Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
'Luv' was niet hoerig, maar wel sexy'

'Luv' was niet hoerig, maar wel sexy'

Ze voorzien hun hoofd van een pruik of hijsen zichzelf in de meest extravagante kostuums, en doen talloze fans daarmee een groot plezier. In deze serie portretteert Panorama imitators van binnen- en buitenlandse sterren, die zichzelf op het podium ook even die grootheid wanen. Deze week deel 8: Peter Broos (55), Gert Schans (61) en Wil van der Schoor (55), drie mannen verkleed als Luv’.

Op zijn telefoon laat Gert –op het podium José Hoebee – een foto zien van een kale man met een donkere, volle baard. “Die man,” zegt Gert, “dat ben ik. Althans, normaal gesproken dan. Speciaal voor de fotoshoot heb ik mijn baard afgeschoren. Anders lijk ik natuurlijk nooit op José.”

We zijn inmiddels een week verder.

Vandaag, op de dag van het interview, ontbreekt Wil – Ria Thielsch – helaas. Hij is verhinderd. Wel was Wil gelukkig bij de fotoshoot aanwezig, een komisch tafereel in de woonkamer van Peter dat rond tienen begon en pas tegen half vier achter de rug was, omdat de gezichten van de drie mannen minimaal een uur per persoon vakkundig door visagiste Esther Kuypers werden geplamuurd. Die trapte de operatie af met de woorden: “Ik zal weer eens een paar lekkere wijven van jullie maken.”

Het resultaat was verbluffend. Het mocht even duren, maar diep in de middag werd de woonkamer van Peter zowaar bewoond door niemand minder dan een van de populairste meidengroepen uit de jaren 70 en 80. Met opvallend mannelijke trekjes, dat wel. Dat was ook Gert opgevallen.

“Heel eerlijk? Voor mij voelt het nu anders dan toen ik begon. Ik was toen begin twintig: jong en slank. Nu ben ik 61. Toen ik vorige week werd opgemaakt en in de spiegel keek, dacht ik: eigenlijk moet ik dit niet meer doen. Die kop wordt hier echt te oud voor.”

Op de bank barst Peter in lachen uit.

“Ik scheer mijn armen,” zegt hij. “Er zal bij mij geen haartje onder mijn jurk uitkomen. Gert wil nog wel zijn baard afscheren, maar zijn borsthaar bijvoorbeeld niet. Dan doet hij liever een sjaaltje om.”

Gert: “Daar heb ik trouwens spijt van, van dat sjaaltje. Met dat ding om mijn nek lijkt mijn kop nog veel dikker.”

Vakkundig worden ze door visagiste Esther geplamuurd. ‘Ik zal weer eens een paar lekkere wijven van jullie maken’

Geen travestieten

Interessant is vooral de vraag hoe het toch zo gekomen is dat drie mannen (“We zijn geen travestieten” ) zich al bijna de helft van hun leven, of zelfs nog langer, verkleden als twee brunettes en een blondine. Ze waren destijds twintigers. Voor Gert begon het allemaal eind jaren 70, toen Luv’ doorbrak. Hij werkte in een gaybar in Utrecht. Hij leerde de danspasjes uit zijn hoofd, zette een pruik op zijn hoofd en trad op achter de bar.

Van het een kwam het ander. Een aantal jaren lang trok Gert met twee andere mannen het land door als de imitators van Luv’. Totdat hun ‘Patty’ ermee stopte (net als in het echt). Toen kwam er een einde aan het imitatietrio, waarvan het publiek zich – volgens Gert – regelmatig afvroeg of het nu drie mannen waren of toch gewoon drie vrouwen. Ongeveer tegelijkertijd met het afscheid van het trio van Gert begonnen Peter en Wil, met nog een derde man, op te treden als imitators van Luv’. Lange tijd wisten ze niet van elkaars bestaan, totdat een paar jaar geleden hun wegen elkaar kruisten op een feestje, waarop ook José Hoebee aanwezig was, de zangeres die de mannen alle drie persoonlijk kennen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Sander Boer