Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Flodder Fetisjist

Flodder Fetisjist

Hij heeft de brievenbus van de familie Flodder, de whiskyflessen van de familie Flodder en de kentekenplaat van de SRV-wagen waar de familie Flodder die whiskyflessen altijd insloeg. Mike Brouwer (26) is één van de grootste Flodderverzamelaars van Nederland.

“Hoe gaat die ene aflevering ook alweer? Over die opa. Dat ie doodgaat?” vraag ik Mike, misschien wel een grotere Flodderkenner dan Tatjana Simic en Nelly Frijda bij elkaar.

“De laatste eer,” zegt hij.
“De laatste eer?” vraag ik.
“Ja. Zo heet die aflevering.”
“Oh, oké.”
“Daarin wordt hij vergiftigd.”
“Oh, ja.”
“Door Johnny.”
“Ah.”
“Met tonijnsalade met vergif.”
“Oké dan.”
“Er zijn trouwens twee opa’s geweest.”
“Twee?”
“De eerste werd gespeeld door Jan Willem Hees.”
“Oh.”
“Die is overleden.”
“Oké.”
“In 1989.”
“Ah.”
“De tweede was Herman Passchier.”
“Goh.”
“Die is ook overleden.”
“Oh.”
“In 2003. Wil je ook nog weten waar Sjakie tegenwoordig woont?”

Toen er in 1998 na drie films en 62 afleveringen een einde kwam aan het reilen en zeilen van de familie Flodder in de chique wijk Zonnedael, was Mike 4 jaar. Toch weet hij wie Toet en Henkie zijn. Sterker nog, hij weet ook door hoeveel verschillende acteurs zij zijn gespeeld, wat zij tegenwoordig allemaal doen, hoe oud ze inmiddels zijn en waar ze wonen. Begin tegen Mike over die aflevering dat Johnny deelnam aan een bokswedstrijd en hij somt uit zijn blote hoofd op tegen wie dit was (“Vince Schaeffers” ), door wie zijn rol werd gespeeld (“Victor Reinier” ), waarom ze met elkaar op de vuist gingen (“Ze hadden ruzie gekregen in de videotheek” ) en hoe de aflevering heet waarin dit alles gebeurt (In de Ring).

Dat komt allemaal doordat de serie al jarenlang wordt herhaald: eerst door Veronica, later door Yorin en inmiddels vrijwel dagelijks door RTL. Daardoor heeft Mike elke aflevering vaak genoeg gezien om precies te weten wat er gaat gebeuren. “Wat ik zo fantastisch vind aan Flodder is dat ze elke keer weer in de problemen komen. Dan weer met de Neutenboompjes, dan weer met Sjakie. Ook die verhalen met Kareltje en Hennie zijn natuurlijk schitterend. Je moet het maar verzinnen, zo’n asociale familie in zo’n nette buurt. Het is altijd de beste serie van Nederland geweest, vind ik. En nog steeds.”

Whisky ligt op de bank

Zijn liefde voor de Flodders heeft geresulteerd in een van de grootste Flodderverzamelingen van Nederland. Speciaal voor ons heeft hij vandaag zijn verzameling uitgestald in de woonkamer van zijn appartement op driehoog in Beverwijk. Het is net alsof je een echt museum binnenstapt. Wat meteen opvalt is dat er op de rode bank een zwarte bouvier ligt. Geen echte, maar een knuffel. Het is Whisky, de trouwe viervoeter van de familie. Mike heeft er zo’n 200 euro voor betaald. Hij is gebruikt voor opnames.

“Ik dacht dat Whisky een echte hond was,” zeg ik verbaasd.

“Jawel,” zegt Mike, “alleen niet in de scènes waarin hij door zijn baasjes getrapt werd.”

Op een rond salontafeltje liggen stripboeken en staan videobanden en dvd’s uitgestald. Flodder in Amerika staat er meerdere keren tussen. Boven de bank hangen replica’s van de rode jas van Johnny, het lichtblauwe jack van Kees en de donkerblauwe NS-jas van opa. Naast de bank staan in de hoek van de woonkamer de brievenbus van de familie Flodder en de brievenbus van de familie Neuteboom, die in de serie zijn gebruikt. Op een tafeltje staat een etalagehoofd met daarop de pruik van Johnny Flodder, gedragen door acteur Coen van Vrijberghe de Coningh. Daarnaast ligt de kentekenplaat van de SRV-wagen die door Zonnedael reed. Op de grond staan lege whiskyflessen, opgezopen door Ma Flodder. “Daar heeft nooit whisky in gezeten,” weet Mike. “Om de kosten te drukken zat er koude thee in.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

Entertainment
  • Sander Boer