Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Danny M. - De man van 3,7 miljoen (gekraakte berichten)

Danny M. - De man van 3,7 miljoen (gekraakte berichten)

Door een justitie-onderzoek naar zijn bedrijf zijn veel geheimen van de onderwereld op straat komen te liggen. Danny M. is eigenaar van Ennetcom, de leverancier van voorheen ‘onkraakbare’ Blackberry’s. Hij staat terecht wegens witwassen en wapenbezit. Portret van een charmante verkoper die strijdt voor zijn goede naam.

De Hegdambroek in Nijmegen is een kronkelende, kindvriendelijke straat met veel groen, middenin de Lindenholt, een buitenwijk aan het Maas-Waalkanaal. Het is een koele januarinacht in 2016 als hier twee auto’s in de fik vliegen. Buurtbewoners liggen nog te slapen als de huizen rondom een groen grasveldje oplichten door de vlammen. Terwijl een zware blusspuit wordt gericht op de brandende wagens, brengen brandweerlieden en politiemensen een gezin in veiligheid. Achteraf zal blijken dat het maar een haar had gescheeld of hun hele woning was in rook opgegaan.

Al snel weten buurtbewoners voor wie deze ‘aanslag’ bedoeld is: voor Danny M. Die woont immers op dit adres. Hij is alleen niet thuis, deze bewuste nacht. Danny zit in Spanje, en moet het nieuws daar aanhoren.

Het is in die dagen onrustig in de onderwereld. In 2015 heeft de recherche Midden-Nederland een aantal xtc-handelaren uit Overijssel en Noord-Brabant betrapt bij het opzetten van een lab voor de productie van synthetische drugs. Daarbij is door de verdachten wekenlang dagelijks gecommuniceerd met crypto-telefoons van het merk PGP-Safe. Dat zijn Blackberry’s die door de leverancier gemodificeerd zijn en draaien op het Pretty Good Privacy-encryptiesysteem. Daarmee kun je onbespied communiceren, zo denken de gebruikers van die toestellen dan nog. Maar in die zaak zijn deze toestellen met succes gekraakt door het NFI, zo heeft justitie middels een persbericht laten weten. En daar schrikken veel mensen van.

Veel gebruikers van dergelijke apparaten – waaronder criminelen – hebben zich tot dan toe volkomen onbespied gewaand. Hun idee te kunnen beschikken over een vorm van volledige afgesloten communicatie ligt nu aan gruzelementen.

In de mediaberichtgeving over dat onderzoek komt ook de naam van Danny M.’s crypto-telefoniebedrijf Ennetcom voorbij. Wat wil namelijk het geval? Bij een doorzoeking van de woning van een van die xtc-verdachten was ook een Ennetcom-Blackberry-pgp-telefoon aangetroffen. Niet meer dan dat. De politie kon er verder niets mee, maar toch is het funeste berichtgeving voor het bedrijf. De misdaadsites schrijven erover. Iemand die schuilgaat achter de avatar ‘Ennetcom’ laat eind 2015 op de site Misdaadjournalist.nl een reactie achter: “Als je iets publiceert, moet je wel goed je huiswerk doen. Je roept dat het gekraakte mobieltje een Ennetcom Blackberry zou zijn. Maar we hebben het dossier in handen zonder de weggestreepte namen. Daaruit blijkt: vier Blackberry’s zijn leeggedronken. En dat zijn niet die van Ennetcom! Moet je maar lezen bij de namen: die Ennetcompgp is NIET leeggedronken.”

Even verderop in de comments-sectie gaat de tirade verder: “Wij van Ennetcom doen dit al heel lang en weten exact hoe de vork in de steel zit. Onze BB’s (Blackberry’s, red.) legen het flashgeheugen elke minuut. Dat weten onze gebruikers en vertegenwoordigers. Maar als onze reputatie door zulke verdraaide verslaggeving schade lijdt, is het logisch dat wij stappen zullen ondernemen.”

Populair merk

Er is die dagen veel te doen om die pgptelefoons. Zo spreekt Panorama gedurende de laatste maand van 2015 een in het milieu goed ingevoerde ex-crimineel uit Amsterdam die heel sceptisch is over de toekomst van de encryptie-telefonie in de onderwereld. Ook híj heeft de artikelen gelezen over de ontmanteling van crypto-telefoons van PGP-Safe in het Overijsselse xtc-onderzoek en hij kent nogal wat mensen die rondlopen met crypto-telefoons die nu liever hun toestel opvreten dan dat ze er nog berichten mee gaan versturen.

De Ennetcom-winkel in Nijmegen.

Hij spreekt daarbij het vermoeden uit dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn voordat justitie er ook in zal slagen om de gepimpte Blackberry-pgp’s van Ennetcom te kraken. En dat zou een ramp zijn voor veel mensen in het milieu, zo stelt deze bron, want dat merk is erg populair in die doelgroep.

Zodra enkele weken later de brandbommen bij Danny afgaan, ziet de bron zijn gelijk bevestigd: “Danny moet nu echt heel erg gaan oppassen, hoor.”

Wie is Danny M.? Over hem valt veel te vinden op het internet. In de jaren van pakweg 2010 tot 2015 geldt hij als een van de succesvolste verkopers van encryptietelefonie die Nederland kent, als we die berichten mogen geloven. Klanten lopen de deur bij hem plat.

Hij laat zich interviewen, door onder meer weekblad Nieuwe Revu, dat in 2013 een verhaal publiceert met Danny. Daarin beweert hij over zijn crypto-telefoonproduct dat ‘zelfs de Amerikaanse computerexperts van de digitale spionagedienst NSA er niet doorheen kunnen breken’. Mensen die niet langer willen dat de overheid over hun schouder meekijkt, hebben daarom baat bij dit soort toestellen, die hij dan voor 1500 euro tot 2000 euro per stuk verkoopt. Hij vertelt het allemaal in wervende zinnen, doorspekt met eigentijds IT-jargon. Danny: “Je hebt secure messaging die het voor anderen onmogelijk maakt sms’jes en andere geschreven berichten te lezen. Crypto-telefoons hebben geen internetverbinding en er kan dus ook geen gebruik worden gemaakt van WhatsApp. Sms’jes gaan van simkaart tot simkaart en hier komt dus ook geen server bij kijken.”

Gaza aan de Waal

Het is justitie natuurlijk niet ontgaan dat criminelen maar al te graag gebruikmaken van crypto-telefoons. Vermoedelijk al in 2014, maar zeker in 2015, start het Openbaar Ministerie een groot onderzoek op naar de praktijken van Danny’s bedrijf Ennetcom. Het dossier draagt de naam 26DeVink. Justitie is niet alleen geïnteresseerd in de mogelijke criminele klanten van Danny’s bedrijf, maar ook naar de manier waarop Danny zaken doet. Het vermoeden is dat er veel zwart geld rondgaat in de onderneming. Het onderzoeksteam zet zwaar in, er zouden zelfs gedurende 2015 twee undercoveragenten op Danny af zijn gestapt om zaken met hem te doen. Justitie laat weten niets over de resultaten van deze undercoveractie te kunnen prijsgeven. Waarschijnlijk heeft Danny niet eens doorgehad dat justitie hem zo nauwkeurig aan het volgen was.

Op de Hegdambroek in Nijmegen blijft de sfeer na de brandbommen unheimisch. Drie maanden na die aanslag, we schrijven nu maart 2016, trekt een schutter naar de wijk en laat een semiautomatisch geweer leeglopen op een woning aldaar. Overal zitten kogelgaten in de muren. “Dit is net de Gazastrook aan de Waal,” brommen geschrokken buurtbewoners tegenover lokale journalisten nadat ze ’s nachts door het kabaal uit hun woningen zijn gejaagd.

Het is opmerkelijk genoeg niet Danny’s woning die is geraakt door deze kogelregen. De patronen zijn in de wanden geboord van een pand drie huizen naast dat van hem. Toch zal de politie in Nijmegen lang overtuigd blijven dat de schoten voor Danny zijn bedoeld. Ze besteden er zelfs aandacht aan in Opsporing Verzocht. Maar tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie de brandbommen heeft laten afgaan, noch wie de schoten heeft gelost en wie het werkelijke doelwit is geweest.

Niet lang daarna staat een arrestatieteam van de politie met agenten met zware uitrusting bij Danny voor de deur. Hij wordt beetgenomen, geboeid afgevoerd en vastgezet in een Huis van Bewaring. Rechercheurs vinden bij de doorzoeking van het huis en op zijn Ennetcom-kantooradres, elders in de wijk, een groot aantal contanten plus een pistool. Ook doet justitie in samenwerking met buitenlandse opsporingsdiensten invallen en aanhoudingen op adressen in Spanje, waar Danny en collega’s kennelijk ook activiteiten verrichten onder de noemer van Ennetcom. Maar dat is nog niet alles. Op hetzelfde moment van Danny’s aanhouding in Nijmegen is er sprake van een politieinval in Toronto, waarbij de Ennetcomservers door een team van Nederlandse en Canadese rechercheurs in beslag worden genomen.

De aanleiding voor deze operatie laat zich raden: het 26DeVink-onderzoek is inmiddels zover dat er een vermoeden is dat Danny zich bezighoudt met zwartgeldtransacties. Daarnaast is er het achterliggende onderzoek naar zijn vermeende criminele klanten dat zich richt op de vraag of hij die ‘gefaciliteerd’ heeft. Justitie heeft natuurlijk wel iets uit te leggen na deze gecoördineerde actie op twee continenten, in drie landen tegelijk. In een persbericht wordt naar buiten gebracht dat Danny’s Blackberry’s voorkomen in onderzoeken naar drugshandel, liquidaties, ramkraken en plofkraken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in de Panorama van 23 mei 2018. Lees het verder op Blendle.