Nederlands beruchtste elftal: Hooligans

Nederlands beruchtste elftal: Hooligans

Uit Panorama nr. 37 (2018): Hooliganisme in Nederland kwam na de eerste rellen in de jaren zeventig een decennia later pas echt goed op gang. Hoewel het aantal incidenten de laatste jaren in en buiten de stadions wat afneemt, blijft voetbalvandalisme van alle tijden. Dit zijn ze, de elf meest beruchtste Nederlandse hooligans.

André Heil (Feyenoord)

De Slag om het Zuiderpark in 1987 (FC Den Haag-Ajax, 25 gewonden) staat bekend als de eerste grote voetbalrellen tussen twee Nederlandse clubs. Maar de eerste Nederlandse ‘voetbaldode’ valt op 8 december 1991. FC Twente-supporter Erik Lassche (21) is die nacht met andere Twentse fans gaan stappen in Enschede. Als de discotheken leegstromen, ontstaat bij een automatiek een opstootje tussen dronken supporters van Feyenoord en Twente die later die middag tegen elkaar spelen. Na wat duw- en trekwerk trekt iemand plotseling een mes. Erik Lassche, die het opstootje probeert te sussen, wordt in zijn hart getroffen en sterft in het ziekenhuis. De politie pakt ’s middags middags zes man op in het huis van Twentespeler Robin Schmidt.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Eén van hen, de dan 27-jarige Feyenoordhooligan André Heil, bekent de fatale messteek te hebben toegebracht. Heil, vaker aangehouden wegens geweldsmisdrijven, krijgt vier jaar cel. In 1995 is Heil met meerdere Feyenoord-hooligans te gast in het RTL4programma Lief en Leed, maar verder dan een vooraankondiging komt het niet. Feyenoord- enUtrechthooligans zitten samen in de studio als Ajaxhooligans de boel komen verstoren. Nog voordat het programma de lucht ingaat, raken de groepen met elkaar slaags waarna de knokpartij buiten verder gaat. In 2014 wordt de lange Rotterdammer geportretteerd in de korte docu Feyenoord Till I Die. Hij is dan twee jaar gestopt met drank en staat op een wachtlijst voor een levertransplantatie. Over de fatale steekpartij in Twente zegt hij: “Het gebeurt en je kunt het niet terugdraaien. Het is nooit mijn intentie geweest dat die jongen dood ging. Ik heb er vier jaar voor gezeten en het heeft mijn leven echt getekend. Hier in Rotterdam zijn ze trots op me en vinden ze me een held. Ik zie dat zelf niet zo.” Over de Slag bij Beverwijk in 1997 waarbij Ajax-hooligan Carlo Picornie om het leven kwam, zegt Heil: “Ik ben daar gelukkig niet bij geweest want anders had ik misschien nu nog binnengezeten.”

Carlo Picornie (Ajax)

Op 23 maart 1997 vindt in een weiland langs de A9 bij Beverwijk het dieptepunt plaats uit de Nederlandse voetbalrellen.

Bij een massale vechtpartij tussen hooligans van Feyenoord en Ajax overlijdt Ajax-hooligan Carlo Picornie (35). Picornie, die deel uitmaakt van de oude garde F-Siders, doet het qua rellen al een poos rustig aan: hij is hoteleigenaar in Amsterdam, heeft een vrouw en twee zoontjes. Het hoeft volgens ingewijden niet meer zo nodig, maar voor dit treffen doet hij graag weer een keer mee. Naar verluidt vooral om de wrange nasmaak na een eerdere mislukte confrontatie op de A10 tussen de twee harde kernen van zich af te slaan. Onder invloed van drank, pillen, pep en coke gaan honderden hooligans (de Feyenoorders veruit in de meerderheid) elkaar als beesten te lijf met messen, honkbalknuppels, stokken, stroomstootwapens, kettingen, ijzeren staven en klauwhamers. Bij het korte brute geweld raken de Ajax-hooligans ingesloten en blijft de forse Picornie vooraan staan, ook als een overmacht van Feyenoord-hooligans op hem afkomt.Er wordt verschrikkelijk op hem ingeslagen, geschopt en ingestoken. Hij overlijdt uiteindelijk door messteken in zijn rug en hersenletsel. Op YouTube circuleert een filmpje van de F-Side uit 1982 van een nog jonge Picornie met kroeshaar die al een leidersrol vervult tijdens rellen tussen Ajax en Utrecht.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Martin van de P. alias 'Polletje' (Ajax)

Polletje (met balk) met achter hem Siem de Jong.

Drie jaar jonger dan Picornie, maar nog springlevend is Ajax-hooligan Martin van de P. alias ‘Polletje’ (54) die begin jaren tachtig eveneens als tiener een gewelddadige reputatie binnen de F-Side heeft. In het boek F-Side is niet makkelijk omschrijft voormalig tennisprof Paul Dogger hem als iemand die zo een groep van zes man invliegt en fluitend weer wegloopt. Een voormalig F-Sider zegt dat je begin jaren tachtig al kon zien ‘dat hij onberekenbaarder en gevaarlijker was dan ieder ander’. Polletje wordt vooral berucht als hij op 20 februari 2000 in de Haarlemse seksclub Esther samen met portier Joey L. (‘Popeye’) vier mannen waaronder twee Hells Angels doodschiet na een volledig ontspoorde ruzie. Hij is dan net vrij na drie jaar cel wegens twee verkrachtingen (die hij zelf altijd ontkende) en het neersteken van de nieuwe vriend van zijn ex. Van de P. en Joey L. krijgen in hoger beroep voor het bloedblad vijftien jaar cel wegens driemaal doodslag. De eis tegen Polletje was levenslang. Na zijn vrijlating in 2010 vervult Polletje al snel weer een prominente rol binnen de harde kern van Ajax. Hij gaat aan de slag als beveiliger in het supportershome, coördineert busreizen, bepaalt welke vlaggen er hangen en wie in het honk merchandise verkoopt. Volgens De Telegraaf schuift hij ook regelmatig aan bij vergaderingen tussen Ajax, de gemeente en de politie over risicowedstrijden.

Op 23 november 2012 raakt Van de P. betrokken bij een schietpartij in Badhoevedorp die de 41-jarige Remco Hillegers het leven kost. De moordaanslag was vermoedelijk bedoeld voor Remco’s oudere broer Martin die evenals Polletje ongedeerd blijft. Volgens De Telegraaf zou Polletje ook telefonisch opdracht hebben gegeven voor het massaal gooien van vuurwerk tijdens de bekerfinale PEC Zwolle-Ajax (5-1) in 2014 in De Kuip. Daarnaast zou hij zich opwerpen als een soort ‘spelersbodyguard’. Justitie vermoedt verder dat Polletje betrokken was bij diverse geweldsincidenten, afpersing van medesupporters, drugshandel en het opdracht geven van een bezetting van sportcomplex De Toekomst in oktober 2015. Een maand later gebeurt er iets dat niemand voor mogelijk hield. Tijdens het tumultueuze uitzwaaien inclusief veel vuurwerk van de spelersbus van Ajax in aanloop naar de Klassieker in De Kuip, krijgt ‘Seal’, destijds voorzitter van de AFCA Supportersclub, een duw van Polletje. Seal, een Molukker van in de veertig, stoort zich al langer aan Van de P.’s greep op de harde kern en slaat Polletje met één vuistslag tegen de grond. Polletje wordt daarna nog wel bij wedstrijden gezien, maar is veel minder prominent aanwezig.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Panorama van 12 september 2018. Lees het verder op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws