Het pure kwaad

Het pure kwaad

Seriemoordenaars zijn toch altijd blanke mannen? Nee, niet altijd. De onlangs op 80-jarige leeftijd overleden Samuel Little was waarschijnlijk de grootste seriemoordenaar ooit in de Verenigde Staten. Wie was hij? Hoe is het mogelijk dat hij 35 jaar zijn gang kon gaan? En bestaan er ook zwarte seriemoordenaars in Nederland?

“Jarenlang leefde de Afro- Amerikaanse seriemoordenaar Samuel Little in de veronderstelling dat hij nooit opgepakt zou worden omdat niemand zich om zijn slachtoffers zou bekommeren,” aldus Christie Palazzolo, crimeanalist van de FBI.

Om maar even met de deur in huis te vallen: verreweg de meeste seriemoordenaars zijn witte heteromannen. Eén op de vijf seriemoordenaars is niet-blank.

De Afro-Amerikaan Samuel Little behoort dus tot een minderheid van seriemoordenaars.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Hij mag dan wel tot die minderheid behoren, maar als het gaat om het aantal slachtoffers behoort hij volgens de FBI tot de meest actieve en grootste seriemoordenaars uit de geschiedenis van de Verenigde Staten. Little heeft tussen 1970 en 2005 mogelijk 93 vrouwen vermoord in vijftien of nog meer staten. Pas in 2012 wordt Samuel Little of Samuel McDowell gelinkt aan deze moorden. Hoe is het mogelijk dat de man 35 jaar lang zijn gang kon gaan en wie zijn z’n slachtoffers?

Om met het laatste te beginnen. Little zocht zijn slachtoffers zorgvuldig uit: kwetsbare Afro- Amerikaanse en Latino-vrouwen die om hun drugsverslaving te bekostigen in de prostitutie waren gegaan. De vrouwen woonden in sociale achterstandswijken waar wel vaker onopgeloste moorden voorkwamen. Vrouwen – moeders, dochters, zussen – die wel door hun familie gemist werden, maar zeker niet door de maatschappij. Om die laatste reden werd er lange tijd nauwelijks aandacht aan de moorden besteed door de politie, hoewel Samuel Little vrouwen als afval in en om zijn huis dumpte en de stank in de omgeving van waar hij bivakkeerde ondraaglijk was. Maar in achterstandswijken rook het meestal niet erg fris vanwege het vele afval op straat, dus geen haan die daarnaar kraaide.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Grafdelver & prijsvechter

Little wordt op 7 juni 1940 geboren in de stad Reynolds in Georgia.

Zijn moeder zou volgens hem een sekswerker zijn geweest. Vlak na zijn geboorte verhuist het gezin naar Lorain in Ohio waar hij door zijn moeder bij zijn grootmoeder wordt gedumpt. Op school komt hij niet echt mee. En op zijn 16de belandt hij voor het eerst in een justitiële instelling voor jonge criminelen omdat hij veroordeeld is voor allerlei inbraken. Als hij ergens in de twintig is, verhuist hij naar zijn moeder die inmiddels in Florida woont. Daar werkt hij de ene keer als grafdelver op een begraafplaats en de andere keer als een soort zzp’er die zijn eigen ambulance rijdt. Sindsdien reist hij door verschillende staten waar hij zich te buiten gaat aan allerlei criminele activiteiten. Van rijden onder invloed en diefstal tot gewapende overval en verkrachting.

Hij wordt in acht staten veroordeeld en eenmaal in de gevangenis stort hij zich op het boksen om als prijsvechter een paar dollars te verdienen. Eenmaal buiten de gevangenis pakt hij zijn oude leven weer op. De politie pakt hem meerdere malen op voor mishandeling en pogingen tot verkrachting. Tot 1975 is hij in elf staten zeker 26 keer opgepakt voor zulke feiten.

Dan verdwijnt in 1982 in Mississippi de 22-jarige Melinda Rose Lápree van de aardbodem. Little wordt als verdachte opgepakt. Eenmaal in afwachting van zijn rechtszaak wordt hij ook nog eens verdacht van de moord op Patricia Ann Mount (26) in Florida en moet hij voor de rechter verschijnen.

Maar de rechter ziet de belastende verklaringen van een getuige niet als betrouwbaar en Samuel staat in 1984 alweer op straat. En zo kan de man weer een staat naar keuze uitkiezen om toe te slaan. Ditmaal is het Californië, ergens in de buurt van San Diego.

Samuel Little dumpte vrouwen als afval in en om zijn huis en de stank in de omgeving van waar hij bivakkeerde was ondraaglijk

Korte roes

Als Laurie Barros (22) in de nacht van 27 september 1984 in San Diego op straat aan het tippelen is, cruist Little rond in zijn auto. Hij grijpt haar beet en sleurt haar de wagen in om vervolgens naar een rustig plekje te rijden. Laurie wordt met geweld op de achterbank gezet waar hij haar handen op de rug bindt en haar begint te wurgen. “Mijn eerste reactie was om terug te vechten, maar toen pakte hij me nog harder aan… Voor hem was dit een spelletje,” zo herinnert zij zich die nacht. Meerdere keren verliest ze het bewustzijn en als ze even bijkomt, vraagt hij haar om te slikken:

“Hij zei: ik vind het fijn als je het doorslikt.”

Als hij klaar is, probeert hij haar te wurgen tot ze dood is. Hij dumpt haar op straat en rijdt weg. Maar Laurie leeft nog. Half bewusteloos en doodsbang doet ze urenlang alsof ze dood is omdat ze denkt dat hij nog in de buurt is. Als ze denkt dat het veilig is, krabbelt ze op en gaat ze naar de politie.

Ze doet aangifte en geeft een beschrijving van Little.

Vier weken later is het raak en betrapt de politie Little in zijn auto waar hij op de achterbank een vrouw bewusteloos heeft geslagen. Laurie getuigt tegen hem tijdens de rechtszaak. Voor beide moordpogingen krijgt hij vier jaar celstraf.

Dankzij goed gedrag komt hij eerder vrij en kan hij in 1987 al naar Los Angeles uitwijken om opnieuw toe te slaan. Vanaf dat moment is Little helemaal niet meer te houden en escaleert hij. De man kan vervolgens maar liefst dertig jaar zijn gang gaan. Hij weet precies waar hij moet opereren: in zwaar vervallen buurten waar de politie allang haar handen vanaf heeft getrokken en de misdaadcijfers hoog oplopen door drugs en prostitutie. Wijken waar kwetsbare verslaafde vrouwen van voornamelijk Afro-Amerikaanse en Latino afkomst tippelen voor een beetje geld om in lege crackpanden een schuilplaats te vinden voor een korte roes uit de dagelijkse werkelijkheid.

Politieman Tim Marcia: ‘Het kwade zie je slechts een paar keer in je carrière. Als ik in zijn ogen keek, dan zag ik het pure kwaad’

DNA-match

Pas op 5 september 2012 wordt Little in een opvangcentrum voor daklozen in Louisville gearresteerd. Hij is dan 72 jaar. Hij wordt teruggestuurd naar Californië waar hij DNA af moet staan omdat hij nog een aanklacht heeft lopen vanwege drugshandel.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws