Glen Faria: 'Ik durf mijn liedjes niet los te laten in het songfestival-circus'

Glen Faria: 'Ik durf mijn liedjes niet los te laten in het songfestival-circus'

In de tsunami van Songfestival-programma’s die ons de komende tijd omver zal werpen, trappen we aanstaande zaterdag (8 mei) af met een speciale Songfestival-aflevering van Beste Zangers. Muzikale alleskunner Glen Faria (41) had geen idee waaraan hij was begonnen.

Songfestival, jij?

“Precies, dat dacht ik ook toen ik werd gevraagd. Ik wist natuurlijk wel wat het was, maar daar hield het al vrij snel op. Het is niet dat ik vroeger thuis – ik ben opgegroeid in de Amsterdamse Bijlmer – met een chippie op de bank er helemaal klaar voor zat. Ik had helemaal niks met die muziek en met dat schreeuwerige gedoe, totdat een producer van Beste Zangers vroeg of ik mee wilde doen aan deze speciale aflevering en ik me in de liedjes ging verdiepen.”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Een openbaring?

“Nogal. Ik kende meer Songfestivalnummers dan ik dacht: ik had ze alleen nooit aan het Songfestival gelinkt. En het was allemaal veel minder schreeuwerig dan dat ik in mijn hoofd had. Vooral de laatste jaren gaat het veel meer om de verhalen die op het podium worden verteld, vaak verpakt in heel kleine liedjes, zonder al te veel toeters en bellen. Kijk alleen al naar wie Nederland in de afgelopen jaren heeft afgevaardigd: The Common Linnets, Douwe Bob, Duncan Laurence, Anouk. Allemaal artiesten die hun liedjes hebben teruggebracht naar de essentie van de muziek: de vertolking en het verhaal.”

Welk nummer ga je zelf zingen?

“Het nummer waar Portugal in 2017 mee won: Amar pelos dois van Salvador Sobral. Klein liedje met een prachtig verhaal, alleen al door het feit dat Sobral toentertijd hartpatiënt was en wachtte op een donorhart. Echt zo’n waanzinnig goed nummer. Ik spreek geen woord Portugees, maar dat maakt niet uit. Ook als je de taal niet spreekt, gaat er een enorme kracht van dat nummer uit. Elk liedje is een bak vol ingrediënten waaruit je kan pakken wat je wilt.

Dat heb ik ook gedaan in mijn vertolking ervan.”

Hoe?

“Ik kan niet álles verklappen, hè?

Maar geloof mij: het is geweldig. Dat kwartje viel eigenlijk pas nadat ik het had gezongen. Tot vlak vóór de opnames dacht ik nog: waar ben ik in godsnaam aan begonnen? Waarom Glen, wáárom doe je dit? Maar alles viel op zijn plek. Gelukkig.”

Verbaasde je jezelf?

“Zeker weten. Drie jaar geleden, toen ik voor het eerst meedeed aan Beste Zangers, verbaasde ik mezelf ook. Ik bedoel: ik ben al meer dan twintig jaar muzikant, kom uit de rap en de hiphop, schrijf en produceer veel voor anderen, of anderen doen een nummer van mij (zoals Duurt te lang, dat in de uitvoering van Davina Michelle een hit werd, red.), dus ik dacht: Beste Zangers, ik? Het was dat Trijntje Oosterhuis me overhaalde om mee te doen, wat mij, eerlijk is eerlijk, geen windeieren heeft gelegd. Het is echt een voorrecht om in het oeuvre van een ander te mogen duiken en om daar een eigen draai aan te geven. Ook nu weer met het Songfestival. Euphoria, dat dancenummer waar Zweden in 2012 mee won, ken je dat nog? Breng dat eens terug naar een klein nummer op alleen een akoestische gitaar: je weet niet wat je hoort. Echt zo goed. Of ABBA.

Vraag in de Bijlmer eens of iemand een ABBA-refrein kan neuriën en iedereen begint met gemak aan vier verschillende refreinen, wedden?”

Legde je ook bij ABBA geen link met het Songfestival?

“Vroeger niet, nu natuurlijk wel. Ik ben echt geen Songfestival-bibliotheek: Buddy Vedder, die ook aan het programma meedoet, dát is pas een bibliotheek. Vraag aan hem wie er in 1970 vierde werd en hij lepelt het zo op. Tijdens de opnames noemde hij een bepaald liedje waarna ik riep:

Is dat van het Songfestival? Dat is familie van mij! Ik had geen idee, dat moest Buddy mij dus vertellen.”

Voor de draad ermee: over wie hebben we het?

“Ga ik natuurlijk niet verklappen.”

Ruth Jacott? Humphrey Campbell?

“Raad nog maar even door: zaterdag krijg je het antwoord!”

Wanneer doe je zelf een keer mee aan het Songfestival?

“Waarschijnlijk nooit. De liedjes die ik maak zijn heel persoonlijk. Leuk hoor, zo’n podium voor 200 miljoen mensen, maar ik weet niet of ik zo’n persoonlijk liedje in dat circus durf los te laten. Ik heb ontzettend veel respect voor artiesten die dat wél durven.”

Beste Zangers Songfestival 2021, met onder anderen Stef Bos, Rolf Sanchez en Romy Monteiro, is op 8 mei om 21.35 uur bij AVROTROS te zien op NPO 1.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws