Het zesde seizoen alweer van Stegeman op de Bres: zijn er nog steeds zoveel mensen die hulp nodig hebben?
“Ja, zo veel zelfs dat we een aantal zaken niet kunnen behandelen in de afleveringen. Veel mensen kunnen met hun problemen niet bij de politie of bij andere instanties terecht, dan blijft vaak alleen de media over.
Dáárom maken we dit programma. Maar wij kunnen het maar een aantal afleveringen per jaar doen.
De tijd is onze vijand, helaas. Er zijn heel veel problemen: soms is het oplichting, soms is het diefstal, maar soms is het zelfs zo dat mensen gewoon geen advocaat of andere hulp kunnen krijgen. Voor veel mensen is dat simpelweg onbetaalbaar.”
Hoe kan het dat zoveel mensen worden opgelicht: onvoorzichtigheid?
“Laten we beginnen bij het belangrijkste: er lopen in Nederland te veel mensen rond die ervan genieten om een ander tot last te zijn. Dat is haast niet voor te stellen, maar ik schrik iedere dag van de dingen waar mensen toe in staat zijn. Hoe ze anderen financieel benadelen, oplichten en dingen verzinnen om maar zelf wat extra geld te verdienen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Er is natuurlijk altijd iemand die er instinkt, maar vaak is dat heel begrijpelijk. We hebben dit seizoen een aantal zaken die met familie of met kennissen te maken heeft. Dan is het vertrouwen natuurlijk al vrij groot. Het is niet zo dat heel veel mensen worden opgelicht omdat er iemand voor de deur staat aan wie ze meteen een hele stapel geld geven. Vaak worden ze gemasseerd om dat te doen.”
Zijn er manieren om te voorkomen dat mensen straks bij jou in de uitzending staan?
“Tuurlijk. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo. Als mensen je vragen om geld te lenen en daar bepaalde rentes tegenover stellen die eigenlijk te hoog zijn, wrijf dan even die dollartekens uit je ogen en doe het niet. Check altijd alles wat je op internet kunt vinden over bedrijven en personen. Te weinig mensen gaan zelf op onderzoek uit en hebben blind vertrouwen in Jan en alleman. Iets wantrouwender zijn kan echt geen kwaad.”
En wat als het al te laat is?
“Er zijn meerdere partijen waar je naar toe kunt, zoals de Fraudehelpdesk of de ombudsman. Maar als je denkt dat je opgelicht bent, moet je altijd naar de politie. Er zijn ook mensen die dat niet meer doen omdat ze denken dat zoiets geen zin heeft, maar als jij weet dat er een strafbaar feit is gepleegd, meld je dan bij de politie en zorg dat ze die aangifte opnemen. Laat je niet zomaar wegsturen. Hoe meer mensen zich melden over dezelfde soort zaken, hoe meer het riekt naar oplichting. Dat kan alleen maar als de politie jouw verhaal hoort. Als steeds meer mensen aan zelfcensuur doen en zich niet meer melden, dan gaat het heel snel bergafwaarts.”
Iets anders: andere misdaadverslaggevers en crimefighters zijn hun krachten aan het bundelen, bijvoorbeeld bij het programma Crime Desk op RTL5. Had jij daar niet liever bij willen zitten?
“Ik zit bij SBS6 en dat doe ik al heel lang. Ik zit daar prima. Weggaan bij Talpa is voor mij nooit een optie geweest. Ik kan hier mijn eigen programma’s maken en daar haal ik nog heel veel plezier uit. De komende tijd heb ik daar sowieso mijn handen vol mee. Ik leef in het nu en ik heb ook niet de behoefte om met iets anders aan de slag te gaan. Het is in coronatijd ook niet zo handig om allerlei nieuwe dingen te gaan doen, want je weet niet eens of het door kan gaan.”
We zien sowieso steeds meer misdaadverslaggevers op tv.
Ben jij nog steeds de nummer één of gaat de rest je voorbij?
“Zo denk ik er niet over. We vissen weliswaar met zijn allen in dezelfde vijver, maar die is met deze hoeveelheid misdaad heel groot. Het is belangrijk werk, dus het is alleen maar goed dat het door verschillende mensen gedaan kan worden.”
Stegeman op de Bres is elke zondag om 21.30 uur te zien op SBS6.
- Wessel de Groot