijna niemand hem op straat, foto’s zijn er op internet sowieso al niet te vinden. Van D. heeft gekozen voor de anonimiteit. Tot de politie en justitie hem zoals gezegd dit voorjaar weer op de korrel hebben. Nadat in de berichten van Sky ECC is gezien dat hij vanuit zijn protserige woning op grote schaal bezig is met foute zaakjes met betrekking tot het aankopen van grondstoffen voor de productie van amfetamine, besluiten de speurders om de drugsbaron te gaan observeren. Een hele dag houdt een observatieteam (OT) van de politie hem nauwgezet in de gaten. Elke beweging die hij maakt en gesprekken die hij telefonisch voert, hebben de speurneuzen in de smiezen.

Het OT ziet Van D. in de eerste week van maart aan komen rijden bij zijn afgelegen villa aan de rand van het dorpje Schinveld. De verdekt opgestelde agenten zetten zich schrap om alles goed te kunnen zien. De kleine drugsbaas wil met zijn auto via de toegangspoort het uitgestrekte landgoed met bijbehorende oprijlaan inrijden, maar er staat een busje voor de ingang waardoor Van D. niet verder kan. De OT’ers zien dan dat Van D. contact heeft met de bestuurder van de bestelwagen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws