Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
#ikdoenietmeermee

#ikdoenietmeermee

Op maandag 22 september, om klokslag 18.00 uur, plaatsen tientallen BN’ers, voornamelijk artiesten, onder de hashtag #ikdoenietmeermee een videoboodschap op Instagram waarin ze allemaal dezelfde tekst uitspreken: “Alleen samen krijgen wij de overheid onder controle. Ik doe niet meer mee. Free the people!” Dat schreeuwt om uitleg, maar niet per se om die van Famke Louise.

Famke Louise, Tim Douwsma, Bizzey, Brace, Thomas Berge, Mental Theo, Donny Roelvink, DJ Hardwell, Mr. Polska, JeBroer, Tisjeboy Jay... de lijst is nog veel langer. Het zijn niet de grootste A-sterren die ons land rijk is, maar het aantal volgers dat zij als influencers op de verschillende social media hebben, en daarmee dus hun invloed, mag niet worden onderschat. Alleen het Instagram-account van Famke Louise telt al meer dan een miljoen volgers. Wat als die straks allemaal niet meer meedoen? Wat als die er straks weer elk weekend op los feesten alsof er nooit een virus bestaan heeft? En wat als ze daarna allemaal bij hun opa en oma op bezoek gaan in het verzorgingstehuis? Geen wonder dat de hashtag #ikdoenietmeermee, een actie die later geregisseerd blijkt door Viruswaarheidvoorman Willem Engel, nogal wat wenkbrauwen doet fronsen. Wat bezielt deze mensen?

Gelukkig is Famke Louise – die in het voorjaar nog door de overheid betaald werd om haar volgers aan te sporen de coronamaatregelen juist wel na te leven – zo sportief om het die avond bij Jinek allemaal te komen uitleggen. Ter voorbereiding heeft ze het een en ander op een A4’tje gekrabbeld. Dan is het misschien wat duidelijker, zegt ze. Verwachtingsvol kijken haar tafelgenoten Diederik Gommers, Ahmed Aboutaleb en Ruud Gullit haar aan, maar zodra ze het stuk papier openvouwt, lijkt de 21-jarige vlogger/influencer/zangeres het spoor al volledig bijster. Met grote ogen staart ze naar haar eigen aantekeningen.

'Gewoon je ding doen'

Jinek grijpt in: “Wat was nou eigenlijk de intentie? Wat wil je hiermee bereiken?”

Famke bergt haar spiekbrief weer op.

“Het gaat gewoon om de maatschappij. Kijk, eh, we kunnen allemaal nu wel op een tweede golf zitten te wachten, maar er gaan heel erg veel mensen... Kijk, weet je wat het is? Mensen leven in een maatschappij, mensen kunnen niet meer hun ding doen, bedrijven gaan failliet, de entertainmentbusiness ligt helemaal plat, weet je, mensen raken hun baan kwijt. Heel veel mensen lijden eronder en ik vind gewoon dat het kabinet daar niet genoeg rekening mee houdt. Deze impact van dit virus is gewoon veel groter dan dat iedereen denkt. Het is echt een maatschappelijk probleem. En ik vind, zeg maar, dat daar te weinig aandacht voor is.”

Jinek: “Oké, maar als je dan zegt hashtag ik doe niet meer mee, dan lijkt dat te betekenen dat je niet meer meedoet aan de maatregelen. Dat je je er niets meer van aantrekt.”

Famke Louise: “Blijkbaar moet je dus echt zo’n hashtag gebruiken om dus in de aandacht te staan.”

Jinek: “Heb je hier eerder iets over gepost dan?”

“Kijk, weet je wat het is? Mensen leven in een maatschappij.”

Famke Louise: “Ik heb hier nog nooit eerder iets over gepost.”Jinek: “Dan weet je toch niet hoe dat met een andere hashtag zou werken?” Famke Louise: “Dat weet ik inderdaad niet. Daarom had ik meegedaan aan deze, en eigenlijk zit ik daarom nu ook hier om mijn verhaal te vertellen.”

Jinek: “Snap je dat heel veel mensen boos waren over deze hashtag?”

Famke Louise: “Ik snap zeker dat heel veel mensen boos zijn, maar ik heb daar gewoon een goede reden voor.”

Gommers: “Mogen wij dan eens het gesprek met elkaar aangaan? Want wat jij nu zegt, daar zit een frustratie.”

Famke Louise: “Sowieso zit er een frustratie.”

Gommers: “Maar daar zou ik dan heel graag met jou over willen praten. Maar wat we ons niet kunnen veroorloven is dat, als jullie niet meer meedoen, en jullie hebben heel veel volgers...” Famke Louise: “Jullie niet meedoen? Daar gaat het mij helemaal niet om.”

Gommers: “Maar dat staat er toch? Ik doe niet meer mee. Dát staat er.”

Famke Louise: “Klopt, maar dat is iets anders. Het is niet zo dat ik schijt heb aan de anderhalvemetersamenleving.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in Panorama - Jaar in Beeld of bekijk het op Blendle.