Miljuschka Witzenhausen: 'Chips geven je een culinair orgasme'

Miljuschka Witzenhausen: 'Chips geven je een culinair orgasme'

Vanaf aanstaande dinsdag (27 april) proberen acht sterrenchefs iconische snacks als Hamka’s en Sultana’s na te maken in het nieuwe RTL-programma Snackmasters, gepresenteerd door Martijn Krabbé en Miljuschka Witzenhausen. Miljuschka is als een kind in de snoepwinkel, horen we als we haar bellen.

“Weet je waar ik nu ben?”

Nou?

“In een spekjesfabriek! En ik ga je niet alle geheimen verklappen!”

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Heb je wel je mond leeg?

“Ah joh, een spekkie is zo weg. Maar er gaat zo wel wat mee naar huis. Ik heb na zo’n draaidag altijd de auto vol. Laatst had ik een auto vol Hamka’s!”

Heerlijk!

“Zeker, maar toch kijk ik opeens heel anders naar zo’n zoutje. Het lijkt allemaal heel simpel, maar het is pure wetenschap. Probeer zo’n Hamkaasje maar eens te maken in je keuken: lukt je gewoon niet. Althans, niet precíes. Daar hebben wetenschappers en voedingsdeskundigen jaren over gedaan, vergis je niet. Ik weet zeker dat als je weet hoe het wordt gemaakt je anders door de gangen van de supermarkt loopt.”

Toch doen sterrenchefs als Ron Blaauw, Hans van Wolde en Margo Reuten een poging om zulke snacks na te maken: culinaire zelfmoord?

“Het is gewoon een oneerlijke strijd. Achter de productie van zo’n snack schuilt een uitgebreid technisch proces, dat boots je niet even na in de keuken. Maar we zullen zien hoe ver ze komen.”

Had jij als keukenprinses niet liever zelf meegedaan aan het programma?

“Welnee. Ik mag in de fabriek zien hoe die snacks écht worden gemaakt, terwijl Martijn Krabbé als een kleuterleider die chefs in het gareel moet houden. Ik vind dat prima verdeeld. Het is toch heerlijk dat ik in de wondere wereld van de snacks mag stappen en mag proberen om alle geheimen te ontrafelen? Ik word daar heel blij van.”

Welke snacks eet je zelf het liefst?

“Ik heb wel een lijstje, maar dat verandert constant. Ken je dat, dat je je een tijd lang helemaal scheel eet aan iets en dat je het daarna niet meer kunt zien? Dat heb ik trouwens niet met zure matten, die staan altíjd op mijn lijstje. En heksendrop. En paprikachips, geribbeld uiteraard. En Nibb-it.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.”

Wat is de lekkerste snack waar wij waarschijnlijk nog nooit van hebben gehoord?

“In Japan heb je echt waanzinnig lekkere zeewierchips, maar daarvoor hoef je niet per se naar Japan: die krijg je inmiddels ook hier. Niet zo lekker als daar, maar toch. De wereld wordt steeds kleiner, wat dat betreft. En alles wordt ook gewoon gemaakt. Had jij tien jaar geleden gedacht dat er chocoladedrop zou bestaan? Nu ligt het gewoon in de supermarkt.”

Vind je het niet jammer dat in een snackmaatschappij alles binnen handbereik is?

“Ik kan nu wel een heel romantisch beeld van de voedingsindustrie schetsen, maar het is natuurlijk pure business met een ongelooflijk groot marketingapparaat erachter. Allemaal na de Tweede Wereldoorlog overgewaaid vanuit Amerika. Daar waren ze alleen maar geïnteresseerd in marges en winst, die nu eenmaal het grootst zijn bij McDonald’s, Burger King en andere ketens. Spotgoedkoop eten, maar ook niet altijd even gezond. Nu ga ik niet roepen dat dat allemaal niet kan, maar we verliezen een beetje uit het oog wat écht eten is. Eten waarvoor mensen met de poten in de modder staan en met liefde verbouwen. Niks zo lekker als dat. Maar dat vergeten we steeds meer.

We zitten nu middenin het broedseizoen van ganzen, ganzeneieren zijn er nu in overvloed, maar waarom eten we die niet? Omdat we dat niet gewend zijn. Op die manier raken we de connectie met ons eten kwijt.”

Dus grijpen we maar naar een zak chips?

“Ergens snap ik het wel: chips geven je een culinair orgasme. Ze zijn zout, krokant en ze maken fijne stofjes aan in je hoofd. Chips zijn endorfine- en dopamineknallers, zo is het gewoon. En dat is niet alleen maar slecht, tenzij dat het enige is dat je eet. In mijn kookprogramma’s, podcast en eigen magazine heb ik het daar ook over, dat eten eigenlijk een goed huwelijk zou moeten zijn. Van goede en iets minder goede dingen, zolang het maar in balans is. En vol overgave natuurlijk: de foto’s van mijn gerechten zou je eigenlijk moeten likken in plaats van liken! Maar wacht effe...” (gestommel) “...doe er maar twee, alsjeblieft.”

Wat was dat nou?

“Ja sorry, ze staan hier in de spekjesfabriek met goodiebags. Ook die gaan mee naar huis!”

Zin in nóg meer Miljuschka? De tweede editie van Miljuschka Magazine kun je nu bestellen op miljuschka.nl. Snackmasters is vanaf dinsdag 27 april om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws