Het is chaos op de warme zomeravond van maandag 10 augustus 2020 aan de Scheveningse Pier. Hysterisch gegil en geschreeuw. Rennende jongeren. Een slachtoffer in gevecht met een man die een mes trekt en steekt. Nog een man die met een mes uithaalt naar het slachtoffer.
Op een chaotisch filmpje is het dramatische tafereel te horen en deels te zien. Bij de steekpartij raakt de 19-jarige Rotterdammer Cenneth-son ‘Chuchu’ Winklaar zwaargewond. Hij wordt nog gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar alle hulp is tevergeefs. Chuchu overlijdt aan zijn verwondingen.
Chuchu was meegekomen met #24, een Rotterdams groepje rond de populaire drillrapper Blacka. Deze Blacka is bekend van het drillduo dat hij vormt met rapper Qlas. Op 28 februari 2020 kwam hun debuutalbum Project 24 (Volume 1) in samenwerking met het gerenommeerde hiphoplabel Top Notch uit op nummer 1 in de charts. Daarmee zetten ze de meest rauwe, gevaarlijk klinkende straatrap in Nederland verder op de kaart.
Chuchu komt uit de entourage van #24, maar is zelf geen rapper. Lijnrecht tegenover de Rotterdamse crew staan hun rivalen (‘opps’), leden van de Amsterdamse drillrapact 73 De Pijp. De twee groepen dagen elkaar al een poos uit via sociale media, waarbij beledigingen en bedreigingen over en weer vliegen. In een filmpje dat een dag voor de steekpartij online gaat, is te zien dat de twee Amsterdamse drillrappers Scorp en Scovic (geen leden van 73) op zondag in Scheveningen een ont moeting hebben met onder andere Blacka. De sfeer lijkt ontspannen, maar als Blacka een vuist uitsteekt voor een boks, zegt één van de Amsterdammers: “Ik zeg je eerlijk, ik ga je geen boks geven, want ik ben met mijn boys van de andere kant.” Daarmee verwijst hij naar 73 De Pijp, de crew waarmee Blacka ‘beef ’ (ruzie) heeft.
Niet lullen, broer
Kort daarna verschijnt op Blacka’s Snapchat een video van een vechtpartij op de vooravond van de fatale steekpartij. Op het filmpje is te zien dat één van de Amsterdamse rappers (vermoedelijk Scovic) in een winkelcentrum in Scheveningen rake klappen krijgt van de Rotterdamse crew, terwijl zijn belagers hem toebijten: “Kom niet lullen, broer! Wij zijn 24! Ga naar Damsko! Ey boys, sla die man kapot man!” In het bijschrift op Snapchat staat: “Link niet met 73 Scovic, ik herhaal link niet!”
Een verwijzing naar 73 De Pijp.
Blijkbaar is de opmerking over het geen boks geven en de vriendschap met 73 slecht gevallen bij de Rotterdammers. De vechtpartij en de video’s op sociale media zorgen voor revanchegevoelens bij 73 De Pijp. Zij kunnen dit niet over hun kant laten gaan. Wat naar verluidt ook meespeelt is het gegeven dat 73 nog weinig ‘punten’ heeft gescoord. Deze punten worden naar Engels voorbeeld in de online drillscene uitgedeeld voor het plegen van geweld. ‘Dashen’, ‘dippen’ en ‘shanken’, oftewel iemand neersteken of op straat opjagen, levert punten op. Met een moord behaal je de meeste punten. Dit puntensysteem wordt bijgehouden door fans in bijvoorbeeld YouTube-video’s.
Offline geweld
Ondertussen luiden gemeente, politie en jongerenwerkers de noodklok over het duistere karakter van drillrap. Zij zien een verband tussen de populariteit van deze muziek en toename van messenbezit en -geweld onder jongeren. Het probleem met drillrap is vooral de kwetsbare jonge leeftijd van veel rappers en hun fans. Ze hitsen elkaar op, beledigen en vernederen hun rivalen in teksten en op sociale media. Ze willen vooral geen gezichtsverlies leiden. Trots en eer zijn belangrijk.
Er is groepsdruk, veel impulsiviteit en de gevolgen van hun daden overzien ze vaak niet. Het hele gebeuren speelt zich vooral online af, maar in het echte ‘offline’ leven steken ze hun rivaal als het moet met kinderlijk gemak neer of dood. Het echte probleem is dat het geweld zich verplaatst van de clip naar de straat. Van het dissen en vernederen via Snapchat, Instagram en YouTube voor een jong publiek dat uit duizenden bestaat, naar écht steken voor punten. Drillrap is vaak een levensfase voor jongeren, maar veel lui zitten er zó diep in dat je betwijfelt of het ooit nog goedkomt.
Elke dag geld
Kort na de steekpartij in Scheveningen pakt de politie twee mannen van 20 uit Amsterdam en Zaandam op, die worden verdacht van doodslag in vereniging. Een van hen is Darrel L., alias rapper TFrazz van 73 De Pijp. De ander is Roan W., alias RR (Roekeloze Roan) van de Amsterdamse drillact EDG (Elke Dag Geld). Het is de derde keer dat W.’s naam als verdachte opduikt bij een ernstig steekincident, twee kenden een fatale afloop. Darrel L. is vlak na de steekpartij op beelden te zien met twee grote messen, die door de politie in een prullenbak zijn teruggevonden. Roan W. heeft een houder van hetzelfde merk als het klapmes bij zich, dat in de prullenbak ligt. Ook zijn zonnebril en rode bandana liggen in de afvalbak. Op beide messen zit bloed van het slachtoffer. Justitie vervolgt beide twintigers voor doodslag, maar is nog op zoek naar de 20-jarige Amsterdammer Tyrece Balbin, alias Tyloose of TY, rapper bij 73 De Pijp. In oktober 2020 brengt de Haagse politie zijn identiteit naar buiten omdat hij tijdens de dodelijke steekpartij op de Pier met een vuurwapen zou hebben geschoten. Op beelden die via sociale media zijn verspreid van het incident is hij met een vuurwapen te zien, in een shirt van 73. Hij zou volgens verschillende bronnen hebben geprobeerd Blacka neer te schieten, waarna Chuchu TY neertrapt en de boel compleet escaleert.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.
- Opsporing verzocht, YouTube