Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Het bijzondere leven van Kim Kardashian - van selfiekoningin tot advocate

Het bijzondere leven van Kim Kardashian - van selfiekoningin tot advocate

Uit de editie van 9 december 2020: Haar opzienbarende bilpartij, de uitgelekte sekstape en haar spraakmakende huwelijk met Kanye West waren lang de voornaamste associaties bij de naam Kim Kardashian (40). Maar inmiddels onderscheidt de realityster zich ook op een compleet ander vlak: als advocate in spe. Ze spant zich al tijdens haar studie in voor gevangenen die daar in haar ogen recht op hebben. En niet zonder succes. “Ik had geen idee van de problemen van anderen.”

Het begon allemaal met een simpele tweet. Daarin leest Kim Kardashian over Alice Johnson, een dan 63-jarige vrouw die al sinds 1996 achter de tralies zit vanwege een licht drugsvergrijp. Het is haar eerste en tevens laatste veroordeling, want ze krijgt levenslang. “Het feit dat iemand voor een licht vergrijp dezelfde straf krijgt als Charles Manson snapte ik niet,” zei Kardashian, die besluit haar verontwaardiging te delen op social media. Er zijn weinig vrouwen die online invloedrijker zijn dan Kardashian met haar tientallen miljoenen volgers en haar impact wordt nog maar eens bewezen. Ze is welkom in het Witte Huis en overtuigt Donald Trump om gratie te verlenen aan Johnson. Die laatste belt Kardashian in 2018 persoonlijk op om het nieuws te verkondigen.

“Dat zal voor altijd een van de beste herinneringen van mijn leven zijn,” twittert Kardashian die de smaak nu te pakken heeft.

Ze gebruikt haar platformen niet langer alleen om shampoo aan te prijzen, een rondleiding door haar achttien koelkasten te geven of te pronken met een nieuw sieraad. Na haar succes met Johnson wil ze meer goede daden voor de mensheid verrichten. “Tot dat moment had ik niet echt een idee van de problemen van anderen,” vertelde ze eerlijk in gesprek met talkshowhost David Letterman op Netflix. De aflevering met Kardashian is een paar weken vóór de coronapandemie opgenomen en kwam recent online. Letterman, tegenwoordig getooid met een sinterklaasachtige baard, gaf toe dat hij de professie van de Kardashians maar onzin vond.

Ze heeft al een aantal executies kunnen uitstellen tot er meer bewijs is, en zo zet ze haar tanden in nog een hele stapel schrijnende dossiers

Beroemd zijn om het beroemd zijn, wat een flauwekul. Maar door de jaren heen is Letterman bijgedraaid, ook vanwege het werk dat Kim Kardashian momenteel verricht. Sinds haar succesvolle inspanningen voor Johnson wordt ze bedolven met soortgelijke verzoeken. “En ik wil niet steeds een advocaat mee hoeven nemen omdat ik de wetten niet ken, ik wil het werk zelf kunnen doen.”

Dus volgt Kardashian nu een rechtenstudie. Niet aan een universiteit, ze doorloopt een alternatief traject. “Het begon met Alice, maar toen ik haar zag en de gezichten leerde kennen achter de verhalen van mannen en vrouwen in gevangenissen, wist ik dat ik niet na één geval kon stoppen. Het is tijd voor echte, systematische verandering.”

Kardashian werd door het Witte Huis benaderd voor een adviserende rol bij de herziening van het gratiesysteem. “Ik zat in de Roosevelt-kamer met onder meer een rechter die criminelen had veroordeeld en een hele hoop echt machtige mensen, en ik dacht: oh, shit. Ik moet hier meer over weten. Ik zei wat ik te zeggen had: over de menselijke kant van de zaak en waarom het systeem zo onrechtvaardig is,” vertelde ze vorig jaar in Vogue. “Maar er waren advocaten met me meegekomen die dat ook hard konden maken met feiten. Ik besefte dat hoe meer ik wíst, hoe meer ik kon dóén.”

Zesduizend selfies

Kardashian loopt 20 uur per week stage bij een advocatenkantoor en als ze alle examens haalt – dat zijn dezelfde als op de universiteit –wordt ze in 2022 beëdigd. Het is even wennen dat La Kardashian zo begaan is met de medemens, want we hebben haar vooral leren kennen als iemand die ontzettend dol is op zichzelf, iets dat ze gemeen heeft met haar ex-man, Kanye West. Er bestaat vermoedelijk niemand die meer selfies heeft geschoten dan Kardashian. In 2015 besloot ze de foto’s te bundelen, in een boek van niet minder dan 448 pagina’s met de veelzeggende titel Selfish. Het selectieproces was nogal een klus. Met de kinderen vloog ze eens voor een korte vakantie naar Mexico. In vier dagen tijd slaagt ze er in Mexico in om zesduizend selfies te schieten...

“Veel mensen vinden het maken van selfies belachelijk. Ik houd er gewoon van om foto’s te maken en ze op social media te plaatsen. Dat zijn leuke herinneringen.”

Riant uitzicht op de befaamde bilpartij

Later neemt ze zichzelf wel voor om wat minder in haar telefoon te leven en wat meer in de echte wereld. Haar juridische ambities onderstrepen dat voornemen ook wel, al zijn er nog steeds niet veel beroemdheden van wie het leven beter wordt gedocumenteerd dan Kim Kardashian. Liefst negentien seizoenen zijn er al gedraaid van Keeping Up With The Kardashians, de realityserie rond Kim en haar familie. Vanaf 2007 zijn de camera’s aanwezig bij zo’n beetje alles wat er in de familie gebeurt en dat is dan ook heel wat (zie kader). Het huwelijk met Kanye West, de geboorte van de kinderen en zelfs het telefoontje voor Kim waarin wordt verteld dat haar man in verwarde toestand is opgenomen, was voor iedereen te zien. De mentale gesteldheid van meneer Kardashian had alles te maken met de roofoverval waarvan Kim het slachtoffer werd in 2016.

Ze is dan in Parijs voor de Fashion Week. Juist omdat ze daar wil schitteren, heeft ze haar mooiste en duurste sieraden meegenomen.

Ze weet dan alleen nog niet dat een inbrekersbende al een tijdje wacht op het juiste moment om toe te slaan. Net als Kanye is teruggevlogen naar Amerika, de beveiliging mee is met feestende zus Kourtney en Kim alleen is op haar kamer, sluipen twee inbrekers binnen. “Eentje greep me beet en trok me mee. Ik dacht: nu word ik verkracht,” vertelde ze huilend bij Letterman. Dat gebeurt niet, wel worden haar handen geboeid en de ogen en mond afgeplakt met tape. Even daarvoor werd al een pistool op haar gericht. “Ik dacht: dit is het. Mijn zus gaat me straks dood vinden en dan zal ze de rest van haar leven getraumatiseerd zijn.” De overvallers gaan er met een buit van zo’n 10 miljoen euro aan sieraden vandoor. Kim is totaal in de war. Met behulp van therapie komt La Kardashian er weer bovenop.

Sekstape

Kardashian had uiteraard al een leven vóór de realitysoap, maar dat voltrok zich in redelijke anonimiteit, zeker als je het vergelijkt met haar tegenwoordige bestaan. Geld is nooit zo’n probleem geweest, dankzij de verdiensten van vader Robert groeit ze op in het jetsetleven van Beverly Hills. Met zussen Khloé en Kourtney bezat ze het kledingmerk DASH. “Zakendoen is me altijd goed afgegaan, zelfs toen The Kardashians nog niet op tv was,” zei ze daarover.

Vlak voor de eerste uitzending lekt er een sekstape uit van Kim in actie met r&b-zanger Ray J. Het moment is perfect en geeft de soap de kickstart waarvan ieder nieuw programma droomt. Er wordt dan ook vaak gedacht dat de entourage van Kardashian de video zelf heeft verspreid. Dat mysterie is nooit opgelost, maar ondertussen is het de best bekeken pornovideo aller tijden, met meer dan 200 miljoen views. Het schijnt nog ieder jaar tonnen aan dollars op te leveren, maar zoals eerder aangehaald: aan geld geen gebrek voor Kardashian, ook dankzij haar vermogende partner(s).

Eerst is ze getrouwd met muziekproducer Damon Thomas, daarna met NBA-basketballer Kris Humphries. Dat laatste huwelijk wordt in 2011 breed uitgemeten op televisie, maar al na 72 dagen ligt er een scheidingsverzoek. Critici noemen het huwelijk daarom vooral een publiciteitsstunt. Hoe dan ook, nog voor de papierhandel is afgerond, date ze met Kanye West, de zelfverklaarde rapgod en nog altijd haar man. Samen hebben ze vier kinderen: North West, Chicago West, Psalm West en Saint West.

Kim Kardashian (2e van rechts) in het Witte Huis.

O.J. Simpson

Met haar rechtenstudie treedt ze in de voetsporen van haar vader.

Robert is in de jaren negentig geen praktiserend jurist meer, hij verdient zijn centen dan als muzikant. Maar speciaal voor zijn beste vriend O.J. Simpson pakt hij zijn oude vak weer op. De familie Kardashian en Simpson vieren vakanties gezamenlijk, groot is in 1995 dan ook de schok als O.J. zijn vrouw zou hebben doodgeschoten.

Pa en ma Kardashian zijn dan al gescheiden en de moord verscheurt de familie nog verder, reconstrueerde Kim bij Letterman. Waar moeder Kris razend is over de daad van Simpson en rouwt om het verlies van haar vriendin, probeert vader Robert de schade in de rechtszaal zoveel mogelijk te beperken. De gebeurtenissen zijn ook 25 jaar na dato nog dermate ingrijpend dat Kim haar gevoelens betreft de kwestie voor zich houdt.

Haar vader, overleden in 2003, heeft haar als tiener regelmatig meegenomen naar de rechtbank. Misschien heeft ze nog iets aan de opgedane kennis als ze straks zelf een toga draagt. Tot die tijd zet ze zich alvast in voor gevangenen die haar hulp nodig hebben, want Kardashians wapenfeiten beslaan uit meer dan het vrij krijgen van Alice Johnson, de vrouw met wie haar nieuwe carrière begon. Ook Cyntoia Brown-Long kreeg gratie, nadat onder meer Kardashian de instanties overtuigde dat Brown- Long handelde uit zelfverdediging. Ze heeft ook al een aantal executies kunnen uitstellen tot er meer bewijs is, en zo zet ze haar tanden in nog een hele stapel schrijnende dossiers. De selfiekoningin die transformeert tot mensenrechtenactiviste. Kim Kardashian blijft verbazen...

DE ROEMRUCHTE FAMILIE KARDASHIAN

Zo lang als de realitysoap van de familie Kardashian hebben de Nederlandse series nooit gedraaid. Logisch ook, de avonturen van Frans Bauer, Andy van der Meijde of Martien Meiland zijn ook weer niet zo interessant dat we veertien jaar geboeid blijven kijken. Dat ligt bij de Kardashians dus even anders. Een korte familie-introductie voor diegenen die niet regelmatig kijken: pa Kardashian, Robert, was dus de advocaat van O.J. Simpson. Robert scheidde al in 1990 van ma Kardashian, Kris. Zij trouwde vervolgens met Bruce Jenner, de olympisch kampioen tienkamp van 1976. Ook dat huwelijk strandde en vrijwel gelijk daarna onderging Bruce een geslachtsverandering en werd vanaf 2015 Caitlyn. Robert en Kris kregen drie dochters, naast Kim zijn dat Kourtney en Khloé. Vooral die laatste is verantwoordelijk voor enkele opzienbarende verhaallijnen. Ze is eerst getrouwd met basketballer Lamar Odom, die na zijn carrière aan de drugs raakt en voor wiens leven meerdere keren is gevreesd. Khloé stapt over op een andere basketballer, Tristan Thompson. Dat is ook geen blijvertje, heel het land kon volgen hoe Thompson uitwedstrijden met de Cleveland Cavaliers benutte om vreemd te gaan, terwijl Khloé op het punt stond zijn kind te baren.

En dan hebben we natuurlijk nog Kim zelf en de perikelen met Kanye West. Het leek zo alles bij elkaar een cocktail die nog wel veertien jaar meekan, maar in 2021 werd het laatste seizoen uitgezonden. “Keeping Up With The Kardashians was een droom van ons allemaal, we hadden nooit verwacht dat we ook een tweede seizoen zouden mogen maken. Nu zitten we al op twintig,” zei Kim tegen Grazia. “We hebben nu gewoon wat rust nodig. Zo simpel is het. Na veertien jaar is het tijd voor een pauze en nu we ook kinderen hebben en zij ons nodig hebben, is het goed om even een stap terug te doen.”

Klinkt logisch, maar denk niet dat het een makkelijk beslissing was voor de familie. “De dag dat we het bekendmaakten, was de meest emotionele dag ooit. Al die tranen. Ik denk dat ik het hele weekend heb gehuild. Nu ik eraan terugdenk word ik weer emotioneel.” Gelukkig kon haar zus de boel wat relativeren. “Khloé zei op een gegeven moment: Het is niet dat we doodgaan. We leven nog steeds.”

VEERTIGSTE VERJAARDAG GROOTS GEVIERD, ONDANKS CORONA

De liefhebbers die liever lezen over haar skippybalvormige billen, glamourfeestjes, nieuwe mascara of ander luchtig vertier hoeven niet te vrezen. Haar werk voor gedetineerden is te prijzen, maar Kim Kardashian blijft natuurlijk wel gewoon Kim Kardashian. Een vrouw met een grote voorliefde voor de lichtere zaken in het leven. Onlangs vierde ze haar veertigste verjaardag en hoewel we met z’n allen in een pandemie zitten, was het feest uitstellen geen optie. Ze liet veertig vrienden en familieleden overvliegen naar een privé-eiland. Op haar socialmediakanalen waren de festiviteiten uitstekend te volgen voor de thuisblijvers. De riante villa’s, champagne en buitenbioscopen stemden haar nederig. “Op momenten als deze herinner ik me hoe bevoorrecht mijn leven is.” Niet iedereen kon zo’n bericht in dit coronatijdperk waarderen, maar ja, je wordt maar één keer veertig, verweerde Kardashian. “Ik had gewoon vreselijk veel zin in een feestje!”

Entertainment
  • Jarry Popelier
  • BrunoPress, ANP