Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Danny M., de PGP-man spreekt: 'Justitie speelt vuil spel met mij'

Danny M., de PGP-man spreekt: 'Justitie speelt vuil spel met mij'

Uit de editie van 12 september 2019: Danny M. is oprichter en eigenaar van Ennetcom. De firma kwam in het nieuws nadat justitie in april 2016 het bedrijf neerhaalde vanwege de PGP-services (Pretty Good Privacy) die het aanbood aan zijn klanten, onder wie ook criminelen. Na maanden van puzzelen slaagde justitie erin versleutelde berichten toch te ontsleutelen. De data die daaruit naar voren kwamen worden gebruikt in strafzaken.

In 2019 ging er geen dag voorbij of de bedrijfsnaam Ennetcom kwam voorbij in het misdaadnieuws. In grote rechtszaken zijn gegevens die zijn opgediept uit de servers van Ennetcom ingebracht.

De man achter dat bedrijf stond de media zelden te woord.

Maar in mei 2019 nam hij contact op met Panorama nadat dit blad hem had geportretteerd. Hij voelde na lezing de behoefte om zijn kant van het verhaal te vertellen, zo zei hij in een eerste telefoongesprek. Hoe moeilijk dat ook is, want Danny is zelf verdachte in een strafzaak. Er staat veel op het spel. Na een paar weken kwam het tot een afspraak. Hij koos de locatie: een fraaie, landelijk gelegen horecagelegenheid in Gelderland. Uitkijkend op een groot zomers grasveld begint het gesprek.

De ondernemer uit Nijmegen ligt sinds 2016 onder vuur. In februari dat jaar worden twee voertuigen voor zijn deur in brand gestoken. Enkele weken later wordt het huis van zijn buurman beschoten. En kort daarop vindt de serie invallen plaats op locaties waar hij zijn bedrijfsfilialen heeft gevestigd. Na de invallen zit hij drie maanden in voorarrest, waarvan de eerste zes weken in volledige beperking. Ennetcom sluit kort daarna zijn deuren.

In de zomer van 2016, als Danny M. weer op vrije voeten is, verordonneert de burgemeester van Nijmegen een ‘straatontzegging’. Ondertussen ploegen rechercheurs van Team High Tech Crime door de dataset zoals die bij een van de invallen in Canada op de server van Ennetcom is gevonden. Het zijn die twee verhaallijnen, die van zijn eigen zaak en daaromheen die van de vele onderzoeken waarin Ennetcom-data door justitie worden gebruikt, die zijn leven – zwak uitgedrukt – nogal ingewikkeld en onoverzichtelijk maken.

Ondersteuning aan criminelen

Justitie beweert dat Danny deel heeft genomen aan een criminele organisatie. De manier waarop het Openbaar Ministerie dat hoopt aan te tonen is door te wijzen op de manier waarop zijn werknemers bepaalde open telefoonlijnen afsloten. Dat vergt enige uitleg: ondernemers in de PGP-branche kunnen wanneer een klant een toestel kwijt is dat van het systeem afhalen. Wipen heet dat. Het OM beweert in Danny’s 26DeVink-zaak dat er na arrestaties van cliënten door Ennetcom is gewiped. Het zou volgens de verdenking die er nu ligt duiden op een actieve manier van ondersteuning aan criminelen.

Danny spreekt op rustige wijze – is niet te beroerd om ingewikkelde termen te verklaren – en legt uit dat het wipen in de branche van telecomaanbieders een praktijk van alledag is.

“Ik denk dat er in twee jaar tijd 1500 wipe-verzoeken bij Ennetcom zijn gedaan. Dat was in het merendeel van de gevallen niet na arrestaties, maar omdat mensen hun toestel kwijt waren. Of ze waren hun apparaat vergeten, of hij was kapot.”

Hij ziet in de aantijging dat hij zou deelnemen aan een criminele organisatie een gekunstelde manier om zijn zaak zwaar te maken. “Om te beginnen: voor een criminele organisatie moeten er dus meerdere mensen zijn. Dus is er ook een assistente van me en een werknemer van de verkoopafdeling aangeklaagd in mijn zaak. Die zijn er met de haren bij gesleept. Geen van de vele verkopers die ik in dienst had staat terecht.”

Naast de criminele organisatie verdenkt het OM de Ennetcom-eigenaar van witwassen. Op basis van deze verdenking is beslag gelegd op vrijwel al zijn bezittingen: voertuigen, sieraden, persoonlijke bankrekeningen, plus zijn gehele bedrijfsvoorraad ter waarde van miljoenen euro’s.

Het bewijs voor deze aanklacht haalt justitie daarbij onder meer uit de kennis die is opgedaan bij een undercoveractie, als onderdeel van het 26DeVink-onderzoek. Zo zijn twee agenten die zich voordeden als koper een Ennetcom-winkel in Arnhem binnengestapt en hebben bij een van de medewerkers cash voor meer dan 3000 euro twee encryptietoestellen gekocht, zonder om een bon te vragen, die dan ook niet is verstrekt. Een misstand, stelt het OM.

Maar net als bij de andere strafbare feiten waarvan hij wordt verdacht is het allemaal weer enorm uit zijn verband getrokken, zo pareert de geïnterviewde als hij met de beschuldiging wordt geconfronteerd. Danny legt uit dat er binnen Ennetcom in de onderzochte periode wereldwijd duizenden winkelaankopen zijn geweest. Ennetcom had namelijk een slordige 40.000 klanten. Hij verzucht: “Dan legt justitie twee of drie aankopen voor waar een verhaal om heen wordt gemaakt.”

Die witwasverdenking lijkt meer een rechtvaardiging geweest om alle berichten van zijn klanten te kunnen kapen. Het is de mantra die hij in het gesprek vaker gebruikt: “Begrijp dit goed: het gaat justitie om iets heel anders. Mijn zaak is heel leuk aangekleed – maar ik ben natuurlijk niet meer dan een sta-in-de-weg. Het gaat de overheid om al die data die met het kraken van de servers van Ennetcom naar boven kwamen.”

Grote kickboksgala's

Danny was met Ennetcom de marktleider, zo zeggen kenners van het wereldje van encryptietelefonie. Nadat hij de heao in Arnhem en een business-school in Australië had gedaan, ging hij bij een spyshop in Arnhem werken. Dat bedrijf nam hij in 2008 over. Hij is zowel iemand van de schoolbanken als een man van de straat. Danny, zoon van een Molukse vader, ontwikkelde een passie voor thaiboksen. Hij vecht wedstrijden, volgt clinics in Thailand en zet een sportschool op in Nijmegen. In de eerste jaren na de eeuwwisseling organiseert hij samen met een vriend ook een aantal grote kickboksgala’s. Hij legt uit dat hij door contacten uit die wereld van het kickboksen aan zijn baan bij de spyshop kwam.

Rond 2010 beginnen Danny en zijn collega cryptophones te verkopen. Beveiligde telefoons die verkrijgbaar zijn voor het normale bedrijfsleven én voor consumenten. In de slipstream van deze trend komt ook het nieuwste snufje op dat gebied op: de Pretty Good Privacy-telefoon, ofwel PGP.

Danny: “Kijk, de cryptofoon was eigenlijk iets te gecompliceerd. De PGP daarentegen was een encryptietelefoon waar elke boer mee kan werken, je logt erop in, je schrijft, je verstuurt en klaar. Je hoeft alleen je wachtwoord te onthouden.” Voortbordurend op de PGP’s – die veelal op Blackberry-toestellen worden geïnstalleerd – komt Danny met een zogeheten S/MIME-applicatie (Secure/ Multipurpose Internet Mail Extensions) Deze toevoeging zorgt ervoor dat de gebruiker naast berichten ook bijlages versleuteld kan versturen. De PGPtelefoons met deze toegevoegde waarde verkopen als een speer.

Dit artikel verscheen in de Panorama van 12 september 2019. Benieuwd naar de rest van het interview? Lees verder op Blendle.

Misdaad
  • Ruben Eshuis