Het bijzondere leven van Kim Kardashian - van selfiekoningin tot advocate

Het bijzondere leven van Kim Kardashian - van selfiekoningin tot advocate

Haar opzienbarende bilpartij, de uitgelekte sekstape en haar spraakmakende huwelijk met Kanye West waren lang de voornaamste associaties bij de naam Kim Kardashian (40). Maar inmiddels onderscheidt de realityster zich ook op een compleet ander vlak: als advocate in spe. Ze spant zich al tijdens haar studie in voor gevangenen die daar in haar ogen recht op hebben. En niet zonder succes. “Ik had geen idee van de problemen van anderen.”

Het begon allemaal met een simpele tweet. Daarin leest Kim Kardashian over Alice Johnson, een dan 63-jarige vrouw die al sinds 1996 achter de tralies zit vanwege een licht drugsvergrijp. Het is haar eerste en tevens laatste veroordeling, want ze krijgt levenslang. “Het feit dat iemand voor een licht vergrijp dezelfde straf krijgt als Charles Manson snapte ik niet,” zei Kardashian, die besluit haar verontwaardiging te delen op social media. Er zijn weinig vrouwen die online invloedrijker zijn dan Kardashian met haar tientallen miljoenen volgers en haar impact wordt nog maar eens bewezen. Ze is welkom in het Witte Huis en overtuigt Donald Trump om gratie te verlenen aan Johnson. Die laatste belt Kar-dashian in 2018 persoonlijk op om het nieuws te verkondigen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

“Dat zal voor altijd een van de beste herinneringen van mijn leven zijn,” twittert Kardashian die de smaak nu te pakken heeft.

Ze gebruikt haar platformen niet langer alleen om shampoo aan te prijzen, een rondleiding door haar achttien koelkasten te geven of te pronken met een nieuw sieraad. Na haar succes met Johnson wil ze meer goede daden voor de mensheid verrichten. “Tot dat moment had ik niet echt een idee van de problemen van anderen,” vertelde ze eerlijk in gesprek met talkshowhost David Letterman op Netflix. De aflevering met Kardashian is een paar weken vóór de coronapandemie opgenomen en kwam recent online. Letterman, tegenwoordig getooid met een sinterklaasachtige baard, gaf toe dat hij de professie van de Kardashians maar onzin vond.

Ze heeft al een aantal executies kunnen uitstellen tot er meer bewijs is, en zo zet ze haar tanden in nog een hele stapel schrijnende dossiers

Beroemd zijn om het beroemd zijn, wat een flauwekul. Maar door de jaren heen is Letterman bijgedraaid, ook vanwege het werk dat Kim Kardashian momenteel verricht. Sinds haar succesvolle inspanningen voor Johnson wordt ze bedolven met soortgelijke verzoeken. “En ik wil niet steeds een advocaat mee hoeven nemen omdat ik de wetten niet ken, ik wil het werk zelf kunnen doen.”

Dus volgt Kardashian nu een rechtenstudie. Niet aan een universiteit, ze doorloopt een alternatief traject. “Het begon met Alice, maar toen ik haar zag en de gezichten leerde kennen achter de verhalen van mannen en vrouwen in gevangenissen, wist ik dat ik niet na één geval kon stoppen. Het is tijd voor echte, systematische verandering.”

Kardashian werd door het Witte Huis benaderd voor een adviserende rol bij de herziening van het gratiesysteem. “Ik zat in de Roosevelt-kamer met onder meer een rechter die criminelen had veroordeeld en een hele hoop echt machtige mensen, en ik dacht: oh, shit. Ik moet hier meer over weten. Ik zei wat ik te zeggen had: over de menselijke kant van de zaak en waarom het systeem zo onrechtvaardig is,” vertelde ze vorig jaar in Vogue. “Maar er waren advocaten met me meegekomen die dat ook hard konden maken met feiten. Ik besefte dat hoe meer ik wíst, hoe meer ik kon dóén.”

Zesduizend selfies

Kardashian loopt 20 uur per week stage bij een advocatenkantoor en als ze alle examens haalt – dat zijn dezelfde als op de universiteit –wordt ze in 2022 beëdigd. Het is even wennen dat La Kardashian zo begaan is met de medemens, want we hebben haar vooral leren kennen als iemand die ontzettend dol is op zichzelf, iets dat ze gemeen heeft met haar man, Kanye West. Er bestaat vermoedelijk niemand die meer selfies heeft geschoten dan Kardashian. In 2015 besloot ze de foto’s te bundelen, in een boek van niet minder dan 448 pagina’s met de veelzeggende titel Selfish. Het selectieproces was nogal een klus. Met de kinderen vloog ze eens voor een korte vakantie naar Mexico. In vier dagen tijd slaagt ze er in Mexico in om zesduizend selfies te schieten...

“Veel mensen vinden het maken van selfies belachelijk. Ik houd er gewoon van om foto’s te maken en ze op social media te plaatsen. Dat zijn leuke herinneringen.”

Later neemt ze zichzelf wel voor om wat minder in haar telefoon te leven en wat meer in de echte wereld. Haar juridische ambities onderstrepen dat voornemen ook wel, al zijn er nog steeds niet veel beroemdheden van wie het leven beter wordt gedocumenteerd dan Kim Kardashian. Liefst negentien seizoenen zijn er al gedraaid van Keeping Up With The Kardashians, de realityserie rond Kim en haar familie. Vanaf 2007 zijn de camera’s aanwezig bij zo’n beetje alles wat er in de familie gebeurt en dat is dan ook heel wat (zie kader). Het huwelijk met Kanye West, de geboorte van de kinderen en zelfs het telefoontje voor Kim waarin wordt verteld dat haar man in verwarde toestand is opgenomen, was voor iedereen te zien. De mentale gesteldheid van meneer Kar-dashian had alles te maken met de roofoverval waarvan Kim het slachtoffer werd in 2016.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Laatste nieuws