Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Geschiedenis van de iPhone - boegbeeld van een bedrijf

Geschiedenis van de iPhone - boegbeeld van een bedrijf

Met wat voor telefoon in je zak loop jij rond? De kans is groot dat het om een iPhone gaat, want steeds meer Nederlanders kiezen voor de telefoon van Apple. Zeker voor jongeren is de telefoon niet meer weg te denken. Meer dan de helft loopt met zo'n smartphone op zak. Maar hoe is dat kleine staaltje elektronica in korte tijd zo populair geworden?

De eerste stappen

De geboorte van de iPhone begint uiteraard bij de vader van alles Apple: Steve Jobs. De Amerikaanse Entrepreneur ging tijdens zijn periode als CEO van het bedrijf op zoek naar een manier om touchscreens te gebruiken op een telefoon. Jobs had al langer het idee dat Apple niet zou gaan scoren met een computer en dat de aandacht beter uit kon gaan naar andere apparaten, dus zijn ingenieurs kregen de opdracht om een nieuwe weg in te slaan. Resultaat volgde al snel, toen Mediaplayer iTunes in januari 2001 al op de markt kwam, waarna algauw de iPod in beeld kwam. Een telefoon liet nog even op zich wachten.

Ondertussen werd de iPod razend populair. Het kleine apparaatje kwam binnen in een markt vol met onhandige en logge apparaten. Opeens was daar een makkelijke manier om onderweg muziek te luisteren. Voor talloze mensen was het een droom die uitkwam en de iPods vlogen over de toonbank. In totaal werden er ruim 400 miljoen van verkocht.

Een telefoon liet echter nog even op zich wachten.

Flirt met Motorola

De eerste mobiele telefoon waarop iTunes gebruikt werd, verscheen in 2005, maar niet onder de naam Apple. Jobs ging in gesprek met Motorola en maakte samen hen de Motorola ROKR E1. Een naam die weinig mensen zullen herkennen. Informeel stond het apparaat echter bekend als de zogenaamde iTunes Phone en dat doet wellicht een belletje rinkelen.

De eerste iPhone

Jobs was niet tevreden met de Motorola. Het apparaat was onhandig, met een lastig te navigeren interface en ruimte voor slechts 100 liedjes. Eerst gaf Jobs de opdracht om een tablet te maken, maar toen zijn mensen zes maanden later het resultaat lieten zien, dacht hij: "Mijn god, Hier kan ik een telefoon van maken." En zo begonnen ze te werken aan het mysterieuze 'Project Purple'. Twee teams, hardware en software, werkten overuren om het apparaat zo snel mogelijk op de markt te krijgen.

En toen, op een evenement genaamd MacWorld 2007, kwam Steve Jobs trots het toneel op met een bijzondere telefoon in zijn handen. 'De iPhone', maar niet zoals die uiteindelijk in de winkel zou verschijnen. Op het scherm van het apparaat dat Jobs trots aan het publiek presenteerde waren namelijk krassen te zien. Het was gemaakt van plastic, net als dat van de iPod. Toen Jobs de volgende dag met zijn team belde, meldde hij dat de iPhone die later dat jaar verkocht zou worden een glazen scherm moest hebben. Niemand dacht dat het mogelijk zou zijn, maar tegen alle verwachtingen in lagen er in 2007 dan toch echt telefoons met een glazen touchscreen in de winkel: de eerste iPhones.

Succes

Het duurde niet lang voordat Apple de markt overnam. De iPod was al een groot succes, maar een apparaat dat het toestel combineerde met een telefoon kon op nog veel meer lof rekenen. Rijen mensen stonden geduldig te wachten op het moment dat de iPhone eindelijk in de verkoop ging, want je moest hem natuurlijk fysiek komen halen. Tegenwoordig is een tripje naar iphone.nl genoeg om een nieuwe telefoon te scoren. Want hoewel het soms voelt alsof het gisteren allemaal gebeurde, zijn we al vele generaties verder.

Lifestyle
  • iPhone.nl, historycooperative.org
  • Unsplash