In de Verenigde Staten is 2020 vooral een verschrikkelijk moordjaar

In de Verenigde Staten is 2020 vooral een verschrikkelijk moordjaar

In 2020 zijn er in Amerika een recordaantal moorden gepleegd. Ruim 20.000 overwegend zwarte Amerikanen zijn door geweld om het leven gekomen. Deze aantallen zijn sinds de negentiger jaren niet meer voorgekomen. Heeft dit te maken met corona? Of de spanningen rondom politiegeweld? Panorama duikt in de onthutsende cijfers en brengt enkele hartverscheurende verhalen uit de twintig bloedigste steden van 2020.

20: Minneapolis, Minnesota

Moorden (2019): 48 Moorden (2020): 83 (+72%) Moordindex: 18,6 moorden per 100.000 inwoners *

Het gebied rondom het gedenkteken voor George Floyd is al weken een ‘no-go-area’ voor de politie van Minneapolis. Voor zaken als vandalisme komen ze niet meer opdagen. Op de avond van 5 juli wordt de zwangere Leneesha Columbus (27) uitgerekend hier neergeschoten door haar bezitterige vriendje. De Minnesota Reformer, een plaatselijke nieuwssite, publiceert het gesprek tussen de politie en de noodcentrale. “Laten we kijken of we het slachtoffer naar een andere locatie kunnen verplaatsen,” stelt de agent voor.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“En geen zwaailichten of sirenes.”

Voor Columbus komt de hulp te laat. Artsen weten haar baby nog levend ter wereld te brengen, maar ook die overlijdt een paar weken later… Het is slechts één tragisch verhaal achter het recordaantal moorden in Minneapolis. Ondertussen bereikt het moraal bij de politie van Minneapolis een dieptepunt. Bijna 20 procent van het korps heeft de ‘badge’ ingeleverd of zit met langdurig ziekteverlof thuis.

Leneesha Columbus (27)

19: Miami, Florida

Moorden (2019): 83 Moorden (2020): 109 (+31%) Moordindex: 4

Miami heeft een misdadige reputatie, maar in de afgelopen jaren worden er minder mensen vermoord dan in een gemiddeld seizoen van CSI. Ook 2020 begint veelbelovend. Tijdens de coronalockdowns hebben de echte Horatio Caines zeven weken geen enkele moordzaak op te lossen. Dat is in ruim vijftig jaar niet meer voorgekomen. Maar na die eerste coronamaanden gaat het los en inmiddels zijn de moordrecords ook in Miami inmiddels verpletterd. Onder de slachtoffers pastoor Gregory Boyd (54) en de 7-jarig Alana Washington die, in twee verschillende incidenten, door rondvliegende kogels worden getroffen op dezelfde vlooienmarkt.

18: Louisville, Kentucky

Moorden (2019): 94 Moorden (2020): 166 (+76%) Moordindex: 21,6

Op 2 oktober wordt een 29-jarige man ‘gedumpt’ bij de EHBO-post van een ziekenhuis in Louisville. Hij heeft een kogelwond in de borst. Dokters kunnen niks meer voor hem betekenen. Zijn naam is Austin Floyd en hij woont in het Louisville van de door politiegeweld omgekomen Breonna Taylor, maar zijn gewelddadige dood is niet meer dan een berichtje in de plaatselijke krant. Geen protesten of hashtags voor deze Floyd. Onder het recordaantal moordslachtoffers in Louisville ook de kleine Trinity Randolph (3). Ze wordt met haar vader door een indringer koelbloedig doodgeschoten terwijl ze zich in een Frozenspeelhuisje heeft verschanst. Buiten Louisville krijgt de gruwelijke dubbele moord nauwelijks aandacht.

17: Atlanta, Georgia

Moorden (2019): 99 Moorden (2020): 150 (+51%) Moordindex: 30,1

Het is 4 juli, onafhankelijkheidsdag. In Atlanta zijn er behalve vuurwerk en vreugdevuren ook pistoolschoten te horen. Het is daags nadat Rayshard Brooks door een politieagent is gedood bij een fastfoodrestaurant. Het pand is volledig met de grond gelijk gemaakt.

Op de plek des onheils hebben Black Lives Matter-demonstranten een illegale blokkade opgeworpen. Wanneer een Jeep langs het chaotische toneel rijdt wordt het plotseling onder vuur genomen door enkele betogers. In de auto zitten Charmaine Turner en haar dochtertje Secoriea (8). Vanaf de achterbank klinkt een hartverscheurende kreet. Secoriea is dodelijk getroffen en overlijdt in de armen van haar moeder. Een 19-jarige zwarte man is opgepakt voor de moord, maar waarschijnlijk zijn er meerdere schutters.

Secoriea is een van de zes jonge kinderen die op Onafhankelijkheidsdag wordt doodgeschoten. Alle zes zijn zwart. “Ze roepen wel black lives matter,” aldus de geëmotioneerde vader van Secoriea.

“Maar jullie hebben een van je eigen mensen doodgeschoten!"

Ingeslagen ruiten als stille getuigen van rellen.

'Ze roepen wel black lives matter, maar jullie hebben één van je eigen mensen doodgeschoten'

16: Jackson, Mississippi

Moorden (2019): 82 Moorden (2020): 128 (+56%) Moord-index: 78

Hoewel Jackson, de hoofdstad van Mississippi, ongeveer evenveel inwoners telt als Apeldoorn, worden er in 2020 meer moorden gepleegd dan in heel Nederland. Achter deze cijfers schuilen veel persoonlijke tragedies, zoals het verhaal van Catera Brown (20) die in de onrustige week na de dood van George Floyd bij een benzinepomp dodelijk wordt geraakt door een kogel. Vrienden omschreven Brown als een intelligente, spontane meid met een hart van goud.

15: East Baton Rouge, Louisiana

Moorden (2019): 83 Moorden (2020): 140 (+68%) Moordindex: 31,8

In Baton Rouge in Louisiana is het aantal moorden explosief gestegen. Onder de slachtoffers is de 21-jarige Marshanda Taylor. Ze wordt ’s nachts door meerdere kogels getroffen wanneer onbekenden het vuur openen op haar slaapkamer. Haar jonge dochter die naast haar ligt blijft ongedeerd. Drivebymoorden zijn geen uitzondering meer in Baton Rouge. Twee weken later komt de 3-jarige Ibrie Combs om wanneer de auto van haar vader op de snelweg wordt beschoten.

Er is nog niemand opgepakt voor deze daden.

* De moordcijfers zijn zo kort mogelijk voor de publicatie bijgewerkt op basis van politierapporten en andere officiële bronnen. De cijfers voor de laatste dagen van 2020 zijn geschat op basis van voorgaande jaren.

** Onder moord houden we de definitie van 'homicides' aan: moord en doodslag. Ter vergelijking:In Amsterdam en andere Europese hoofdsteden schommelt het aantal moorden al jaren tussen de 2 en 5 per 100.000.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws