Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Panorama's Echte Mannen Top 100 - Onze nummer 1: René le Blanc!

Panorama's Echte Mannen Top 100 - Onze nummer 1: René le Blanc!

Meer dan dertig jaar droomde René de Wit (51) uit Nijmegen – alias René le Blanc, de Nederlandse Engelbert Humperdinck – van een landelijke doorbraak als artiest. Uitgerekend in een jaar dat voor veel mensen in een nachtmerrie is veranderd, komt zijn droom uit door het populaire SBS6- programma Ik Geloof In Mij. Van tournees langs verzorgingshuizen naar de ZiggoDome: René is niet te stoppen!

In coronatijd kun je niet zomaar onaangekondigd bij iemand voor de deur staan, dus we bellen met René om het goede nieuws te vertellen. Dat gesprek gaat ongeveer als volgt.

“René, zit je?”

“Jazeker, vertel!”
“Met gepaste trots mogen wij zeggen dat jij de winnaar van onze jaarlijkse Echte Mannen Top 100 bent!”

Stilte aan de andere kant van de lijn.

“Hallo? René?”
“Ja, sorry. Meen je dat nou? Is het echt waar?”
“Natuurlijk, René! Over zoiets serieus als dit maken wij geen grappen. Vorig jaar won Beau van Erven Dorens, daarvoor onder andere Jan Smit, Johnny de Mol, Max Verstappen en Tom Dumoulin, en nu jij!”

Weer stilte.


“René?”
“Ik weet even niet zo goed wat ik moet zeggen. Ik ben normaal een man van veel woorden, maar nu even niet. Ik heb kippenvel over mijn hele lijf en tranen in mijn ogen, dat mag je best weten. En ik zie dat mijn vrouw ook een traantje wegpinkt. Meen je dit écht?”


Natuurlijk menen we het. In een jaar waarin het coronavirus wild om zich heen slaat is René als geen ander in staat om onze ellende te doen vergeten, al is het maar voor even. Alleen al daarom komt onze bokaal hem meer dan toe. In het SBS6-programma Ik Geloof In Mij, waarin volkszangers hun droom najagen en er alles voor over hebben om door te breken als artiest, schijnt de ster van René het hardst. Zijn single If I Tell You is een enorme hit op zowel radio als sociale media, zowel studenten als ouderen en BN’ers lopen met hem weg en je kunt geen blad openslaan en zappen langs showbizzrubrieken of je ziet het olijke hoofd van René le Blanc voorbijkomen.

Grote verrassing

Een week later staan we voor de deur in Nijmegen. Achter de voordeur draaien de camera’s van Shownieuws en Ik Geloof In Mij waar nu het tweede seizoen van wordt opgenomen. “Hé, de deurbel!” zegt René in de camera waarna hij opendoet. “Ah, is dat de Panorama?” acteert hij, alsof het een grote verrassing is dat we voor de deur staan.
We spelen het spelletje mee.

“Woont hier toevallig Panorama’s Echte Man van het Jaar 2020?” zeggen we.

“Ze zeggen het!” kirt René.

Terwijl Jolanda, de vrouw van René, de bloemen in een vaas zet, zetten wij de Mannen-bokaal op tafel. Daarna, tijdens de officiële uitreiking, spreken we René toe. Dat deze onderscheiding symbool staat voor onverzettelijkheid en voor het najagen van je dromen, hoeveel hobbels je onderweg ook tegenkomt. Dat je de hoop op betere tijden nooit moet verliezen en dat je daar uiteindelijk voor wordt beloond.
René’s ogen worden weer vochtig.

“Dit is toch niet normaal,” zegt hij tegen Jolanda terwijl een traan over haar wang glijdt. “Wat maken we nu toch allemaal mee!”

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het op Blendle!

Entertainment
  • Jochem Davidse en Micha Jacobs
  • Clemens Rikken