Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Mag het licht uit? - Slapen door een oranje bril

Mag het licht uit? - Slapen door een oranje bril

In ons moderne leven is veel te veel kunstlicht en dat lijkt ons op te breken. We slapen slechter, hebben minder weerstand, we missen het donker. In de donkere uren van de dag maken we namelijk melatonine aan en dat is belangrijker dan we dachten. Maar er is een oplossing: een oranje bril die de hersenen in een soort slaapstand zet. Panorama nam de proef op de som.

Het voelt een beetje raar, alsof ik ’s avonds laat met mijn zonnebril op mijn tanden sta te poetsen. Het is de eerste dag van de slaapbriltest, zoals ik het maar even genoemd heb, en dus de eerste dag dat ik hem draag. De bril waar ik het over heb is – heel kort door de bocht –een oranje bril die er voor zorgt dat je brein denkt dat het donker is waardoor je melatonine aan gaat maken, bij velen bekend als het slaaphormoon. De bril zet je een uur voor je wilt gaan slapen op en is gemaakt door Somnoblue, het bedrijf van Koos Meijer.

Deze wetenschapper studeerde eerst civiele techniek en liep daarvoor stage in de offshore-industrie, in ploegendiensten. Daar werd hij erg moe van. Hij had door die wisselende diensten maar weinig energie en merkte dat hij moeite had met concentreren. Door die persoonlijke problemen ging Meijer zich verdiepen in slaap en kwaliteit van slaap, wat resulteerde in een tweede studie, psychologie. Hij ontdekte tijdens die studie dat zaken als slaap en donker heel veel, zo niet alles met elkaar te maken hebben. En dat kunstlicht veel meer kwaad doet dan we denken. “Vroeger ging de zon onder en werd het écht donker buiten. Dat was het seintje voor onze hersenen: het is nacht, het is tijd om te gaan slapen. Tegenwoordig is er altijd licht, kunstlicht. Thuis, op straat, overal is licht. Daardoor verstoren we de aanmaak van melatonine, ook wel het slaap- of nachthormoon genoemd. Maar daar kunnen we wat aan doen, zonder dat we overal het licht uit hoeven te doen. Je kunt je slaap, je prestaties én je gezondheid verbeteren door de kracht van donker, met de Somnoblue-bril.”

Gedreven verteller

Koos Meijer kan heel lang en vooral heel gedreven vertellen over zijn brillen, melatonine en de kracht van dat hormoon, dat we volgens hem lang onderschat hebben. En de laatste ontwikkelingen in de zorg voor coronapatiënten op de ic lijken zijn betoog te bevestigen. Uit grote internationale studies blijkt namelijk dat als patiënten die langdurig beademd worden melatonine toegediend krijgen, ze aanzienlijk hogere overlevingskansen hebben. “Dus niet alleen voor een gezonde nachtrust is melatonine belangrijk, maar ook voor een gezond leven,” legt Meijer verder uit. “Melatonine is een krachtig antioxidant dat helpt om schade aan je cellen te voorkomen. Vitamine C is ook zo’n antioxidant, melatonine blijkt alleen vijf keer krachtiger te zijn, waardoor het zelfs de vorming van kankercellen kan voorkomen of de groei kan vertragen. Dit komt doordat melatonine schadelijke vrije radicalen opruimt en helpt de mitochondriën, zeg maar de energiefabriekjes van de cellen, gezond te houden. Haha, dit wordt wel erg wetenschappelijk, maar kort samengevat zorgt melatonine er ook voor dat je sneller herstelt. We hebben de brillen samen met topsporters getest, voetballers en olympische roeiers onder anderen, en een groot aantal van hen merkten dat de kwaliteit van hun slaap verbeterde en het herstel na een zware inspanning sneller ging. Wat voor een topsporter natuurlijk ontzettend belangrijk is. Maar goed, ik kan er uren over vertellen en er staan op onze site heel informatieve filmpjes, maar je kunt de bril het beste zelf testen.”

Koos Meijer: 'Niet alleen voor een gezonde nachtrust is melatonine belangrijk, maar ook voor een gezond leven'

Nou zijn we bij Panorama tuk op testen, alleen vinden we één test géén test, dus vraag ik mijn gezin en enkele vrienden mee te testen. Zelf merk ik de eerste avond als ik hem om half 11 opzet dat het anders is, tv-kijken met een blauw licht filterende bril op. Iemand die in een bos loopt waar de bomen niet groen, maar een beetje grijs zijn met een soort rode stammen, is toch even wennen. Maar verdomd, op dag drie krijg ik al na een half uurtje met de bril op van die Klaas Vaak-oogjes, zoals ik dat vroeger aan de kinderen vertelde. Als ze prikkende en dichtvallende ogen kregen, in hun ogen gingen wrijven, dat komt door het zand dat Klaas Vaak in de ogen van kinderen strooit zodat ze gaan slapen, zei ik dan. En nu ervaar ik dat zelf. Niet door Klaas Vaak, maar door mijn oranje bril. Weer twee dagen verder val ik met de bril op in slaap op de bank. Dat gebeurt vaker, maar nu ben ik klaarwakker als ik de bril opzet en zou dan normaal niet snel indutten, misschien wel tot één uur een film kijken. Nu dus niet.

MEER INFO: SOMNOBLUE.NL

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Lifestyle
  • Rick Nederstigt