Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Allememaggies! - De grootste Bassie en Adriaan-fan en -verzamelaar

Allememaggies! - De grootste Bassie en Adriaan-fan en -verzamelaar

Als klein jochie keek hij met veel plezier naar de avonturen van Bassie en Adriaan, als volwassene doet Niels Ronhaar (22) uit Hellendoorn dat nog steeds weleens. En zijn liefde voor de clown en de acrobaat gaat nog veel verder dan dat. Uitgestald bij hem thuis ligt zijn indrukwekkende Bassie en Adriaan-verzameling!

Een aantal spullen uit mijn verzameling heb ik van Bas zelf gekregen,” vertelt Niels, zonder dat hij in de gaten heeft dat hij Bas van Toor gewoon Bas noemt, in plaats van Bassie.

Ik begin te glimlachen. “Jij mag Bas tegen hem zeggen?” vraag ik.

“Ja, zo noem ik hem maar gewoon,” reageert Niels. “Ik ken hem privé een beetje. Ik ben weleens bij hem blijven slapen.”

“Wat?!” zeg ik met opgetrokken wenkbrauwen. “Je bent weleens bij Bassie blijven slapen?!”

“Ja. In 2017,” zegt Niels op een toon alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Toen was er een Bassie en Adriaan-tentoonstelling in Vlaardingen. Daar woont hij. Als fan mocht ik bij de opening van die tentoonstelling een handje komen helpen. Toezicht houden, eten en drinken regelen, dat soort dingen. Maar ik woonde toen ook al in Hellendoorn, 200 kilometer verderop. Toen Bas daar achter kwam, zei hij dat ik net zo goed bij hem kon blijven slapen. Dus ja, dat heb ik maar gedaan.”

“Goh!” zeg ik. “En hoe was dat, slapen bij Bassie?”

“Heel gewoontjes. Op zulke momenten kom je erachter dat hij ook maar een mens is. We hebben samen Chinees gegeten. En ’s avonds zaten we op de bank en keken we televisie. Ik ben trouwens ook weleens bij Aad thuis geweest.”

“Bij Adriaan?!” reageer ik. “Die woont toch in Spanje?”

“Ja, in Benalmádena. Dat ligt bij Torremolinos. Toen ik in Torremolinos op vakantie was, ben ik even bij ’m langsgewipt. We zijn twee dagen met elkaar opgetrokken. Aad heeft me de mooiste plekjes uit de buurt laten zien.”

“Maar hoe kwam je met hem in contact dan?” vraag ik, vallend van de ene verbazing in de andere.

“Oh, gewoon,” zegt Niels. “Via Facebook.”

De schoen van Bassie

Diep in zijn hart zou Niels vermoedelijk iedere vierkante meter van zijn huis willen gebruiken om iets uit zijn imposante verzameling Bassie en Adriaan-spullen tentoon te stellen.

Maar zelfs voor misschien wel de grootste Bassie en Adriaan-fan van Nederland is dat geen optie. Hij woont samen met zijn vriendin Ellen. “Zij heeft er ook nog wat over te zeggen,” glimlacht hij.

In feite is het aan haar te danken dat de uitstalling van zijn verzameling beperkt is gebleven tot één klein kamertje, verstopt in de hoek van het huis, uit het zicht van de woonkamer. Het is er net een klein museumpje. Tegen de ene muur staat een metershoge gele boekenkast waarvan alle zes de planken over de volle breedte zijn gevuld met videobanden en dvd’s van Bassie en Adriaanseries als De verdwenen kroon en De verzonken stad. Op een paar uitzonderingen na ontbreekt er niet één aflevering. De drie videobanden van De huilende professor staan er zelfs twee keer in. Ernaast staat een metershoge, smalle rode kast die van de bovenste tot de onderste plank is gevuld met opgestapelde dozen Bassie en Adriaan-puzzels. Tegen de muur daartegenover staan vier vitrinekasten naast elkaar opgesteld, alsof Niels horloges verkoopt. Achter het glas liggen de vele attributen die Bassie en Adriaan zelf hebben uitgebracht en die Niels via rommelmarkten, braderieën, online-veilingwebsites of op welke andere manier dan ook op de kop heeft weten te tikken. Zoals Bassie en Adriaan-petjes, Bassie en Adriaan-buttons, Bassie en Adriaan-theekoppen, Bassie en Adriaanklokken, Bassie en Adriaan-onderbroeken, Bassie en Adriaan-speelgoedvrachtwagens, Bassie en Adriaan-kettingen, Bassie en Adriaan-boeken, Bassie en Adriaan cassettebandjes, Bassie en Adriaan-sleutelhangers, Bassie en Adriaan-parfums, Bassie en Adriaan-elpees en Bassie en Adriaan-etuis.

Van de vele hebbedingetjes die de clown en de acrobaat in de loop der jaren op de markt hebben gebracht, zijn er, voor zover Niels weet, slechts twee die hij niet in één van de vitrines heeft liggen.

De Bassie en Adriaan-paraplu en de Bassie en Adriaan-fietsbel. Voor de rest heeft hij ze allemaal. Zelfs de Bassie en Adriaan-popcornbak. Maar waar hij het meest trots op is, zijn toch echt de attributen die hij cadeau gekregen heeft van Bas van Toor zelf. Oftewel: zijn rode clownsschoen, zijn rood-wit gestreepte shirt, zijn donkergroene pantalon en het piepkleine stukje dat is afgeknipt van zijn oranje pruik. Niels gaat ervan stralen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Rick Nederstigt